Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Benieuwd meer te horen over ‘rechten voor de natuur’ en andere manieren om naar de natuur te kiijken? Kom zondagmiddag 15 oktober naar Oud Amelisweerd.
En er is nog een week de tijd om een stem uit te brengen op de Boom van het Jaar 2023 (dit keer staat de Utrechtse boom in IJsselstein).
Wil je meer weten over het beheer op de landgoederen? Er zijn nog plekken vrij voor een excursie met de bosbaas op vrijdag 20 oktober. Voor wie die dag de handen uit de mouwen wil steken is dat trouwens mogelijk bij de zaailingenoogst.
Wat doet de politiek eigenlijk op weg naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november?!
Lees meer in onze nieuwsbrief.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Amelisweerd vanuit de bomen - zondag 15 oktober
 
Hoe is onze relatie met de natuur? Rechten voor de Natuur is een wereldwijde beweging die ons uitdaagt om daar (anders) over na te denken. Kunnen we bossen en bomen een eigen stem geven door ze rechten toe te kennen? Kunnen we de bomen van Amelisweerd op deze manier voor zichzelf laten spreken?
Maak zondag 15 oktober in Amelisweerd kennis met een keur aan ideeën rond rechten voor de natuur. Kijk naar een documentairefilm, doe mee aan een wandelcollege met milieujuristen en boswetenschappers of aan een van de workshops.
Lees meer op onze site over het programma en hoe je de gratis tickets kunt reserveren. Er is nog plaats bij diverse programma-onderdelen. Ook kunnen kinderen onder leiding van een natuurgids zich verwonderen in het bos.
 
Oproep voor extra vrijwilligers op zondag 15 oktober in Amelisweerd
 
We hebben nog enkele extra handen nodig op zondagmiddag 15 oktober om alles soepel te laten verlopen. Het gaat om lichte klussen, zoals mensen vanaf het plein van het Landhuis Oud Amelisweerd de weg wijzen naar de diverse programma-onderdelen, koptelefoons uitdelen of de natuurgids met de kinderen begeleiden.
Mail even naar info@vriendenvanamelisweerd.nl en we kijken samen waar je ingezet wilt en kunt worden. Je kunt daarnaast uiteraard deelnemen aan een of meer programma-onderdelen.
 
Verkiezing Boom van het Jaar 2023
 
Ook dit jaar is er weer een verkiezing voor de Boom van het Jaar. Vorig jaar won 'onze' Markiezeneik uit Amelisweerd. Dit jaar dingt een 250 jaar oude, 24 meter hoge rode beuk uit IJsselstein mee als kandidaat vanuit de provincie Utrecht. Stemmen kan tot 16 oktober (om het spannend te maken is het aantal uitgebrachte stemmen inmiddels verborgen - tot nu toe stond de Utrechtse boom op plek 2). Op deze site is meer informatie te vinden over deze bijzondere boom (en de bomen uit de andere provincies).
 
Excursie met de bosbaas op vrijdag 20 oktober 10.30 uur
 
Altijd al willen weten hoe de landgoederen beheerd worden? Tijdens deze excursie vertelt de bosbaas Martijn Wolthers hoe het zit en geeft hij antwoord op allerlei vragen, zoals: Wat is het verschil in beheer tussen de diverse bosdelen in de landgoederen? Wat wordt gedaan met zieke en dode bomen? Wat is de waarde van de dode bomen die je tegenwoordig steeds vaker ziet liggen? Hoe wordt recht gedaan aan de cultuurhistorie van de bossen? Waar zijn die zakken voor die je soms ziet hangen onder aan de stam van nieuw aangeplante bomen?
 
Zie verder op onze site hoe je je kunt aanmelden.
 
Oogstdag Meerbomennu op vrijdag 20 oktober vanaf 09.30 uur
 
Vrijdag 20 oktober worden er samen met MeerBomennu zaailingen geoogst in Amelisweerd om deze kansarme bomen een tweede kans te geven. Je kunt een halve of een hele dag meehelpen.
Er worden diverse boomsoorten uit de grond gehaald, zoals beuk, esdoorn, zomereik, vogelkers, hazelaar en vuilboom. Je kunt je aanmelden via www.meerbomen.nu.
Meerbomennu is een campagne van Urgenda met als initiatiefnemers MeerGroen en CaringFarmers. Doel is een miljoen bomen te planten.
 
Wat vindt de politiek over de verbreding van de A12/A27 op weg naar de verkiezingen?
 
Er komen nieuwe verkiezingen aan. Hoe denken de diverse politieke partijen over de aanleg van meer asfalt als oplossing voor een betere bereikbaarheid? Wat is daarover terug te vinden in hun verkiezingsprogramma’s?
En dan is er nog het geld. Drie jaar geleden was de verbreding begroot op € 1,225 miljard. Twee jaar geleden was dat opgehoogd naar € 1,542 miljard en intussen is het opgelopen naar € 1,725 miljard. Zonder nog de geluidswallen! Waar eindigt dit en hebben we dat met ons allen over voor een achterhaald plan?
Lees meer op de site van de Kerngroep Ring Utrecht.
 
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.