Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Brabant bevrijd ðŸ•Š

Om de tachtigste verjaardag van de bevrijding te vieren en te gedenken, zijn er deze maand in heel Zuidoost-Brabant herdenkingen, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Ook wij schenken er deze maand in onze nieuwsbrief weer aandacht aan. Zo heeft BrabantinBeelden de afgelopen week een unieke film over de bevrijding van Sint Anthonis online gezet. Charles Manders, lokaal bekend van Radio Manders, heeft het in 1944 allemaal vastgelegd met zijn filmcamera. Hieronder kun je deze unieke filmopnames zien, gemaakt in een tijd waarin Brabanders leefden tussen hoop en vrees, tussen bezetting en vrijheid. 
 
Zoals je vast ook weet heeft Stichting Verhalis op zondag 1 september met het project Namen en Nummers op onze mooie Citadel alle Holocaust-slachtoffers, Sinti en Roma uit heel Noord-Brabant op indrukwekkende wijze herdacht. Niet als nummer, niet als één van de zes miljoen mensen, maar als eigen persoon, met een eigen verhaal. Luister hieronder in de tweedelige podcast naar het levensverhaal van het twintigjarige Joods meisje, Duifje de Raaij. Ook zij is tijdens deze herdenking samen met haar vader terug naar huis gebracht. 
 
Tot slot wijs ik je nog op de fantastische Historische Dag op 19 september die we samen met Erfgoed Brabant hebben georganiseerd. Die dag verrasten jonge talentvolle onderzoekers ons op de meest interessante (onbekende) onderzoeksthema’s over de geschiedenis van Brabant.
 
Margot America, redactie
 

Zoek in duizenden krantenpagina's

In oude kranten vind je veel informatie over grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden, maar je vindt er ook veel gegevens over personen, advertenties van bedrijven of verslagen van sportwedstrijden. Wist je dat je bij ons op ieder willekeurig woord kunt zoeken in tienduizenden krantenpagina's van voornamelijk lokale kranten uit Noordoost-Brabant?

Nieuwe bronnen april online

De oogstmaand ligt inmiddels achter ons. En ook op onze website was er in augustus weer heel wat binnen te halen voor genealogen en andere onderzoekers. Hieronder zetten we alle indexen op een rijtje die in de afgelopen maand online kwamen. In veruit de meeste gevallen zijn de bijbehorende bronnen ook gedigitaliseerd. Kijk maar eens!
"Onze Citadel was zondag 1 september het decor van het project Namen en Nummers waarbij Holocaust-slachtoffers worden herdacht. Niet als nummer, niet als één van de zes miljoen mensen, maar als eigen persoon, met een eigen verhaal. In de podcast 'Het geheugen van Brabant' ga ik samen met de 20-jarige Puck op zoek naar het levensverhaal van Duifje de Raaij uit ’s-Hertogenbosch. Duifje is 20 als de oorlog uitbreekt en net drie maanden getrouwd, als zij op transport wordt gezet. Wat was haar verhaal?", aldus Marilou Nillesen, podcastmaker.
 
Luister hier naar aflevering 1 en 2 van deze podcast. 
 
Foto: Marilou Nillesen (l) met de twintigjarige Puck (r), BHIC

Beste verhalen deze maand

Stapels bankbiljetten, potten vol cocaïne, en schimmige figuren uit de onderwereld. Sommige procesdossiers lezen als spannende detectiveromans. En door de foto’s in de dossiers krijgen de verdachten ook nog een gezicht, en die blijken soms niet op hun mondje gevallen. 
Vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939, begon fotoamateur Johan Prinsen met het vastleggen van de gevolgen van de oorlog in zijn dorp. Ook de laatste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding legde hij vast. (Bijdrage: Jeroen Arts) 
Op dinsdag 3 september 2024 verschijnt in de krant een artikel met de kop “Die hanenkop doe je niet zomaar, echt een kunstwerk”. Over het terugkeren van een verdwenen muurschildering van P. Sluis dierenvoeders in Bergen op Zoom.
(Bijdrage: Willem Kruf)
Om het biljart in de herberg van Jacobus van Dongen in Made staan drie mannen ingespannen te spelen om een omvangrijke prijs: de winnaar krijgt honderd borrels. Maar dat plan loopt uit op één grote bloederige bende... 
Op donderdag 24 april 1969 drong een groep jongeren, waaronder de toen 21-jarige Inke Katoen, de Bossche raadzaal binnen om deze te bezetten. Die bezetting duurde enkele uren en bleef niet zonder gevolgen. Lees wat Inke hierover vertelt. (Bijdrage: Sanne Jussen)

Historisch wist-je-datje

Al eens 'hubkes' gegeten?  

Ouderen onder ons zullen zich dit misschien nog herinneren. Het dagelijkse leven was in Brabant doordrenkt met het katholieke geloof en alle gebruiken die daarbij hoorden. Zo werd brood door bakkers niet voorgesneden en voordat je ouders vers brood gingen aansnijden, sneden ze er aan de onderkant met het broodmes een kruisteken op.
 
Binnenkort is het weer drie november, de feestdag van Sint-Hubertus. De dag dat hij heilig werd verklaard. Hij zou een kluizenaar met hondsdolheid hebben genezen door hem brood te geven. Daarom was het gebruik dat je op die feestdag broodjes kreeg, oftewel ‘hubkes’. Pure luxe natuurlijk! De kerk zorgde dat deze hubkes speciaal voor dit doel werden gewijd. Ze zouden je beschermen tegen hondsdolheid, maar ook tegen driften, waanzin en razernij.

De tijden zijn veranderd, maar de hubkes zijn er nog steeds (een wit kadetje waarin anijs is verwerkt). Dus, namens het BHIC zeggen wij: laat de hubkes je smaken!

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven