NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE

Beste tuinliefhebbers,

Het geluk van een tuin.

Enkele dagen terug werden we wakker en de hele tuin ademde een prachtige winterse sfeer. Een vale zon, berijpte grassen, een vliesje ijs op de vijver, mollen die zich voor gingen bereiden op een strenge winter. Ook al zegt Helga van Leur dat mollen dit niet kunnen weten en dat hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor is, toch nemen wij het als een absoluut gegeven. De schaatsen gaan al uit het vet en we bereiden ons voor. Nog een keer een Elfstedentocht, nog een keer een witte Kerst. Een gevoel van weemoed overvalt ons, want dit kon wel eens de laatste keer zijn dat we de tuin zo zien. Niet dat we geen afscheid kunnen nemen. We hebben genoten van onze tuin en onze kwekerij, maar aan alles komt een eind en er komt iets moois voor in de plaats.

Volgend jaar omstreeks deze tijd zullen de contouren van Woonerf De Plantage zichtbaar worden. Bouwen binnen de groene kaders met aandacht voor elkaar en zorg voor de tuin. Een spannende uitdaging voor ons en voor de andere deelnemers. Op dit moment zijn er nog enkele kavels beschikbaar.

Voor belangstellenden verwijzen we naar onze brochure: Woonerf De Plantage.

Maar zover is het nog niet.

We starten net als voorgaande jaren met een volledig sortiment en we organiseren drie feestelijke afscheidsevenementen waarop veel trouwe standhouders nog een laatste keer acte de présence geven.

Op 2 en 3 april de Rozendagen, op 7 en 8 mei de Bollendagen en op 4 en 5 juni de Final Attraction. Op onze website staat de volledige informatie over deze dagen. Tot 1 juli. Dan sluiten we de poort. Maar tot die tijd zullen de tuinen zich van hun beste kant laten zien, en tot die tijd blijft de kwekerij een aantrekkelijke plek om te bezoeken. Jullie zijn van harte welkom.

We blijven tuinontwerpen maken. We zijn gevraagd om op de Floriade 2022 in het kader van het project ‘Classics & Future’ een border te ontwerpen. Een eervolle opdracht.

Het is alsof de dieren ook iets voorvoelen: de reeën maken in de tuin hun legers klaar, de mollen bouwen enorme hopen, een buizerd komt polshoogte nemen, meer vogels dan ooit in de tuin, weer volop fazanten, reigers, spechten, af en toe een zilverreiger en allerlei zangvogels. Nu kan het nog, denken ze. We laten ze hun gang gaan. De mollen in het voorterrein ploegen de grond vast om voor een bloemenweide en de mollen in de achtertuin zorgen voor de nodige drainage.

Tegelijkertijd realiseren we ons meer dan ooit, in deze heftige coronatijd, hoe bevoorrecht we zijn met ‘het geluk van een tuin’.

Eric Spruit en Fleur van Zonneveld