Look zonder look is een vroege plant die tot in de zomer zichtbaar aanwezig is. Daarna gaat ze op in de omgeving. De Latijnse naam is Allaria petiolata en afgeleid van Allium, dat voor het geslacht van de ui ofwel look staat. Petiolata betekent ‘van bladstelen voorzien’. Hiermee aanduidend dat de plant anders is dan de leden van de uienfamilie, die geen bladstelen hebben. De plant ruikt als look maar is geen look. De plant heeft ook geen rokken, zoals de ui en is familie van de kool, de kruisbloemigen. In het engels heet hij Garlic mustard. De smaak houdt het midden tussen ui en knoflook.
De hele plant is bruikbaar. Het meest worden de bladeren, bloemen en zaden gebruikt. Bladeren vers in salade, pesto en kruidenboter. De groene zaadvruchten (hauwtjes) kun je van de zomer oogsten in een papieren zak of linnen tasje. Thuis in een grove zeef en zo de zaden opvangen. Dit gemalen is een geweldige peper/mosterd vervanger.
Herkenning:
Bladeren: De bladeren aan de onderzijde zijn niervormig, hebben een beetje een ronde vorm. De bladeren aan de bovenzijde zijn hartvormig. Alle bladeren hebben een onregelmatig getande bladrand.
Stengel: de stengel is een beetje hoekig. Aan de onderkant is de stengel een beetje behaard. De stengel is niet vertakt.
Bloem: witte bloemen bestaande uit 4 kroonbladeren, 4 kelkbladeren en 6 meeldraden.
Bloeitijd is van april tot augustus.
Vruchten: zijn smal en langwerpig en bevatten de zaden. Wordt ook hauw genoemd.
Je vindt haar langs wegbermen en in bosranden, liefst in voedselrijke grond en wat schaduw.
Toepassing:
Helpt bij verkoudheid, astma en bronchitis, kortademigheid, bij ontsteking van de luchtwegen en in de mond.
Met dank aan Melly Uyldert en Harmonycenter