Nieuwsbrief nr. 149
 
Maart 2023
 
Beste ,
 
Binnenkort 2 verkiezingen, de Provinciale en de Waterschaps-.
Je kunt op internet heel eenvoudig de kieswijzer invullen en zo zie je wat je belangrijk vindt. Dat kan een eye-opener zijn. Vragen als 'wat vind je belangrijker: bevers of dijken?' Dat ligt zo zwart wit niet hè?! Maar toch, het heeft mij wel geholpen en het gaf me het idee er grip op te krijgen. Dus doe de kieswijzer van de waterschappen en ga ook stemmen!
 
 
Ondergronds

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds met de film Onder het Maaiveld. Zij maken daarmee het ongeziene gezien. De film geeft inzicht in de bodem. Dingen die je niet voor mogelijk hield. Daarmee inspireert en verwondert de film. Wist je dat er in 1 theelepel aarde meer organismen zit dan er mensen zijn op aarde?? Ik wist het niet. Al voel ik me altijd wel een indringer als ik in de bodem wroet en stuit op een worm, duizendpoten, pissebedden of colombolen. Ik doe dat dan ook zo min mogelijk en ben steeds meer voorhanger van 'No Dig', ofwel niet spitten.
 
 
Op 12 april is de film in de ECI, de cultuurfabriek van Roermond. Laat je ook verwonderen en kijk waar de film bij jou in de buurt draait. Trailer
 
Look zonder look
 
Look zonder look is een vroege plant die tot in de zomer zichtbaar aanwezig is. Daarna gaat ze op in de omgeving. De Latijnse naam is Allaria petiolata en afgeleid van Allium, dat voor het geslacht van de ui ofwel look staat. Petiolata betekent ‘van bladstelen voorzien’. Hiermee aanduidend dat de plant anders is dan de leden van de uienfamilie, die geen bladstelen hebben. De plant ruikt als look maar is geen look. De plant heeft ook geen rokken, zoals de ui en is familie van de kool, de kruisbloemigen. In het engels heet hij Garlic mustard. De smaak houdt het midden tussen ui en knoflook.
 
Jong blad voorjaar
 
De hele plant is bruikbaar. Het meest worden de bladeren, bloemen en zaden gebruikt. Bladeren vers in salade, pesto en kruidenboter. De groene zaadvruchten (hauwtjes) kun je van de zomer oogsten in een papieren zak of linnen tasje. Thuis in een grove zeef en zo de zaden opvangen. Dit gemalen is een geweldige peper/mosterd vervanger.
 
Herkenning:
Bladeren: De bladeren aan de onderzijde zijn niervormig, hebben een beetje een ronde vorm. De bladeren aan de bovenzijde zijn hartvormig. Alle bladeren hebben een onregelmatig getande bladrand.
Stengel: de stengel is een beetje hoekig. Aan de onderkant is de stengel een beetje behaard. De stengel is niet vertakt.
Bloem: witte bloemen bestaande uit 4 kroonbladeren, 4 kelkbladeren en 6 meeldraden.
Bloeitijd is van april tot augustus.
Vruchten: zijn smal en langwerpig en bevatten de zaden. Wordt ook hauw genoemd.
Je vindt haar langs wegbermen en in bosranden, liefst in voedselrijke grond en wat schaduw.
Toepassing:
Helpt bij verkoudheid, astma en bronchitis, kortademigheid, bij ontsteking van de luchtwegen en in de mond.
 
Met dank aan Melly Uyldert en Harmonycenter
 
Look zonder look in de keuken
 
Twee lekkere recepten met Look zonder look. Aioli en daarbij gegratineerde champignons.

Voor de Aioli heb je nodig:
een handje blaadjes van de Look zonder look
1 eierdooier
250 ml zonnebloemolie
4 teentjes knoflook
het sap van een halve citroen en
peper en zout naar smaak
 
 
Was de bladeren van de Look en dep ze droog. Voeg alles bij elkaar in een smalle hoge mengkom. Gebruik een staafmixer en blend voorzichtig tot de aioli mooi romig is.
 
Voor de gevulde champignons heb je nodig:
een handje blaadjes van Look zonder look
doosje kleine champions
1 ui
2 teentjes knoflook
geraspte kaas naar keuze
Zout/peper/olie
 
Was de bladeren, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Borstel de champions schoon. Druk de steeltjes eruit. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit de ui en de geperste knoflookteentjes in een koekenpan totdat deze lichtbruin en glazig zijn. Laat het mengsel iets afkoelen. Voeg vervolgens de geraspte kaas en fijngesneden Look zonder look blaadjes er door heen. Breng op smaak met zout en peper. Vul de champignons met het mengsel. Plaats de champions in een ovenschaal en bak de champignons in circa 10-15 min. gaar tot ze goudbruin kleuren.
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Kun je wel wat hulp gebruiken in je tuin? Scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, dat kan nog toch IJsheiligen. Er is nu genoeg te doen.
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
 
Plukken, proeven en proosten en koken op houtvuur
Kom ook koken op houtvuur Zaterdag 22 april - 15.30 - 19.30 uur
We scharrelen ons eten bij elkaar en bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Zondag 26 februari - 16.00 uur Vlodrop. VOOR AANMELDEN Klik hier

 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. VOOR AANMELDEN Klik hier


Foto: Ruud Snijders

Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op zondag 23 april 11.00 - 13.00 uur
 
We gaan we wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. Gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. VOOR AANMELDEN Klik hier
 
Workshop tekenen van Natuurjournalen Zondag 7 mei 14.00 uur
De workshop is vol maar je kunt nog wel op de reservelijst. Stuur me dan even een mailtje dan noteer ik je. Bij mooi weer breiden we de groep iets uit. Voor mailen klik hier
 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.