Wiskunde olympiade, 2e en 3e graad
 
Beste ouders,
 
Ook dit schooljaar bieden we onze leerlingen de kans om deel te nemen aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade.  Deze wedstrijd wil leerlingen laten kennismaken met verrassende, soms pittige, maar nooit saaie wiskundevragen.  De deelnemers worden uitgedaagd om hun wiskundige vaardigheden te combineren met logisch redeneren om zo tot de juiste oplossingen te komen.
 
Er zijn twee wedstrijden: de Junior Wiskunde Olympiade (JWO) voor de leerlingen van de tweede graad en de Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) voor de leerlingen van de derde graad.  De eerste ronde wordt op school georganiseerd en bestaat uit 30 meerkeuzevragen.  De leerlingen krijgen 3 uur de tijd om de vragen op te lossen.  Ze mogen daarbij geen rekentoestel gebruiken. Deelnemen en de uitdaging aangaan, is Olympisch gezien, zeer belangrijk. 
 
De 10% beste leerlingen stoot door naar de tweede (provinciale) ronde.  Wie het ook daar zeer goed doet, mag deelnemen aan de nationale finale.  Ter info: vorig jaar waren er in Vlaanderen ruim 20.000 deelnemers uit meer dan 400 scholen. 
 
Wanneer?
 
De eerste ronde van de JWO en de VWO gaat door op onze school op woensdag 17 januari 2018 van 13u00 tot 16u00.   Leerlingen mogen tijdens de middagpauze de school verlaten en ze moeten niet tot het einde blijven: ze mogen vroeger vertrekken als ze klaar zijn.  De tweede ronde gaat door op woensdag 7 maart en de finale op woensdag 25 april. 
 
Hoe inschrijven?
 
Leerlingen die willen deelnemen, geven een seintje aan hun leerkracht wiskunde, ten laatste 17 november.  Via de schoolrekening zal dan 2,65 euro inschrijvingsgeld verrekend worden. 
 
Oefenen?
 
Leerlingen moeten zich niet speciaal voorbereiden op de Wiskunde Olympiade.  Wie nieuwsgierig is naar het soort vragen kan een kijkje nemen op www.vwo.be.  Leerlingen die meer informatie wensen, kunnen hun wiskundeleerkracht aanspreken.
 
Twee voorbeeldvragen om over na te denken
 
Met welk cijfer begint het kleinste natuurlijk getal dat als som van de cijfers 2015 heeft?
 
Bij een dobbelsteen is de som van de ogen op overstaande zijvlakken gelijk aan 7. Acht dobbelstenen met afmetingen 1 × 1 × 1 worden in een doorzichtig doosje met afmetingen 4 × 2 × 1 geplaatst. Wat is het maximale aantal zichtbare ogen? 
 
Wij hopen dat de leerlingen er plezier aan zullen beleven en het beste van hun kunnen bovenhalen. Wij hopen alvast op een massale belangstelling voor deze (wiskundige) uitdaging.
 
Vriendelijke groeten
de vakgroep wiskunde
Frank Baeyens, directeur 
 
Voor verdere inlichtingen over deze activiteit, contacteer inge.verbeek@hdc.ksleuven.be
 
 
Dit is een no-reply adres. Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be