Donderdag 21 mei 2020

 

Dag Oppepper-lezers,
 
Een speciale Oppepper vanwege Hemelvaartsdag. Met wat meer kerk en religie dan anders.

En speciaal voor de oma's en opa's onder ons: kinderen van de basischool Het Talent in Heerde zingen Opa en Oma
 

Heb een mooie Hemelvaartsdag,
Helmi, Ineke en Henja

Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Koormuziek - over Maria
Qruun Schramm vraagt voor de meimaand een Marialied dat hij zo graag gezongen heeft.
Ave Maria van Jacob Arcadelt, een Vlaming die leefde van ongeveer 1505- 1575.
De afbeelding rechts dat hierbij hoort, is
De Luitspeler door Caravaggio; de uitvoerder leest de muziek van Arcadelt die voor hem ligt. (op deze pagina beter te bekijken)
 
Nog ouder is deze Sancta Maria, die uit een Spaans liedboek komt uit 1250.

 
En dan nog deze beroemde Maria Litanie uit de Mariavespers van Monteverdi 1567-1607.
 
 
Koekjes van Maxima

 
Koningin Maxima heeft vanwege haar 49e verjaardag getracteerd op het recept van haar favoriete koekjes, alfajores.
Het recept zie je hier
. Op Instagram ook met plaatjes.

Tussen 2 koekjes gaat 'dulce de leche'. Dat is heel makkelijk zelf te maken, zie dit filmpje.
 
Als je al één zo'n koekje eet, moet je daarna wel meedoen aan Nederland en Beweging (dat moet natuurlijk sowieso), want het zijn vast caloriebommen, die alfajores. Onze Max kan het hebben, maar wij???
 
Bijzondere fimpjes
   

 
Kerk-rubriek
GooiTV zendt vandaag op Hemelvaartsdag een kerkdienst uit vanuit de Koepelkerk of Mariakerk (zie foto rechts) in Bussum. Die begint om 10.00 uur en wordt een paar maal herhaald. De pastoor is Carlos Fabril. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden, die verschillen per gemeente en per kabelaanbieder.
 
An Brouwer stuurt dit filmpje in. Zangers zingen een blessing voor de UK. De tekst is zo: May the Lord bless you and keep you, the Lord causes his face to shine upon you and be gracious to you; the Lord lift up his countenance upon you and give you peace.
v
 
Ineke heeft vanwege Hemelvaarstdag de associatie met 'Op een lichte wolkenwagen' - om mee te zingen.
Henja doet een evangelische duit in het zakje met Elly en Rikkert Ik moet weggaan.
 
Henja maakt tapas

 
Het wordt een warme, gezellige zomer met lekker lang samen tafelen. Voor Tapas kun je alle soorten bakjes, kommetjes, schaaltjs gebruiken.

Langzaam aan krijgen we meer vrijheid. Binnenkort kunnen we weer gezellig een terrasje pakken. Alhoewel, als ik naar mezelf kijk, blijf ik kwetsbaar en hoe wordt de 1,5 mtr gehandhaafd?

Iedereen maakt zijn eigen keuze, maar betekent dat dan (in mijn geval) deze zomer binnen zitten? Natuurlijk niet. Dat hebben we zelf in de hand.
Tapas betekent 'kleine hapjes' en dat kan echt van alles zijn. Als je maar genoeg kleine hapjes hebt, heb je een hele maaltijd. Lekker drankje er bij en samen met prettig gezelschap op een warme zomeravond heel lang lekker lui tafelen. Lees de receptjes
 
TV-EN RADIOPPEPPERS: A.V.R.O. - soep
In deze Oppeppers ziet u regelmatig een recept of kooktip, zoals ook vandaag. In de reeks over ‘omroep’ vandaag een combinatie van omroep en recept: de AVRO-soep!
 
In 1929 verscheen het AVRO kookboek, samengesteld door P.J. Kers jr. Hij was voor de luistervinken geen onbekende. “Reeds geruime tijd geeft hij voor onze microfoon vele nuttige wenken op het zoo uitgebreide terrein der kookkunst,” stond in de inleiding.
 
Kers was een voorloper van de vele tv-koks die er tegenwoordig zijn, wat zeg ik: er zijn tv-kanalen die de hele dag laten zien hoe je heerlijke gerechten bereidt. En de AVRO (toen nog met puntjes geschreven: A.V.R.O.) was een voorloper met dit boek.
Lees verder over dit bijzondere kookboek.

 
 
 
Legpuzzels ruilen

  Er worden flink veel legpuzzels geruild. De puzzels worden aangeboden op deze pagina.

Heb je interesse? Stuur een mailtje aan helmiduivesteijn@gmail.com.
Intussen hebben we wel behoefte aan nieuwe puzzels, dus als je ze hebt liggen en ze kwijt wil: stuur een foto.
 
Boekentip, uit de online bibliotheek
Weer een boekentip uit de online bibliotheek. Het gratis lenen voor niet-lenen is weer gestopt, dus je moet echt lid worden van de bieb.

Deze keer een boek van de schrijfster Renate Dorrestein. Al haar boeken hebben een bijzondere plot, en zijn lekker 'snel' geschreven. Neem bijvoorbeeld: Zeven soorten honger

Het verhaal speelt zich af in een exclusief kuuroord aan de Nederlandse kust, waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo's proberen kwijt te raken. Voor de gasten staat er veel op het spel: ze mogen pas weg als ze hun streefgewicht hebben bereikt. Wie opgeeft, betaalt een netto jaarinkomen als boete. Hoe verzin je het.
Er gebeurt van alles. Hier is de link naar de online bibliotheek. Ook voldoende andere boeken van deze schrijfster, en altijd op voorraad.