Extra nieuwsbrief
Stichting Senia
16 april 2020

 
 
Beste lezer,
 
We versturen vandaag alweer de vierde extra nieuwsbrief. Door de vele reacties weten we dat deze updates gewaardeerd worden, wat fijn! Hebt u al een blik geworpen op de keuzelijsten voor het nieuwe seizoen? En al manieren bedacht om ondanks de afstand toch een keuze te maken met uw lees- of luisterclub? Voor wie nog met de handen in het haar zit staan in deze nieuwsbrief een aantal tips om met elkaar te overleggen.

Hebt u tips of leuke verhalen voor de extra nieuwsbrieven in Corona-tijd? Wij houden ons aanbevolen voor uw input! Mail naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
Keuzelijsten: hoe kom je tot een keuze in quarantaine-tijd?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt: 'hoe komen we nu tot keuzes als we niet bij elkaar kunnen komen?' Omdat twee meer weten dan een nodigen we u van harte uit suggesties te doen. We hebben al wat tips ontvangen, die we graag met u delen:  
"Ieder lid geeft een lijst met 10 boeken door aan één persoon. Hij/zij kan bij een boek aangeven dat dit een grote voorkeur heeft, evt. met kort de reden. Uit deze lijsten wordt eerst gekeken welke boeken door meerderen worden genoemd. Steeds bleek dan dat enkele boeken door drie of meer mensen waren voorgesteld. Deze werden in ieder geval gekozen. Uiteindelijk wordt een te lezen boeken lijst van 7 boeken opgesteld waarbij tevens gekeken wordt dat ieder lid tenminste 3 van zijn boeken op deze lijst terug vindt.
Lukt dat niet dan worden meer boeken op de voorkeur lijst geplaatst die slechts door 2 mensen waren aangegeven. Deze lijst wordt rondgestuurd met wie welke boeken heeft aangemeld. Aan de leden wordt vervolgens gevraagd om hieruit een uiteindelijke keuze te maken.

Deze werkwijze blijkt al jaren goed te werken. En kan dus prima zonder bij elkaar te komen."
 
No Sijben (FIL2 Arnhem)
 
"Ieder leesclublid kiest 6 boeken; de contactpersoon maakt een overzicht van de meest gekozen boeken. Dat werkt prima met een aantekening. De contactpersoon bekijkt of ieder minimaal één boek naar keuze heeft. Mocht dat niet zo zijn dan wordt alsnog een boek van de betreffende deelnemer ingevoegd
 
Bij Geschiedenis wordt soms gekozen voor een bepaald tijdvak of thema. Sommige groepen worden juist graag verrast en vragen 7 mensen ieder een boek te kiezen. Bij anderen wordt gevraagd om ieder een boek te kiezen en aan te geven waarom je daarvoor kiest, om zo de andere clubleden mee te nemen in jouw keuze."
 
Els Scholtes
 
"Wij zijn met een groep van 6 personen. We brengen allemaal een voorkeursboek in, via mail. Behalve literatuur lezen we ook een klassieker en een geschiedenisboek. Elk jaar hebben we zo een zeer gevarieerde lijst,  tot ieders tevredenheid."
 
Lenie Vlot
 
 
Even bijpraten met...

... ambassadeur Annelia Govers
 
In deze tijd zijn we benieuwd hoe het iedereen die op een of andere manier betrokken is bij Senia, vergaat. Daarom bellen interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie elke week iemand op om even bij te praten. Deze week is het de beurt aan Annelia Govers, al tien jaar ambassadeur van Senia in Zuid-Holland.
 
 
 
 
Leeswijzers in tijden van corona
Boekentip mét gratis leeswijzer
 
Mogelijkheden scheppen
Martha Nussbaum

 
 
Welke boeken kunnen wij lezen in de context van deze onwerkelijke periode? Onze werkgroepen doken in de archieven, en elke week zullen we u een boekentip geven mét de leeswijzer, gratis, exclusief voor Senia-leden. 
 
Deze week een tip van de werkgroep Filosofie: Mogelijkheden scheppen van Martha Nussbaum.
 
Als met het bruto nationaal product van een land ook het percentage burgers toeneemt dat zich moet redden zonder basisonderwijs, gezondheidszorg en andere elementaire voorzieningen, kunnen we dan blijven volhouden dat zo'n land zich op een goede manier ontwikkelt? In Mogelijkheden scheppen betoogt Martha Nussbaum dat het heersende denken een ontwikkelingsbeleid heeft opgeleverd waarin nauwelijks enige aandacht wordt besteed aan enkele van de meest elementaire menselijke behoeften: waardigheid en zelfrespect.
 
De leeswijzer vindt u in de bijlage bij deze nieuwsbrief.
 
Creatieve alternatieven
 
Speciaal voor u: spoedcursus autobiografisch schrijven
 
In een periode van sociale luwte als deze kan er ruimte ontstaan om eens na te denken over uw levensloop. Waarom daar niet eens iets over opschrijven? Het is een leuke tijdbesteding, met het schrijven over je eigen leven raak je wat meer 'thuis' bij jezelf, wat eenzaamheid verdrijft, én u hebt iets moois om eens te laten lezen aan uw naasten. 
 
In de wekelijkse nieuwsbrieven geven we u steeds twee 'opdrachten' om mee aan de slag te gaan. Veel schrijfplezier!
 
 
 

 
7. Maak een beschrijving of zelfportret van jezelf in je tienerjaren. Laat jezelf zien met je lichte kanten en je schaduwkanten.
 
8. Maak een cluster rondom een zoektocht in je tienerjaren. Wanneer ging je welke vragen stellen over het leven, seksualiteit, zingeving?
 
U kunt beginnen met een 'cluster' of 'woordspin', zie hiernaast voor een voorbeeld. Het schrijven volgt dan als vanzelf.
 
Bron: Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer
 
 
Deel uw tips
 
 
We hebben al heel wat leuke tips en suggesties binnengekregen. Veel dank hiervoor!
 
Uiteraard is alles welkom: boekentips, muziektips, creatieve of culturele tips. Maak een foto, een filmpje of schrijf een tekstje en stuur uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Hieronder een greep uit de creatieve alternatieven, kijk voor meer op de speciale pagina op onze website.
 
 
Een leesclubbijeenkomst, maar dan anders
 
Bij elkaar komen met de voltallige lees- of luisterclub zit er nog steeds niet in, helaas. Maar er zijn leesclubleden die wat creatieve oplossingen bedachten. 
 
Nanda Rozenstraten schrijft: onlangs heb ik samen met een ander lid van onze leesclub in een groot bosachtig park bij ons in de buurt (ergens in Friesland), op de uiterste puntjes van een picknick- bank ons laatst gelezen boek besproken. Met het mooie weer was dit zeker geen straf!
 
En Lamberthe de Jong geeft als tip: een leesclub van 6 leden kan op deze manier aan de slag: twee op bezoek bij iemand en drie via de webcam, zo met elkaar een gesprek.


 
 
Museumbezoek online
 
Margreet Hoogendorp van de werkgroep Kunstgeschiedenis stuurde ons een lijstje met musea, die zo aardig zijn geweest om kunst of exposities op hun websites te zetten. Goed voor een paar uurtjes lekker kijken!
 
Een tour in het Van Goghmuseum te Amsterdam, een online expositie in het Uffizi in Florence, een online expositie in het Metropolitan Museum te New York en een online expositie in het Guggenheim Museum in Bilbao.

Prachtige muziek via livestreams
 
Sinds vorige week presenteert het Concertgebouw de zogenaamde Empty Concertgebouw Sessions. Elke woensdag om 12.30 uur een concert!
 
Daarnaast presenteren Europese concertzalen samen gratis concertstreams op Facebook. Elke avond om 20.00 uur is het mogelijk een concert uit het archief van een van de 16 deelnemende Europese concertzalen te beluisteren en bekijken.
 
Dank aan Jos van Wollingen voor deze tip!
Mozart
 
Maakt luisteren naar Mozart slimmer...? Bekijk hier een online college van de Universiteit van Nederland.
 
Een filmpje om vrolijk van te worden