thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - tuingeluk -


Onvergetelijke Groenteplanten

Vanaf komende zaterdag 15 mei 2021 zijn onze groenteplanten er weer.

Elk jaar kweken we in kleine oplagen een groot aantal verschillende groenteplanten waaronder zeldzame tomaten-, paprika-, peper-, pompoen-, courgetterassen en rariteiten. Ook eenjarige kruiden zoals kervel, basilicum, dille en peterselie kweken we speciaal voor onze 'Onvergetelijke Groentedagen'.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Geen groots evenement nog dit keer, maar wel datzelfde feestelijke sortiment groenten en eenjarige kruidenplanten.

Voor de gelegendheid zijn we komend weekeinde ook op zondag open van 10:00 tot 17:00 uur.

Ze hoeven niet oud en vergeten te zijn om er bij te horen. Soms zijn nieuwe rassen gewoon veel beter.

Onze groenteplanten worden, zoals alle planten uit eigen teelt, opgekweekt in turf-vrije biologisch bemestte potgrond en met bronwater beregend. Daarbij worden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook geen biologische. (Wie bedenkt zoiets, biologische bestrijdingsmiddelen?)

De planten zijn niet eerder dan zaterdag 15 mei vanaf 10 uur te koop. Vanaf vandaag staan ze ook in onze web-winkel zodat je je daar alvast kunt inlezen en voorbereiden. De bestelmogelijkheid in onze web-winkel is nog tot 17 mei gepauzeerd.

De tere groenteplanten kunnen niet worden verzonden en ook vooraf reserveren is niet mogelijk.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Net als vorig jaar richten we een ruim opgezet 'marktje' in op onze parkeerplaats zodat voldoende afstand houden mogelijk is.

Deze dagen zijn zeer geliefd. Het kan dit eerste weekeinde op sommige momenten wat drukker zijn dan normaal. Mocht dat nodig blijken dan kan het gebeuren dat we bezoekers gedoseerd toelaten.

De groenteplanten blijven staan zolang de voorraad strekt meestal is dat een week of twee. De actuele voorraad wordt, net als altijd, dagelijks bijgehouden in onze web-winkel.

Komend weekeinde dus, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur: 'Onvergetelijke groenteplanten'. De toegang is uiteraard, zoals altijd, gratis.

Welke soorten er zijn vind je hier: Groenten, fruit en eenjarige kruiden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

onze tuin

In onze tuin loopt dit jaar alles wat achter. Het is allemaal nog erg pril na enkele dagen groeizaam weer. Sommige planten lopen minder achter dan je zou verwachten. De Helleborus hebben ondanks de kou fantastisch gebloeid. Zo lang het niet langdurig streng vriest doen ze gewoon hun ding. Zelfs nu zijn er nog bloeiende exemplaren, terwijl het blad het langzaam over neemt.

De eerste pioenen beleven juist nu, een week later dan normaal hun hoogtepunt, dus dat valt ook mee.

Kersen, appels, peren en ander fruit verbloeien nu zo snel dat ik mijn best moet doen er van te genieten.

Onze prairieborder is fris en ontluikend en hier en daar heel feestelijk.

Maar er zijn ook planten die hebben geleden onder de late vorsten.

Boeiend hoe verschillend planten reageren op de weersomstandigheden. Hoewel juist bladhoudende mediterrane planten het meest last hebben van late vorsten zijn er ook mediterrane soorten, zoals Ferula die het juist uistekend doen. Ze groeien in de winter en tijdens het koude voorjaar gestaag door.

We hebben eerder meegemaakt dat Cistus alle blad verloor maar de bloemknoppen nog intact waren. Kale bloei dus en daarna komt er langzaam weer blad aan. Dit jaar is het blad van de Cistus hier en daar bruin maar lijken de knoppen intact en beginnen ze zelfs te zwellen. Een aantal Phlomis soorten is bovengronds bevroren maar loopt nu krachtig weer van onder uit.

Ik weet niet of we er veel lering uit kunnen trekken, want die combinatie van een zeer milde winter met een ijzig voorjaar zonder eind hebben we volgens mij in onze ruim 30 jaar als kwekers nog niet meegemaakt.

De nieuwe Salvia border tussen het eerste en tweede bed is nog steeds niet aangeplant, maar de planten staan wel al klaar. Hopelijk vinden we binnekort tijd om zelf ook weer eens wat te planten. Het wordt een feestje en, met de kennis van nu, een hachelijk avontuur want het merendeel van de planten die daar komen zijn rijk bloeiende half-winterharde Salvia die de komende winter mogen bewijzen hoe hard ze zijn.

Al met al geniet ik nu erg van het frisse groen dat nu in een stroomversnelling komt terwijl de Euphorbia de boel al aardig opvrolijken.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

verder op de kwekerij

Ik heb me even verscholen gehouden terwijl we als het ware werden geplunderd dit voorjaar. Als je wordt geschoren moet je stil zitten. Sorry daarvoor. Nog net niet onder maar wel veel aan mijn bureau zag ik hoe planten in een onophoudelijke stroom van onze kwekerij werden afgevoerd. Het was niet te houden en er raakten dagelijks soorten uitverkocht die ik ook steeds dezelfde dag uit onze web-winkel heb verwijderd.

We hebben veel klanten moeten teleurstellen omdat bestelde soorten uitverkocht raakten voordat we ze konden verzamelen. Dat gebeurt wanneer de levertijd oploopt zeer tegen onze zin maar onherroepelijk. Ik houd online dagelijks de voorraad bij zodat bestellingen normaal bijna altijd volledig kunnen worden geleverd. Wanneer de levertijd oploopt werkt dat systeem niet meer zoals bedoeld.

Om te hoog oplopende levertijden te voorkomen hebben we onze web-winkel al vier keer een week gesloten voor bestellingen.

Er zijn grapjassen die dan via e-mail gaan bestellen. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

Begrijpelijk is wel dat er op de dag van heropening een grote piek aan bestellingen binnen komt, bijna net zoveel als normaal in een week wordt besteld. Dat wispelturige karakter maakt het inschatten van de levertijd ook zo moeilijk. Een dag nadat het mooi weer was wordt er soms meer besteld dan we in een week kunnen verwerken. De levertijd die ik met de beste bedoelingen heb ingeschat wordt dan in een dag met een week verlengd. En dan komen de e-mails binnen: "Kunt u met een woord aangeven wanneer mijn bestelling wordt verzonden?" We doen ons uiterste best al die e-mails te beantwoorden.

Onze telefoon gaat op sommige dagen wel drie keer per minuut, dat kunnen we niet meer goed combineren met ademhalen. Maar we blijven ook daarvoor ons best doen. We hebben een nieuw kantoor ingericht met twee extra computers en een nieuwe ervaren kantoormedewerkster. Onze kantoren zijn nu op werkdagen van 9 tot 5 bevrouwd of bemand. Maar het aantal telefoontjes en e-mails is exponentieel toegenomen, nog steeds is het dit voorjaar bijna niet te behappen.

Behalve achter mijn bureau heb ik ook veel tijd doorgebracht in mijn 'man-cave', mijn stekruimte, waar ik fanatiek onze specialiteiten en de laatste nieuwe aanwinsten heb gestekt en gezaaid. De mannen in de potschuur hebben er de ene na de andere vracht turf-vrije biologische potgrond doorgedraaid met onze nieuwe potmachine. Er is al heel veel opgepot. De komende weken worden ze met en met toegevoegd aan onze web-winkel.

nachtvorsten en aanhoudende kou

Wat ook niet hielp was dat we als gevolg van een milde winter met een streng bitterkoud eind onverwacht veel uitval hadden op ons kweekveld. Na jaren zonder noemenswaardige winter waren we hier niet op bedacht. Sommige soorten die normaal laat uitlopen liepen uiteindelijk helemaal niet meer uit.

Wel extra veel plaats dus voor nieuw en fantastisch plantgoed. Dat nog wekenlang moest worden beschermd met vliesdoek.

Het koude voorjaar speelde ons parten. Het was "une année catastrophique" zoals de Franse wijnboeren zeggen. We zijn nu wel toe aan betere tijden. Dit is natuurlijk niets in verhouding tot de situatie in de horeca en andere bedrijfstakken die helemaal gesloten moesten blijven.

Zodra de nachten warmer dan tien graden blijven gaat alles wat nu klaar staat explosief groeien. En er komen dit jaar heel veel leuke nieuwe soorten bij waar ik me al heel lang op verheug. Het was heerlijk om samen naarmate het warmer werd steeds een rij op onze kweekakker te verlossen van vliesdoek en daar dan ondanks de kou frisgroene jonge planten aan te treffen.

Ook veel van wat we uit de kas naar buiten hebben gezet om plaats te maken voor de groenteplanten en eenjarige kruiden kreeg het buiten zwaar te verduren. Zodra het warmer wordt zullen de meeste zich herstellen maar ook die soorten staan nog even 'on hold'.

In de kas was het voortdurend woekeren met ruimte. De groenteplanten kregen natuurlijk voorrang en ze zijn nu, vanwege het koude voorjaar een week later, maar precies op tijd en bijna volgens schema klaar. (Wat kan Linda toch goed plannen en vooral ook doorzetten.)

'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

wagenpark

We zijn nu, op de grasmaaier na, volledig geëlektrificeerd.

Jaren geleden hebben we besloten dat we geen nieuwe apparaten meer aanschaffen die worden aangedreven met een verbrandingsmotor. Dat gaat van twee elektrische John Deere transporteurs, tot heggenscharen, motorzaag, rugspuiten en nog van alles tot uiteindelijk onze bedrijfsbus. Onze geliefde Citroen Jumpy was na 20 jaar trouwe dienst ook aan vervanging toe en daarvoor vonden we een goede jong gebruikte Renault Kangoo EV als vervanging. Privé rijden we al bijna een jaar elektrisch en genieten daar met volle teugen van.

Alleen die luidruchtige stinkende grasmaaier wil maar niet de geest geven. Waarom had ik toch de wijsheid een grasmaaier te kiezen met een Honda motor? Iedereen weet toch dat die niet kapot te krijgen zijn. Maar dat is natuurlijk ook heel goed. We gebruiken alles op tot het niet meer gaat en dan pas komt onze politiek in actie. Nu zijn we dus bijna klaar met deze transitie naar schone lucht die zo'n 10 jaar geleden begon.

De volgende stap is nog meer zonnepanelen zodat we uiteindelijk meer stroom opwekken dan we nodig hebben. En ook daar zijn we al jaren mee bezig. Ons dak is al bijna twintig jaar aan vervanging toe, maar, wat hebben die dakdekkers het druk. Heb je geen werk en geen hoogtevrees? Ga dan daken dekken.

wespen krijgen eindelijk erkenning

Regelmatig schreef ik hier over het nut van en mijn liefde voor wespen. Eindelijk dringt het door tot het grote publiek: Wespen zijn er niet voor niets.

Wespen hebben een belangrijke functie binnen het evenwicht van de natuur. Met cola en andere zoete drankjes breng je ze in het najaar als hun jonge zijn uitgevlogen in verleiding je lastig te vallen. Ze kregen immers in ruil voor de insecten die ze aan hun jongen voerden suikers terug. Eenmaal verslaafd aan zoetigheid zijn glazen met suikerwater op een terras binnen hun foerageer gebied heel verleidelijk. Ze zijn dan een paar weken even best wel opdringerig. Maar dat doen ze nadat ze al maandenlang je planten hebben behoed voor plagen.

Wespen zijn officieel een bijensoort. Het heeft me jaren gekost om uit te leggen wat het verschil tussen wespen en bijen is. Maar nu er ruimte is voor meer nuance en bijen zo geliefd zijn kan dat ook eindelijk worden uitgesproken. Verdere nuancering is misschien overkill, maar ook hier heb ik het al eerder over gehad: Er zijn heel veel verschillende wespensoorten. De wesp die ten onrechte door bijna iedereen wordt gehaat noemen voor het gemak de limonade wesp. Ze is wat opdringeriger van karakter dan andere wespen en kan daardoor als lastig worden ervaren in die paar weken dat ze op zoek gaat naar suikers. Maar ze is ook snel tevreden. Een paar rottende peren achter in je tuin vindt ze net zo lekker als je limonade. Franse veldwespen zijn misschien wel de meest brave wespen. Ze zijn helemaal niet agressief tenzij het om bladwespenlarven gaat die je roos zijn aan het opeten.

Wat jammer dat een insecten bestrijder, die al tientallen jaren actief is, recent beweerde dat het nest in een spouwmuur van een appartementen complex dat hij had uitgeroeid van Franse veldwespen was. Hij dacht waarschijnlijk, laat ik maar een exotische wespensoort noemen waar niemand ooit van heeft gehoord, mijzelf inclusief, dan kan ik zo verbloemen dat ik er totaal geen verstand van heb. Het ziet er naar uit dat hij een zwerm honingbijen heeft uitgeroeid. (Iets wat dergelijke professionals beloven nooit te doen.) Je bent ongedierte bestrijder tot het moment dat je beseft dat ongedierte helemaal niet bestaat.

andere themadagen

Hoe het verder gaat dit jaar is nog onduidelijk.

Langzaam maar zeker lijkt er weer iets meer mogelijk.

Of en hoe onze themadagen doorgaan staat, zodra daarover meer bekend is, op onze web-site en laat ik natuurlijk ook weten via een van mijn volgende nieuwsbrieven. Met Hemelvaart, donderdag 13 mei zijn we gewoon open en op Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei zijn we extra open van 10:00 tot 17:00 uur.

praktisch

Respecteer alsjeblieft de anderhalve meter afstand tot andere klanten en onze medewerkers zoals we met elkaar hebben afgesproken. Wacht met afrekenen in onze winkel even tot de klant voor u klaar is. Wanneer het wat drukker wordt gaan we ook buiten afrekenen.

Er is geen markt, maar we hebben wel marktkramen gehuurd om de groenteplanten op onze parkeerplaats ruim te kunnen uitstallen.

Parkeren moet dus op straat. Laat daarbij alstjeblieft steeds tenminste drie tegels vrij voor voetgangers en blokkeer geen opritten.

De groenteplanten staan vanaf vandaag tijdelijk in onze web-winkel. Zo kun je je bezoek aan onze groentedagen voorbereiden en een boodschappenlijstje samenstellen.

Via deze link kun je zien welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 15 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 16 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

De meeste groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending en bestellen is ook pas na dit weekeinde weer mogelijk. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending maken daarom weinig kans.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven twee of drie weken, of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf in de loop van de komende weken je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen en vaste kruiden en onze vaste planten worden jaarrond verzonden.

En over niet al te lang ziet het er allemaal weer veel rooskleuriger uit.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met de groenten van Linda en Roger Bastin