ART in februari
8 februari 2021

Nieuws en activiteiten
Hilversumse kunstenaars
   
Dag beste lezer,
 
Er wordt ook tijdens deze strenge lockdown mooi werk gemaakt. We laten daar in deze nieuwsbrief wat van zien. Je kunt doorklikken naar grotere afbeeldingen. Je kunt de kunst ook kopen, klik daarvoor door naar de website van de betreffende kunstenaar.
     
De afbeelding boven 'Laren in de sneeuw' is van de Hilversumse schilder David Schulman, 1881-1966, schilder van de Larense school.(Het schilderij staat te koop.)
 
Groet van bestuur ART Hilversum
 
Mark van Praagh - Black Lives Matter


Mark van Praagh
Black Lives Matter I, Portret van een jonge vrouw.
Linoleumsnede, 2020

Mark van Praagh
"Black Lives Matter V"

Linoleumsnede 65 x 50 cm, 2021

Mark van Praagh licht toe: "Door de Black Lives Matter beweging geraakt wilde ik een serie lino portretten van gekleurde mensen maken. Ik vind het altijd opnieuw schokkend als je door gebeurtenissen beseft dat systematisch racisme zo diep verankerd is in onze wereld.  Ik had nog schetsen en foto's van een prachtige Afrikaanse vrouw die ik eens als model had. Daar begon de serie mee. Daarnaast ben ik geboeid door de Afrikaanse fotografe Zanele Muholi. Zij is een betrokken fotograaf en visueel activist. In haar werk onderzoekt, documenteert en verbeeldt zij de zwarte LGBTQI identiteit in het hedendaagse Zuid-Afrika. Van haar heb ik ook portretten vrij vertaald naar lino's." Lees verder
 
 
Pakje Kunst online bestellen
Pakje Kunst® is een landelijk initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. ART Hilversum is één van de beheerders geworden van Pakje Kunst. Je krijgt op deze manier toegang tot het kunstaanbod in Hilversum. Deze kunstenaars werken mee. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je (normaal gesproken, buiten coronatijd) uit oude mechanische sigarettenautomaten.


Voorbeeld Pakje Kunst, 2D-kunst van Sacha Wendt
Ander voorbeeld: zeefdruk van Wouter Stips. Nog wel even zelf strijken.
Waarom?
Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op. Het kost maar 4 euro.

Bestellen
Stuur een mailtje aan info@arthilversum.nl of app aan 06-24866749, een nummertje van je keuze, tussen 1 en 70 - zie hieronder.
 
 
 
Online lezingen kunstgeschiedenis
Geniet nu ook thuis van lezingen kunstgeschiedenis, aangeboden via Zoom. In februari organiseert Diana Kostman weer twee nieuwe lezingen.
 

De liefde in de kunst
Februari is de maand van Valentijnsdag, de dag van de liefde. Om dit te vieren staat de lezing van maandag 15 februari (15.00 uur) in het teken van de liefde in de kunst. Geniet van beroemde huwelijks-portretten geschilderd door onder meer Frans Hals en Rubens maar ook van meer ondeugende taferelen vol verleiding uit de genrekunst. Tijdens de lezing komen de vele facetten van de liefde voorbij, uitgebeeld door kunstenaars van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.
     
De vriendschappen van Vincent van Gogh
Vriendschappen zijn van levensbelang, niet alleen in onze hedendaagse tijd maar uiteraard ook in vervlogen tijden. Binnen de kunstgeschiedenis speelt kameraadschap vaak een prominente rol in de levens en carrières van kunstenaars. In deze lezing van op maandag 22 februari, van 15.00 - 17.00 uur leert u over het belang van de belangrijkste vriendschappen op het leven en werk van Vincent van Gogh. Lees verder

Prijs: € 17,50 per lezing, wanneer u beide lezingen volgt, betaalt u slechts € 29,95 voor beide lezingen. Zie voor meer informatie en/ of aanmelding www.artemisomnibus.nl

 
Bart van der Voort en Gerard van Santen
Nog meer nieuw werk. Wil je het groter zien? Klik door naar de pagina met grotere afbeeldingen.
Bart van der Voort

Low & Mellow

Kunsthars, acrylverf, gedragen blouse; HxBxD: 90x34x60 cm
Gerard van Santen
Me Tarzan!-You Jane?

Techniek: Monoprint op Arches Rives 350 grs. 50x70cm
Prijs: €395,- inclusief lijst.
 
Musea in de omgeving, wat is er te doen
Museum Hilversum


In Museum Hilversom wordt de tentoonstelling Zilveren Camera verwacht. Wil je alvast een digitale rondleiding?
Er zijn in februari virtuele rondleidingen door de tentoonstelling Zilveren Camera met een toelichting van professionals, waaronder een jurylid en winnaars.
Een digitale rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Je volgt de wandeling live en kunt via de chatfunctie vragen stellen.
Aanmelden 18 februari om 20 uur.
Aanmelden 21 februari om 15 uur.
Aanmelden 23 februari om 20 uur.
 
Singer in Laren
Het Singermuseum in Laren kondigt de tentoonstelling 'Belgische meesters' aan, meesterwerken uit het Museum van Elsene.
Hoogtepunt in de tentoonstelling die in Singer wordt verwacht is het werk van de Belgische surrealisten Delvaux en Magritte. Gaat dat wel door? 
We kunnen alvast plezier beleven aan het filmpje 'over de trukendoos van Magritte’


 
Loes Koopman en Irene van den Bos
Nog meer nieuw werk. Klik op de foto voor de websites.
Of klik hier naar de pagina met grotere afbeeldingen.

 

Loes Koopman:
"De brug heb ik ooit in een film gezien Death in Venice en is mij bijgebleven, dat was mijn uitgangspunt. Maar dan ben je er nog niet, wat moet er nog meer bij? Daar begint voor mij de zoektocht en ik verdwaal tijdens het schilder proces, waar vind ik een uitweg, een trap misschien. Ik kom geen mens tegen het is heel stil en verlaten, als tijdens de pest kan ik mij voorstellen. Zo verloopt de zoektocht en het heeft ook een relatie met het hier en nu."
 
Titel Lost in Venice
Acryl  afmeting 80 x 60 cm.Irene van den Bos
"Ik ben in deze tijd gewoon aan het werk zoals altijd. Alleen wel zonder de ‘normale’ activiteiten.  Ik ben dus veel in mijn atelier aan het werk en dat komt de concentratie en de productie van nieuw werk ten goede. Ik merk dat deze rust gunstig is voor het creatief proces. Zo ben ik doorgegaan met reflectie op en het realiseren van de thema-serie Childhood, gebaseerd op mijn jeugd. Ik wissel het af met het maken van werk over de natuur." 

Titel The Promise
24x18 cm olieverf
      
 
Contact over deze nieuwsbrief
  • Als je geen prijs meer stelt op deze informatie, kun je je hieronder uitschrijven.
  • Inschrijven kan via de website van ART Hilversum.Tip ook je vrienden en kennissen.
  • Het is fijn als je deze nieuwsbrief deelt op social media via