Bethlehemkerk Nieuwsbrief
Mei 2018 nr. 20
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Pinksteren
 
Foto wedstrijd
 
Vrijdag foute avond
 
Hemel op aarde: Dauwtrappen
 
Met Maria naar Groeneveld
 
Landschappen Mattijs Wolthaus
 
Bloemengroet uit Spremberg
 
Beelden Noor Weener
 
Iona viering 3 juni
 
Pastorale dag over een goed gesprek
 
Ruimte maken voor goed gesprek
 
Vragen over kerkenraad nieuwe stijl
 
Ghana Gangers: Molenaarsgraaf
 
Zondag Trinitatis:
'Kijk naar de wind'
 
 
 
Zondag 20 mei
Pinksterfeest
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema:
'De Wereld in'
 
 
Voorganger:
ds. Jetty Scheurwater
 
Sterretjes
 
Iedere 4de vrijdag
 
College van Kerkrentmeesters heeft een vacature
 
We zijn opzoek naar huishoudelijke apparaten
 
Grens tussen abstracte en herkenbare
 
Beelden uit het leven in de vitrinekast
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 18 mei 
Stercafé en tienerdienst: thema: Foute avond
 
Zondag 20 mei
Pinksteren
ds. Jetty Scheurwater
 
Maandag 21 mei
Tweede Pinksterdag

Dinsdag 22 mei Ontspanningsmiddag voor senioren

Stiltecentrum open

Donderdag 24 mei Stiltecentrum open

Vrijdag 25 mei
 
Midden in het leven, zie bijlage bij deze Nieuwsbrief
 
Zaterdag 26 mei
 
 
Zondag 27 mei
ds. Jurjen Zeilstra

SAVE THE DATE
 

Zondag 20 mei 

Genesis 11: 1 – 9
 
De wereld in 
Het verhaal van de toren van Babel laat zien dat mensen de wereld moeten bewonen: op verschillende plekken, op verschillende manieren als een veelkleurige schepping.
 
We willen deze pinksterzondag stilstaan bij hoe mooi veelzijdig de mensheid kan zijn en dat je in die veelzijdigheid toch ook veel kunt delen.
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
Hilversum Zuid
2de editie
 
 
Paaseditie Kerkbrink
 
 
BEZOEK ONZE SITE
Pinksteren
  
Pentèkostè is oud-Grieks voor vijftig. Pinksteren - afgeleid van dat woord - is dan ook de vijftigste dag van Pasen. Op deze dag wordt in de christelijke kerken het feest gevierd dat de leerlingen en vrienden van Jezus de Heilige Geest ontvingen en erop uit trokken om de woorden en werken van Jezus door te geven. In het tweede hoofdstuk van het bijbelboek Handelingen wordt daarover geschreven.
Op zondag 20 mei vieren we het feest van Pinksteren in de Bethlehemkerk.
 
Foto wedstrijd
Vakantietijd … Fototijd … Fotowedstrijd …
 
Maakt u/ maak jij de foto voor de kerstgroet van de Bethlehemkerk 2018?
Voorwaarde is dat de
Kerstgedachte tot uitdrukking moet komen.
 
Verdere informatie bij Bea Kooi, Kees Schipper of Maria Kruithof
  
 
Vrijdag foute avond stercafé
  
Vrijdag is er weer catechese en stercafé. Doordat Els er niet zitten jullie de hele avond met ons (Corné en Wilma) opgescheept. Dat wordt een foute boel! We hebben een heeeeeel fout programma in elkaar gezet. We beginnen natuurlijk serieus. We gaan het spel Anderland spelen over verschillende godsdiensten. Daarna gaan we los. Trek je foutste kleding aan en wees welkom op onze foute spelletjesmarathon! Wie het foutst gekleed is wint een hele foute prijs. En we draaien hele foute muziek. Tot vrijdag!
 
Hemel op aarde: dauwtrappen
Elke tweede zondagmiddag van de maand kunnen belangstellenden vanuit de Bethlehemkerk ‘wandelen met Maria’. De aankondiging verschijnt die ochtend op de beamer in de kerk. Maria Kruithof is de initiatiefneemster. “Ik ben de wandelgroep gestart omdat iemand uit de ‘middengeneratie’ eens opmerkte dat er zo weinig wordt aangeboden voor deze leeftijdsgroep. Ik denk dan onmiddellijk: wat kan ik daaraan doen?” Inmiddels is ‘wandelen met Maria’ een vast gegeven: om 14.00 uur verzamelen bij de kerk, en als er auto’s zijn, kan wat verder weg gewandeld worden. Het gaat altijd door, behalve als de regen met bakken uit de hemel valt.
 
 
 
Met Maria naar Groeneveld
  
Voor het eerst liep ik mee met ‘Wandelen met Maria’. Al tijden had ik het voornemen en op deze regenachtige zondagmiddag moest het er maar eens van komen. Een heerlijke wandeling was het rond Kasteel Groeneveld. Te midden van de prachtige natuur (de lente…) liep ik zo eens naast de één, dan weer eens naast een ander. Of een korte tijd alleen. Er komen mooie gesprekken naar boven die zich onderscheiden van de koffiedrink-gesprekken na afloop van een dienst. 
 
Landschappen Mattijs Wolthaus
Lege zwembaden, stadsgezichten, viaducten en verlaten snelwegen spelen vaak de hoofdrol in de schilderijen van Mattijs Wolthaus. Hij zoekt
hierbij naar de grens tussen het abstracte en het herkenbare. De
spannende kleuren en schuine lijnen trekken je als kijker het beeld in.
Lees meer ...

 
Mattijs exposeert van 19 mei tot 17 juli in de Bethlehemkerk.
 
 
Bloemengroet uit Spremberg
 
 
 
 
 
 
 
Vorig jaar oktober waren wij uitgenodigd om het Lutherjaar samen met hen af te sluiten. 16 personen van onze gemeente zouden daar naar toe gaan. Helaas zorgde noodweer in Duitsland ervoor dat 7 personen niet verder kwamen dan de Duitse grens. De trein reed niet verder. De mensen die per auto gingen lukte het wel om de reis te maken. Samen met de gemeenteleden van de Aufersthungsgemeinde zijn we naar Wittenberg gegaan We hebben een rondwandeling door de stad gemaakt met een gids en het Lutherhuis en de kerk bezocht. Het was een boeiend weekend. Nieuwe contacten werden gemaakt en oude opnieuw aangehaald. Als dank voor de gastvrijheid hadden we tulpenbollen meegnomen. Lees meer ...
 
Beelden Noor Weener
Vitrine-expositie tot half juni 2018 met beelden van mevrouw Noor Weener (1921).
 
Noor ontwikkelde haar creatieve kanten naast de zorg voor haar gezin. Noor was lid van weefkring, Noor ontwierp zelf kleding en Noor tekende mandala’s.
Het boetseren leerde Noor rond haar 65-ste.
 
 
 
Iona viering op 3 juni
 
 
Op zondag 3 juni a.s. wordt er weer een Ionaviering georganiseerd in de Bethlehemkerk. Iedereen is van harte welkom! Uiteraard ook leden uit andere wijkgemeenten in en rond Hilversum.
 
Thema is dit keer: de heelheid van de schepping (en onze verantwoordelijkheid daarvoor). Net als bij de 1e Ionaviering op 15 april j.l.  is de kerk om 16.00 uur open. We beginnen met een sing’in waarbij we alvast wat liederen gaan oefenen o.l.v. Marlene Erdmann en m.m.v. Dianne Heijstee, piano. 
 
 
Pastorale dag: een goed gesprek
Als we namens de Bethlehemkerk op pad gaan als pastoraal medewerker of ouderling hopen we op een goed gesprek. Maar wanneer vinden we een gesprek goed? Moeten we veel van de Bijbel weten, of van gesprekstechnieken? Wat is er nodig voor een goed gesprek, en kun je daar beter in worden?
 
Dit is de insteek van geestelijk verzorger Margriet van der Kooi op de landelijke pastorale dag op zaterdag 26 mei
‘Een goed gesprek’ staat centraal op deze dag.
 
  
 
Ruimte maken voor goed gesprek
 
 
 
Met een maaltijd verleiden we mensen over de kerkdrempel te stappen voor een maaltijd, maar praten over wat ons ten diepste bezielt is moeilijk, terwijl dat zo aanstekelijk kan werken. En een gemiste kans, want als we zwijgen, verdampt het verhaal.
“In Nederland is het gewoon elkaar niet lastig te vallen met onze levensovertuigingen. Iedereen is vrij om te geloven of niet te geloven wat hij of zij wil. We zijn het niet gewend ons geloof te delen, zelfs niet met geloofsgenoten...
 
 
 
Vragen over kerkenraad nieuwe stijl
Het artikel over de kerkenraad nieuwe stijl van de Hofkerk in Goor werd in een paar dagen tijd duizenden keren gelezen. Zelfs de landelijke kranten, Nederlands Dagblad en TC Tubantia, pakten het nieuws op. Blijkbaar is een kerkenraad die zichzelf opnieuw uitvindt groot nieuws.
Via social media reageerden mensen enthousiast: ‘dit willen wij ook in onze gemeente, hoe implementeer je zoiets?’. Maar er werden ook kritische vragen gesteld over de ambtsvisie achter deze opzet. ‘Hol je het ambt niet uit als je iedereen maar ambtsdrager maakt?’, vroegen mensen zich af.
Tijd dus om deze vragen voor te leggen aan ... lees meer...
  
 
Ghana Gangers: Molenaarsgraaf
 
 
 
 
In de zomer van 2016 is een groep jongeren van de Bethlehemkerk naar Ghana Pokukrom geweest. We hebben er gebouwd aan een school. In de zomer van 2018 gaat een nieuwe groep van 23 jongeren uit Molenaarsgraaf naar hetzelfde project.
 
Zaterdag 12 mei gaven de GhanaGangers uit Hilversum voorlichting in Amersfoort aan de leiding van deze nieuwe groep.
 
 
Zondag Trinitatis: 'Kijk naar de wind'
Zonder te weten waar je vandaan komt en waar je heen gaat, word je als mens radicaal op het heden teruggeworpen. Met het sleutelwoord ‘Kijk naar de wind’ van Jezus in de hand kijken we vandaag naar onszelf, als mensen in beweging voor Gods aangezicht. Geen seconde zijn wij helemaal dezelfde. Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God. Dat is een identiteit die altijd volop in beweging is.
Dit is het thema van de dienst op zondag 27 mei in de Bethlehemkerk
  
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl