'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief nr. 27 - December 2011
 
Beste , 
 
Het is alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Ik heb me laten inspireren door lijnen. Nee, niet het lijnen waar iedereen het al over heeft in december. Over heel andere lijnen. Daarbij heb ik me laten beïnvloeden door het landschap waar ik gedurende twee weken zat. Lijnen zijn onderworpen aan wetmatigheden en in menselijke zin aan discipline. Door lijnen krijg je structuur, dagindeling, orde, afspraken, koers, richting en verbinding. Kijk maar eens welke lijnen jij dagelijks trekt. Welke spreekwoorden ken je ermee? 'Ergens een streep onder zetten, een streep door de rekening, één lijn trekken, dat ligt in de lijn der verwachting, honden aan de lijn vangen geen hazen'.
En heb je nog verbinding, verbinding met jezelf? Verbinding via internet en de social media brengen ons in het algemeen alleen maar verder van onszelf af. We zijn dan vooral naarbuiten gericht. Houd verbinding met jezelf, houd je eigen lijnen in de gaten, vaar je eigen koers en voel hoe sterk dat maakt. Ook als je dat kunt toepassen op je eetgewoonten. Op tijd een streep trekken, genoeg is genoeg. Structuur in maaltijdmomenten creëren. Aan tafel eten in plaats van met je bord op schoot op de bank voor de televisie. Neem een voorbeeld aan de Romeinen.
 

'Argeloos eten wij zo voort,
heerlijk wankelende, want
altijd en eeuwig op de rand
  tussen lustliefde en lustmoord'.
 
Uit: 'Daar' - Leo Vroman 2011
 
Quizvraag 
 
Hoe kun je verlies van spieren bij ouderdom voorkomen?
Door het eten van eiwitten, door een half uurtje beweging of door naar de sportschool te gaan?
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
 Zo oud als de weg naar Rome
 
Waarom konden de Romeinen de hele dag eten? Omdat ze ook veel deden. Ze zochten in de bossen naar eetbare paddenstoelen, hakten hout voor het vuur, sleepten stenen tot ze er een coloseum mee konden bouwen, deden aan allerlei verdedigingssporten.
Het ontbijt (ientaculum) bestond uit brood en kaas. Bij de lunch (prandium) kwam het brood weer op tafel aangevuld met koud vlees en fruit en wijn, vaak opgedeeld in een primo en een secundo, afgesloten met fruit. De avondmaatlijd (cena) was de belangrijkste maaltijd. Meerdere gangen die op tafels werden binnengedragen. (Mensa betekent tafel). Men begon met de gustum van kleine hapjes; noten, olijven, hazelmuizen en schaaldieren. Het hoofdgerecht (de mensae primae) bestond uit allerlei schotels tegelijk. Rondom brood, bonen en groenten kwamen vlees, vis en gevogelte. Daarna volgende de nagerechten (mensae secundae), allerlei zoetigheden.

 
Als je dit leest vraag je je werkelijk af hoe het kan dat wij in onze westerse samenleving zoveel spijsverteringsstoornissen hebben. Alleen het lezen erover bezorgt menigeen al een vol gevoel. Wat valt je op aan deze manier van eten?
Het heeft een zekere mate van Trennenkost, van splitsing van koolhydraten, vet en eiwitten. Eigenlijk aten de Romeinen zoals later Montignac of Atkins propageerde. Ik vond het heel boeiend om me eens in te verdiepen. Wil je meer weten kom dan naar de lezing over voeding en onze voorvaderen. Te starten in maart 2012, maar je kunt je alvast aanmelden.
 
 Glaucoom
 
Met gezondheid, maar ook met techniek en dergelijke, hebben we altijd te maken met voortschrijdende inzichten. Het is daarom goed om sceptisch en alert te blijven bij wat je leest. Er was al veel bekend over Glaucoom, een te hoge oogdruk waardoor blindheid kan ontstaan. Ruim 60 miljoen mensen wereldwijd hebben met Glaucoom te maken. Nu is er een verband gelegd tussen voeding en oogdruk. Het onderzoek is uitgevoerd door ERGO (Het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek). Lees hier wat je kunt doen of laten.
 
   
 
 Carpe Diem  
 
Dit recept is bij toeval ontstaan omdat ik de naïeve gedachte had dat ik op zondag bij de plaatselijke dorps-AH wel boodschappen kon doen. Maar die was dicht. Dus toog ik naar het bos met een lege plastic zak en plukte wat ik tegenkwam. Nu weet ik niet of dat jou ook lukt en je misschien bang bent dat je iets plukt wat niet eetbaar is maar de meest algemene (on-)kruiden lukken je vast wel. Neem anders een basisboekje mee. Dit is wat ik tegenkwam, hierin kun je variërenen. Afhankelijk van je vondst. Succes!
  
Ingrediënten uit het bos: 
Brandnetel
Paardenbloem
Muur
Kleine Veldkers
Zuring
Winterpostelein
Hondsdraf
Look zonder look (het stond er nog,
in november!)
  
Ingrediënten uit de keukenkast:
Teentje knoflook
Paar plakjes kaas
Scheutje olijfolie
Pijnboompitten
 
Bereiding:
Was de geplukte kruiden af en sla ze droog. Verwarm de olijfolie en voeg de knoflook toe. Als deze goed gekleurd is voeg je de (on-)kruiden toe. Smelt een paar plakjes kaas naar wens. Rooster wat pijnboompitten en strooi deze erover. Smullen!
 
Quiz-antwoord
 
Eiwitten zijn nodig voor spieropbouw, dat is zeker. Beweging is heel belangrijk. Maar of dat nu een sportschool is of minimaal een half uur stevig doorstappen ...
 
 
Hemeltje
 
 
December is een boeiende maand om af en toe omhoog te kijken naar de avondhemel . Op 1 december begint de meteorologische winter.
Op 10 december is er een maansverduistering. Deze wordt Midwinter volle maan genoemd. Kijk tussen 16:26 u en 17:17 u, misschien neem je er iets van waar.
Op zondag 4 december begint de Advent, de aanloopperiode naar Kerst. Het komt van het Latijnse woord Adventus, dat komst betekent. De komst van het kindeke Jezus.
Van 6 tot 19 december zijn de meteoren van de Geminidenzwerm actief. Als je in de avond/nacht van 14 op 15 december tijd hebt kun je wel tot 120 meteoren per uur waarnemen, als het licht van de maan geen al te storende invloed heeft.
Het allerleukste om te vertellen is natuurlijk dat vanaf 22 december de dagen alweer begin te lengen. Zo mooi te zien hoe de maan Venus inhaalt. Teken dat we de winterhemel achter ons laten. Is dat geen heerlijk idee, voor je het weet eet je weer buiten.
Voor een sfeervolle samenstand van de heldere planeet Venus en de smalle maansikkel kijk je op 27 december rond 18.00 uur, laag in het zuidwesten.
Je weet het, net als eb en vloed en het dag- en nachtritme staan ook wij bloot aan de invloeden van de maan. Maak er gebruik van.
 
Agenda
 
  
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Dus vandaag (maar deze inschrijving is al gesloten),  woensdag 1 februari, donderdag 1 maart, enz. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en een aantekeningenboekje. Klik hier voor aanmelding of vragen.
 
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer informatie kun je contact  met me opnemen.
  
2012
 
Maart, diverse avonden: lezing en proeverij over het eten van de Romeinen en het paleodieet, eten als de oermens.
 
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer informatie kun je contact  met me opnemen.
 
Weekend van 5-6 mei, en 26-27 mei lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Zie artikel in deze nieuwsbrief.
 
Wat doet voedsel met jou?
 
In het weekend van 4-5 mei en in het Hemelvaartweekend van 26-27 mei kun je twee, wat zeg ik, drie vliegen in een klap slaan. Namelijk een weekend weg naar een heerlijke plek, een lezing over voeding en wat jouw lichaam daarmee doet en een kruidenexcursie met een proeverij, zo vanuit het veld in de pan.
Het is nog ver weg maar juist in de Kerstvakantie worden dit soort uitstapjes vaak al bedacht en vastgelegd. Voor de prijs hoef je het niet te laten want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van de lezing en excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's.
Dus ik zou zeggen, kijk eens op de site van Liesbeth en Jan Hermanussen-Thijssen van Landgoed de Barendonk in Beers. En als je vragen hebt mail me dan.
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
2012
 
 
Beste ,

ik wens je een zinnig nieuw jaar.
Vol levenskracht en levensvreugde.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065