Nieuwsbrief mei 2013
  
De volgende Jialing JH600B dealer in Duitsland!
Het aantal Jialing JH600B verkoop- en steunpunten is met 100% gestegen. Nu zijn dit soort groeicijfers in het begin van een uitbouwende organisatie vanzelf erg groot, maar wij zijn er niet minder trots op!
 
Achim Kindermann is eigenaar van Kindermann Motorrad Service, een zgn. "Gespannschmiede" hetgeen een eretitel is in Duitsland. Deze bedrijven - en daar zijn er veel van in Duitsland - zijn in staat om moderne zijspannen te bouwen op basis van bijv. een BMW of een Moto Guzzi en deze zonder mankeren door de TÜV te loodsen. De technische kennis en kunde moeten daarbij op een hoog peil staan, anders zijn de noodzakelijke TÜV-goedkeuringen voor deze zijspannen niet te realiseren. En, het moet gezegd, de aanschafprijzen liggen met gemak op het niveau van een nieuwe middenklasse vierwieler.
 
En dat weet Achim Kindermann ook. Hij heeft dus niet lang getreuzeld toen wij hem aanspraken bij onze zoektocht naar meer steunpunten voor de Jialing JH600B in Duitsland. Als liefhebber van Europese motormerken en met name Moto Guzzi stond hij eerst zeer sceptisch tegenover een complex product als een nieuw en modern zijspan en dan nog wel uit China. Niettemin, het feit dat hij dit zijspan ruim onder de € 10.000 kan aanbieden en er nauwelijks werk aan hoeft te besteden bij een klantuitlevering, liet hem besluiten om die Jialing JH600B dan toch maar eens intensief te gaan testen. Resultaat: de eerdere bedenkingen tegen dit Chinese product zijn verdwenen en hij is behoorlijk onder de indruk van hetgeen Jialing hier op de drie wielen heeft gezet.
 
Kortom, hij heeft de eerste machines besteld en de eerste verkoopcycli aan klanten lopen op dit moment.
 
Hier zijn nog de belangrijkste gegevens:
 
Achim Kindermann      KMS-Motorrad-Service
Messwinkel 44
31606 Warmsen
Tel.: 05767-1915
Fax: 05767-7267

Olivier vertelt...
Regelmatig vragen wij onze klanten of zij ons hun ervaringen eens willen terugmelden. Deze keer heeft Olivier Beijer (4 jaar!) deze taak voor de neus van zijn pappie weggekaapt en hier volgt zijn verslag van een van de eerste ritten met zijn vader in het afgelopen voorjaar. Olivier en zijn vader rijden met een van de mooiste Chang Jiang 750 die in Nederland rond rijden.
 
Olivier aan het woord:
"Hallo....., Ik ben afgelopen zondag voor het eerst op de motor mee geweest. Dan moet ik natuurlijk wel voor de foto even heel stoer kijken en niet lachen. Maar toen we gingen rijden moest ik keihard zingen en een brandweersirene nadoen. En daar kon ik het eerste kwartier ook niet meer mee stoppen. Het was erg mooi in de polders met veel tractors, schapen, koeien en andere motoren. En na een uurtje rijden viel ik bijna in slaap. Gelukkig waren we toen vlak bij huis.

Groetjes van Olivier
"
 
Twee containers onderweg
Het feit dat wij nu twee Jialing JH600B wederverkopers/servicepunten in Duitsland hebben en de aanhoudende vraag naar factory refurbished Chang Jiang 750 uit Nederland, Duitsland en België heeft geleid tot de bestellingen van twee containers in China. Een container bij Jialing vol met JH600B zijspannen en een container bij Nan Chang Aircraft Machinery Co., Ltd. - de fabrikant van de Chang Jiang 750 en de onderdelen daarvoor -  met Chang Jiang 750 zijspannen.
 
Het feit dat de meest oorspronkelijke Chang Jiang 750 M1 (een 6V, 22 PK zijklepper) als twee druppels water lijkt op de grootvader, de BMW R71, laat meer en meer mensen besluiten om deze machine o.m. voor re-enactment doeleinden aan te schaffen. Zo zijn er in de komende container zijspannen besteld in Feldgrau en Saharagelb en voorzien van de plaatwerk componenten die bij deze uitvoering horen.

Legermotoren Treffen op De Harskamp!
Op 7, 8 en 9 juni a.s. is er een schitterend internationaal treffen voor liefhebbers van legermotoren die over de gehele wereld zijn gebouwd. Het betreft hier uitdrukkelijk geen re-enactment treffen (dus het naspelen van WO-II of WO-I gebeurtenissen), maar een treffen waarin het gezamenlijk rijden met, het kletsen over en het kijken naar oud oorlogsmateriaal op twee en drie wielen uit het verleden centraal staat.
 
Inschrijven kan nog, zie de agenda!

Tips & Tricks

De olieslingerschijven van een Chang Jiang 750
Deze keer een uiterst belangrijk onderwerp. De oliefilter-constructie in een CJ750. Net als de BMW R71 en alle BMW boxermotoren die daarna tot 1969 zijn gebouwd, bezit de CJ750 een uiterst effectief oliefiltersysteem. Maar, het vervangen daarvan is een crime (passionel). Allereerst de werking van deze zgn. olieslingerschijven. Nomen est omen: de olie wordt onder druk van de oliepomp tegen deze op de krukwangen voor en achter geschroefde platen gespoten. De olie wordt dan meteen naar buiten geslingerd en wordt opgevangen in een omgefelsde rand van ca. 1 cm diep. Op ca. 8 mm van de binnendiameter van die felsrand zit er een gat dat uitmondt in het holgeboorde big-end. Oliegaten daarin laten dan de olie door in het bigend-rollenlager. Mooi. Waarom? Voordat de olie in dit zeer vuilgevoelige lager komt, heeft de centrifugale kracht alle metaalslijtagedeeltjes al tegen de binnenzijde van genoemde felsrand gedrukt. Dit gebeurt met zo veel kracht, dat na demontage en schoonmaken van die opvangrand blijkt dat er een keiharde koek is achtergebleven die alleen met scherpe voorwerpen is te verwijderen.
 
Maar, voordat je zo ver bent moet wel eerst de krukas er helemaal uit! En dus de motor, en dus de bak en de..... enz. Een mooi systeem dat prima werkt, maar servicevriendelijk is anders!
 
Ergens diep verborgen in het originele Chinese werkplaatshandboek ontdekte ik voor mijn eigen CJ750 M1 (nu bijna 30.000 km gelopen) bij 24.324 km dat bij 25.000 km deze schijven moeten worden schoongemaakt of vervangen. Was ik mooi op tijd, en niet onterecht naar bleek. De koek in de opvangrand was bijna tot aan de inloop van het bigendgat aangegroeid! Doe je dit op tijd, dan is je dank een krukas met het bijna eeuwige leven. Tevens een goed moment om de rest van de "binnenste waarden" even na te kijken. Bij mijn M1 bleek dat allemaal prima in orde te zijn.

Agenda
MOTORWERK is aanwezig op de volgende events:
 
 7, 8 en 9 juni      Internationaal Treffen van
                              Legermotoren
                        Stichting Legermotoren
                        Nederland
                        De Harskamp, Veluwe
 
 
 
22 t/m 25 aug.  Europees Zijspan Treffen
                        Hatzfeld /  Reddighausen
                        Duitsland
 
 

 
Inhoud
De volgende Jialing JH600B dealer in Duitsland!
 
Olivier vertelt...
 
Twee containers onderweg
 
Legermotorentreffen op De Harskamp!
 
Tips & Tricks
 
Agenda

Kindermann Motorrad Service

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olivier vertelt
 
 
 
 
Meer en meer re-enactment bestellingen CJ750 M1
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olieslingerschijf CJ750

 
 
MOTORWERK -  betaalbaar modern en klassiek motorplezier -  www.motorwerk.nl