'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 19 - April 2011
 
 
Beste ,
 
Het is voorjaar en dat is te merken ook. We worden weer wat makkelijker wakker en krijgen meer energie. Nog even en de sokken mogen voor een tijdje in de ruststand.
 
Vanaf de eerste woensdag in april ben je weer welkom op de moestuin. In de kantine aldaar is een hele nieuwe brigade opgestaan. Zodoende is daar veel homemade lekkers te proeven.
 
Kom gerust (weer) eens langs!
 
Zie agenda verderop.
 
Update voor je gezondheid
 
Soms is het tijd om je voeding even tegen het licht te houden. Zoals je elk jaar je auto of je gebit laat nakijken. Want voeding maakt een belangrijk deel uit van hoe je je voelt. Voeding beïnvloedt je humeur en je prestaties.
Is het alweer een tijd geleden dat je geweest bent aarzel dan niet en maak een afspraak. Doe het nu. Dan ga je wellicht een fijne zomer tegemoet.
 
Quizvraag
 
Wat is het verschil tussen saffraan en saffloer?
 
    
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Open tuindagen weer van stal
 
Daar zijn ze weer: de open tuindagen. Voor een goed gesprek over voeding, gezondheid, tuinieren, vragen over het Energie herstelplan, kruiden, onkruiden en vergeten groenten. Altijd met een pot thee en koffie met iets lekkers erbij. Vanaf april elke 1e woensdag van de maand van 10.00-12.00 uur, kosten 5 euro. De grond is nog erg vochtig dus denk aan goede schoenen. Graag vooraf aanmelden: info@opeenblaadje.nl
 
 Hauwerzijl Theefabriek Groningen
 
Vitaal? .. dat willen we allemaal
  
Ze zijn er weer .... Asperges! Hoe komt het dat we asperges in het voorjaar zien en niet in het najaar? Waarom zien we een grote aanvoer van allerlei slasoorten in april en mei? Het antwoord komt uit de natuur (met een beetje hulp van de mens): lentegroenten bevatten precies die vitaminen, mineralen en oligo-elementen die we nodig hebben om voorjaarsmoeheid te bestrijden en nieuwe vitaliteit krijgen na de afgelopen lange winter.
Goed idee, lees hier verder. Beetje naar beneden scrollen.
 
Misschien even wennen ... 
  
Onlangs kreeg ik een paar tabletten pure chocolade in fraaie doosjes. In de smaken puur met koffiecrunch, puur met mint en puur met bananen. De eerste twee smaken zijn bijzonder opwekkend, een klein stukje is al genoeg. Grappig genoeg is dit chocolade waar je niet van blijft dooreten omdat het zo puur is. Tegelijkertijd voldoet het wel aan de zoetbehoefte. Voor diegenen die aan de calorieën denken en niet wilen omvallen van de appelflauwte is dit een mooi alternatief. Het bevat weinig ongeraffineerde rietsuiker en geen namaakzoetmiddelen. Puur natuurlijk. Fair Trade, biologisch, in composteerbare verpakking.
De naam is Ananda, te koop bij reformwinkels. Achtergrondinformatie vind je hier.
 
 
 
Welke kleur?
  
Vanuit de antroposofie is er een gedachte dat er bij elke dag een voedingskwaliteit hoort. Het is een gegeven dat, wanneer je elke dag een andere graansoort combineert met een peulvrucht, je geen tekorten opbouwt.
Laatst gaf ik een lezing waar een mevrouw er nog een lijstje aan toevoegde voor de kleding. Mocht je inspiratie nodig hebben dan is dit lijstje best handig.
 
Je vindt het als bijlage bij deze nieuwsbrief .
 
 Hekstenpotje
  
 
 
Bij toeval ontdekte ik het Heksenpotje. Dat klinkt wereldvreemd maar is het niet. Het is een gebruiksvriendelijk potje en past goed in een druk schema. Hoe werkt het: je stopt er een kilo ongeschilde gewassen (eko-)aardappelen in, zet het in een oven en na 45 minuten heb je een goddelijk aardappeltje die heel ruim in zijn jasje zit. Er komt niets anders aan te pas dan de warmte van de oven. De aardappel behoudt zijn vitaminen en pure smaak als van een gepofte aardappel.
Dit potje kun je ook gebruiken voor het poffen van kastanjes, het bereiden van wortels en pastinaken.
Te koop in de pottenbakkerijk Kruisberg, in de duinen van Heemskerk. Bij Bertus, de plaatselijke pottenbakker. Niet allemaal tegelijk gaan rennen, hij heeft het heel erg druk.
 
 Voorjaarsrecept 
      
Natuurlijk dit keer een recept met het heksenpotje. Niet getreurd als je die (nog) niet hebt, dan kook je je aardappels zoals je dat gewend bent.
Als bijlage het hele recept in printbare versie.
 
 
Pluk een handje zevenblad, een handje paardenbloembladeren, een handje brandnetels (au ..). Was dit en snijd het grof. Knip een bieslookplant af en snijd deze in stukken. Snijd enkele tomaten in blokjes. Neem ca. een kilo aardappels en kook deze of doe deze in de heksenketel. Maak puree van de aardappels met een scheut (soja)melk en olijfolie en roer er de groene bladeren en stengels door. Kort doorwarmen en er de tomaten aan toevoegen. Eventueel wat biologische spekblokjes meeverwarmen of wat blokjes kaas. Op smaak brengen met zout en peper. Let op: zevenblad is erg gekruid van zichzelf. Afmaken met wat olie of een klontje biologische roomboter. Voorjaar op je bord, gezond voor de lever.
Eet smakelijk!
 
Agenda  
April
  • EPC Waterland Amsterdam lezingenserie in april op 5, 12 en 26 april van 20.00-22.30. Rechtstreeks aanmelden klik hier.
  • Zaterdag 2 april 10.00-13.00 uur. Lezing over natuurvriendelijk moestuinieren. Deels binnen, deels buiten.
  • Woensdag 6 april open tuindag ZWN 10.00-12.00 uur. Aanmelden klik hier.
  • Maandag 11 april Lezing in Sneek, reeds vol.
  • Zondag 19 april Villa Uitzicht Hillegom Mindfullnes en gewichtsbeheersing.
Mei                    Voor meer informatie of aanmelden klik hier. 
  • Zondag 1 mei infostand bij Olmenhorst Lisserbroek over E-nummers en proeverij. 
 
Quiz-antwoord
  
Kenaupark tijdens een fietstochtje.
  
Saffraan is een kruid dat gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus).
De oranje stampers worden geoogst voor hun kleurstof en hun geneeskrachtige werking. Elke bloem heeft maar drie meeldraden en drie stampers die handmatig geoogst worden, wat het maakt tot een kostbaar specerij, het rode goud. Eén draad is genoeg om een liter water om te toveren in diepgeel.
Spanje is op dit moment de grootste saffraanproducent. Denk aan de Paëlla. Het alternatief voor Saffraan is Saffloer, ofwel het valse saffraan. Een nóg goedkopere kleurstof in de keuken is kurkuma oftewel geelwortel, dat ook wel het Indiase saffraan wordt genoemd. De kleureigenschappen zijn vergelijkbaar maar de smaak en oorsprong zijn anders. Kurkuma heeft een hele grote reputatie als geneesmiddel. Wil je meer weten lees dan hier verder:
 

Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Weblog en op Twitter

, als je de nieuwsbrief nooit leest zou je je dan willen uitschrijven. Zo houd ik zicht op een actueel lezersbestand. Dank je wel.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065