Cuba                          
10 mei 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. 'Ik hoop van wel, maar vrees van niet'
 2. Radio: Revolutie op leeftijd
 3. Cubaanse fietsen
 4. Reis Waalse ABVV-Metaal-militanten schandelijk
 5. Erik Mouthaan (RTL-Nieuws) over zijn ervaringen in Cuba
 6. Curiekardinaal overlegt met Cubaanse president
 7. Sigarenmerk Davidoff wil terug naar Cuba
 8. Kort nieuws:
- Cubaanse Kathy Ferreiro concurrent van Kim Kardashian
- Babykrokodillen naar Cuba
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. 'Ik hoop van wel, maar vrees van niet'
Directeur Yoeri Albrecht van de Amsterdamse Balie vroeg zich op Twitter af of er in Nederland na het gesprek donderdag jl. tussen minister Koenders en de machthebbers in Cuba, nu ook door half Nederland geroepen zal worden dat ‘pragmatisch samenwerken met dictators de duivel is’, conform de plannen van de VVD met het Nederlandse buitenlandbeleid.
 
Gesprek met slachtoffers?
Glasnost in Cuba reageerde met: ‘De vraag is of Koenders in Havana sprak met de slachtoffers van de dictatuur. Niemand weet het. Een groot geheim’.
De namen van degenen met wie Koenders sprak zijn om onduidelijke redenen niet bekend gemaakt. In het persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken,  lezen we: ‘Nederland onderhoudt dan ook goed contact met mensenrechtenverdedigers als Mariela Castro.’ De dochter van president Raúl Castro mag dan bijgedragen hebben aan de acceptatie van homo’s en lesbo’s in Cuba, haar een ‘mensenrechtenverdediger’ noemen, is een gotspe.

Nooit afstand genomen
Mariela Castro noemde mensenrechtenverdedigers zelfs ‘minderwaardige parasieten.’ Zij verdedigt de censuur o.a. op het boek van de homoseksuele auteur Reinaldo Arenas en heeft nog nooit één millimeter afstand genomen van de schendingen van mensenrechten in Cuba, waar haar vader Raúl Castro verantwoordelijk voor is.
 
Geheimzinnig
We zullen het door de geheimzinnigdoenerij van Buitenlandse Zaken nooit weten, maar de vrees is gerechtvaardigd dat Koenders geen contacten legde met de politieke oppositie in Cuba. We kunnen slechts hopen dat de Tweede Kamerdelegatie die na de zomer Cuba aandoet, een kritischer houding aan de dag legt.
 
Vrees van niet
Wij delen de twijfel van Yoeri Albrecht, die als volgt reageerde op de vraag die Glasnost stelde, of Koenders met de slachtoffers van de dicatuur heeft gesproken: 'Ik hoop van wel, maar vrees van niet'.
 
 
2. Radio: Revolutie op leeftijd
De strijders van de Cubaanse revolutie zijn nu stokoud. Maar ze weten nog precies hoe het ging. Dirk Kruijt tekende hun verhalen op. Donderdag jl. was hij te gast in Bureau Buitenland, vanochtend zond VPRO's OVT een radiodocumentaire hierover  uit, te beluisteren in VPRO’s OVT.
 
Eerste uur
Jong, mooi en idealistisch trokken zij ten strijde tegen de dictatuur. Inmiddels zijn ze bejaard tot hoogbejaard, de Cubaanse revolutionairen van het eerste uur. Ze wonen net zo armoedig als andere Cubanen, maar de meesten zijn trouw gebleven aan de revolutie.
 
Handtekening FideL
‘Wat was er van me geworden zonder deze Revolutie?’ verzucht de 84-jarige Carlos Amat melancholisch. De strijd tegen dictator Fulgencio Batista is ‘de beste tijd van zijn leven’ geweest, net als voor de duizenden landgenoten die in de jaren vijftig de wapens opnamen tegen de dictatuur. Vaak heldhaftig, zoals Amat die bij de telefooncentrale werkte en zo militaire orders kon afluisteren. Soms ook ontwapenend naïef, zoals Elba Álvarez die zich als vijftienjarige snotneus aansloot bij het rebellenleger van Fidel Castro en hem prompt een handtekening vroeg, als een puber aan haar idool. ‘Waar heb je die voor nodig?’ vroeg Fidel. ‘Voor de dag waarop de revolutie overwint,’ antwoordde ze en kreeg haar krabbeltje.
 
Jongste
De verklaringen zijn opgetekend door Dirk Kruijt. De emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht interviewde met zijn medewerkers een kleine zeventig oud-strijders en activisten van het eerste uur. Hij drong door tot de toenmalige subtop en kreeg een uniek kijkje achter de schermen, verteld door de mensen die er zelf bij waren. De 71-jarige onderzoeker constateerde voldaan dat hij bijna altijd de jongste was; zijn respondenten waren soms boven de negentig, enkelen zijn na het interview overleden.
 
 
* Bureau Buitenland, do 7 mei, 21.00 - 22.00 uur op NPO Radio 1
* OVT - Het spoor terug: Cuba, zo 10 mei, 11.25 - 12.00 uur op NPO Radio 1
 
3. Cubaanse fietsen
Cuba maakte in de jaren negentig de revolutie van de fiets mee. Tijdens de Speciale Periode was er gebrek aan benzine en in die periode van tekorten werd de fiets geïntroduceerd als een alternatief transportmiddel.

Duizenden Cubanen gebruikten tweede-hands-fietsen of uit China geïmporteerde rijwielen.
De crisis van die jaren ging voorbij en motoren verschenen op straat. Nieuwe fietsen zijn moeilijk te krijgen en onderdelen zijn nauwelijks leverbaar. Ondanks die beperkingen wordt de fiets nog op grote schaal gebruikt en is het aantal fietsenmakers uitgebreid door kleine particuliere ondernemers.
Ángel is een typische fietsende Habanero en hij biedt ons een filmisch kijkje in de Cubaanse fietscultuur en het belang van fietsenmakers in de hoofdstad.

Bekijk
* De documentaire Havana Bikes is Engels ondertiteld en duurt 10 minuten 
 
4. Reis Waalse ABVV-Metaal-militanten schandelijk
Dirk Van den Broeck is actief lid van de Belgische vakcentrale ABVV en actief strijder voor democratie en respect voor de mensenrechten op Cuba. Hij reageert op de verdediging door de Waalse ABVV-Metaal van de reis van haar militanten naar de recente 1-mei-viering van het regime in Havana. 
 
Pinochet
Kan je je voorstellen dat een syndicale delegatie ten tijde van Pinochet was gaan verbroederen met Pinochet-gezinden in Chili?
 
Zonder rechten
Cuba is langzamerhand bezig de marktmechanismen terug in te voeren om uit de economische catastrofe te geraken. Op zichzelf zou dat positief kunnen zijn. MAAR DE HERVORMINGEN GRIJPEN PLAATS IN DE MEEST ONGUNSTIGE POLITIEKE OMSTANDIGHEDEN VOOR DE WERKENDE BEVOLKING: zonder mogelijkheden om als syndicalisten, vrouwen, zwarten, burgers tout cour, op te komen voor hun rechten. Zonder vakbonden, zonder persvrijheid, zonder vrij internet, waarachtig openbare TV-kanalen, toegang tot facebook of twitter, zonder recht op vereniging, zonder recht op straat- of ander protest. Zonder recht op een parlementaire vertegenwoordiging of een onafhankelijk gerecht.
 
Schandelijk
Met paramilitaire knokploegen die geregeld moedige democraten op straat uit elkaar kloppen onder het goedkeurend oog van de politie – overvloedig te zien op YouTube, tik in “acto de repudio” (“verstotingsactie”).
Bedrijven reppen zich dan ook nu al richting Havana.
Het is schandelijk dat er Belgische syndicalisten gevonden worden om met dat politiek systeem te gaan fraterniseren, uitgerekend op 1 mei.

Syndicaal afgevaardigde
NB: ik ben na 50 jaar nog altijd overtuigd lid van het ABVV, en was meerdere jaren syndicaal afgevaardigde.
 
5. Erik Mouthaan (RTL-Nieuws) over zijn ervaringen in Cuba
Een moeizame blik, een pen tegen de lip, even denken… En dan besluit ze verder te schrijven. Douanebeambte Zuleida, op het vliegveld van Havana, is druk bezig om onze draadloze microfoons te confisqueren. En daar komt heel wat papierwerk bij kijken.

In vijfvoud
Een computer heeft ze niet, en dus gaat het in vijfvoud op zijn elfendertigst: 'een… microfoon… van… het… merk… Sony… met als… serienummer…'. Zwetend kijk ik haar aan. Cameraman Freek had de opdracht gekregen vier meter van de balie te blijven staan en lijkt niet helemaal happy dat iemand aan onze spullen zit.
 
Vier maanden soebatten
"Mevrouw, we zijn vier maanden aan het soebatten geweest met jouw regering om überhaupt het land in te komen"
"Was je dan niet verteld dat je geen wireless microfoons Cuba in mag nemen?" Nee, mevrouw, we zijn vier maanden aan het soebatten geweest met jouw regering om überhaupt het land in te komen en moesten dat via een ingewikkeld reisbureau doen omdat wij in de VS wonen, en in al die tijd riep niemand iets over microfoons.

Verzegeld
Het is natuurlijk - en dat was ik vergeten van mijn vorig bezoek aan Cuba - een overblijfsel uit de Koude Oorlog: de angst onder de Cubaanse leiders voor buitenlandse communicatieapparatuur. Onlangs nog werd een Amerikaan na vijf jaar vrijgelaten; hij had satelliettelefoons het land ingebracht, naar eigen zeggen uit liefdadigheidswerk, maar volgens Havana was hij een Amerikaanse spion.
Eindelijk is de ambtenaar klaar, onze microfoons worden netjes verzegeld in een zak en waarschijnlijk in een kluis gedouwd. En wij gaan Havana in.
 
6. Curiekardinaal overlegt met Cubaanse president
De curiekardinaal Beniamino Stella, de prefect van de Congregatie voor de Clerus en tevens de voormalige pauselijke nuntius in Cuba die naar het land is gereisd om er het pausbezoek van de herfst voor te bereiden, had in de Cubaanse hoofdstad Havana een gesprek met president Raoul Castro.
 
Nieuwe media en nieuwe kerken
Volgens ‘Radio Vaticaan’ stond tijdens de ontmoeting de situatie van de katholieke kerk in het land centraal. De curiekardinaal drong aan op meer bewegingsvrijheid voor priesters en een sterkere toegang van de katholieke Kerk tot de media, en in het bijzonder de nieuwe media. Er werd eveneens gesproken over de restauratie van kerken en de bouw van nieuwe kerkgebouwen. Dat laatste onderwerp was tot voor kort taboe. Maar recent gaf de overheid voor het eerst sinds decennia toestemming voor de bouw van een nieuwe kerk.
 
Banden versterken
Beniamino Stella was ook in 1998, als toenmalig nuntius in Cuba, nauw betrokken bij de voorbereiding van de historische reis van paus Joannes Paulus II aan Cuba. Door dat bezoek werd Kerstmis opnieuw als officiële feestdag ingevoerd en mochten opnieuw processies uitgaan. De goede banden die toen ontstonden, droegen er later toe bij dat de Heilige Stoel een belangrijke bemiddelende rol kon vervullen bij het herstel van de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba. Beniamino Stella, die inmiddels is teruggekeerd naar Rome, hoopt dat dit pausbezoek de relaties met Cuba nog sterker kan versterken.
 

Laatste nieuws:
Paus Franciscus ontvangt vandaag de Cubaanse president Raul Castro in het Vaticaan voor een "strikt private" audiëntie. Dat heeft Vaticaans woordvoerder Federico Lombardi woensdag bekendgemaakt. De ontmoeting tussen de twee vindt plaats in de studio van de paus in de Paulus VI-aula.
 
7. Sigarenmerk Davidoff wil terug naar Cuba
Het bekende sigarenmerk Davidoff bestaat 140 jaar en opent elke maand ergens in de wereld een shop. Het Zwitserse luxemerk wil ook terug naar Cuba.
 
Gedwongen vertrek
Dat vertelde CEO Hans-Kristian Hoesjgaard. De Davidoff-fabrieken in de Dominicaanse Republiek behoren tot de beste ter wereld en werken met de lokale kwaliteitstabak en tabak uit Honduras en Nicaragua. De Cubaanse plantages – met in Pinar del Rio de beste tabak ter wereld – blijven onbereikbaar. Zino Davidoff werd in 1988 door Fidel Castro bedankt voor bewezen diensten en moest vertrekken.
 
Langs de grote poort
Davidoff volgt de toenadering tussen Cuba en Amerika op de voet. ‘We praten al vier jaar met de Cubanen over een mogelijke terugkeer. Ze staan daar echt voor open’, aldus Hans-Kristian Hoesjgaard. ‘Maar de terugkeer zal langs de grote poort gebeuren en eerst moet het embargo verdwijnen.’ De Amerikaanse markt is voor Davidoff te belangrijk om op eigen houtje reeds commerciële activiteiten te ontplooien op Cuba. Alleen het Amerikaanse Congres kan beslissen over het embargo en dat zal tijdens Obama’s ambtstermijn niet meer lukken.
 
 
8. Kort nieuws:
- Cubaanse Kathy Ferreiro concurrent van Kim Kardashian
- Babykrokodillen naar Cuba
- Spitsnieuws heeft een Cubaanse concurrente ontdekt voor Kim Kardashian: Kathy Ferreiro.

Alles groot
Kim Kardashian is groot geworden door alles wat groot(s) aan haar is; billen en borsten. De Amerikaanse pornoactrice heeft er in haar genre nu dus als geduchte concurrente bij: een dame uit Cuba. Haar naam is Kathy Ferreiro, ze gaat door het leven als de Cubaanse Kim Kardashian en gezien haar eigenschappen veegt ze, aldus Spitsnieuws, de vloer aan met de echte KiKa, voor zover we over echt kunnen spreken.

Lees meer
                                ===========
- Babykrokodillen zijn naar Cuba overgebracht om de soort te redden

Ernstig bedreigd
Tien Cubaanse babykrokodillen zijn in april vanuit Zweden naar Cuba afgereisd. Het opmerkelijke transport maakt deel uit van een poging om de ernstig bedreigde reptielensoort te redden. Momenteel zijn er nog maar een honderdtal van de soort aanwezig in Cuba.
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook in Antwerpen met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Eindelijk regen in Holguín!
Waar de heftige regenval in de Cubaanse hoofdstad Havana tot huisinstortingen en gedwongen verhuizingen leidde, werd deze in Holguín met vreugde begroet. In de hoofdstad van deze provincie noteerde men vorige week vrijdag 38,8 millimeter neerslag na maanden van droogte. De regen zal de droogte in de regio niet oplossen, maar verlicht een beetje de problemen in de landbouw en het probleem van waterconsumptie van de bevolking. Lees verder 
 
* Strafrecht legt dissidenten stilzwijgen op
De speciale rapporteur voor de Vrijheid van meningsuiting van de Interamerikaanse Commissie van de Mensenrechten / Comisión Internacional de Derechos Humanos (CIDH) roept staten in de Amerika’s op niet langer het strafrecht te gebruiken om kritische stemmen het strafrecht op te leggen. Zij wijst daarbij vooral op recente kwesties in Cuba, Venezuela, Honduras, Nicaragua en Brazilië. Vanwege de Werelddag van de Persvrijheid zegt de Commissie steeds vaker klachten te ontvangen over ‘het inzetten van het strafrecht tegen journalisten en leiders van politieke en sociale bewegingen vanwege het uiten van kritische opvattingen, o.a. vanuit Venezuela, Cuba, Ecuador, Honduras, Brazilië en Guatemala.’ Lees verder

* Oproep aan Minister Koenders: ‘Leg contact met dissidenten in Cuba’
Donderdag jl. bezocht Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Cuba. Hij verbleef daar 24 uur. Hij had o.a een ontmoeting met vicepresident Miguel Diaz-Canel (zie foto). De Stichting Glasnost in Cuba schreef de minister vorige week een brief waarin bij hem wordt aangedrongen om zeker ook contacten te leggen met de politieke oppositie in het land. Glasnost in Cuba constateert dat de verbetering van de relaties tussen Cuba en de VS tot nu toe niet leidde tot respect voor en toenadering tot leden van de politieke oppositie, mensenrechtengroepen en kritische kunstenaars in Cuba. Lees verder  
 
* Per veer van Havana naar Florida en terug
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft verschillende licenties toegekend voor de uitbating van ferryverbindingen tussen Cuba en de VS. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue maakte eerder dinsdag bekend vanaf 3 juli wekelijks van New York naar Havana te vliegen. En inwoners van de Bovenwindse Eilanden kunnen vanuit Bonaire vanaf 3 juli rechtstreeks naar Cuba vliegen. De prijs van een retourticket is 400 dollar. Lees verder
 
* Ontmoeting Putin en Raúl Castro in Moskou
Donderdag hebben de Russische leider Putin en president Raúl Castro elkaar in het Kremlin de hand geschud en met elkaar gesproken. Omdat ook de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez in Moskou is, werd de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders donderdag ontvangen door vice-minister Marcelino Medina. De Cubaanse media benadrukken dat Medina de ‘uitstekende staat van de wederzijdse relaties’ benadrukte en ‘de wil om deze verder te versterken.’ Lees verder
 
* Cubaanse schaker: ‘Ze hebben me alles afgenomen, zelfs mijn familie’
‘Hoe is het mogelijk dat ik mijn eigen land niet in mag?’, vraagt Arian González Pérez zich constant af. De 26-jarige Cubaan afkomstig uit Santa Clara, woont sinds vijf jaar in Barcelona. Om die reden werd hem recentelijk de toegang tot het eiland ontzegd, waardoor hij zijn zieke oma niet kon bezoeken. ‘Ik voel me ontheemd, een banneling en depressief’, zegt hij tijdens een telefoongesprek vanuit de Catalaanse stad. I‘Ze hebben me alles afgenomen, zelfs mijn familie. Het is erg frustrerend geen rechten te hebben.’ Lees verder 
  
* President Hollande negeert mensenrechten; Koenders versterkt samenwerkingsbanden
Het officiële programma van president Hollande van Frankrijk aan Cuba bevat geen ontmoeting met de oppositie. De Franse president zal maandag wel de hoogste Franse onderscheiding, de Nationale orde van het Legioen van Eer, overhandigen aan de kardinaal van Havana, Jaime Ortega.
Nederland en Cuba gaan nauwer samenwerken. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Cuba afgesproken, liet het ministerie vrijdag weten. Met wie Koenders als vertegenwoordigers van de civil society heeft gesproken wil het Ministerie niet zeggen. Lees verder