Zondag 17 mei 2020

   ....   

Dag Senver-leden en anderen,
 
Het is zondag.
En zonnig. Op voorwaarde dat de persoon op de foto links de zon niet meegenomen heeft.

Knip-mode
heeft een patroon voor een mondkapje op de website gezet. Deze kwam goed uit het vergelijkend onderzoek van de Volkskrant van vrijdag. De meningen zijn verdeeld over zelfgemaakte mondkapjes trouwens.

Een fijne zondag!
Henja, Ineke en Helmi

In de afgelopen week werd deze Oppepper niet dagelijks bij iedereen afgeleverd. Hoe dat kan, dat weten we niet. Meld het wel aub. U kunt deze mails ook altijd vinden op de website van Senver, bij Oppepper - de mails.
 
Bijzondere filmpjes
  • Thuis opgenomen: Non non rien n'a changé - Gerard Alderliefste. Ze zingen: Nee, nee, niets is veranderd, Alles is hetzelfde gebleven. (lees de vertaling)

  • Nu de banen weer open gaan en we weer mogen tennissen, voor diegenen die de vaardigheid een beetje zijn kwijtgeraakt, een paar handige voorbeelden, van Bob Mager.
 
Ballet om van te genieten

Op de muziek van Simeon ten Holt: Canto Ostinato. Piano: Jeroen van Veen.
Lucinda Childs is een van de iconische´grand old ladies´van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is volstrekt uniek. Op abstracte, bijna mathematische wijze creëert de 'koningin van de minimal dance' met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken.
 
Bekijk Close Up - (mooie uitzending): Mannen op spitzen - Les Ballets Trockadero.
Gracieus, technisch knap en humorvol uitgevoerd wat af en toe ook ontroerend is. 
Koorzang
Deze rubriek wordt gevuld door Claire Verlinden, drie keer per week. Suggesties en aanvragen zijn welkom bij clairev@xs4all.nlIn normale tijden verzorgt Claire de muziekochtenden over klassieke muziek.
Claire schrijft: Henk Roos stuurt ons vol trots opname van Oorsprong van Jeroen Spitteler, uitgevoerd door Photonen vocaal ensemble & het Utrechts Vocaal Ensemble, o.l.v. J. Spitteler. Deze compositie zou uitgevoerd worden in Dublin en het koor waarin Henk zingt, het UVE zou het zingen op een concertreis naar Weimar. En toen kwam Covid-19 en alles werd anders. Maar kijk en luister hoe twee koren samen dit stuk zingen: uit hun huiskamers, keukens en zolders.
De tekst:
Oorsprong

Ergens moet ’t schuilen:
de allereerste harmonie,
verborgen, in ’t wild, ergens.
lees verder

Iets luchtigs
Jan Ilmer doet een suggestie voor iets luchtigs: Jaroussky - Ciaconne del paradiso e del Inferno. Een leuk muziekspektakel
 
 
Polygoon-filmpjes bij u thuis
Bestaat er eigenlijk nog bewegend beeld van de wielerronde van Hilversum in 1936, of van de aankomst van de Uiver-bemanning in 1931? Jazeker, gewoon bij u thuis op de computer of laptop.
 

In het Polygoon-nieuws: het vertrek van de eerste KLM-vlucht naar New York in 1946.
 
Beeld en Geluid heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om historische filmpjes voor iedereen toegankelijk te maken via de site www.openbeelden.nl. Dat materiaal kunt u dus thuis bekijken, maar u mag het ook downloaden en gratis gebruiken voor eigen plannen, bijvoorbeeld voor onderwijs of voor filmpjes die u zelf wilt samenstellen.
Er zijn o.a. 1890 zwart-wit filmpjes van Polygoon uit 1931-1937 en ook later (sommige mét geluid, de meeste andere helaas zonder geluid), die indertijd in de bioscopen werden vertoond.Polygoon-filmpjes vinden
U laat Google zoeken naar openbeelden.nl, klikt op Open Beelden: Home en daarna op het onderstreepte tekstje dat begint met Lees verder 1.890 video’s open beschikbaar. Dan komt er een lijstje met de jaartallen, u kiest een jaar en daar komt dan een lijst met de korte filmpjes van Polygoon Weekendjournaal van dat jaar. Kiest u maar: treinbotsing in Amsterdam, de damesbeurs, 75 jaar Vincentiusvereniging, voetbal Holland-België, brand in een kaarsenfabriek, de novemberstorm, zweefvliegen, druivenoogst in het Westland, het zit er allemaal bij.
 
Op de koffie met video-bellen, straks om 11.15 uur
Op zondagochtend houden we met Senver-leden die dat leuk vinden een digitaal koffieuurtje. Vanmorgen (17 mei) doen we dat ook weer, om 11.15 uur. Kopje koffie erbij, gezellig.
Wie zin heeft om mee te doen typt op internet in, op laptop, smartphone of iPad: meet.jit.si/SenverKoffieMetJitsi.

Wil je vóór 11.15 uur even oefenen?
Dat kan, een van de Oppepper-redactie zit vanaf 10.30 uur klaar.
Het kan alleen op een apparaat waar een camera op zit, dus niet op een oudere computer. Misschien wordt het wel een chaos, als we met veel mensen inloggen, maar in ieder geval een gezéllige chaos. Op je scherm ziet het er ongeveer uit als op de afbeelding boven.
NB: je moet die link niet laten opzoeken door Google, die vindt alleen www-adressen. Dus direct de link intypen in de adresbalk.
 
Knutselrubriek van Ella
Cactussen van vilt
De handjes laten wapperen? Dat kan met de knutsel-ideetjes van Ella van den Bogaard.

Voor de cactus van vilt heb je nodig:
  • lapje groen vilt van minimaal 18x10 cm voor de puntige cactus of lapje groen vilt van minimaal 20x8 cm.
  • restjes gekleurd vilt voor de bloemetjes
  • gekleurd garen
  • 3 glaskopspelden
  • fiberfill of ander vulmateriaal
  • prikker om het plantje ergens in te kunnen steken.
  • vogelzand oid, zelf hardende klei kan ook
 
 
Feuilleton, het Corinna-verhaal

 
Van de week zijn we met een nieuw vervolgverhaal begonnen, het Corinna-verhaal. Hetty Blaauw beet de spits af. Haar eerste aflevering eindigde alsvolgt:

Ze gaat nog even een kopje koffie zetten. Daar gaat de bel. O ja, de buurvrouw zou nog wat komen brengen!

Claire Verlinden verzorgt de aflevering van vandaag, lees hier.
 
Kerkdiensten
GooiTV zendt vandaag een dienst uit vanuit de Spieghelkerk in Bussum. Die begint om 10.30 uur en wordt een paar maal herhaald.

Er wordt gezongen door leden van het Spieghelkoor en Vocaal ensemble Voices. De voorganger is ds. Jacomette de Blois. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden, die verschillen per gemeente en per kabelaanbieder.

Viering in de Kapel
Vanaf 10.30 uur staat op www.dekapel.nu weer een nieuwe viering. Ds. Peter Korver gaat voor en  er is muziek. Paul Delcour heeft de opname gemaakt.


Het thema van komende zondag is: Volhouden in een tijd van beproeving. Hoe kan je iets goeds maken van een tijd dat je gedwongen op jezelf en op één plek moet zijn? We kunnen leren van de eerste monniken, de woestijnvaders.
 
Vaste rubrieken

 
Kijk ook eens:
 
Herinnering aan de bevrijding
De herdenkingen zijn voorbij, maar Wil Branderhorst stuurde nog een herinnering die we u niet willen onthouden.
 
Ik heb de oorlog niet bewust meegemaakt,omdat ik in november 1944 geboren ben. Maar dat was in Velp door evacuatie uit Arnhem. Maar toch was die bevrijding voor mij door de jaren erg levend want ondanks dat de slag om Arnhem mislukt is wordt door de bewoners van vooral Oosterbeek die herinnering ieder jaar zeer levend gehouden.

Lees haar hele verhaal
.
 
 
Limericks
 
Een limerick uit de redactie

Er was eens een man in Kerk'landen
Die waste daags twaalf keer zijn handen
Maar hij rook uit zijn mond,
Zelfs naar poep op de grond
Zijn vrouw zei: poetste hij maar twaalf maal zijn tanden!

Ineke maakte deze voor/over haar partner

Een vlijtige heer, lid van Senver
Die maakte steeds koekjes met gember
Zijn vrouw zei: hee Wim,
’t wordt tijd dat je dim-t!
We hebben nu al genoeg tot december!
 
(En daar reageert Claire weer op:)

Omdat ik dol ben op koekjes met gember
ken ik een bakker, die lid is  van Senver
Ik eet met gemak
vijf koeken uit een bak
en dus kom ik niet toe tot september!
 
En een inzending van een (naar eigen zeggen) wat vergeetachtige Rijswijkse bejaarde
 
Ik ging altijd graag naar Verona
Al is dat ook verder dan Bréda.
Ineens mag dat niet meer
Ik vergeet telkens weer
Waarom, maar ik stuur het antwoord zo na.
 
En Pien Jong stuurde deze:
 
Mijn tante in Wassenaar,
werd na het wassen naar.
Toen oom thuis kwam was ze naar,
het ziekenhuis in Wassenaar.