Nyhetsbrev #3 2020
 
En Glad Påsk-hälsning i Coronatid.
 
Plötsligt kom ett virus och svepte bort alla planerade föreställningar, konserter, seminarier, samtal. För BtA:s del innebär det att två planerade arrangemang skjuts fram till hösten: seminariet om kulturpolitik/armländgs avstånd och ett samtal om dansteater. Vi återkommer med nya datum, lite längre fram.
 
I en studie konstaterades nyligen att människor som tillsammans ser en teaterpjäs synkroniserar sina hjärtslag, samtidigt som deras hjärtslag inte är synkrona med dem hos en annan grupp som ser samma pjäs men vid ett annat tillfälle. Ett vackert uttryck för hur unik varje spelad föreställning är, och hur scenkonsten lever genom sina åskådare i ett här och nu. (Källa: P1 Vetenskapsradion, 3 mars 2020 , 3 mars 2020 )
 
En äkta scenkonstupplevelse kan helt enkelt inte fullt ut ersättas av en föreställning på en skärm. Likväl är det fint hur många scener nu gör allt de kan för att tillgängliggöra sin konst åt en törstande publik, under denna tid av scenisk avhållsamhet. Till höger har jag samlat några sådana initiativ.
 
Kulturen tillhör de branscher som drabbats omedelbart och extra hårt, rent ekonomiskt, av Coronakrisen. Teatrar, konserthus, andra kulturscener, arrangörer lider just nu stora förluster i form av förlorade intäkter. Ännu mer utsatta är enskilda frilansande konstnärer. Våra anslagsgivade instanser gör vad de kan för att hjälpa upp situationen. Bland annat har det nu raskt tagits fram den nya stödformen Residency at home, för fria kulturutövare i Västra Götaland. Så bra! Läs mer till höger.
 
Mycket handlar nuet om att rädda och styra upp det som räddas och styras upp kan. Men självklart måste vi alla även blicka framåt. Den teater som då vill slå till och beställa någon av förra årets grovmanus och utnyttja BtA-subventionen har nu bara ett par veckor på sig. Se nedan!
 
Slutligen vill jag helt enkelt önska alla en glad påsk, med goda ägg, lagom mycket godis & rena händer. 
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Tre nya texter för de yngsta

Efter en offentlig presentation och reading i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi stolt presentera tre sprillans nya texter. Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen. 
Intresserad teater kan sluta avtal med dramatikerna om beställning av pjäsen. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 29 april 2020. 
Klicka på denna länk så finner ni såväl pjästexter som presentationer av dramatikerna.

God läsning!
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och notiser 
 
 
Sex
En musik- och dansföreställning som tar pulsen på vad unga känner och tänker om hångel, sex, kärlek och förhållanden. En värld full av svindlande, berusande och skrämmande känslor. På scenen: stråkkvartett, tre dansare och allkonstnären Aurelia Dey. Ett samarbete mellan Göteborgs Symfoniker och Regionteater Väst Dans. Sex skulle ha spelats live men filmades istället på grund av Coronaläget och fick premiär på gsoplay.se den 1 april.
 
 
Unga Klara on demand
Här ligger en rad föreställningar, som Girls will make you blush, För att jag säger det och X - Swedish History X
 
 
Dramaten Play
Även vår nationalscen bjuder på föreställningar för streaming, exempelvis Bortbytniningen.
 
 
Videochatta med en docka
Dockteatern Tittut bjuder in till  videochat med karaktärer ur teaterns repertoar.
 
 
SVT Play
Här finns inte ofta scenkonst för barn och unga. Men just nu kan man se Fulet från Teater 23. Ligger kvar till 25 april.
 
 
Residency at home
För att snabbt stötta fria kulturutövare i en tid då många drabbats hårt har Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götaland utlyst 25 stipendier för enskilt residensarbete, under rubriken Residency at Home.
Här får professionella fria utövare i Västra Götaland, från alla konst- och kulturområden, möjlighet till ett tillfälligt ekonomiskt stöd för att fördjupa och utveckla sin konstnärliga praktik.
Tio residensstipendier är vikta till utövare inom litteraturområdet. Övriga stipendier fördelas utifrån antal sökande med uppfyllda kriterier från respektive konstområde.
 Residensen är fyra veckor långa; arbetet kan förläggas under perioden maj–september.
Sista ansökningsdatum 23 april.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: