thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuinplanten - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - tuingeluiden -


Onvergetelijke Groentedagen

Aanstaande zaterdag en zondag 13 en 14 mei 2023 zijn onze Onvergetelijke Groentedagen,

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur en natuurlijk gratis toegankelijk.

Elk jaar kweken we in kleine oplagen een groot aantal verschillende groenteplanten waaronder zeldzame tomaten-, paprika-, peper-, pompoen-, courgetterassen en rariteiten. Ook eenjarige kruiden zoals kervel, basilicum en peterselie kweken we speciaal voor onze 'Onvergetelijke Groentedagen'.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Ze hoeven niet oud en vergeten te zijn om er bij te horen. Soms zijn nieuwe rassen gewoon veel beter. Elk jaar jaar voegen we oude vergeten rassen, of juist recente introducties toe.

Onze groenteplanten worden, zoals alle planten uit eigen teelt, opgekweekt in turf-vrije biologisch bemestte potgrond en met bronwater beregend. Daarbij worden natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook geen biologische. (Wie bedenkt zoiets, biologische bestrijdingsmiddelen?)

Linda zaait en verspeent de groenteplanten elk jaar volgens een strak schema precies op tijd. Ook dit jaar zijn er weinig soorten die eigenlijk iets te groot of iets te klein zijn, behalve koukleum basilicum. Ze zijn er wel, maar nog niet getopt en soms wat klein.

De groenteplanten zijn niet eerder dan zaterdag 13 mei vanaf 10 uur te koop. Vanaf donderdag staan ze ook in onze web-winkel zodat je je daar alvast kunt inlezen en voorbereiden.

De meest tere groenteplanten kunnen niet worden verzonden en ook vooraf reserveren is niet mogelijk.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Net als andere jaren is er ook een heel klein 'marktje'. Je kunt bij mooi weer op het terras iets eten en drinken. En er is een kraam met bijzondere confitures en delicatessen.

Deze dagen zijn zeer geliefd. Dat betekent dat sommige soorten snel uitverkocht raken. Om 10 uur staat er dan ook altijd al een rij liefhebbers voor de poort die niets willen missen.

De groenteplanten blijven online staan zolang de voorraad strekt. meestal is dat een week of twee. De actuele voorraad wordt, net als altijd, dagelijks bijgehouden in onze web-winkel.

Komend weekeinde dus, zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur: 'Onvergetelijke groenteplanten'.

Welke soorten er zijn vind je vanaf donderdag hier: Groenten, fruit en eenjarige kruiden.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

de tuin

We hebben dit voorjaar ondanks het aanhoudende koude weer erg genoten van Helleborus in onze tuin. De planten vormen na al die jaren grote pollen met steeds meer bloemen. Sommige staan al meer dan twintig jaar in onze tuin. Vanwege de kou zijn er ook nu nog veel Helleborusbloemen met kleur. Intussen nemen de pioenrozen het over samen met de wildernis van Wisteria die welig woekert door de nu heerlijk geurende en volop bloeiende Malus hupehensis.

Ferula communis loopt in de winter al uit, eerst alleen met blad. De lang verwachte bloemstengels zijn nu inmiddels ruim twee meter hoog. Er zijn alleen nog dikke purperen knoppen te zien dus ik verwacht dat de schermen uiteindelijk op 3 of zelfs 4 meter zullen uitkomen. Er is veel te zien. Ik geniet er dagelijks van hoe eindelijk alles, veel later dan normaal, op gang komt.

Het was geen strenge winter maar wel een vervelende en eindeloos lange.

Sommige planten in onze tuin werden overvallen door de zeer vroege tamelijk strenge vorstperiode en beginnen pas nu te herstellen. Normaal krijgen planten in de herfst en winter de kans om af te harden tegen de kou. In januari of februari kunnen ze dan strenge vorst prima verdragen. Wanneer deze zo plotseling komt hebben ze er veel meer last van. Dan volgen kort na dat dieptepunt heerlijke lentedagen die zorgen voor herstel. We wachten er nu nog steeds op maar het gaat gelukkig de goede kant op.

Met name Cistus en de half-winterharde Salvia hadden het moeilijk. De Salvia en ook de Phlomis beginnen langzaam toch weer uit te lopen. De half houtige Salvia heb ik het eerste jaar regelmatig terug gesnoeid om er voor te zorgen dat ze diep vertakken. Dat heeft als resultaat dat ze nu beter in staat zijn uit de grond weer uit te lopen ook al zijn ze bovengronds bevroren.

Er valt dus weer veel te leren van mijn experimentele Salvia border met wat minder winterharde soorten. Vroeger, nog jong en overmoedig, riep ik: "Laat die strenge winter maar komen. Dan weten we tenminste aan welke planten we wat hebben." In de loop der jaren raak ik aan steeds meer soorten gehecht en wordt het soms onverbiddelijke afscheid nemen wat moeilijker. De groeimotor is nog maar net gestart dus ik kijk niet te vaak (hooguit om de dag) en als ik kijk zie ik steeds meer nieuw leven uit de grond komen.

Een aantal Cistus soorten moeten we vervangen. Lavendel had vooral last van de nattigheid en het late voorjaar. Ik zeg altijd dat je lavendel moet snoeien op 11 april om 11 uur. Dat is een grapje, maar het komt wel precies overeen met het moment waarop ze normaal aan de groei zijn, het ideale moment dus om te snoeien. Dit jaar is dat zo'n drie weken later.

Vorig jaar was het voorjaar vroeg warm en erg droog. Wat mij betreft mag dat vaker. Maar dit jaar genieten we weer veel langer van de vroege voorjaarsbloeiers zoals Helleborus, Pulmonaria, narcissen en pioenrozen.

de groeimotor

Ik zie het zo: Zodra de nacht temperatuur rond de tien graden blijft groeit alles florissant. Koude nachten zorgen ervoor dat het groei motortje van veel soorten steeds afslaat en met moeite weer op gang komt. Zodra het ook 's nachts rond de tien graden blijft kan het motortje doordraaien. Dat is wanneer je tuin zich gaat opmaken voor een hoogtepunt.

Onze late prairieborder is ook daarom nu fris en ontluikend en hier en daar al best bijna een beetje feestelijk.

Al met al geniet ik erg van het frisse groen dat nu in een stroomversnelling komt terwijl de Euphorbia de boel spectaculair opvrolijken. Geel en groen zijn de kleuren van het voorjaar. Vanaf nu wordt het bonter.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

verder op de kwekerij

Omdat het zo lang koud bleef liepen we aan alle kanten vast op de kwekerij. Er vormde zich in onze kas een file van stekken en zaailingen die nog te klein waren. Het was voor veel soorten te vroeg om ze op te potten en de verkoop verliep traag zodat er ook geen plaats kwam op ons kweekveld. Inmiddels is de verkoop in een stroomversnelling terecht gekomen. Jullie willen het allemaal nu, liefst zo snel mogelijk.

Het oppotten is uiteindelijk toch op gang gekomen. Vandaag wordt de potschuur een tweede keer volgejast met grote balen potgrond. Dat betekent dat er nu ook weer turf-vrije biologische potgrond en zaai- en stekgrond in zakken is.

In de potschuur wordt fanatiek gewerkt door ons team.

Nog belangrijker: Het is eindelijk groeizaam weer. Zoals het nu uitziet halen we de achterstand snel in. Er raken voortdurend soorten uitverkocht. Die haal ik dan uit onze web-winkel. Maar ik kan gelukkig ook steeds vaker weer soorten daar toevoegen.

Nu donderdag komen de groenteplanten erbij. Dat is voor een week of twee. Meestal raken tijdens dit weekeinde al een groot aantal soorten uitverkocht. Je kunt het vanaf donderdag hier volgen: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

Onvergetelijke Groentedagen praktisch samengevat:

Via deze link kun je vanaf donderdag zien welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 13 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop. De kwekerij is ook zondag 14 mei open van 10:00 tot 17:00 uur.

Sommige groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending. Online bestellingen van groenteplanten voor verzending kunnen om die reden deels worden geannuleerd. We doen ons uiterste best, je mag het proberen, ons inpakteam is inmiddels zo ervaren dat we overwegen ook Fabergé-eieren in ons sortiment op te nemen.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt altijd dagelijks bijgehouden. Tijdens dit weekeinde doe ik dat zelfs meerdere keren per dag. Zodra iets op is haal ik het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven twee of drie weken, of zo lang de voorraad strekt vindbaar in onze web-winkel.

Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen, vaste kruiden en onze vaste planten worden jaarrond verzonden.

De levertijd voor online bestellingen is op dit moment iets meer dan een week. Dus dat valt nog mee voor de tijd van het jaar.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2023

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor 2023 is de planning verder:

zaterdag en zondag 13 en 14 mei zijn onze Onvergetelijke Groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten. “Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

donderdag 18 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 29 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 8 en 9 juli Lavendeldagen, markt, terras en live muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel  

zaterdag en zondag 23 en 24 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

En verder zijn we na dit weekeinde, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met de groenten van Linda en Roger Bastin