Nieuwsbrief
 
Luister naar bijzondere geuzenliederen op 10 juli

Het allerbekendste geuzenlied is natuurlijk het Wilhelmus, maar wist u dat er nog veel meer van dit soort spot- en strijdliederen bestonden? Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden deze gezongen door opstandige Nederlanders die tegen de Spanjaarden en katholieken waren. In de cellen van de Gevangenpoort hebben verschillende ketters vastgezeten. Luister zondag 10 juli naar bijzondere geuzenliederen op deze historische plek!
  • Aanvang 13.30, 14.00 en 14.30 uur.
  • Geschikt voor families.
  • Aanmelden is niet nodig.
  • Kosten: exclusief rondleiding gratis / inclusief rondleiding €7,50 (reguliere entreeprijs)
 
Combitour Gevangenpoort en Ridderzaal
 
Van 19 juli tot en met 21 augustus 2016 is het mogelijk om een gecombineerd bezoek brengen aan Museum de Gevangenpoort en de Ridderzaal. De Gevangenpoort was ooit de voornaamste toegangspoort tot het Binnenhof, met als centrum de Ridderzaal. Tijdens de rondleiding van 1,5 uur door deze historische monumenten krijgt u eerst de indrukwekkende Ridderzaal te zien en erna de eeuwenoude gevangenis.
  • De tours vinden van dinsdag t/m zaterdag plaats om 10.45 uur.
  • Tickets kunnen online worden besteld.  
 
Sculptuur van Folkert de Jong onthuld
 
Afgelopen vrijdag onthulde Stroom Den Haag een nieuwe sculptuur in De Beeldengalerij in het centrum van Den Haag: Dutch Mechanisms.
 
Kunstenaar Folkert de Jong inspireerde zich bij het maken van dit beeld op de tong en vinger van de gebroeders de Witt, die op 20 augustus 1672 gelyncht werden voor de Gevangenpoort.
 
De Jong raakte gefascineerd door de tong en vinger, die zich in het Haags Historisch Museum bevinden, en maakte hier een 3D-scan van. Vervolgens zette hij twee natuurgetrouwe kunststof skeletten om in brons, als symbolen voor vergankelijkheid. 
 
Met de verbeelding van deze zwarte bladzijde
uit de geschiedenis legt De Jong ook een relatie met het heden: machtsstrijd en populisme zijn van alle tijden.
 
Kom jij langs in de zomervakantie?
 
De zomervakantie staat alweer voor de deur! Kom je een keer langs bij de Gevangenpoort? Loop mee met onze spannende rondleiding (adviesleeftijd 8+) en doe de speurtocht. In deze periode mogen kinderen met een Vakantiepas of een Speelmeerpas met korting ‘voor straf naar de Gevangenpoort’.

Lees meer over kinderactiviteiten in de Gevangenpoort.