Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 29 januari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Verkiezingen en diversiteit
  2. Zware stortregens en wateroverlast in Havana
  3. La Chispa: Hoe zal Cuba zich Fidel Castro herinneren?
  4. Cartoon: Culturele uitwisseling met Trump
  5. Winter op Cuba
  6. Lijst Belgische exportbedrijven naar Cuba
  7. De moordpartijen tijdens het Batistaregime
  8. Boek: Havana zonder make-up
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Verkiezingen en diversiteit
Eén van de beloften die Raúl Castro bij zijn aantreden in 2008 deed was de presentatie van een nieuwe kieswet. Maar deze maand begonnen de voorbereidingen van de algemene verkiezingen van 2017-2018 onder dezelfde verouderde wetgeving (uit 1992) als een kwart eeuw geleden. Volgend jaar zou een omslagpunt kunnen zijn omdat de huidige leider Raúl Castro op 24 februari 2018 definitief zal terugtreden.

Zeshonderd kandidaten
Het meest bekritiseerde onderdeel van de huidige kieswet is de rol van de Commissie van Kandidaten, die een lijst van 600 kandidaten presenteert, evenveel als er zetels zijn in het parlement. Ook het verbod op het voeren van een eigen campagne met een eigen programma is sterk verouderd. Maar verandering ervan zou betekenen dat ook personen die geen partijlid of lid van een zogeheten massaorganisatie zijn, verkozen kunnen worden. Dat zou betekenen dat het officialisme meer politieke diversiteit zou accepteren.

Alternatief
In Cuba zijn nu twee dissidentengroepen actief Candidatos por el Cambio/Kandidaten voor de Veranderingen en de groepering Plataforma Ciudadana Otro 18 / Burgerplatform 18 die deze veranderingen op vreedzame wijze willen realiseren. Ze zeggen inmiddels over 85 kandidaten uit heel het land te beschikken. Samen met initiatieven in de universitaire wereld, de journalistiek, de sociale media en de cultuur kunnen zij dit jaar het debat aanjagen over pluriformiteit en diversiteit als alternatief voor het starre officialisme dat van geen verandering lijkt te willen weten.
 
De redactie
 
2. Zware stortregens en wateroverlast in Havana
Een zware storm die gepaard ging met stortregens striemde maandag j.l. de lager gelegen gedeelten van Havana. De golven sloegen op de boulevard Malecón en overstroomden de nabijgelegen straten.

 
De website 14ymedio nam de schade op en sprak met omwonenden zoals Victoria. Zij zei dat het water verder de stad binnenkwam dan de vorige maal.Toen bereikte het water niet verder dan Calzada, nu kwam het water tot aan de straat Línea. Ze kon die nacht niet slapen vanwege de hoge golven en klaagt erover ‘dat de straten bij haar in de buurt niet zijn schooongemaakt, die in de buurt van Hotel Meliá Cohiba wel.’  
 
Verliezen
Winkels in de straten A y B verloren door het water een deel van hun koopwaar omdat de rijst, suiker of aardappel niet op tijd in veiligheid konden worden gebracht. Eén gezin verloor alles; hun huis was een garage die dienst deed als woning. 

Link
Beelden van de wateroverlast via YouTube (2.32 minuten)
 
3. La Chispa: Hoe zal Cuba zich Fidel Castro herinneren?
Auteur Eva Verhaert vraagt zich in een uitvoerig artikel op de website La Chispa af hoe Cuba zich haar overleden leider Fidel Castro in de toekomst zal herinneren? De Communistische Partij presenteert hem als voorbeeld, maar vanuit de samenleving klinkt ook kritiek. Zelf verbood Castro de verering van zijn persoon, maar hij zal zeker worden herinnerd. Of dat meer positief of meer negatief zal zijn, zal afhangen van ontwikkelingen in de Cubaanse politiek en maatschappij, aldus Verhaert.
 
Citaat:
Wanneer de situatie op Cuba de komende jaren niet ingrijpend verandert, zullen politici en media van bovenaf een positief beeld van Castro blijven presenteren: als revolutionair inspirator en bevrijder van het imperialisme van de VS. Van onderop zullen groepen in de samenleving streven naar een minder glorieuze, meer negatieve herinnering. Tegenstanders van Castro’s beleid zullen de nadruk leggen op zijn dictatoriale optreden, onderdrukking en armoede als gevolg van zijn beleid. Bij veel Cubanen kunnen deze tegenstrijdige beelden ook op individueel niveau voor een ambivalente herinnering aan Castro en zijn revolutie zorgen: enerzijds om trots op te zijn, maar anderzijds veroorzakers van onvrijheid en armoede. Het omgaan met een complex collectief verleden is een moeilijk en vaak pijnlijk proces, en dat geldt ook voor Cuba.
 
Nostalgie of vrijheid
Deze strijd om de herinnering zal waarschijnlijk heviger worden bij vrijere verkiezingen, meer persvrijheid en toegankelijker internet. Er zal dan gemakkelijker over de grenzen gekeken kunnen worden. Het communistische Cuba onder Fidel zal dan ook, naast de positieve aspecten, in Cuba publiekelijk voorgesteld kunnen worden als een ondemocratische periode met onderdrukking en censuur. En Castro’s en Cuba’ s periode van politieke isolatie zal dan eerder tot het moeizame verleden behoren. Maar als Cuba sterk kapitalistisch wordt, met veel grotere sociale ongelijkheid en veel minder sociale zekerheid dan onder Fidel, kan dat met name onder de oudere generatie nostalgie opwekken, en dus positieve herinneringen aan Castro.
 
Lees meer
 
4. Culturele uitwisseling met Trump

Raúl: ‘Trump? Luister, …….heb je de houtskool ontvangen? En even terugkomend op dat gedoe van de culturele uitwisseling (een plan van Obama, redactie)…….jullie willen toch veel liever barbecueën en grillen?’
Cartoon: Santana
 
5. Winter op Cuba
Afgelopen januari bezocht de schrijver-avonturier René Kerkhoven Cuba. Hij was al vaker op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert. Nu verbleef hij er tijdens de ‘Cubaanse winter’, een winter met temperaturen van 20 graden Celcius en meer. Hier volgt Kerkhoven’s avontuur.   

Ten oosten van Havana op een half uurtje rijden met de bus liggen prachtige, bijna witte zandstranden: las Playas del Este. Als ik aan Pucha, de oude dame bij wie ik illegaal in huis verblijf, tijdens het ontbijt vertel wat mijn plannen voor die dag zijn, slaat ze verschrikt haar hand voor haar mond. ‘A la playa? Eres loco?’ reageert ze. ‘Naar het strand? Ben je gek?’ Haar schelle stem schettert door de schaars ingerichte, betegelde ruimte. Cuba kent slechts twee seizoenen: de droge winter en de natte zomer. Het strand, daar is de zomer voor bedoeld. De winter duurt tot april en geen Cubaan is zo gek om in de winter naar het strand te gaan. Als ik even later mijn ontbijtspullen naar de keuken breng, zie ik dat een van de gaspitten volop brandt. Er staat pot noch pan op het verlaten vuur en Pucha heb ik al minstens een half uur niet meer gezien. Omdat ze me gisteravond nog op het hart drukte om vooral zuinig te doen met de elektriciteit, besluit ik haar een seintje te geven. Even later sloft ze vermoeid voor me uit naar de keuken.

Motregen
Daar aangekomen draait ze het gas iets lager, terwijl ze me zegt: ‘Maak je geen zorgen, er is niks aan de hand. Ik laat het gas de hele dag branden om de kou uit de keuken te verdrijven.’ Vertwijfeld kijk ik haar aan. Als ik anderhalf uur later op weg naar een winkel door de wijk loop, is het buiten 27 graden Celsius. Op een zekere ochtend is de lucht betrokken. Het miezert. Als ik de oude tv in mijn slaapkamer wil aanzetten voor wat afleiding tijdens mijn ochtendritueel, blijkt die slechts sneeuw voort te brengen. Het is winter, het motregent en jawel, terwijl ik op zoek ben naar een andere zender, valt de elektriciteit uit. Een vaag gevoel van herkenning dringt zich op. Waar doet me dit aan denken? Ineens valt het kwartje. La Compañia Eléctrica de Cuba, verantwoordelijk voor de stroomvoorziening, is gewoon de Cubaanse variant van de Nederlandse Spoorwegen: een beetje winters weer en de dienstverlening loopt spaak!

* Zijn belevenissen legde René Kerkhoven vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: 'De Hanenfluisteraar'.  Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Een van zijn kinderboeken, 'Deining in Dordrecht', werd afgelopen voorjaar in een oplage van 3.000 stuks op het eiland uitgebracht in het Spaans onder de titel 'Clamor en Dordrecht'. Daarnaast houdt René Kerkhoven regelmatig lezingen over Cuba, vaak in combinatie met een authentieke Cubaanse maaltijd, door een zingende Cubaanse kok bereid. Houd voor data de agenda van CubaTips in de gaten.
 
 
6. Lijst Belgische exportbedrijven naar Cuba
Agripress Benelux publiceert regelmatig nieuwe of geactualiseerde informatie met betrekking tot de import - export vanuit België naar Cuba.
 
Het gaat hierbij om lijsten van export erkende inrichtingen voor producten van dierlijke oorsprong voor menselijke consumptie.
 
 
7. De moordpartijen tijdens het Batistaregime
Fulgencio Batista’s dictatuur duurde van 10 maart 1952 tot 31 december 1958. In die periode werden 20.000 personen gedood. De meesten werden om het leven gebracht door de politie of door de veiligheidsdiensten op het platteland, vaak nadat ze gruwelijk waren gemarteld. Elio Delgado Legon (79) beschreef deze periode die hij zelf meemaakte voor de website Havana Times.

Veel gevallen kunnen worden geschaard in de categorie slachtpartijen want er werden niet alleen individuen gedood, maar vaak vonden ze groepsgewijs plaats, vooral tijdens nachtelijke acties. De eerste gebeurtenis die ik me kan herinneren vond plaats tijdens de kerstdagen in de provincie Oriënt. Toen werden 23 jonge revolutionairen gedood in een bloedige orgie tussen 23 en 26 december. Zij werden uit hun huizen gehaald, gemarteld en vervolgens gedood. Later werden ze gedumpt op snelwegen, in het veld, onder een brug of aan een boom opgehangen. Het regime noemde de actie cynisch Operatie Kerstgeschenk maar de bevolking sprak van Bloedige Kerstmis. Op 23 november 1957 werd de man achter Bloedige Kerstmis en de massaslachting, kolonel Fermin Cowley Gallegos de rekening gepresenteerd. Hij werd door leden van de 26ste Juli Beweging in Holguin geëxecuteerd.

Lees verder
Lees verder (Engelse tekst)
 
8. Boek: Havana zonder make-up
‘Havana zonder make-up’ is een boeiend boek over een al even boeiende stad, geschreven met de pen van een minnaar die ‘zijn’ Havana toont zoals het er volgens Herman Portocarero uitziet: een mengsel van extreme zwaarmoedigheid en jeugdige overmoed. Een mooi staaltje van literaire non-fictie, aldus Walter Lotens op de website Uitpers, site voor internationale politiek.
 
Al die beelden en nog oneindig veel meer, met al hun anarchie en uitbundigheid en weemoed zijn voor mij het echte Soy Cuba: een vuurwerk van onmogelijke ingrediënten, een film in eigen hoofd, waarin de wandelaar de altijd kwetsbare figurant is, hopeloos verliefd op een Havana zo complex dat zij nauwelijks lijkt te kunnen bestaan. Maar ze is er. (p. 243)
Zo eindigt Herman Portocarero zijn verhaal over Havana. Alleen al de literaire stijl geeft aan dat dit niet het zoveelste boek is van een politieke fellow traveller die zijn politieke waarheid ventileert over dat banaanvormige eiland voor de kust van de Verenigde Staten.

Schrijver-diplomaat
Om verschillende redenen is ‘Havana zonder make-up’ anders. De auteur is een schrijver en diplomaat die al vanaf 1995 beroepshalve in Havana woont en die daardoor de stad niet als een oppervlakkige toerist, maar van binnenuit heeft leren kennen en appreciëren. Sterker: hij is er verliefd op geworden en dat laat hij in zijn bloemrijke taal op vrijwel elke bladzijde blijken. Hij woonde in de buitenwijk Siboney ten westen van Havana, waar ook Fidel Castro zich na zijn ziekte in 2006 had teruggetrokken. Ook Juan Formell, de stichter van de salsagroep Los Van Van – onlangs overleden -, verbleef in dezelfde buurt.
 
Verwarrend totaalbeeld
Portocarero kan en mag dus spreken als inwoner en dat doet hij ook: ‘Grote delen van de stad zijn elegante ruïnes. Zelfs deze beschrijving is storend, want ze ziet als pittoresk of kleurrijk wat voor gebruikers en bewoners van die buurten niet zo is.’ (p. 15)
Ja, Herman Portocarero heeft iets met Havana, zowel het tegenwoordige als het historische, want één van zijn voorouders, kapitein-generaal Portocarrero, woonde er… maar daar kon zijn verre nakomeling Herman amper fier op zijn, want volgens de geschiedenis was hij het die de stad aan de Engelsen overgaf. Het boek over ‘zijn’ Havana is opgebouwd uit 78 korte stukjes die in willekeurige volgorde kunnen worden gelezen, maar die allemaal stukjes uitmaken van de ingewikkelde puzzel die Havana is. Op die manier construeert de auteur een impressionistisch en verwarrend totaalbeeld waarin extreme zwaarmoedigheid, jeugdige overmoed en revolutionair elan elkaar niet voor de voeten lopen, maar elkaar eerder completeren. Op die manier ook komt de lezer dingen aan de weet over die fascinerende stad die hij in geen enkele reisgids zou aantreffen. Lees verder
 
Meer informatie:
- Auteur: Herman Portocarero
- Uitgever: Van Halewyck - Uitgave datum: 2016
- Prijs: € 22, 50, pagina's: 254
- ISBN-nummer: 9789461314734
 
9. Culturele Agenda
* De eeuwige Cubaanse revolutie: woord, beeld en muziek; 8 februari in Amsterdam
Op 25 november 2016 overleed Fidel Castro, waarmee de Cubaanse revolutie zijn grote levende legende verloor. Maar wat valt er nog over de revolutie te zeggen? Wat er op Cuba nu gaat veranderen is net zo onduidelijk. Daar leken ook de media mee te worstelen, die de bekende sporen van de revolutie bleven herhalen: de gratis gezondheidszorg, de handelsblokkades, en de onderdrukkende hand van de Castro’s.
Het Historisch Café gaat op 8 februari 2017 in op de eeuwige Cubaanse revolutie. In gesprek met Prof. dr. Gert Oostindie en Dr. Jeffrey Pijpers bespreken we andere sporen en verhalen van de Cubaanse revolutie. Zo werd aangekondigd dat Fidel Castro niet verheerlijkt zal worden door middel van beelden. Opvallend genoeg werd zijn as bijgezet naast de persoon met de meeste beelden in Cuba, en in feite dé nationale held van het land, José Marti. Wie was José Marti? En welk groter narratief komen we hier tegen?
Net als een buste van Marti is ook een ander aspect van de Cubaanse cultuur tot op de dag van vandaag nog in elk klein dorpje terug te vinden: de muziek. De Cubaanse overheid censureert artistieke uitingen, en er wordt trots gesproken over de muzikale tradtie. Maar vertolkt de muziek alleen de revolutie, of ook andere klanken?
- Gert Oostindie is hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Hij publiceerde o.a. over de geschiedenis van kolonialisatie en dekolonialisatie, en de geschiedenis van de Cariben.
- Jeffrey Pijpers promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam Center for Cultural Analysis, ASCA) op een proefschrift over muziek in Cuba en Brazilië, en hoe binnen de muziek weerstand tegen de censuur is terug te vinden.
- Interviewer: Nathan van Kleij

Nadere gegevens:
- Tijd: Woensdag 8 februari 2017 van 20:00 – 22:00
- Plaats: Historisch Café, als vanouds in P96 (Prinsengracht 96, Amsterdam)
- Entree: Gratis entree, aanmelden niet nodig.
 
10. Het laatste nieuws
* De ‘meute’ jaagt op journalist Ravsberg
Maandag constateerde de journalist Fernando Ravsberg dat er een nieuwe campagne was begonnen tegen zijn website Cartas desde Cuba en tegen zijn persoon ‘met een felheid groter dan ooit. De cirkel sluit zich en de mogelijkheid bestaat dat de uitersten elkaar raken, maar zij zullen nooit overwinnen’. Hij wijst erop dat er leugens over hem worden verspreid die zich in de hoofden van mensen moeten nestelen. ‘Ze zeggen dat ik een huurling ben (term waarmee het regime dissidenten omschrijft, redactie), maar ze zeggen niet wie mij betaalt. Zij weten heel goed dat ik van niemand geld ontvang, maar dat deert hen niet als de verdachtmaking maar werkt.’ Veel van de verdachtmakingen komen van bloggers in dienst van de Cubaanse staat zoals Iroel Sánchez (blog La Pupila Insomne), maar ook de partijkrant Granma liet zich niet onbetuigd. Lees verder 
 
* Cuba is favoriet bij Canadese toeristen
Volgens de zoekmachine Kayak staan Cuba en Havana op de eerste plaats van meest gewenste vakantiebestemmingen voor Canadese toeristen. De zoekmachine bevestigt slechts een al lang bestaande trend, namelijk de voorkeur bij Canadese toeristen voor Cuba als meest geliefde vakantiebestemming. Lees verder 
 
* Cubaanse export in 50 jaar komt aan in VS
Voor het eerst in ruim een halve eeuw heeft een schip op legale wijze een lading vanuit Cuba verscheept naar de Verenigde Staten. Het vaartuig voer met 40 ton Cubaanse houtskool de haven van Everglades in de staat Florida binnen. De haven krijgt ook bezoek van een handelsmissie uit Cuba, die verder doorreist naar de havens van Palm Beach, Houston, New Orleans en Nordfolk. Verder staat een ontmoeting met de Amerikaanse Kamer van Koophandel in New York op de agenda. Lees verder

* Cuba wil harmonische betrekkingen met Trump
Cuba heeft de nieuwe regering van Donald Trump een constructieve samenwerking aangeboden. ‘De Verenigde Staten en Cuba kunnen in harmonie en met respect samenleven. Cuba zal echter geen inbreuk op zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid dulden’, zei regeringsleider Raúl Castro woensdag bij de sluiting van de Top van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (CELAC) in de Dominicaanse Republiek. Sinds de oprichting van CELAC in 2011 namen niet eerder zo weinig presidenten aan de CELAC-conferenie deel; de presidenten van Mexico, Panama en Colombia lieten op het laatst weten af te zien van deelname. Lees verder
   
* Golf van kritiek op on-line-forum partijkrant Granma
Het idee van de partijkrant Granma om een on-line-open-forum te openen waarop ETECSA-functionarissen kunnen reageren op vragen over de bekritiseerde tariefverhogingen van deze communicatiegigant, is geworden tot een hoofdpijndossier voor het staatsbedrijf. Het on-line-forum staat vol kritiek op het Cubaanse telecommunicatiebedrijf, de slechte kwaliteit en de hoge prijzen. Binnen enkele uren stonden er meer dan honderd reacties op het forum en inmiddels zijn het er meer dan driehonderd. De reacties van de functionarissen van ETECSA ( Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A) zijn kort en dikwijls ontwijkend. Lees verder