Nieuwsbrief nr. 57 - September 2014
 
Beste ,
 
Bijna weekend. Betekent dat voor jou ook dat je even uit het weekritme kan stappen? Even alles een versnelling lager, of juist de tijd om flink te sporten. Inmiddels is heel Nederland weer aan het werk, de vakanties zijn in alle regio's voorbij. Dat is te merken aan het verkeer en misschien hoor jij vanuit je bed wel de ruis van een of andere snelweg.
 
 
Vorige week waren wij ballonvaren en het viel me op dat zo hoog zwevend geluid vanaf de grond een andere dimensie krijgt. Je komt even los van de mierenhoop en zweeft geluidloos door het luchtruim. Behalve als de ballon weer wat brandstof krijgt, dan is er het oorverdovende geluid van de brander en de vlam. Die vlam deed me denken aan de vlam in je spijsvertering. De snelheid waarmee je voedsel wordt verbrand.Weet jij hoe dat bij jou gesteld is? Ga je in op je hongergevoel, weet je het onderscheidt tussen honger en trek? Goed omgaan met je hongergevoel zorgt ervoor dat je niet snel aankomt. Als je het hongergevoel negeert ga je later meer eten. En ook; wacht met eten tot je knaaghonger krijgt. Dat is het signaal vanuit de maag dat hij klaar is met verteren van het vorige. Ik wens je weer veel leesplezier met de nieuwsbrief.
 
Douchen
 
In een uitzending gisteren op de radio werd verteld dat mensen tussen de 18 en 34 jaar gemiddeld 9 minuten douchen. Dat is goed voor bijna 100 liter water met de bijbehorende energie om dat water te verwarmen! In 5 minuten kun je schoon en fris zijn. Mijmeren doe je maar ergens anders!
 
   
  Sloai meej aai meej juin meej èèrrepel

  Onder de ruim 400 lezers van de nieuwsbrief zijn er veel met een moestiun, groot of klein. Sommigen niet meer dan een randje maar genoeg om van te eten. En nu er sla te over is dacht ik aan dit recept. Het is gezond en een energieboost door de aardappelen en eieren. 

  Ingrediënten/boodschappenlijstje
  2 kroppen sla of 1 hele grote (of 5 á 6 little yems)
  3 zoete uien
  roomboter
  2,5 kilo aardappelen
  7 flinke tomaten
  8 eieren
  biogarde of half slasaus, half yoghurt
   
  Bereiding:
  Snijd de ui fijn. Kook de aardappels (liever iets te lang dan te kort). Was de sla en scheur of snijd klein. Alles kan erin, behalve het onderste stronkje. Kook de eieren (net) hard. Doe sla in schaal. Doe de ui erbij. Doe warme aardappels erbij. Doe lepel biogarde, slasaus of yoghurt of een mix erbij. Goed husselen en roeren. Leg de halve eieren er bovenop en breng op smaak met kruiden en zout. Goed te combineren met stokbrood.
    
   Tuin op grote hoogte
   'oogst'
    
   Esmé Stuart

   De afgelopen twee maanden is er veel gebeurd in de moestuin op ons balkon. Dankzij het natte weer deze zomer zijn alle groenten en kruiden goed gegroeid. Gelukje voor ons balkon.
   Voor de vakantie al had ik de uien geoogst. Daar heb ik een heerlijke salade van gemaakt door ze even te roosteren in de oven met mediterraanse kruiden, krulsla en een komkommerkruidbloemetje allemaal uit eigen tuin.
   Ook de pompoen die zo mooi over het balkon groeide is geoogst. Er is maar één pompoen aan onze plant gekomen ondanks dat hij heel veel bloemen had. Die bloemen zijn niet bevrucht en hebben daarom geen vrucht gegeven. Onze vlinderstruik die veel bijen aantrekt stond pas laat in bloei. Volgend jaar wil ik daarom zorgen dat er meer planten op het balkon staan die bijen aantrekken, ook in de eerste maanden van de zomer.
   We hadden wel ander insecten-bezoek; twee mooie harige rupsen waarvan we nog steeds niet precies weten wat het zijn. Wie het wel weet; we horen het graag!
     
    Zin in een goede lezing?

    Als er iemand interessant is om naar te komen luisteren dan is het wel Drs. Hans Moolenburgh. De heer Moolenburgh zal op 3 oktober spreken tijdens een themamiddag over kinderen en gezondheid. Hij geeft deze lezing in Driebergen op uitnodiging van de stichting Kind en Voeding. Dokter Moolenburgh staat bekend om zijn bijzondere verhalen en gloedvolle betogen over kinderen en gezondheid. Hij schreef diverse boeken, waarvan zijn nieuwste boek de titel draagt: 'U kunt veel meer dan u denkt, over wat u zelf kunt doen om uw kind gezond te houden'. Klik hier voor informatie en aanmelding
      
     Uit de tuin van Truus
      
     Boktor op vijg

     Voor sommige mensen is het nog vakantietijd en zo komt het dat ik de tuin van Truus een beetje bij mag houden en mag oogsten wat rijp is. Dat is 'vruchtgebruik' pur sang. Maar ondertussen is Truus lekker bezig ergens in het zuiden van Europa en plukt zij wilde vijgen waar ze lekkere dingen van maakt die ze vervolgens uitdeelt aan de locals en er natuurlijk ook zelf van smult.
     Een kleine tip: als er zo in het najaar steeds kleine hoeveelheden van het een of ander uit je tuin komen vries dit dan in en maak er op een later moment, wanneer je voldoende hebt, iets van. Sausjes voor over desserts bijvoorbeeld, of over het ijs, of over zuurkool.
      
      
     Agenda

     Lijsterbes & Vlierbes Workshop
     Op zaterdag 11 oktober kun je mee met een worskhop 'wilde bessen'. We gaan plukken wat we tegenkomen aan eetbaars en daarna met elkaar de keuken in om er lekkere dingen van te maken. Dat neem je mee naar huis. We starten om 10.30. Duur 3 uur. Neem twee lege, schone potjes mee. Kosten: 25 euro per persoon. Klik hier om je aan te melden. 
      
     Biologische Pizza bakken in de buitenlucht
     In november kun je je inschrijven voor het bijwonen van een worskhop bakken in de Fornetto. Onze houtgestookte buitenoven, waarin we die dag pizza's zullen bakken. Bijzonder smakelijk en zo gezond als je hem zelf wilt maken. De keuze van de ingrediënten bepaal je zelf.
     Zaterdag 15 november van 16:00 tot 19:00 uur. Kosten 35 euro per persoon, inclusief een drankje. 
      
      
     Supermarktservival
     Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
      
     Plukken, proeven en proosten
     Ook in september zijn er vanuit Sint Odiliënberg weer wildplukexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor warmte. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. Data op afspraak. 
      
      
      
      
     Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
      
     Copyright

     Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
     Foto's: Marianne Janssen-Willems
      
     Praktijk aan huis:
     Reutjesweg 35
     6077 NA Sint Odiliënberg
      
     Gezondheidscentrum:
     Agricolastraat 73
     6131 JW Sittard
      
     0475-527561 / 06-46022065