Cuba                          
18 januari 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. 25 jaar actief
 2. Reportage: El Paquete in Cuba
 3. Tickets begrafenis Fidel Castro liggen al klaar
 4. Castro: geen lachebekje
 5. Castro stuurt brief aan Maradona 
 6. Met Art van Iperen wordt Cuba een democratie
 7. De Holanda traigo un cantar
 8. Reportage: Simon Reeve - Last Chance To See Cuba (herhaling)
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. 25 jaar actief
Dit is het eerste exemplaar van de CubaTips van 2015. Een jaar dat voor de toekomst van Cuba van groot belang kan worden, gezien de toenadering tussen het land en de VS. Woensdag beginnen de eerste onderhandelingen in Havana.

Bovendien is 2015 ook voor de stichting Glasnost in Cuba een bijzonder jaar, want in april 1989 werd deze stichting (formeel) opgericht. Vijf-en-twintig jaar actief voor pluriformiteit, democratie en mensenrechten in Cuba.
 
2. Reportage: El Paquete in Cuba
Terwijl we hier in Europa strijden voor behoud van meningsvrijheid, vechten ze in Cuba nog om het te krijgen.

Het Pakket
Onafhankelijke geschreven media zijn er niet en internet is slechts voor enkelen toegankelijk. Om te ontkomen aan de slaapverwekkende staatsmedia en de internetcensuur hebben de Cubanen iets bedacht: Het Pakket. Onzichtbaar, clandestien, maar overal aanwezig. Een terabyte aan vermaak en informatie waar iedere week reikhalzend naar wordt uitgekeken. Edwin Koopman reisde naar Cuba en ontdekte het geheim van offline internet.
 
3. Tickets begrafenis Fidel Castro liggen al klaar
In internationale media gaan er geruchten dat de dood van Fidel Castro nabij is. Ook zijn Rotterdamse vriend en handelspartner Willem van 't Wout houdt daar rekening mee: “De tickets voor de begrafenis liggen al klaar.”
 
35 jaar handel
Al 35 jaar drijft de Rotterdamse ondernemer Willem van ’t Wout handel met Cuba. Hij heeft een rederij op het eiland en importeert metalen uit het land. Daardoor is hij een goede bekende geworden van de oud-president van Cuba Fidel Castro: “Vorig voorjaar heb ik nog geprobeerd om hem te zien, maar hij trok zich de laatste tijd een beetje terug.”
 
Veel onduidelijkheid
Over de precieze gezondheidstoestand van Fidel Castro bestaat veel onduidelijkheid, maar Van ’t Wout houdt rekening met het ergste: “Als er iets gebeurt, ben ik van plan om de begrafenis bij de te wonen. We hebben de tickets al klaarliggen.” Mogelijk neemt Van ’t Wout ook zijn dochter mee naar de begrafenis. Zijn dochter gaf Fidel Castro lange tijd kledingadvies.
 
Banden met Amerika
Wat er met Cuba gebeurt, nu president Raúl Castro de banden met Amerika iets lijkt aan te halen, is volgens Van ’t Wout moeilijk te voorspellen: “Raúl doet erg zijn best om dingen te vergemakkelijken, maar ik verwacht pas echt grote vrijheden als de jongere mensen aan de macht komen.”
 
Oude garde machthebbers
“Maar dat zal waarschijnlijk nog wel even duren”, vervolgt de Rotterdamse ondernemer. “Nu heeft de oude garde nog de macht en een revolutie verwacht ik niet op Cuba.” “Daar verbaas ik me er al langer over. Cubanen hebben veel zorgen, ze verdienen weinig en er is weinig te koop. Maar die mensen zijn nog altijd zo vreedzaam. Dat zou in Nederland niet gebeuren vrees ik.”
 
 
4. Castro: geen lachebekje
Elke zaterdag schrijft Youp van 't Hek een column voor NRC Handelsblad. 10 januari ging het o.a. over Fidel Castro. Hierna volgt het eerste deel van deze column, met als titel: Cartoontje lager zingen.

Toen gisterochtend over het internet gonsde dat Fidel Castro was overleden, gingen mijn gedachten uit naar de vers vermoorde Franse tekenaars. Ik zag ze voor me: verslagen in een of ander hiernamaals, net een beetje bekomen van de schrik dat ze in verband met hun humor van de wereld geknald waren en daar zagen ze tot hun afschuw de Cubaanse dictator binnenkomen. Wat doe je dan? Pak je dan je potlood en maak je gauw een vette tekening om die ouwe, zure linkse baard te pesten? Of duik je weg omdat je bang bent dat hij een toespraak van meer dan zes uur gaat houden? Want daar was die gek goed in toen hij het op een klein stukje van de aarde voor het zeggen had.
 
Mensen murw lullen. En hij was geen lachebekje. Bij hem hadden de tekenaars geen schijn van kans gehad en het overgrote deel van hun leven in de gevangenis mogen doorbrengen. Hij wist hoe ver je kon komen met een kalasjnikov.
 
Maar zo ver is het nog niet. Fidel schijnt nog een klein beetje te ademen. Zijn bewonderaar Harry Mulisch kijkt reikhalzend naar hem uit, maar moet nog even wachten.
 
Lees meer
* De gehele column
 
5. Castro stuurt brief aan Maradona 
Fidel Castro heeft een brief gestuurd aan zijn vriend Diego Maradona. De Argentijnse oud-voetballer zei dat maandag in een interview met de Venezolaanse televisie.

Goed
"Het gaat goed met Fidel”, zei Maradona terwijl hij de brief liet zien. "Hier is zijn handtekening. Ik laat het jullie zien zodat jullie het kunnen laten zien aan de wereld.”
Enkele jaren geleden toonde Koefnoen in een satirische video, dat Castro nog 'springlevend' was. Ook toen waren er geruchten over diens dood.
 
 
6. Met Art van Iperen wordt Cuba een democratie
Als Raúl Castro zich het boek De lege etalage van Art van Iperen laat voorlezen, is Cuba binnen een paar jaar een democratie. Dat concludeert Olaf Tempelman eind vorig jaar in de Volkskrant van 27 december. In 1996 publiceerde zijn (Volkskrant-) collega Van Iperen dat boek waarin de tragiek van Cuba zo meesterlijk in beeld werd gebracht. Van Iperen die in 2001 op 47-jarige leeftijd overleed, maakte van De lege etalage een journalistiek product rijk aan informatie en met opvallende waarnemingen.
 
Verschil broers
Het verschil tussen de twee bejaarde Castro-broers, vertelde de Cubaanse dissidente Miriam Leiva op een snikhete julidag in Havana, is dat het ego van de oudste zo royaal is geproportioneerd dat het vaardigheden als luisteren en het observeren van feiten in de weg zit. De jongste is minder vol van zichzelf, niet per definitie alleen aan het woord en in staat tot een gesprek. Zo bezien is het niet toevallig dat de VS en Cuba weer betrekkingen hebben aangeknoopt onder Raúl (83) en niet onder Fidel (88).

Anti-Amerikaans
Dat de jongere Castro de dooi niet zoals Obama kan presenteren als een succes, heeft te maken met het feit dat het Cuba dat de oudere Castro schiep vol staat met borden met anti-Amerikaanse slogans en dito muurschilderingen. Al 55 jaar wordt iedereen ingepeperd dat de duivel een yank is. Elke lange rij, elke lege winkel, elke kapotte bus: het is de schuld van de yank. Hoe kun je met zo'n demon in zee gaan? Het kan dat Fidel nu echt stervende is. Het kan ook dat Raúl serieus bezig is zich te informeren over het reëel bestaande Cuba.

Jaknikkers
Helaas zijn mensen in de hoogste regionen van een dictatuur vaak omringd door jaknikkers. Een beetje hulp van buitenaf kan geen kwaad. Het toeval wil dat een van de beste boeken die door objectieve buitenstaanders over Cuba zijn geschreven, behoort tot het erfgoed van de Volkskrant. De lege etalage van de helaas te jong gestorven journalist en Cuba-kenner Art van Iperen verscheen voor het eerst in 1996. Het heeft de tand des tijds perfect doorstaan, zowel dankzij Van Iperens scherpe blik als door het onvermogen van de Castro's afstand te doen van dogma's. Als de jongere Castro het laat vertalen, is Cuba binnen een paar jaar een democratie.

* Olaf Tempelman in de Volkskrant van 27 december 2014
 
7. De Holanda traigo un cantar
Vanmiddag (18 januari) wordt in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam om 15.00 uur de dvd De Holanda Traigo un Cantar (“Uit Holland breng ik een lied”) gepresenteerd. Ook zal het Cubaanse koor Coro Cantoro onder leiding van dirigent Jorge Martínez Galán optreden.

Nieuwe paden
Een groep zangers uit Nederland, geïnteresseerd in het ontdekken van de geheimen van de Cubaanse muziek, besluit om naar Cuba te reizen. Geïnspireerd door hun dirigent Jorge Martinez Galan bewandelen ze daar nieuwe paden vol verrassingen. Worden de voornemens van het koor werkelijkheid? Wat denken de leraren en specialisten van het koor? En nog veel belangrijker: wat vinden de Cubanen zelf van die vreemdelingen die hun liedjes zingen?

Dvd
Deze documentaire laat de hoogtepunten zien van 3 muzikaal-culturele ontmoetingen in 2007, 2011 en 2014 plus het concert La Nueva Cultura opgenomen in Sala Dolores in Santiago de Cuba van mei 2014 met medewerking van Musica Aurea, Orfeon Santiago, Coro Madrigalista en Coro Cantoro.

Bar
Na afloop is de bar open en de DVD te koop in de foyer. Zondag 18 januari, 15.00 uur, Theater van ’t Woord in de Openbare Bibiliotheek, Amsterdam.
Toegang € 10,00 en tickets ook online
 
 
8. Reportage: Simon Reeve - Last Chance To See Cuba (herhaling)
De reportage van Simon Reeve Last Chance To See Cuba wordt op Canvas TV herhaald. De film (52 minuten) werd eerder uitgezonden op 5 juni 2013. In de CubaTips van 9 juni 2013 publiceerden we een interview van Humo met Reeve.

Staat ingekrompen
Reeve vindt er een communistisch land waar zich een kapitalistische revolutie aan het voltrekken is. De Cubaanse overheid had de meest ingrijpende economische hervormingen van de laatste decennia aangekondigd. Er kwam een einde aan staatsrantsoenen en meer dan een miljoen overheidsjobs werden geschrapt. Zo werd in een van de laatste communistische bastions de staat ingekrompen op ongeziene schaal.
 
Politieke liberalisering?
Simon Reeve praat erover met gewone Cubanen wiens leven door de hervormingen grondig dooreengeschud werd, van zwalpende kleine ondernemers tot nieuwe rijken en vastgoedmakelaars die eigendommen van een miljoen euro te koop aanbieden. Reeve houdt ook de vinger aan de pols van het kleurrijke en bruisende Cuba, een land dat bekendstaat om zijn gastvrijheid en humor. Zal de nieuwe economische openheid leiden tot een politieke liberalisering in dit totalitaire land met zijn slechte mensenrechtenreputatie?
 
Uitzendtijden:
Op tv Canvas-België:
◾Woensdag 28 januari om 21:30
◾Donderdag 29 januari om 19:05.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens. Klik hier voor de optredens en tickets
 
10. Het laatste nieuws
* Meer Cubanen ontvluchten via Straat van Florida hun land
De Amerikaanse kustwacht heeft het aantal patrouilles langs de kust van de staat Florida opgeschroefd, vanwege de toename van Cubaanse vluchtelingen die het land willen bereiken. Functionarissen van de Verenigde Staten zeggen dat de toename mogelijk te wijten is aan geruchten over een nieuw immigratiebeleid van de VS. De onrust ontstond na de aankondiging op 17 december van president Obama de relaties met Cuba te willen verbeteren. Lees verder
 
* Eindelijk nieuwe onderdelen voor Cubaanse old-timers
Half december 2014 kondigde president Obama maatregelen aan, die de Amerikaanse export naar Cuba’s kleine groep particuliere ondernemers mogelijk zal maken. De verkoop van Amerikaanse auto’s is verboden sinds 1959, waardoor de Fords, Chevrolets en Chryslers van vóór Fidel Castro’s revolutie tot op de dag van vandaag een beeld schetsen van een Cuba dat in de jaren vijftig lijkt te zijn blijven steken. Lees verder 
 
* Díaz-Canel waarschuwt jeugd voor ‘valse consumptiebehoeften’
De Cubaanse vicepresident Miguel Díaz-Canel heeft tijdens een bijeenkomst van de officiële studentenbond Federación Estudiantil Universitaria (FEU) een oproep gedaan om ‘heersende culturele patronen die er bestaan’ ter discussie te stellen. Díaz-Canel benadrukte ook het belang van het ‘stimuleren van plekken van recreatie’ voor de jeugd. De officiële partij- en staatsinstanties hebben steeds meer moeite Cubaanse jongeren te betrekken bij hun activiteiten en het ‘revolutionair bewustzijn’ onder nieuwe generaties levendig te houden. Lees verder
 
* Cuba laat gevangenen vrij na afspraken met Obama
Cuba heeft 53 politieke gevangenen vrijgelaten, zoals het communistische land beloofde te doen in de historische deal met de Verenigde Staten van vorige maand. Volgens Amerikaanse functionarissen is de vrijlating ‘een belangrijke stap’ en een positief begin van de onderhandelingen over de normalisering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden. Die gesprekken beginnen op 21 januari in Havana. Lees verder
 
* Cubanen solidair met Charlie Hebdo
Tientallen Cubanen hebben in Havana het condoleanceregister getekend in de Franse ambassade in Havana voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. In de rij stonden ook een twintigtal leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco en andere mensenrechtenactivisten. Lees verder
 
* Toch geen Wifi – hotspot in Santiago de Cuba
De Cubaanse telecommaatschappij ETECSA ontkent dat eind januari op enkele plaatsen, o.a. in Santiago, Wifi zal worden ingevoerd. Een week geleden had de officiële journalistenbond UPEC dit via haar website bekend gemaakt. Een anonieme medewerker van het Technologisch Centrum van Santiago zegt dat de reacties op het plan er toe leidden dat de autoriteiten hun plannen met Wifi wijzigden. In partijkrant Granma noemt ETECSA het bericht ‘vals.’ Lees verder