INHOUD
 
* Nieuwsbrief juli/augustus 2015
* Hitteberoerte
* Hoeveel water hebben we nodig?
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief  juli/augustus 2015
 
Beste lezers,
 
We hopen dat u aan het genieten bent van deze zomer.
De maand juli heeft ons record temperaturen gebracht en hogere vochtigheidsgraden dan andere jaren. De verwachtingen voor augustus zijn zonnig.
We willen nogmaals de hitteberoerte bespreken en aandacht geven aan het belang van de inname van voldoende water en vocht.
 
Namens het hele team van Centro Mar y Salud wensen we u een mooie zomermaand toe.
 
Met hartelijke groet,
Bernadette
 
 
 
   
 
 
Hitteberoerte
 
Hitteberoerte is een noodgeval. Het is het resultaat van lange en extreme blootstelling aan de zon, waarin een persoon niet genoeg zweet om een lagere lichaamstemperatuur te krijgen. De ouderen, zuigelingen, personen die buiten werken en personen die bepaalde soorten medicijnen moeten nemen zijn het meest gevoelig voor een hitteberoerte. Het is een aandoening die zich snel ontwikkelt en vereist onmiddellijke medische behandeling.
 
Wat is de oorzaak van een hitteberoerte?
Ons lichaam produceert een enorme hoeveelheid interne warmte en we koelen ons normaal af door te zweten en uitstralende warmte via de huid. Echter, in bepaalde omstandigheden, zoals extreme hitte, hoge luchtvochtigheid of krachtige activiteit in de hete zon, kan dit koelsysteem beginnen te falen, waardoor warmte begint op te bouwen tot gevaarlijke niveaus.
Als een persoon wordt uitgedroogd en niet genoeg kan zweten om zijn lichaam af te koelen kan zijn interne temperatuur stijgen tot gevaarlijk hoge niveaus, waardoor een hitteberoerte volgt.
 
Wat zijn de symptomen van een hitteberoerte?
Hoofdpijn, duizeligheid, desoriëntatie, agitatie of verwardheid, traagheid of vermoeidheid, inbeslagneming, hete en droge huid die wordt gespoeld, maar niet bezwete, een hoge lichaamstemperatuur, verlies van bewustzijn, snelle pols en hallucinaties.
 
Hoe wordt een hitteberoerte behandeld?
Bel direct de huisarts of een ambulance want een hitteberoerte kan blijvende schade of overlijden veroorzaken. Dan breng je de persoon naar binnen, verwijdert kleding en dep je voorzichtig koud water op de huid gevolgd door waaieren om het zweten te stimuleren, ice packs aan de lies en oksels binden, de persoon laten rusten in een koele omgeving. Intraveneuze vloeistoffen zijn vaak nodig om te compenseren voor de vocht-of elektrolyten verlies.
 
Hoe kan je een hitteberoerte voorkomen?
Drink veel vocht. Water en sportdranken zijn de drankjes van keuze; vermijd thee, koffie, frisdrank en alcohol, omdat deze kunnen leiden tot uitdroging. Draag lichte, loszittende kleding in lichte kleuren. Plan krachtige activiteit en sport op koelere momenten van de dag. Bescherm uzelf tegen de zon door het dragen van een hoed, zonnebril en maak gebruik van een parasol. Probeer om zo veel mogelijk tijd binnenshuis te besteden op zeer warme en vochtige dagen.
 
 
Hoeveel water hebben we nodig?
 
Elke dag ademen en zweten we vocht uit dat we moeten compenseren door voldoende te drinken. Maar hoeveel water hebben we nu eigenlijk nodig? Tellen al die kopjes koffie die we drinken ook mee? En wat gebeurt er met ons lichaam indien we niet voldoende drinken?
 
Hoeveel water hebben we nodig?
In ons klimaat is het nodig om twee tot twee en een halve liter wáter/vocht per dag te drinken. Het menselijke lichaam bestaat voor 60 tot 70 procent uit water. Gedurende de dag én de nacht verliezen we vocht via adem, zweet en urine.
 
Ons lichaam is gemiddeld 37 graden. Bij hoge temperaturen, inspanning en stress wordt de temperatuur hoger. Door transpiratie koelt het lichaam af en blijft uw lichaam op de juiste temperatuur. Normaal transpireren wij tussen de 600 en 900 ml per dag. Met deze hoge temperaturen transpireren wij snel 3 tot 4 maal zoveel. 
 
Voor een goede lichaamsfunctie is het dus belangrijk de watervoorraad in ons lichaam aan te vullen. De voorbije jaren leverden studies verschillende aanbevelingen op. In werkelijkheid hangt uw waterbehoefte af van veel factoren, zoals uw gezondheid, hoe actief u bent en waar u leeft. Volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad heeft een gemiddelde volwassene in normale omstandigheden 2,5 liter water per dag nodig om de waterbalans in evenwicht te houden. Dat is inclusief het water dat we opnemen uit onze voeding.
 
Wat telt?
Koffie heeft een licht vochtafdrijvend effect, waardoor een kop koffie niet evenveel watertoevoer oplevert als een glas water. We horen wel eens beweren dat we anderhalve liter water moeten drinken bovenop alle andere dranken. Dat klopt niet: alles wat drinkbaar is - koffie, thee, soep, frisdrank, melk... - telt.
Wel moet u er rekening mee houden dat koffie en thee een licht vochtafdrijvend effect hebben, waardoor een kop koffie niet evenveel watertoevoer oplevert als een glas water. Dat effect is veel groter bij alcohol; het vochtverlies dat (meerdere glazen) alcohol veroorzaakt, moet gecompenseerd worden door meer water te drinken.
Frisdranken, melk en fruitsap mogen dan geschikt zijn voor onze watervoorziening, ze bevatten ook calorieën. Een overdaad aan deze dranken houdt dus weer andere gezondheidsrisico's in. Bij hoge temperaturen is het goed niet teveel warme dranken te drinken omdat deze de temperatuur van het lichaam weer verhogen.
 
Wat als u te weinig drinkt?
Te weinig water drinken, heeft meerdere belangrijke ongewenste effecten voor lichaam en geest:
 
-Een groter risico op gezondheidsproblemen
Elk systeem in ons lichaam is afhankelijk van water. Water spoelt bijvoorbeeld de giftige stoffen weg uit vitale organen en voert voedingsstoffen naar de cellen. Het helpt de hersenen en de nieren naar behoren te functioneren en verbetert het immuunsysteem. Een eerste gevolg van een gebrek aan water is uitdroging. Symptomen zijn dorst, een droge of plakkerige mond, tong, lippen of huid en lichte hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen omvatten futloosheid, duizeligheid, blaasproblemen, verwarring en pijn in de borststreek. Ouderen en jonge kinderen lopen een groter risico op dehydratatie.
 
-U verbrandt minder calorieën
Door veel water te drinken, vergroot u het vermogen van uw lichaam om vet te verbranden. Een studie in het vakblad Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism toonde aan dat het drinken van een halve liter water de stofwisseling bij gezonde mannen en vrouwen met 30 procent deed toenemen.
 
-Uw hersenen krimpen
90 minuten zweten zonder dat waterverlies te compenseren, doet de hersenen evenveel krimpen als één jaar ouderdom. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een studie op tieners.
Dehydratatie heeft niet enkel een effect op de grootte van het brein, maar ook hoe hard het moet werken. De proefpersonen die niet genoeg dronken, scoorden even goed op een test als de andere proefpersonen maar het kostte hen veel meer hersenactiviteit.
Toen de gedehydrateerde tieners nadien weer voldoende dronken, namen hun hersenen hun gebruikelijke proporties opnieuw aan.
 
-U bent slechtgehumeurd
Dehydratatie heeft niet alleen gevolgen voor uw lichaam, u kan er ook slechtgehumeurd van worden, zo blijkt uit een onderzoek van Tuft University. Studenten werden gevraagd 60 tot 75 minuten intensief te sporten. Eén groep mocht tijdens de trainingssessie water drinken, de rest niet. De tweede groep bleek sneller moe, slechtgehumeurd, gespannen en negatief.
 
 
Laatste nieuws
  • NIEUW! YOGA! Vanaf 1 september zal er een nieuwe Hatha yogaklas starten. Deze zal gegeven worden door Jaqueline Gijón-Avila. De lessen zullen plaats vinden op dinsdag en donderdag van 17.15h tot 18.30h. 5€/les. Gelieve een seintje te geven indien u wenst mee te doen.
  • Janet van Dam, onze Thermal Imaging Therapeute zal van 14 september tot en met 23 september in ons centrum zijn voor afspraken.
  • Onze dermatoloog Dr. Vicente Aneri Más zal er zijn op 4 september.
  • Horacio Pinilla Calle, homeopaat, zal op 13 augustus beschikbaar zijn voor afspraken.
  • Sietske de Haan, mindfulnesstherapist, zal een gratis open les geven op donderdag 3 september van 16.00h tot 17.30h. Er zal in september ook weer een nederlandstalige cursus starten. Voor meer informatie klik hier.
  • Om een afspraak te maken met een van onze dokters of therapeuten kunt u bellen naar 952 532 065 of mailen naar info@centromarysalud.com.
  • Mocht u een afspraak willen maken voor een bloedonderzoek dan is dit dagelijks mogelijk tussen 09.00h en 10.30h.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com