Vooraf
 
Aan het einde van het jaar is het een mooi moment om terug te kijken.
Tot aan de zomervakantie is ons samenwerkingsverband druk bezig geweest met het voorbereiden van de organisatie, de ondersteuningsprofielen van de scholen en diverse procedures, waaronder het afgeven van toelaatbaarheidsverklaringen voor leerlingen. Ook belangrijk was het opstarten van de samenwerking met gemeenten, jeugdhulp, het samenwerkingsverband primair onderwijs en ketenpartners. Op 1 augustus is de wet passend onderwijs van start gegaan en zijn wij onze wettelijke taak gaan uitoefenen. De hoofddoelstelling is dat elk kind in ons samenwerkingsverband een passende onderwijsplek heeft. Dit betekent een ononderbroken ontwikkelingsproces, met maximaal haalbaar ontwikkelingsperspectief, binnen de beschikbare middelen.
 
Sinds mijn aantreden als algemeen directeur vorig jaar is mij een aantal dingen opgevallen. Ten eerste de betrokkenheid van zorgcoördinatoren, leidinggevenden, bestuurders en medewerkers bij het ontwikkelen van de activiteiten ten behoeve van een passende onderwijsplek voor elke leerling. Hieruit spreekt ook de openheid en welwillendheid om met elkaar het veranderingsproces vorm te geven. Ten tweede, de wijze waarop de medewerkers van de gemeenten, ketenpartners en medewerkers in het onderwijs elkaar weten te vinden. Op de bijeenkomst Ontgrenzen en verbinden van 11 december jl. hebben wij gezamenlijk een mooie start gemaakt met de nieuwe manier van samenwerken.
 
In ons samenwerkingsverband werken we planmatig aan de ontwikkelingen. Dit planmatig met elkaar werken brengt in zekere zin een spanningsveld met zich mee tussen sturing en beheersing enerzijds en autonomie en empowerment anderzijds. We kiezen voor een werkwijze van samen ontwikkelen en ontwikkelend invoeren. Op deze wijze trachten we met elkaar een antwoord te vinden op onze maatschappelijke opdracht. Voor het komende jaar is er een activiteitenplan opgesteld. U kunt hierover lezen in het volgende artikel.
 
Ik wens u tenslotte fijne feestdagen en zie u graag weer in 2015!
Anne Veldt,
Algemeen directeur samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland
 
Activiteitenplan 2015
Het activiteitenplan en het inhoudelijk jaarverslag lopen synchroon aan de begroting en het financieel jaarverslag. Dit betekent dat er per kalenderjaar wordt gepland en verantwoord. De activiteiten zijn op hoofdlijnen opgenomen. In grote lijnen is dit activiteitenplan 2015 een uitwerking van het meerjarenbeleid 2014-2018 beschreven in het ondersteuningsplan.
Naast de activiteiten die voortkomen uit de wet passend onderwijs is de decentralisatie sociaal domein van invloed op de activiteiten dit jaar. Want echt passend onderwijs kan voor veel kinderen natuurlijk alleen als de mogelijkheden van jeugdzorginstellingen in het aanbod worden opgenomen.
Het ondersteuningsplan 2014-2018 is opgedeeld in tien hoofdstukken op thema met daarin opgenomen de acties vanaf 1 augustus 2014. In het activiteitenplan maken we gebruik van deze structuur. U kunt hier het gehele activiteitenplan downloaden.
 
Startbijeenkomst 11 december 2014
Op 11 december hebben we samen met de gemeente Alkmaar een bijeenkomst georganiseerd met als thema ontgrenzen en verbinden – een nieuwe manier van samenwerken. Zoals u weet gaan de invoering van passend onderwijs en de transitie Jeugdhulp hand in hand. Er is inmiddels veel voorbereidend werk gedaan. Samen zijn we verantwoordelijk voor het realiseren van een naadloze verbinding tussen beide. Op de startbijeenkomst werden verschillende aspecten van deze nieuwe samenwerking op een interactieve manier behandeld. Ruim 100 deelnemers hebben het programma bijgewoond en enthousiast mee gediscussieerd. Op onze website vindt u meer informatie over dit thema en een aantal presentaties.
 
Bovenschools arrangement - Geld volgt leerling
Soms is er tijdelijk een arrangement buiten de reguliere vo-school nodig. Wij kennen een aantal bovenschoolse arrangementen binnen het OPDC nieuwe stijl. Dit betreft het OPDC inclusief Trajecten Op Maat (TOM) en Trajecten Op Maat Plus (TOM+). Deze zijn gevestigd in het Expertisecentrum Onderwijs. Als een leerling overstapt van de school naar een bovenschools arrangement wordt de bekostiging doorberekend. Dit betekent dat de school van herkomst het evenredig deel van het bedrag dat zij zelf gekregen heeft overmaakt, gerekend vanaf de eerste volle maand waarin de leerling op de nieuwe school zit. Het schooljaar begint op 1 augustus en eindigt op 31 juli; dat betekent dat de bovenschoolse voorziening tot en met juli het bekostigingsbedrag krijgt. Als de leerling al meteen na de zomervakantie bij de bovenschoolse onderwijsvoorziening start maar ingeschreven blijft bij de school van herkomst (bijv. bij plaatsing rebound of trajecten op maat), dan wordt gerekend vanaf 1 augustus. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.
 
Expertisecentrum Onderwijs
In onze vorige nieuwsbrief heeft u al kunnen lezen over de inrichting van het Expertisecentrum Onderwijs (ECO). Het ECO is een samenvoeging van kennis, expertise en bovenschoolse arrangementen in één gebouw. Het OPDC, TOM en TOM+, maar ook arrangementen voor thuiszitters en de consulenten zijn hier gevestigd. Het OPDC houdt dus niet op te bestaan, maar wordt aan het ECO toegevoegd. Verwijzingen naar het OPDC zijn dan ook nog steeds gewoon mogelijk. Voor meer informatie over het verwijzen van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs kunt u het toeleidingsdocument downloaden. Voor algemene informatie over de overstapprocedure van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs kunt u onze speciale nieuwsbrief hierover lezen.
 
Online meldformulier
Sinds kort is het meldformulier waarmee leerlingen aangemeld kunnen worden bij de Commissie van Toewijzing online in te vullen. Deze aanmelding is noodzakelijk als een leerling gebruik moet maken van een bovenschoolse of speciale voorziening binnen het samenwerkingsverband (OPDC, de TOM-voorziening of het voortgezet speciaal onderwijs).
U kunt het formulier vinden op de website van het samenwerkingsverband www.swvnoord-kennemerland.nl, ga naar ‘loket passend onderwijs’ en vervolgens naar ‘Commissie van Toewijzing’. In de tekst op deze pagina staat een link online ingevulde meldformulier. De directe toegang is: swvnk.bizway.nl. Meer informatie en hulp bij het (online) invullen kunt u vinden in de vernieuwde handleiding. De gebruikersnamen en wachtwoorden worden verstrekt door de consulenten passend onderwijs uit het voortgezet onderwijs. Per schoollocatie in het voortgezet onderwijs is er één account beschikbaar. Voor het basisonderwijs is er per onderwijsexpert één account.
Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland
Arubastraat 4, 1825 PV  Alkmaar, 072-5671067