thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Salvia en prairieplanten dagen

Op de agenda voor 2020 stonden voor komend weekeinde onze Salvia en prairiedagen. We hebben besloten ook deze nu niet door te laten gaan.

De kwekerij is wel zaterdag 26 augustus, net als altijd, gewoon open van 10:00 tot 17:00 uur.

Komende zondag 27-8-2020 is de kwekerij dus niet extra open.

Er zijn deze dagen ook geen deelnemers met verkoopkramen

Mijn excuses hiervoor, we zijn er gewoon nog niet klaar voor, maar we gaan het inhalen tijdens onze pompoendagen eind september.

De planten zijn er natuurlijk wel. We hebben na de grote plundering dit voorjaar heel veel en heel snel opgepot met onze splinternieuwe potmachine. Ons kweekveld staat zelfs voller dan ooit met soorten die net klaar, of bijna klaar zijn. De actuele voorraad wordt op onze web-site nog steeds dagelijks bijgehouden.

Voor online bestellingen is de levertijd inmiddels ook weer normaal. Bestellingen worden binnen enkele dagen tot maximaal een week verzonden.

Welke Salvia soorten er op dit moment zijn vind je hier: Salvia nu in voorraad.
De prairieplanten vind je hier: Planten geschikt voor prairiebeplanting.
Ons lavendelsortiment begint na een stevige plundering dit voorjaar terug op sterkte te komen en zal in de loop van september weer helemaal compleet zijn.

Tot zo ver mijn dienstmededeling.

Komkommertijd

Dat komkommers en courgettes nu sneller rijp worden dan je ze kunt opeten is voor kranten onvoldoende spectaculair om lezers mee te trekken. Dus moeten de wespen het ontgelden. Vooral de slome en zachtaardige, maar reusachtige hoornaars worden onterecht beschuldigd van terreur.

Ik kan het weten. Tijdens mijn stage op een biologische groentekwekerij in Frankrijk leefde ik samen met tien hoornaars in een kleine caravan. Met de kennis van nu zijn ze niet gevaarlijk maar wel luidruchtig en zelfs een beetje gezellig. Honingbijen hebben me die zomer veel vaker gestoken, maar dat gebeurde ook alleen maar omdat ik nogal ruw een zwerm had willen vangen. Een keer ging het mis met een hoornaar toen ik er nadat ik het licht had uitgemaakt bovenop ging liggen. Ze laten zich in het donker abrupt vallen. Dat wist ik niet.

Het verschil tussen de gewone wesp (ook wel limonadewesp genoemd) en Franse veldwespen is weinig bekend. De gewone wesp kan rond deze periode een week of drie, bij zonnig weer, lastig worden omdat ze dan op zoek gaat naar suikers. Ze nemen genoegen met rottend fruit maar ook limonade lusten ze. Geef je ze een paar rotte peren in een uithoek van je tuin dan heb je er verder geen last van. (Vlinders hebben ook baat bij wat rottend fruit in een uithoek.) Wij hebben er nooit last van omdat we zelden met limonade in de tuin zitten maar er kennelijk ook altijd wel ergens op onze kwekerij overrijp fruit voorhanden is. De rest van het jaar vangt een gewone wesp bijvoorbeeld zo'n 80 vliegen en 22 muggen per week. Ze voeren dit vlees van vliegen, muggen en andere prooiinsecten aan hun larven en krijgen daar suikers voor terug. Nu ze even geen larven hebben gaan ze op zoek naar suikers.

Franse veldwespen eten alleen insecten die anders je planten opeten. Je ziet ze nooit op je terras omdat ze geen interesse hebben voor limonade. En zo zijn er nog veel meer wespensoorten die je waarschijnlijk nauwelijks opmerkt. Mocht je erg begaan zijn met het lot van de bijen: wespen zijn wilde bijensoorten.

Tot slot nog een pro-tip: Mocht je je auto in de zomer op het platteland parkeren, zorg er dan voor dat je je ramen goed sluit. Buurtbewoners hebben namelijk de neiging je auto vol te leggen met courgettes. Het wordt tijd dat eindelijk ook eens aandacht aan dergelijke terreur wordt besteedt.

De Pompoenparade wordt groter dan ooit.

Het ziet er naar uit dat het zaterdag en zondag 26 en 27 september 2020 een reuzenpompoenparade wordt.

Alle deelnemers die normaal in de loop van het jaar voorbij komen hebben toegezegd er dan bij te zijn om er samen een groot feest van te maken. Want dat mag dan eindelijk ook wel weer eens.

Chef Claude Pohlig die normaal alleen tijdens onze lavendeldagen zijn terras inricht heeft toegezegd dat dit jaar tijdens onze pompoendagen te doen. We verheugen ons op zijn pompoencreaties.

Als alles meezit kunnen we Trio Laroche ook weer boeken. Ze brengen ons al jarenlang tijdens de lavendeldagen live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl

Robbert van zadenwinkel van der Plancke heeft toegezegd er speciaal voor deze gelegenheid weer bij te zijn.
In een grote tent richt hij zijn winkel in met een zeer uitgebreid sortiment zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken en tuinboeken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je kunt je voorbereiden in zijn web-shop: van der Plancke, maar zelf je moestuin bij elkaar sprokkelen in zijn zadenrekken is nartuurlijk veel leuker.

Hermine, van Délice en Délicieux is er eindelijk ook weer met haar prachtige blauwe tent.
Ze verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Je kunt bij haar ook vooraf via e-mail bestellen (of voor voor verzending). Klik hier voor haar bestellijst als PDF of hier als Word bestand. Stuur je bestelling naar dit e-mail adres: info.delicedelicieux@gmail.com

Ook Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond is er dit jaar voor het eerst weer. Hij maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen. Maarten heeft een winkel in Roermond en een web-shop meer daarover lees je hier: Camac Machi

Imkerij Beelicious is er als het weer meezit met honing-lavendelijs, en natuurlijk verse honing en honingproducten.
Imker Willem vertelt je dan graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij. Ja, ja, dat is wel 120 meter boven de zeespiegel. Je kunt er ook workshops en cursussen over imkeren volgen. Je vind ze hier:
www.beelicious.buzz

Onze vrienden van Fuenteroyos zijn na langdurig eenzaam verblijf in hun handgemaakt kasteel hoog in de bergen onderweg om er bij te zijn met hun prachtige gele tent. Fuenteroyos heeft handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko. We hebben ze gemist dit jaar. Een nominatie als Europees kampioen zelf quarantaine hebben ze wel verdiend.

Leonne van Fruitbedrijf Heiland uit Meerssen steekt ons altijd naar de kroon met nog bijzonderdere pompoenen en siervruchten. Ze neemt daarnaast meestal ook appel- en perensap en stroop uit eigen boomgaard mee.

Ik ga tijdens de pompoendagen dan ook maar, om het vakantiegevoel kompleet te maken, etherische olie van lavendel gaan stoken in onze tradtionele koperen Alambiek. Dat zal in de middag zijn vanaf ongeveer 14:00 uur.

De pompoenen staan in een dikke laag compost en hadden dit jaar na een paar een ideaal groeiseizoen. We verwachten een geweldige oogst.

Dat allemaal en wellicht meer mag je verwachten zaterdag en zondag 26 en 27 september 2020 van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is zoals altijd gratis. Het laatste nieuws lees je in onze volgende nieuwsbrief.

Prairieplanten

zijn meestal laatbloeiers die van nature ongeveer nu hun hoogtepunt beleven.

Het was net als vorig jaar erg warm en droog bij ons. Toch geven we nooit water in onze tuin. Juist prairiebeplanting moet het zonder water kunnen redden vind ik.

Salvia

Is een van mijn allerbeste vrienden en ook een van de de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen met meer dan 900 soorten, waarvan soms tientallen cultivars en ondersoorten bestaan, over de hele wereld voor, in elk klimaat, van Siberie tot Zuid Afrika en midden Amerika, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. In elke kleur en bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is wel een Salvia soort te vinden.

Vooral exotische soorten bloeien bij ons vaak lang, maar er zijn ook genoeg goed winterharde soorten die nu nog een tweede keer kunnen bloeien.

De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak maar nipt winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd. Ze moeten allemaal 10 graden vorst verdragen want zo koud wordt het elke winter wel in onze onverwarmde tunnelkas. Steeds meer van die half winterharde soorten overleven de winter buiten niet alleen vanwege de zachte winters maar ook omdat ze daarop werden geselecteerd.

De enige exotische soort in ons sortiment die absoluut geen vorst verdraagt is Salvia discolor. Deze schoonheid mag bij ons in huis overwinteren.

Water geven

Nu het al drie jaar zo warm en droog is dat zelfs water schaars begint te worden is het misschien een idee om planten te kiezen die beter tegen warme droge omstandigheden kunnen. Wij geven in onze tuin nooit water. Alle planten in onze borders doen het prima zonder extra water. Hier moet ik eerlijksheidshalve bij vermelden dat we bijzonder goede diep doorlatende, opdrachtige grond hebben en dat de borders tussen onze verkoopbedden wel eens wat meekrijgen van de beregenng. De prairie doet het volledig zonder water uitstekend.

Bijkomend voordeel is dat ook onkruid beter beheersbaar is en minder kiemt als de bovenlaag van de grond droog blijft. Een mooie term in dit verband is 'water harvesting'. Je ziet in olijfboomgaarden bijvoorbeeld dat de grond met een cultivator wordt bewerkt. Dit wordt gedaan om het vocht vast te houden. Door de grond te bewerken worden de capillairen verstoord en komt het vocht uit de ondergrond niet aan de oppervlakte waar het zou verdampen. Je kunt dit in je tuin nabootsen door af en toe, en zeker na een regenbui de grond oppervlakkig los te maken met een schoffel of cultivator. Het lijkt tegenstrijdig want je grond ziet er daarna droog uit maar onder dat droge losse laagje wordt het vocht vastgehouden.

Bovendien hebben wij op onze geliefde Biodynamische tuinbouwschool een oude wijsheid geleerd: "Schoffelen is bemesten." Door de grond te bewerken komt er meer zuurstof in de grond. Dit stimuleert het bodemleven waardoor er meer voor planten opneembare voedingsstoffen vrij komen.

Plus, 250 van de ongeveer 360 in Nederland voorkomende bijensoorten maken bodemnesten. De meeste daarvan hebben baat bij losse, kale grond. Na het nestelen wordt de ingang afgesloten en ze zitten diep genoeg om een oppervlakkige bewerking te verdragen.

Op klei en leemgrond zorgt beregening ervoor dat de grond wordt 'dichtgeslagen'. Je weet nu waarom dat niet zo gunstig is. Al is het maar om te voorkomen dat je alweer moet schoffelen.

Je tuin besproeien is voor ons een gruwel. Gelukkig verdraagt onze tuin het prima zonder en schoffelen we graag.

Op zandgrond is tuinieren zonder water misschien minder succesvol. Gebruik van gesteentemeel en compost kan er voor zorgen dat zandgrond beter vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Ook het mulchen van je grond met organisch materiaal kan helpen. Mediterrane en ook priarieplanten zijn echter geen grote liefhebbers van verterend organisch materiaal aan hun voeten.

Mocht je toch moeten beregenen doe dit dan niet dagelijks maar met zo groot mogelijke intervallen. Geef liever een keer in de maand langdurig water dan dagelijks. Als je elke dag een beetje water geeft blijft dit water aan de oppervlakte. De planten wortels blijven dan ook aan de oppervlakte, ze worden niet gestimuleerd dieper te gaan op zoek naar water. Je planten worden daardoor juist droogtegevoeliger.

Op vochtige klei kunnen Hydrangea het nog prima doen, maar ik zag vorige zomer foto's van Hydrangea die met natte lappen tegen de zon werden beschermd. Het is al geen gezicht als je je tropische planten in de winter moet inpakken, ingepakte planten in de zomer is een nieuw fenomeen. Moet je dergelijke vochtminnende planten wel in je tuin willen op zandgrond?

Zelfs onze lavendels lieten ook dit jaar door de droogte minder herbloei zien dan andere jaren. Jarenlang heb ik Lavandula angustifolia of echte lavendel aanbevolen omdat deze uit de bergen afkomstige soort beter tegen onze rijke vochtige omstandigheden kan dan Lavandula x intermedia of lavandin. In zuid Frankrijk en Spanje waar temperaturen rond 30 graden normaal zijn zie je nergens Lavandula angustifolia in tuinen. Ze 'verbranden' daar als het ware onder de felle zon en bloeien dus maar kort. In de Franse Alpen op 1000 meter boven de zeespiegel waar echte lavendel van nature voorkomt wordt het zelden warmer dan 20 graden en in de winter kan het daar stevig vriezen. Nog steeds is dit de beste soort voor ons klimaat waarin ze het eerder te goed hebben want echte lavendel groeit compact en bossig, bloeit veelkleurig en rijk en verhout niet of nauwelijks.

Maar toch: Na het derde droge jaar gaat mijn aandacht ook weer meer uit naar de lavandin die in de loop der jaren langzaam uit ons sortiment verdwenen. Er zijn recent enkele goede nieuwe geintroduceerd zoals Lavandula x intermedia 'Phenomenal' maar ik heb ook weer nieuwe moederplanten gemaakt van lavandin die we 20 jaar geleden in ons sortiment hadden. Lavandin geurt sterker dan echte lavendel en ook insecten zoals vlinders en bijen lijken een lichte voorkeur voor lavandin te hebben. Het probleem met lavandin is dat ze eerder neigen te verhouten en uit elkaar te vallen. Daar hebben ze in hete droge zomers geen last van. De komende weken gaan we alle echte lavendels in onze tuin drastisch snoeien. De meeste zijn daarna bijna helemaal kaal. Echte lavendel verdraagt dit zo lang ze nog groeien. Lavandin of Lavandula x intermedia komen als laatste aan de beurt.

Daarbij moet ik misschien vermelden dat een regenbuitje ook bij lavendel kan zorgen voor langere bloei en dat lavandin een maand later begint te bloeien. De regen die hier is gevallen kwam te laat voor de echte lavendel maar mogelijk op een beter moment voor lavandin. We hebben al met al toch zeker twee en een halve maand erg genoten van onze echte lavendels.

Hoe dan ook, we gaan wij onze lavendelbedden beslist nooit besproeien en de prairieborder is na de regenbuien van de afgelopen weken wel wat rommeliger maar ook aan het opleven.

verder in 2020:


26 en 27 september Reuzen Pompoen Parade, pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoencrepes, culinar terras en extra grote pompoenmarkt.

Nieuws en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


met groet,

Roger Bastin

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.