Producentbyrån Nyhetsbrev 15 september 2016

Att arbeta med kultur är att arbeta med människor. Och att arbeta med människor är att både acceptera och omfamna att alla människor är olika, med olika förutsättningar, förmågor och ingångar till konst och kultur. Att arbeta med konst och kultur handlar till stor del om att få chansen att prova, om att tänja gränser, utforska, utvecklas och misslyckas.

I helgen som gick befann vi oss tillsammans med Danskompaniet Spinn på festivalen Oriente Occidente Dance Festival i Rovereto i norra Italien. Mer om det kan ni läsa längre ner i det här nyhetsbrevet. Under konferensdelen av festivalen medverkade bl.a. Abid Hussain från Arts Council England som berättade att 20% av befolkningen i Storbritannien har någon form av funktionsnedsättning. Vi vet inte hur siffrorna ser ur i Sverige, men gissningsvis borde det se ut ungefär likadant här? Varför avspeglas inte detta inom t.ex. de högre konstnärliga utbildningarna? Varför syns detta inte bland utövarna, bland de konstnärliga ledarna eller bland curators? Vägen till högre konstnärlig utbildning är fortfarande stängd för en stor grupp människor. Detta är någonting vi måste ändra på, både sett ur ett demokratiskt perspektiv, men även ur ett konstnärligt perspektiv. Om den samtida scenkonsten ska kunna utvecklas så kan vi inte fortsätta cementera förlegade idéer om vem som får ta plats på scen. Även diskussionen kring kvalitet och kvalitetsbegreppen skulle må bättre av en utveckling. Vi får sluta vara rädda för att tycka eller säga fel när vi diskuterar kvalitet.

Beethoven blev, som de flesta vet, i ganska unga år döv. Detta faktum blir någonting enastående, detta gör honom till en av den klassiska musikens absoluta superhjältar. Men om vi istället tänker oss en synskadad dansare? Eller en hörselskadad koreograf? Varför är detta så otänkbart hos så många i vårt moderna samhälle? Varför är det ena upphöjt och det andra kontroversiellt? Varför har vi så svårt att förhålla oss till att människor med olika former av funktionsnedsättningar också ska ges plats inom konst- och kultursfären?
 
I grund och botten handlar det egentligen bara om att se människan, precis som hen är. Med fel och brister, med fläckar och skavanker och med en hel värld av drömmar, erfarenheter, önskningar och förhoppningar inom sig. Och alla måste ges chansen att prova, att tänja gränser, utforska, utvecklas och misslyckas på sina egna villkor. Det är inte så stor skillnad på oss trots allt, det är kanske något vi borde vara bättre på att komma ihåg?
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn är precis hemkomna från Italien och festivalen Oriente Occidente Dance Festival som ägde rum i Rovereto i norra Italien. Under festivalen medverkade Spinn med föreställningen Trio, där koncept och idé har skapats av Spinns dansare Aloun Marchal medan koreografin har utarbetats i ett samarbete mellan Aloun Marchal, Malin Rönnerman, Gilda Stillbäck och Emilia Wärff. Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare för Spinn, presenterade även kompaniet under en av festivalens konferensdagar. Utöver detta gav även Spinns dansare Emilia Wärff en personlig inblick i sin resa med kompaniet sedan starten 2010.

Under hösten, med början den 18 september kl 16:00-19:00, kommer det att hållas öppna jam för vuxna i Spinns nya och helt tillgängliganpassade studio vid Järntorget i Göteborg. Fokus för jammen är kontaktimprovisation och de hålls varje ojämn vecka under hösten. För mer information om detta kan ni ta kontakt med Christian Hüls som ni når på chlse@ gmx.net eller på telefon 0702-12 38 97. Spinns nya studio når ni antingen via porten på Järntorget 7, eller från Mellangatan 1B där det finns tillgång till större hissar för de som behöver detta.

Det finns även platser kvar till höstens SpinnVäxa-grupp för ålder 10-15 år. Vill man vara med här så hör man bara av sig till Jenny Sandgren på jenny.sandgren@bilda.nu. Kurserna hålls tisdagar kl 18:15 -19:15 i Spinns studio på Järntorget i Göteborg. Som en del av Spinns communityprojekt Tidslösa, som genomförs i samarbete med Scenkonst Sörmland, ska Veera Suvalo Grimberg även arbeta koreografiskt med SpinnUnga som kommer att medverka med några dansare.
 
foto: Patrik Gunnar Helin
 
 
Linda Wardal Produktioner
Nu på söndag, den 18 september kl 19:00 är det äntligen dags för officiell premiär av dansaren och koreografen Linda Wardals nya föreställning Sida vid sida på Stora Teatern i Göteborg.
 
”Till projektet har jag valt ut romska och svenska musiker och dansare för att skapa en föreställning. Det är både ett möte mellan två olika konstarter och människorna emellan. Romsk musik bär på mycket historia och rymmer flera olika genrer. För mig är den romska musiken full av liv och har inspirerat mig att skapa koreografi utifrån deltagarnas möte med varandra. Jag tror att det är livsviktigt att skapa möten och att främja samarbeten i den tid vi lever i just nu. Min önskan är att båda dansare och musiker ska ses på som de professionella aktörer de är och samtidigt belysa vikten av inkludering och samarbete. – Linda Wardal
 
Föreställningen har tidigare visats i nedkortade versioner både under Malmöfestivalen och på Kulturkalaset i Göteborg, men nu har ni alltså chansen att se föreställningen i sin helhet. Biljetter köper ni via Stora Teaterns hemsida och ni kan också bekanta er mer med de medverkande på föreställningens Facebook-event.

www.lindawardal.com

foto: Maja Kristin Nylander
 

PROJEKT
Moving Beyond Inclusion  
Den svenska delen av EU-projektet Moving Beyond Inclusion är nu genomfört. Under två veckor, från den 23 augusti till den 2 september, samlades dansare från Storbritannien, Tyskland, Italien, Schweiz, Sverige, Danmark, Frankrike, Grekland och Kanada för Lab Sweden på Världskulturmuseet i Göteborg och för Uddevalla Choreographic Lab på regionteater Väst och Bohusläns Museum i Uddevalla. Den 26 augusti genomfördes en bejublad Lunch Beat på Världskulturmuseet, den 1 september genomfördes inspirationsdagen Vem vågar ge plats på scen? på Bohusläns Museum, en otroligt uppskattad dag som lockade deltagare från stora delar av Sverige och den 2 september var det öppen visning av Uddevalla Choreographic Lab, även det på Bohusläns Museum.

Under helgen som gick var vi på Producentbyrån tillsammans med Danskompaniet Spinn inbjudna för att delta i och medverka under Oriente Occidente Dance Festival, en av parterna i projektet Moving Beyond Inclusion, i Rovereto i norra Italien. Veera Suvalo Grimberg, Spinns konstnärliga ledare, presenterade kompaniet under en av festivalens konferensdagar och Spinn spelade även föreställningen Trio. Malin Enberg från Producentbyrån och Emilia Wärff från Spinn presenterade även hur det är att arbeta och verka inom fältet integrerad dans utifrån ett svenskt perspektiv.


foto: Dag Rosenqvist


RNM   
I dagarna lanserades den andra upplagan av Ny Musik Göteborg som samlar program för de Göteborgsbaserade scenerna och arrangörerna Atalante, Brötz, Entra, Geiger, Göteborg Art Sounds, Levande Musik, 24kvm och 3:e Våningen. Ny Musik Göteborg har sin grund i RNMs projekt Arrangörer i samverkan som du kan läsa mer om här. Ny Musik Göteborg kom ut första gången våren 2016. Den är ett sätt att visa på det stora utbud av konserter och all den fantastiska musik som de här arrangörerna och scenerna tillsammans erbjuder. Ny Musik Göteborg finns att läsa digitalt här, och vill man ha den fysiska broschyren så är det bara att höra av sig till någon av de medverkande arrangörerna eller scenerna.

Ett annat projekt som är starkt kopplat till både Ny Musik Göteborg och till projektet Arrangörer i samverkan är Göteborg Sounds. Göteborg Sounds kallas det event som under Göteborg Art Sounds kommer att engagera hela sju arrangerande föreningar och scener för att tillsammans, under en helkväll, öppna och fylla upp Stora Teatern i Göteborg. Lördagen den 22:e oktober kommer där scenkonst och konserter av vitt skilda uttryck att samsas och bråkas. Göteborg Sounds är en presentation och en manifestation för de musikaliska och konstnärliga inriktningar som de här scenerna och arrangörerna representerar. Det är fri entré till hela kvällen och kanske är detta ett gyllene tillfälle att upptäcka konstnärliga uttryck du inte tidigare visste fanns? Välkommen att upptäcka en annan del av Göteborg!
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Arts & Audiences 2016
Årets upplaga av Arts & Audiences närmar sig med stormsteg och nu är äntligen programmet i sin helhet släppt! Medverkar under årets konferens gör bl a Carl-Oscar Sjögren från the Non Existent Center i Ställberg, Andrea Phillips, viceprefekt vid Akademin Valand i Göteborg, Vibeke Flesland Havre, konstnärlig ledare för Folkets festspillscene, Bergen International Festival och Amanda Mogensen från Mejeriet i Lund för att nämna några. Fram till och med den 1 oktober kostar det 2495 plus moms att delta i konferensen, och förutom alla fantastiska medverkande ingår även lunch, trerätters middag, plockbuffé och lite bubblor. Det finns nu även kraftigt rabatterade biljetter för frilansare och studenter. Läs mer om detta och ansök om att ta del av det erbjudandet här. Arts & Audiences 2016 äger rum på Clarion Hotel Post i Göteborg den 7-8 november. Läs mer om de medverkande och om årets konferens på hemsidan!

www.artsandaudiences.com



 
Göteborg Art Sounds 2016
Den 21 oktober inleds Göteborg Art Sounds 2016 med att Göteborgs Symfoniker framför Brett Deans verk Testament på Göteborgs Konserthus. Verket framförs även på eftermiddagen den 22 oktober och torsdag den 27 oktober framför orkestern även danske Simon Steen-Andersens verk Piano Concerto som tar sin utgångspunkt i en inspelning av en flygel som släpps från åtta meters höjd!

Under festivalen har ni även chansen att uppleva när norska Maja S. K. Ratkje, som gästar festivalen med trion BRAK RUG. Göteborg Sounds kallas det event som under festivalen kommer att engagera hela sju arrangerande lokala föreningar och scener för att tillsammans fylla upp Stora Teatern i Göteborg, lördag den 22 oktober. Pianisten Jonas Olsson uruppför bl a Göteborgsbaserade tonsättaren Johan Svenssons verk Two Etudes for Piano. Utöver detta bjuder festivalen på ett antal workshops och masterclasses. Reinhold Friedl, konstnärlig ledare och dirigent för ensemblen zeitkratzer, ska bl a prata om arbetet med att omtolka Lou Reeds klassiska verk Metal Machine Music för en akustisk ensemble. Miles Cooper Seatons workshop handlar om att upptäcka och utveckla sin kreativitet och sin musikaliska nyfikenhet. Den 24-25 oktober presenteras workshopen och konserten Sound & Beat på Atalante under ledning av danska duon Lisbeth Diers (slagverk) och Kasper Bai (gitarr). Årets festival äger rum i Göteborg den 21-29 oktober!
 
 
foto: Polina Ulianova
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se