Nieuwsbrief nr. 141
 
Juni 2022
 
Beste ,
 
Met de eerste Corona-pandemie gaf ik mezelf vrijwillig huisarrest en werkte ik, zoals velen, vanuit huis. Af en toe afgewisseld met een wandeling in de tuin met de camera met macrolens. Een wereld ging voor me open. De kleine creaturen in onze tuin, zij hebben mijn blijvende fascinatie en respect. Elk beestje heeft zijn rol in het grotere geheel. Dat is iets wat ik leer. Bij elke plant is wel een bijbehorende tor, kever, vlinder, wespje of zweefvlieg.
 
Vandaag de waterleliemot. Een fladderend, onooglijk, wit motje, bij 5-6 tegelijk bij de .... waterlelie. Tot het gaat zitten. Dan zie je dit.
 
 

 
  Recept
 
De asperges zijn nu op zijn lekkerst en hier in Limburg overal te koop. Ik koop toppen, koop ze altijd geschild en verwerk ze gelijk. Je kunt er zoveel kanten mee op. Zo maakt een vriendin van mij er jam van om je vingers bij af te likken. 
Zelf heb ik ijs geprobeerd, ook een aanrader. Maar van de week maakte ik voor gasten een vegan variatie. Zij eten WFPB, oftewel, Whole food plant based. Dus vegan.
Een dwars door de tuin salade, beetgare asperges, een dressing naar smaak en in het midden ligt gerookte zalmwortel. Winterwortel die we hier roken volgens een vast procédé. Een heel goed alternatief voor gerookte zalm.
 
 
Benodigdheden:
Sla naar keuze
1 kilo asperges
1 Venkelknl
Balsamico
Olijfolie
Knoflook
Mosterd
 
Bereiding:
Was de salade en maak droog, kook de asperges beetgaar en laat uitlekken, snijd de venkel in hele dunne reepjes. Schik alles in een kom.
Pers de knoflook uit en doe er de olijfolie, balsamico en mosterd bij. Goed doorroeren en over de salade sprenkelen.
Voor de zalmwortel kun je je voor de bestellijst aanmelden. Binnenkort gaan we weer roken. 
 
Droge slijmvliezen
 
Met het klimmen der jaren neemt de elasticiteit en vochtigheid van onze slijmvliezen af. Vooral vrouwen in de overgang kunnen er mee te maken krijgen. Droge ogen, een droge mond, een droge neus of vagina. Daar is iets tegen te doen.
 
Foto: Lida Zaremba

De duindoorn is een hele oliehoudende plant. Het is een zogenaamde xerofyt, hij kan goed tegen zout en zand. Hij groeit in Nederland vooral op zandgronden en bij de kust. Ik ken hem goed en plukte er jarenlang bessen van om jam van te maken. Zo kreeg ik de juiste stoffen vanzelf binnen hoewel ik het daar niet om deed. Ik wist het niet eens, vond het gewoon lekker. Hij is rijk aan onverzadigde vetzuren.
Er is geen plant of er is wel een supplement van gemaakt. Zo is er Membrasin, gemaakt van duindoorn. Een fijn supplement. Lees hieronder verder. 
 
Klik hier of https://membrasin.nl/voedingssupplementen/
 
Agenda
Aanleg & onderhoud moestuin
Orde scheppen, scheuren van wat te groot wordt, vormsnoeien, nu is het daar een goede tijd voor. Wil je dat ik eens met je meekijk bel dan voor een afspraak. Mijn telefoonnummer vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 9.00 op onderstaand adres. Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 12 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.