Cuba                  
21 februari 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
 1. Politieke opening
 2. NYT: Obama moet aandringen op transitie
 3. Republikeinen: bezoek aan Cuba slecht idee 
 4. Minister-president Geert Bourgeois leidt Vlaamse economische missie naar Cuba
 5. Cienfuegos: bezienswaardigheden en tips
 6. Weekeditie 14ymedio in Pdf
 7. Cruiseschip Disney redt bootje vol Cubanen
 8. Orwell's '1984' weer in Cuba verkrijgbaar
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
CUBATIPS
 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Donatie

Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
CUBA
ARCHIEF
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Politieke opening
President Obama onderstreept dat zijn komende bezoek aan Cuba moet bijdragen aan een politieke opening in Cuba en dat hij niet gehinderd wil worden in zijn contacten met Cubaanse burgers, ook niet als zij dissident zijn, die door het regime – ondanks de dooi tussen beide landen – nog steeds worden aangeduid als ‘huurlingen van de VS.’ 
 
Als Raúl Castro één stap zet in deze richting, zou dat al van grote betekenis zijn. Want sinds de aankondiging van de normalisering van de relaties in december 2014 is de internationale gemeenschap getuige geweest van veel verbaal vertoon, maar heeft het regiem in Havana nog weinig blijk geven van zin in verandering en interesse in een politieke opening. Het meest in het ooglopend is de weigering van de Cubaanse autoriteiten hulp te ontvangen vanuit de VS voor een vrijer en uitgebreider internet
 
Voor de Amerikanen is er natuurlijk het embargo dat niet verdwenen is vanwege de oppositie in het Congres. Maar feitelijk worden de negatieve effecten van het embargo minder door de maatregelen die Obama de laatste maanden nam op het gebied van toerisme, vliegvervoer, bezoeken van cruiseschepen en uitwisseling van culturele groepen. De opvallende aanwezigheid van de vele Amerikaanse toeristen op diverse plekken in Cuba, zijn een bewijs van de verkruimeling van het embargo.
 
Redactie
 
2. NYT: Obama moet aandringen op transitie
In een redactioneel commentaar zegt The New York Times dat president Obama tijdens zijn bezoek van 21 en 22 maart aanstaande aan Cuba, president Raúl Castro moet uitdagen tot een politieke transitie waarbij alle Cubanen hun stem kunnen laten horen en een keuze maken.

 
De Amerikaanse krant zegt dat Obama zijn reis moet gebruiken om alle Cubanen aan te zetten op een constructieve manier het debat aan te gaan over hun meningsverschillen zonder dat kritiek op het regime wordt onderdrukt. Citaat: ‘En hij moet de Cubanen zeggen dat ze beter verdienen dan regeringsleiders benoemd door de communistische partij,’ aldus het commentaar.

Zaad van de verandering
The New York Times concludeert dat het korte bezoek van Obama aan Cuba de mogelijkheid biedt het zaad van de transitie te zaaien, 'iets waar het Amerikaanse beleid tegenover Cuba voorheen nooit in slaagde. Als Amerikaans president die in Cuba enorm populair is, kan zijn boodschap over democratische tradities, leiderschap en macht zeer krachtig weerklinken.'
 
 
3. Republikeinen: bezoek aan Cuba slecht idee
Het historische bezoek van Obama aan Cuba was een belangrijk onderwerp in de laatste Town Hall van de Republikeinse presidentskandidaten, waar ze één na één vragen beantwoorden. De twee kandidaten van Cubaanse origine, Ted Cruz en Marco Rubio, vinden het bezoek van Obama een slecht idee.
 
Historisch
De Amerikaanse president Barack Obama zal in maart een bezoek brengen aan Cuba. De VS en Cuba leefden meer dan vijftig jaar op gespannen voet met elkaar, na de socialistische revolutie van Fidel Castro. Sinds 2015 zijn de diplomatieke banden weer hersteld. Het bezoek van Obama is dan ook historisch.

Negentig jaar geleden

Het vorige bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba dateert van 1928, toen Calvin Coolidge (links op de foto met president Machado) zijn zuidelijke buur bezocht. Buitenlandminister John Kerry ging in augustus vorig jaar al naar Havana voor de opening van de Amerikaanse ambassade. Als oud-president bezocht Jimmy Carter in 2003 Cuba.

Link
*
Journaalbeelden VTM over de ontwikkeling van de relaties tussen Cuba en de VS en de uitspraken van Ted Cruz en Marco Rubio.
 
4. Minister-president Geert Bourgeois leidt Vlaamse economische missie naar Cuba
Van 3 tot en met 6 april leidt de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois een Vlaamse handelsmissie naar Cuba. De missie wordt georganiseerd door Flanders Investment & Trade, in samenwerking met Brussel Invest & Export.
 
17 bedrijven
Een delegatie van 17 Vlaamse bedrijven staat klaar om de mogelijkheden op deze markt te ontdekken.
De delegatie blijft drie dagen in de omgeving van Havana. Daarbij is er voldoende tijd voorzien voor business-to-business-gesprekken tussen Vlaamse en potentiële Cubaanse zakenpartners. Daarnaast staat ook een bezoek aan ‘la Zona Especial de Desarrollo de Mariel’ gepland. Deze zone is speciaal ontwikkeld om buitenlandse investeringen aan te trekken binnen een aangepast juridisch kader.
 
Seminars
Op het programma staan ook enkele seminars. Zo organiseert FITA (Flanders International Technical Agency) een seminar over havenontwikkeling. Op de laatste dag bezoekt de Vlaamse delegatie de belangrijke constructiebeurs FECONS en de haven van Havana.
 
 
5. Cienfuegos: bezienswaardigheden en tips
Cuba kent een grote suikerindustrie. Cienfuegos is de grootste suiker exporterende haven ter wereld. Daarnaast vind je in dit stadje de grootste cementfabriek en olieraffinaderij van Cuba. Ondanks het industriële karakter van het plaatsje, zijn er ook veel mooie bezienswaardigheden in Cienfuegos.
 
Krokodillenfarm
Maar eerst wil ik nog even aandacht besteden aan de krokodillenfarm Criadero de Cocodrilos. Deze krokodillenfarm ligt in het dorpje Boca de Guamá, vlakbij Cienfuegos.
Wij hebben hier een tussenstop gemaakt op de route van de Pinar del Rio naar Cienfuegos. Als je langs deze krokodillenfarm komt, is een stop zeker de moeite waard. Je kunt er precies zien hoe krokodillen groeien en welke verschillende soorten er zijn.
 
Lees verder
 
6. Weekeditie 14ymedio in pdf
Elke week stelt de redactie van de onafhankelijke internetkrant 14ymedio een pdf samen met de belangrijkste artikelen die in de afgelopen week op deze site zijn verschenen. In Cuba wordt de tekst vaak gedownload en geprint door Cubanen die zelf geen toegang hebben tot internet. 'Op die wijze springen we over de muur van de censuur en vergroten de gemeenschap van lezers van 14ymedio,' aldus de redactie. 

Inhoud
Deze week bevat deze pdf de volgende artikelen:
* Obama: 'Ik reis naar Cuba ter verbetering van het leven van de Cubanen'
* Yoani Sánchez: 'Een bezoek dat meer symbolisch dan politiek is'
* Militairen in de Dominicaanse Republiek gevangen gezet vanwege de vlucht van de gebroeders Gourriel
* Cuba en VS tekenen een akkoord over burgerluchtvaart
* Kunstenaarsbond UNEAC over 'georganiseerde bendes' in buitenwijken
* Maduro devalueert de bolívar en verhoogt de benzineprijs voor het eerst in 27 jaar
* '1984' van George Orwell terug in Cubaanse boekwinkel na halve eeuw verbod
* Clebertractoren, eerste Amerikaanse productiebedrijf start in Cuba
* Aantal politieke gevangenen onder de regering Xi Jinping verdriedubbeld
* Vijf Cubaanse polo-speelsters ontvluchten hun ploeg in México.

Link
* 14ymedio weekeditie in Pdf
 
7. Cruiseschip Disney redt bootje vol Cubanen
Twaalf mensen zijn ten zuidoosten van Cuba gered door de bemanning van een cruiseschip. De Disney Wonder was volgens CNN onderweg naar de Kaaimaneilanden toen de gammele boot met de Cubanen vorige week zaterdagavond (lokale tijd) werd ontdekt.
 
Asielzoekers
De opvarenden zijn vermoedelijk asielzoekers, maar het is onduidelijk of ze onderweg waren naar de Verenigde Staten. Ze krijgen van het cruiseschip in elk geval geen lift naar Amerikaans grondgebied. De groep wordt overgedragen aan de autoriteiten op het eiland Grand Cayman, liet de kustwacht zondag weten.
Zowel via land als op zee komen er de afgelopen maanden meer Cubaanse immigranten de VS binnen dan gewoonlijk. De relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten is na tientallen jaren moeizaam te zijn geweest aan de beterende hand. De versoepelde immigratiewetten die nu nog voor Cubanen gelden, zouden als gevolg hiervan wel eens verscherpt kunnen worden.
 
Niet eerste keer
Het was niet de eerste keer dat het schip van Disney Cruise Line in actie kwam om bootvluchtelingen te redden. Hetzelfde vaartuig pikte in 2013 al acht migranten op die ronddreven op een vlot.
 
 
8. Orwell's '1984' weer in Cuba verkrijgbaar
De Cubaanse staatsuitgeverij heeft afgelopen week een officiële editie van George Orwell’s 1984 gepubliceeerd. Het boek beschrijft de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland dat net verslagen was en Stalins Sovjet-Unie. Boeken van Orwell werden tot nu toe in Cuba niet gepubliceerd, maar het boek was nu een van de attracties van de Boekenbeurs van Havana. 
 
Orwell die nauw betrokken was bij linkse bewegingen, streed in Spanje tijdens de burgeroorlog aan de kant van de antifascisten. Hij was van mening dat het stalinisme een permanente bedreiging vormde voor de communistische partijen en voor de vrijheden. 'Ik ben ervan overtuigd dat de vernietiging van de Sovjet-Unie noodzakelijk is als we de wederopstanding van de socialistische beweging willen,’ schreef hij na terugkeer uit Spanje.
 
Meer boekverboden
George Orwell werd in de beginjaren van de Cubaanse revolutie nog wel gepubliceeerd toen de vrijheid van meningsuiting nog niet geheel was veerdwenen. De uitgeverij Librerias Unidas SA bracht dit boek van Orwell uit, maar ook De Nieuwe Klasse van Milovan Djilas en De grote Zwendel van Eudocia Ravines om tegenwicht te bieden aan het totalitaire communisme dat in de media opstak. Boeken van Cubaanse schrijvers als Reinaldo Arenas en Guillermo Cabrera Infante blijven verboden en eind 2015 werd de opvoering van een theaterstuk van Cremata verboden. 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Major Lazer in Havana: 6 maart
Major Lazer is de eerste Amerikaanse act die gaat optreden op Cuba, sinds de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba vorig jaar werden genormaliseerd. De act Major Lazer, bestaande uit dj Diplo, Jillionaire en Walshy Fire, geeft een gratis optreden in de hoofdstad Havana op 6 maart. Major Lazer is in Nederland vooral bekend van het nummer Lean On.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Straatverkopers vrezen meer klopjachten
Het kwetsbare bouwwerk van de handel in de stad Pinar del Río maakt zware dagen door. Het nieuws van de klopjacht in Havana en Artemisa op straatverkopers van landbouwproducten was voor velen reden genoeg om niet de straat op te gaan of om te vrezen dat ze de volgenden zijn op de lijst van boetes en beslagleggingen. Lees verder
 
* Cuba geeft Amerikaanse Hellfire-raket terug
Cuba heeft een Amerikaanse Hellfire-raket teruggegeven die het per abuis van wapenfabrikant Lockheed Martin had ontvangen. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse autoriteiten hebben bevestigd dat ze de raket in goede orde hebben ontvangen, aldus Sjoerd Klumperaar in de NRC van 14 februari 2016. Lees verder
 
* Bacardi en Cuba in de clinch over rechten in VS
Destilleerder Bacardi wil het exclusieve Amerikaanse handelsrecht op de naam Havana Club voor rum behouden. De Amerikaanse overheid had deze rechten in januari juist toegekend aan de Cubaanse overheid. Die mag het merk uitbaten, zodra de handelsbeperkingen zijn opgeheven. Dat meldt de BBC dinsdag. Lees verder
 
President Obama brengt volgende maand een bezoek aan Cuba
Dat heeft het Witte Huis bekend gemaakt. Hij gaat 21 en 22 maart samen met zijn vrouw, om de relatie met de Cubaanse regering te intensiveren. D
e eerste ontmoeting in december 2013 tussen Obama en Raúl Castro in Zuid-Afrika beperkte zich tot het schudden van elkaars handen. Lees verder 
   
Een Zweed in Burundi of een Uruguees in Cuba?
De Uruguese journalist Fernando Ravsberg woont al jarenlang in Cuba. Hij schreef op zijn website Cartas desde Cuba een artikel over de Cubaanse dissidentie en sprak o.a. over ‘de desoriëntatie van de oppositie’. Ravsberg bekritiseert hun hang naar ‘de paraplu van de Amerikanen’ en meldt tussen neus en lippen ook nog even dat zij in de beginjaren van de revolutie betrokken waren bij gewelddadigheden. Wij publiceerden deze tekst 8 februari op onze Cubaweblog. De onafhankelijke blogger Regina Coyula publiceerde in de kritische internetkrant 14ymedio een reactie. Volgens Coyula gedraagt Ravsberg zich in Cuba als ‘de gedesoriënteerde Zweed in Burundi’, die hijzelf eerder in zijn artikel opvoert en waarmee hij de mensenrechtenbeweging karkteriseert. Lees verder