Cuba                          
17 januari 2016
 
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Groei én vrijheid nodig in Cuba
 2. WNF: Term handelsmissie ouderwets
 3. 'Verbijsterend'
 4. Nederlandse zaken met Cuba
 5. Marine meert met handelsmissie aan in Cuba
 6. Tien tips voor een verblijf in de vallei van Viñales
 7. Duitsland en Cuba versterken handelsbetrekkingen
 8. Russisch-orthodoxe Kerk haalt banden met Cuba aan
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Groei én vrijheid nodig in Cuba
Cuba kan enkel door Cubanen worden veranderd. Maar zij kunnen dit niet alleen. De Cubaanse samenleving verandert, maar de trekken van een dictatuur zijn nog volop aanwezig. Op het moment dat minister Ploumen zondag jl. in Havana landde, werden 80 mensenrechtenactivisten gearresteerd. Zij willen ook veranderingen...... Glasnost in Cuba is in de 25-jaren van haar bestaan altijd voorstander geweest van (kritische) contacten met Cuba. Daarom waren wij voorstander van een handelsmissie naar Cuba, maar drongen aan op een kritische invulling. 

Uit mededelingen van het Ministerie wordt weliswaar opgemerkt dat de minister contacten legde met bloggers, jongeren en vrouwelijke ondernemers, maar de enige mensenrechtenactivist die met name wordt genoemd is Mariela Castro, de dochter van de huidige president Raúl Castro. Mariela is echter een trouwe steunpilaar van het onderdrukkende regime en is nog nooit betrapt op één woord van protest tegen de onvrijheid en de vervolging van andersdenkenden in Cuba.

Na afloop zei minister Ploumen tegen het ANP dat Cuba ‘groei en vrijheid nodig heeft. Het een gaat niet zonder het ander’. De handelsmissie heeft volop aandacht geschonken aan economische ontwikkeling, maar het gevoelige punt van de mensenrechten genegeerd. De missie mag ‘een groot succes’ zijn geweest, zoals het Ministerie meldt, maar de mensenrechten hebben het verloren van de handel. 

De redactie 
 
2. WNF: 'Term handelsmissie ouderwets.'
'De term handelsmissie dekt de lading niet meer.' Dat zegt Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds. Minister Ploumen is de afgelopen dagen op zo'n handelsmissie geweest met veel bedrijven en organisaties. Johan van de Gronden reisde ook mee. Want nu het handelsembargo van de VS stukje bij beetje wordt opgeheven is het land enorm aan het groeien en dat heeft ook consequenties voor het milieu daar. De WNF tekende in Havana een samenwerkingsbijeenkomst.
 
Volgens Johan van de Gronden piept en kraakt het land in al zijn voegen en heeft het geen antwoord op een mogelijk kapitalistische ontwikkeling wanneer het Amerikaans embargo definitief verdwijnt. Cuba heeft daar nog geen goed antwoord op.

Kanttekeningen
Hij plaatste tijdens een interview met Radio 1 kanttekeningen bij de pretenties van de Nederlandse agribusiness die ook deelnam aan de handelsmissie. Het groeimodel dat zij praktiseren is nu juist iets wat je niet naar Cuba moet exporteren, aldus Van de Gronden.

Veel armoede
Hij voelde zich bij aankomst in Cuba alsof hij in een tijdmachine had plaatsgenomen: 'Het land heeft een romantische kant maar er is ook veel armoede. Ik dacht soms in een roman van Hemingway terecht te zijn gekomen.’ De WNF wil welvaart helpen bevorderen, maar met zorg voor de bescherming van de ecosystemen. 
 
Link
 
3. 'Verbijsterend'
De Nederlandse handelsdelegatie is terug uit Cuba.
Gerrit Pruim, voormalig internationaal secretaris van het CNV en samen met toenmalig CNV-voorzitter Doekle Terpstra lid van de Nederlandse handelsmissie naar Cuba in 1999, schreef ons het volgende:
 
'Het is inderdaad verbijsterend, dat Minister Ploumen (PvdA) en haar Nederlandse handelsdelegatie geen contacten heeft met de dissidenten in Cuba en meent, dat Mariela Castro een voorvechtster is van de mensenrechten. In 1999 hadden we als Nederlandse handelsdelegatie naar Cuba wel contacten met de mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke vakbondsmensen en dissidenten. Hoe diep kan het Nederlandse mensenrechtenbeleid nog verder vallen?'
 
Lees ook over deze handelsmissie in 1999:
 
4. Nederlandse zaken met Cuba
Met een export van 107 miljoen euro en import van 120 miljoen euro is Nederland de tweede handelspartner in Europa van Cuba. De handelsmissie van afgelopen week o.l.v. PvdA-Minster Ploumen leverde o.a. de volgende zaken op.
 
* Unilever bouwt Cubaanse fabriek
Door Unilever een fabriek te laten bouwen, hoopt Cuba minder afhankelijk te worden van import, en banen te creëren. Volgens het Financieele Dagblad gaat de fabriek van Unilever 35 miljoen dollar kosten en zullen er producten van Omo, Rexona en Lux worden gemaakt. Unilever hoopt zo haar positie op het eiland te versterken. De nieuwe fabriek wordt een samenwerking met het Cubaanse Intersuchel. De ondertekening van het protocol waarin de overeenkomst is opgenomen, werd bijgewoond door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel. Lees meer
 
* Amsterdamse haven ziet kansen in Cuba
De Amsterdamse haven voert verkennende gesprekken met Cuba over een rol in de haven van Havana. De mogelijkheden voor de toekomst lopen uiteen van adviesdiensten tot de afhandeling van cruiseschepen..
Voor de gesprekken hebben wethouder van Economische Zaken Kajsa Ollongren en havendirecteur Dertje Meijer zich gevoegd in een door minister Lilianne Ploumen aangevoerde handelsmissie.
Ollongren ziet duidelijke overeenkomsten met Amsterdam, zegt ze vanuit de Cubaanse hoofdstad. 'Net als Amsterdam heeft Havana een haven binnen de stad, direct in het historische centrum, met veel mogelijkheden voor cruisetoerisme. Lees meer

* IHC levert schip
Internationaal scheepsbouwer Royal IHC tekende een overeenkomst voor het leveren van een schip voor kustbescherming.
 
* Hijskranen Womy Equipment
Womy Equipment uit Spijkenisse, een bedrijf dat al lange tijd tweedehands autobussen en vrachtwagens aan Cuba verkoopt en verbonden is met Willem van t; Wout (zie hierna onder 5), gaat hijskranen leveren voor de ontwikkeling van investeringszone Mariel.
Floor Boon in de NRC schrijft hierover het volgende. 
Een half uur rijden ten westen van de Cubaanse hoofdstad Havana, langs heuvels vol bananenbomen en tropisch groen, houdt de begroeiing plotsklaps op. In een oud havengebied ligt een gigantisch, vrijwel braakliggend terrein. „Kijk, dit stukje grond is van ons”, wijst ondernemer Andy van der Heijden trots, terwijl hij naar een lap hobbelige aarde wijst. „Bijna dan. Het papierwerk is nu bijna rond.” Op deze 12,5 duizend vierkante meter grond verrijst dit jaar de werkplaats van Womy. Het Nederlandse bedrijf wordt onderdeel van de ‘speciale ontwikkelingszone’ Mariel, die in totaal 4500 hectare beslaat. De haven vormt een belangrijk onderdeel van de ambities voor economische ontwikkeling in Cuba. Na bijna zes decennia van volledige isolatie opent het socialistische land zijn economie langzaam voor buitenlandse bedrijven.
Womy (30 miljoen euro omzet in 2015) is beeldbepalend op het Caribische eiland: het bedrijf importeert onder andere oude (stads)bussen, die het opkoopt bij Nederlandse vervoersbedrijven. Naast de oude Amerikaanse auto’s passeert hier soms nog een ouderwetse gele bus met Almere of Zandvoort op de voorkant. Voor een plek in Mariel heeft het Nederlandse bedrijf hard moeten werken. Momenteel hebben twee Cubaanse en zeven buitenlandse bedrijven toegang tot de speciale zone, die bedrijven lokt met gunstige handelsvoorwaarden. Lees meer
 
5. Marine meert met handelsmissie aan in Cuba
Voor het eerst in 66 jaar ligt er een Nederlands marineschip in de haven van Havana.
 
Historisch
De komst van de Zr.Ms. Friesland is een historisch bezoek, want het is voor het eerst sinds 1950 dat een Nederlands marineschip de Cubaanse hoofdstad bezoekt. Tegelijkertijd leidde minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) afgelopen week een handelsmissie in Cuba.

Borrel
Marjolein Van de Water schrijft in de Volkskrant in een reportage over de missie: ''s Avonds is er een borrel op het Nederlandse marinefregat ZMS Friesland, dat voor de gelegenheid in de haven van Havana ligt met een grote Cubaanse vlag. Willem van 't Wout (83) neemt een hap van een gehaktbal en aanschouwt de drukte om hem heen. 'Ik denk dat de ondernemers er veel te makkelijk over denken', aldus de CEO van Indiana Finances, al bijna een halve eeuw werkzaam in Cuba en op goede voet met de gebroeders Castro. 'Wat je hier nodig hebt is geduld.'  Lees meer
 
6. Tien tips voor een verblijf in de vallei van Viñales
Blogster Edith zag ik in de Lonely Planet Best of Travel 2016 dat zij Viñales tippen als één van de must-see regio’s voor 2016. Ze geeft tien tips.
 
1. Ga paardrijden tussen de tabaksvelden
2. Rook een sigaar en drink een mojito
3. Huur een scooter of fiets en rijd over het platteland
4. Uitzicht vanaf Hotel Los Jazmines
5. Ga lunchen bij El Balcon del Valle
6. En ga ’s avonds eten bij El Olivo
7. Enjoy happy hour & tapas bij 3J
8. Voetjes van de vloer in Polo Montañez
9. Slaap in een casa particular
10. Maak een dagtrip naar Cayo Jutías
 
Lees het volledige artikel
* De vallei van Viñales in Cuba
 
7. Duitsland en Cuba versterken handelsbetrekkingen
Duitsland en Cuba zijn tijdens een handelsmissie overeengekomen een handelskantoor in Havana te openen.
 
Volgens Deutsche Welle willen beide landen een nieuw partnerschap opzetten en de economische betrekkingen versterken. Duitsland is momenteel Cuba’s vierde grootste Europese handelspartner en na de Canadezen komen de meeste toeristen op Cuba uit Duitsland.
 
Lees meer
 
8. Russisch-orthodoxe Kerk haalt banden met Cuba aan
De patriarch van Moskou reist in februari naar Cuba om er de positie van de orthodoxe gelovigen te versterken.
 
Kyrill
Metropoliet Hilarion, de nummer twee van de Russisch-orthodoxe Kerk, maakte deze week bekend dat patriarch Kyrill van de Russisch-orthodoxe Kerk van plan is om in februari Cuba te bezoeken. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de Cubaanse leiders. De Cubaanse president Raúl Castro was na de intronisatie van de nieuwe patriarch van Moskou het eerste staatshoofd waarmee patriarch Kyrill een ontmoeting had. Dit bezoek aan het eiland betekent een belangrijke stap voorwaarts voor de versterking van de relaties tussen de Russisch-orthodoxe Kerk en de Cubaanse overheid.
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* CaboCubaJazz met Oscar Cordero & Abel Marcel: 20 januari 2016 in Amersfoort 
Woensdag 20 januari staat een latinformatie van wereldformaat op het podium van De Observant in Amersfoort (20.30 uur). CaboCubaJazz gaat de strijd aan met de Venezolaanse trompettist Oscar Cordero en de Cubaanse pianist Abel Marcel. De ontmoeting van deze twee supermusici en CaboCubaJazz laat de Observant smelten met opwindende ritmes, virtuoze latin jazz en vooral eindeloos speelplezier.
 
* Major Lazer in Havana: 6 maart 2016
Major Lazer is de eerste Amerikaanse act die gaat optreden op Cuba, sinds de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba vorig jaar werden genormaliseerd. De act Major Lazer, bestaande uit dj Diplo, Jillionaire en Walshy Fire, geeft een gratis optreden in de hoofdstad Havana op 6 maart. Major Lazer is in Nederland vooral bekend van het nummer Lean On.
 
10. Het laatste nieuws
* In Trouw: Ploumen haalt neus op voor mensenrechten
PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft gelijk: het aankaarten van mensenrechten is een farce. Dat geldt zeker voor de missie naar Cuba, betoogde Kees van Kortenhof van de stichting Glasnost in Cuba in het dagblaad Trouw vlak voor het vertrek van minister Ploumen naar dit land.
Ondanks de verwachting dat de herstelde diplomatieke contacten tussen VS en Cuba zouden leiden tot meer politieke vrijheid, blijkt uit mensenrechtenrapportages dat de politieke vervolging in dit land in 2015 toenam. In januari van dat jaar werden 178 personen vanwege hun politieke dissidentie gearresteerd, in december ging het om 930 aanhoudingen. Lees meer  
 
Van staatscontrole naar vrije markt
Een jaar geleden publiceerden we een onderzoek naar de voedselprijzen. We beschreven hoe de prijs van een zak pepers 100 dollar was en dat deze prijs door het optreden van tussenhandelaars kon stijgen tot 1000 dollar. Tijdens de zitting van het Cubaans parlement op 29 december jongstleden werd kort naar deze informatie verwezen maar ook weer van de hand gewezen met het argument dat  de prijzen van voedsel enkel kunnen dalen als de productie toeneemt. Een week geleden riep president Raúl Castro zijn ministers op initiatieven te nemen in deze kwestie. Misschien is men nu gevoeliger voor dit fenomeen want de waarheid dat de productie van voedsel is gestegen maar de prijzen eveneens. Zo luidt de kritiek van journalist Fernando Ravsberg op zijn website Cartas desde Cuba. Lees verder
 
* Dak evangelische kerk in Camagüey gesloopt
Vorige week vrijdag heeft de politie het dak van een kerk in Camagüey gesloopt. De kerk staat in Calle 4, nummer 27 van de wijk Versalles en wordt geleid door dominee Bernardo de Quesada Salomón, oprichter van Mover Apostólico, een christelijke groepering die zich in 2003 losmaakte van de officialistische Raad van Kerken. Lees verder
 
El Niño brengt Cuba tot april meer regen
De komende maanden zullen de gevolgen voor Cuba van El Niño voelbaar worden door flinke regenbuien, vooral in januari en februari, aldus de weerman van de partijkrant Granma. Tot in april zullen de kansen op flinke buien met onweer en bliksem blijven bestaan, aldus enkele specialisten. Lees verder 

  
 
Musici in Cuba gaan eigen weg
In een appartement gelegen in een blok woningen van grijs en vervallen beton in de gemeente Plaza de La Habana, is een geluidsstudio gevestigd waar tientallen musici hun droom waarmaken, namelijk het opnemen van hun eigen muziek. Het is een van de vele homestudio’s die steeds belangrijker worden in het panorama van de Cubaanse muziek en vooral bedoeld voor de on-line-verkoop. Lilianne Ruiz, medewerker van de internetkrant 14ymedio beschrijft dit muziekcircuit waar de staatscensuur geen invloed kan uitoefenen. Lees verder
 
Wie herinnert zich nog de buurtbioscopen?
De bioscoop kwam naar Cuba op 15 januari 1897, na de aankomst in Havana van de Fransman Gabriel Veyre, vertegenwoordiger van de gebroeders Lumière. Het is bekend dat een paar maanden eerder de bewoners van Havana en de Spanjaarden al konden genieten van de Kinetoscope (de voorloper van de filmprojector) ontwikkeld door fotograaf en ingenieur Dickson die toen samenwerkte met de uitvinder Thomas Alva Edison. Onafhankelijk journalist Léon Padrón Azcuy beschreef op de website Cubanet de teloorgang van de buurtbioscoop. Lees verder
 
* Opnieuw lid ‘historische generatie’ overleden
Op 88-jarige leeftijd is vrijdag in Havana Pedro Miret Prieto aan een hartstilstand overleden. Miret behoort tot de zogeheten ‘generación histórica’ of historische generatie van mannen die nog daadwerkelijk deelgenomen hebben aan de gewapende strijd eind jaren vijftig tegen dictator Batista. Lees verder