Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 10 juni 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie
  2. Ortega, de revolutionair die aan het pluche plakt
  3. Cuba heeft eigen lied voor WK-Voetbal
  4. Eén miljoen bijbels voor Cuba
  5. Cartoon: De juiste maten voor de grondwetsherziening 
  6. Paspoort blijft verplicht
  7. Mysterieuze geluiden op consulaten VS 
  8. Film: Four seasons in Havana
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie
Over de inhoud van deze nieuwsbrief
In deze CubaTips informatie over de nieuwe Cubaanse film Vier seizoenen in Havana, gebaseerd op de politieromans van de Cubaanse schrijver Leonardo Padura. De film is o.a. te zien via Netflix en Lumière.

Ook een reportage over de teloorgang van een vriend van de Castro's: de voormalig vrijheidsstrijder uit Nicaragua en huidige president Daniel Ortega, 'de revolutionair die aan het pluche plakt.' 

Cuba maakt zich op voor het WK-Voetbal. De Cubaanse televisie zal alle 64 wedstrijden uitzenden en er is een eigen Cubaans lied voor het WK-Voetbal.

De samenwerkende kerkgenootschappen vierden recent het feit dat in Cuba één miljoen bijbels werden verspreid.

Voor de tweede keer waren er afgelopen week mysterieuze geluiden in de ambassade van de VS in Havana en ook in Peking. Wat kan er aan de hand zijn?   
 
En tenslotte is er de culturele agenda en zijn er de actuele nieuwsberichten van de afgelopen week.
 
2. Ortega, de revolutionair die aan het pluche plakt
Nicaragua is geen Cuba, maar de beide landen hebben wel nauwe banden. Beide regimes zijn trouwens voortgekomen uit pluriforme verzetsbewegingen tegen respectievelijk diktator Somoza en diktator Batista. Volgens De Standaard was Daniel Ortega net als Fidel Castro ‘het lievelingetje van linkse intellectuelen in West-Europa.’ Beide leiders trokken ooit ten strijde om het lot van de armen te verbeteren, maar ontpopten zich als wellustige dictators. Corry Hancké omschrijft Daniel Ortega, de president van Nicaragua, zelfs als ‘een  tegenwoordige Somoza.’ Hier volgt de tekst van deze redactrice Buitenland van De Standaard.
 
Sandinisten
Misschien hoort hij het niet, omdat hij al lang niet meer weet hoe het er in zijn land aan toegaat. Misschien gelooft hij echt dat de opstand geen protest van malcontente burgers maar van criminele bendes is? Ooit was Ortega een van de linkse revolutionairen die vochten tegen de wrede dictator Somoza. Hij was in 1963 toegetreden tot de Sandinistas, een verzetsbeweging die zich naar Augusto Sandino noemde. Sandino was een revolutionair die in de jaren dertig van de vorige eeuw tegen de Amerikaanse bezetting van zijn land vocht. Ortega trok als revolutionair zelfs naar Cuba om er de technieken van de guerrillaoorlog onder de knie te krijgen. In 1979 verjoegen de Sandinisten Somoza. Ortega werd de leider van de eerste regering na Somoza, de Junta van de Nationale Wederopbouw.
 
Hervormingen
In 1984 haalde Ortega het in de eerste presidentiële verkiezingen met 67 procent van de stemmen. Hij voerde verregaande landhervormingen door die de arme boeren ten goede moesten komen. Hij zette alfabetiseringsprogramma’s op en introduceerde gratis gezondheidszorg. Ortega was het lieverdje van de linkse intellectuelen in Europa. Maar zijn land zat in de ijzeren tang van een Amerikaanse boycot. Het was de tijd van de Koude Oorlog en de Amerikaanse Republikeinse president Ronald Reagan wilde niet dat een ‘communistische olievlek’ zich in zijn achtertuin zou uitbreiden. De Verenigde Staten, met name de CIA, steunden paramilitaire organisaties, de zogenaamde contra’s, die het land gewelddadig probeerden te veroveren. Het geweld eiste zijn tol. Bij de volgende verkiezingen, in 1990, leed Ortega een nederlaag. Vele Nicaraguanen dachten - terecht - dat het dagelijks geweld zou stoppen als de Sandinisten niet langer aan de macht zouden zijn. Violetta Chamorro, die financieel gesteund was door de regering-Bush, won de verkiezingen.

Lees verder
* Corry Hancké, redactrice buitenland bij De Standaard
 
3. Cuba heeft eigen lied voor WK-Voetbal
De Cubaanse zanger David Blanco maakte voor Cuba een speciaal lied voor het WK Voetbal in Rusland, dat 14 juni begint. Het lied is geïnspireerd door de Russische muziek die David Blanco o.a. via Russische tekenfilms in zijn jeugd hoorde.
 
Blanco: ‘Ik wilde dat Cuba een muzikaal thema zou hebben voor het WK Voetbal in Rusland. Het Cubaanse en Russische volk zijn tientallen jaren vrienden geweest en ik geloof dat er cultureel sprake is van een mix’. Het lied moet volgens Blanco, zelf een felle fan van Real Madrid, ook bijdragen aan het levend houden van het voetbal in het hart van de Cariben, waar voetbal steeds populairder wordt, waar eens het honkbal domineerde.
 
Link
* Videoclip Youtube (3.43) van Siéntelo en la piel van David Blanco en Laritza Baccalao
 
4. Eén miljoen bijbels voor Cuba
Zaterdag 3 mei werd met een viering in Havana het project ‘1 miljoen Bijbels voor Cuba’ afgerond. Hoofd Buitenland Joyce van de Veen van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) was bij de viering aanwezig en beschreef haar indrukken op de NBG-website.
 
Het project ‘1 miljoen Bijbels’ van de Raad van Kerken van Cuba heeft vanaf 2013 dankzij de hulp van het wereldwijde samenwerkingsverband van bijbelgenootschappen een miljoen christenen bereikt. Zij hebben nu voor het eerst een eigen Bijbel in handen. ‘God is iets nieuws begonnen. Dankzij Hem kunnen deze mijlpaal vandaag vieren.’ Zo typeerde Alaín Montano, algemeen secretaris van de Bijbelcommissie, afgelopen zaterdag de gevoelens van de Cubaanse christenen – ondanks de rouw over de recente vliegtuigcrash op het eiland. Van de miljoen Bijbels zijn er zo’n 80.000 gefinancierd door de leden en donateurs van het Nederlands Bijbelgenootschap. Als vertegenwoordiger van het NBG kreeg ik een affiche overhandigd waarin de Bijbelcommissie en de Raad van Kerken op Cuba Nederland bedanken voor zijn bijdrage.
 
Mijlpaal én opdracht
In het afgelopen decennium was het aantal christenen op Cuba hard gegroeid. Daardoor was een groot tekort aan bijbels ontstaan. Zelfs voorgangers en studenten theologie moesten het soms zonder eigen Bijbel doen. De Bijbelcommissie van de Cubaanse Raad van Kerken, opgericht in 1979, is de enige instantie die van de overheid toestemming heeft om bijbels te importeren en te distribueren. In 2012 had deze commissie aan de Cubaanse kerken gevraagd hoeveel bijbels er volgens hen nodig waren. Dat leverde een schatting op van maar liefst 960.000 bijbels. Vervolgens werd door de Raad van Kerken een ambitieus project opgezet om in vijf jaar tijd een miljoen bijbels te verspreiden in samenwerking met 65 verschillende kerkelijke denominaties. Afgelopen januari werden de laatste 8.000 bijbels verspreid en daarmee was het doel bereikt. Het ging voornamelijk om ‘gewone’ bijbels, maar ook om studiebijbels en speciale bijbels voor kinderen en jongeren. De bijbels zijn verspreid in alle delen van Cuba, ook in het onherbergzame oosten van het land. Oude en nieuwe christenen kregen zo voor het eerste keer in hun leven een eigen Bijbel.
 
Uitdaging
Jaime Ortega, kardinaal van de katholieke kerk op Cuba, bedankte tijdens de viering christenen wereldwijd voor het feit dat zij deze mijlpaal mogelijk hebben gemaakt. Tegelijkertijd zag hij deze mijlpaal ook als een opdracht: ‘Veel Cubanen hadden geen toegang tot de Bijbel. Nu wel, dankzij dit project. Dat is mijlpaal, maar ook een uitdaging. Een eigen Bijbel in handen hebben is de eerste stap, de Bijbel ook goed verstaan is de tweede uitdaging. Voor ons als kerkleiders is dat een grote verantwoordelijkheid. Maar we danken God voor dit bijzondere project. We bidden dat het hoop zal geven in de harten van de Cubanen.’
 
 
5. De juiste maten voor de herziening van de grondwet
 
'Wacht even'
'Ik neem hem de maat om de grondwet te hervormen'

Cartoon van Santana
 
6. Paspoort blijft verplicht
Het Cubaanse paspoort blijft vereist voor Cubanen in het buitenland, ook als zij een tweede of derde nationaliteit hebben verworven. Volgens de Cubaanse ambassadeur in de VS, José Ramon Cabañas, zal de komende grondwetsherziening daar geen verandering inbrengen.

De Cubaanse gemeenschap in het buitenland had gehoopt op een wijziging. Om hun geboorteland te kunnen bezoeken moeten zij over een Cubaans paspoort (450 dollar) beschikken, dat ook nog eens om de twee jaar tegen een prijs van 180 dollar, moet worden verlengd.

Geboortegrond
'Voor ons geldt dat elke Cubaan – ook als hij een tweede of derde nationaliteit bezit – als hij of zij terugkeert naar Cuba beschouwd wordt als een Cubaan,’ aldus Cabañas. ‘We begrijpen dat er andere manieren zijn zoals bijvoorbeeld in China waar een Chinees die de Britse nationaliteit verwerft, als Brit in China kan binnenkomen. Bij ons bepaalt echter de geboorte het staatsburgerschap. Ik verwacht geen verandering in die richting,’ voegde hij er aan toe.

Bron
Periódico Cubano, 6 juni 2018
 
7. Four Seasons in Havana: heerlijke blik op Cuba 
Four Seasons in Havana is zeker de moeite waard voor wie de kleuren en geuren van Havana wil ervaren. De film biedt voooral een heerlijke blik op Cuba’, aldus Isabel Baneke die de film op 7 juni in Trouw recenseerde.

‘Hoe intrigerend het personage Conde soms ook is, Four Seasons in Havana is niet de beloofde 'Caribbean noir'. De serie, net uit op dvd, is gebaseerd op het internationaal goed verkochte detectivekwartet Las cuatro estaciones (1991-1998), de vier seizoenen, van ‘de Cubaanse auteur Leonardo Padura. In acht keer drie kwartier worden vier moorden opgelost, die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben,’ aldus Isabel Baneke.
 
Er klinkt een diepe stem in de verlaten, winderige straat. 'Hulp nodig?" Twijfelend neemt de jonge vrouw hem op. Kan ze deze pafferige vijftiger, die zo plots uit de duisternis leek op te duiken, vertrouwen? Heeft ze een keuze? Zelf kan ze haar lekke band niet vervangen. Hij glimlacht en kijkt haar diep in de ogen. Dan overhandigt ze hem de kruissleutel.
De redder in nood is Mario Conde, agent en aspirant-schrijver en de man om wie romandetective Four Seasons in Havana draait. Type ruwe bolster, blanke pit. Op het eerste gezicht een Cubaanse macho, gescheiden dronkenlap, die rookt als een ketter en sterke verhalen vertelt. Krab dat dunne laagje vernis weg en je ziet een andere man. Conde is getekend door het leven, een melancholische romanticus, het ultieme vat vol tegenstrijdigheden. Zo doet hij alsof hij zijn werk als detective verfoeit, maar hij gaat door het vuur voor zijn chef. Conde is snel verliefd en het doet hem pijn de waarheid onder ogen te zien: een gelukkig gezinsleven is niet voor hem weggelegd. Dus stort hij zich op het schrijverschap, met wisselend succes.’
 
Uniek document
‘Dit Cuba zou binnenkort zomaar geschiedenis kunnen zijn. De serie is dan ook te zien als een mooi, uniek document. Vrijwel nooit lukt het makers van series die in eerste instantie bedoeld zijn voor een westers publiek, toestemming te krijgen om te draaien op het eiland. Het enige aspect van de serie dat niet Cubaans aandoet? De danspassen van agent Conde’.
 
Lees verder op de website van Trouw.

Four Seasons in Havana is te zien op dvd of op lumiereseries.com 
 
8. Mysterieuze ziekte op consulaten VS
Voor de tweede keer zijn er medewerkers van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana ziek geworden. Artsen onderzoeken nog wat hen precies mankeert, maar het zou het gevolg kunnen zijn van een nieuwe 'akoestische aanval'. 
 
"Mogelijk zijn dit twee nieuwe gevallen, maar dat is medisch nog niet bevestigd'', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Mocht dit het geval zijn, dat is het de tweede keer binnen een week. Eerder deze week kwamen van de consulaire dienst in de Chinese stad Guangzhou plotseling berichten over problemen door vreemde geluiden. Enkele medewerkers zijn teruggehaald.
 
Eind 2016: eerste klachten
Eind 2016 werden voor het eerst mysterieuze klachten gemeld uit Cuba. De slachtoffers waren diplomaten en hun familieleden. Uiteindelijk kregen 24 personen last. Destijds werd gesuggereerd dat 'akoestische aanvallen' hebben geleid tot licht hersenletsel, met hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bewijzen daarvoor zijn tot dusver niet gevonden.

In de Volkskrant van 7 juni stelt wetenschapsjournalist Bart van de Weijer de vraag of er apparaten bestaan voor geluidsaanvallen. Het klinkt als een plot uit een spionagethriller: een apparaat dat een geluid produceert dat mensen ziek maakt. Wat kan er in China en Cuba gebeurd zijn en hoe waarschijnlijk is het?
 
Aanval met hoorbaar geluid
Er zijn twee varianten op aanvallen met geluid: hoorbare en onhoorbare. Persbureau AP kreeg een geluidsopname toegespeeld die weergeeft wat sommige ambassademedewerkers in de Cubaanse hoofdstad Havana zeggen te hebben gehoord. Dit geluid valt het best te omschrijven als krekelgetsjirp. Op normale sterkte is het onschadelijk.
Volgens ambassademedewerkers die AP sprak, was echter sprake van extreem hoge volumes. Dat krekelgetsjirp op straaljagersterkte naast gehoorschade ook hersenschade kan veroorzaken, is niet aangetoond. Wel kan hard geluid ontregelend werken. Zo probeerde het Amerikaanse leger in 1989 de Panamese leider Manuel Noriega uit zijn schuilplaats te verdrijven met onder meer nummers van Guns N’Roses en Bon Jovi. Noriega gaf zich over. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat Cuba en China de Amerikanen wilden verjagen.
 
Aanval met infrageluid
Niet alle ambassademedewerkers hebben verklaard dat ze geluid hoorden. Audio-aanvallen kunnen ook worden uitgevoerd buiten het zogeheten hoorbare spectrum. Bij frequenties onder de 20 hertz wordt gesproken van infrageluid. Wapens die gebruikmaken van zulke extreem lage frequenties zijn bijvoorbeeld long range acoustic devices. Deze zogenoemde lrads worden weleens op de relingen van schepen geschroefd om piraten op afstand te houden.
 
Lees verder
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Cubaanse dans: 17 juni in Geldermalsen
Op zondagmiddag 17 juni (14.00 uur) voeren Jeroen Lammertink uit Zaltbommel en Bernadette Besselink uit 's-Hertogenbosch in Schenkerij de Beurs in Gldermalsen hun programma 'Danza Cubana' uit. Dit bestaat uit tien Cubaanse dansen, zoals de salsa, de son en de rumba. Zij geven hierbij uitleg over de achtergrond van deze dansen. De Cubaanse dansen hebben een sterke verbinding met de Cubaanse cultuur en de bevolking en zijn beïnvloed door diverse Afrikaanse en Europese dansen en klassiek ballet. Jeroen en Bernadette dansen al een paar jaar samen, zij hebben regelmatig optredens op Latijns-Amerikaanse feesten. Zij kennen elkaar van de bekende Cubaanse dansschool Cuba Ten in 's-Hertogenbosch.
 
* Camila Cabello: 13 juni in Amsterdam
Camila Cabello komt voor het eerst naar Nederland met een solo-optreden. De Cubaans-Amerikaanse zangeres en songwriter staat op woensdag 13 juni op het podium in AFAS Live in Amsterdam.
 
* Cubaanse pianisten in Bimhuis Amsterdam
In de komende maand staan er een aantal geweldige Cubaanse pianisten op het BIMHUIS podium: Ramón Valle en Fabian Almazan.
- Do 21 juni: Fabian Almazan trio
- Za 30 juni: Ramón Valle trio
Meer informatie: website met agenda van het BIMHUIS in Amsterdam
 
* Maykel Blanco y su Salsa Mayor: 28 september in Amsterdam
Maykel Blanco (Cuba) komt naar Nederland met zijn band ‘Salsa Mayor’. Hij is een van de populairste en meest veelbelovende artiesten en wordt in één adem genoemd met topbands uit Cuba zoals Los Van Van en Havana d’Primera. En het is volkomen terecht dat deze getalenteerde jonge Cubaan in korte tijd een grote bekendheid is geworden in de Cubaanse Timba-scene. Kortom op 28 september zal Maykel Blanco y su Salsa Mayor garant staan voor een knallend en swingend concert dat ons helemaal in Cubaanse sferen zal brengen, met daarna in de Upstairs een Afterparty (let op, hier kunnen maar 250 man in, dus vol is vol!)
Plaats: Zaal: Melkweg in Amsterdam. Aanvang: 19:30 uur.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Cuba wijzigt grondwet (4 juni 2018)
Toen in 1976 de Cubaanse Grondwet werd goedgekeurd, was de Sovjet-Unie nog het vlaggenschip van het wereldcommunisme. Cubanen konden geen eigen zaak beginnen, hun huizen niet verhuren aan buitenlanders en geen werknemers in dienst nemen. Homoseksuelen verstopten zich. De Grondwet van 1976 wilde de solidariteit tussen de socialistische landen bevorderen en veroordeelde het imperialisme uitdrukkelijk. In de afgelopen tien jaar is in weerwil van deze Grondwet een ander land ontstaan: de deuren werd opengezet voor beginnend particulier initiatief, er ontstond een onroerend goedmarkt, terwijl duizenden mensen trots zijn op hun dubbele staatsburgerschap – dat de Grondwet verbiedt – en de positie van de homoseksuele gemeenschap is volop in beweging. Lees verder 
 
* Maand mei: minste aantal aanhoudingen in 3 jaar (5 juni 2018)
De Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) telde voor de maand mei 128 arbitraire aanhoudingen van leden van de oppositie. Dat is het laagste cijfer van de afgelopen drie jaar, aldus de Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN), werkzaam binnen Cuba. Lees verder
 
* Laagste suikerrietproductie van de eeuw (6 juni 2018)
De opbrengst van de suikerrietoogst van dit jaar zal een van de laagste van de eeuw zijn. Woordvoerders van staatsinstellingen spreken van een opbrengst niet groter dan 1,1 miljoen ruwe suiker. Dat is een daling van 30% vergeleken met de oogst van vorig jaar. Lees verder
 
Nieuwe smetten op Cubaanse sport (7 juni 2018) Cuba zal van 19 juli tot 3 augustus met 368 atleten deelnemen aan de 23ste Midden-Amerikaanse en Caribische Spelen in Barranquilla in Colombia. Het land is uit op de landentitel, een streven waarin het al twaalf keer eerder slaagde. Afgezien van de sportieve prestatiea zijn er zorgelijke aspecten die niets van doen hebben met de competitie. Het geweld, de criminele en amorele instelling van de sporters en de lauwe reactie van de Cubaanse autoriteiten en van het publiek zelf hierop, maken ook tal van supporters bezorgd. Lees verder 
   
* Cubaanse douane wil ‘muilezels’ stoppen (8 juni 2018
De Cubaanse douane wil pakketten in beslag nemen, afkomstig uit de VS en vervoerd door zogeheten mulas / muilezels. Deze mulas zijn in dienst van in de VS gevestigde agentschappen die door Cuba als ‘illegaal’ worden omschreven. Deze bedrijven zijn vaak gevestigd in het zuiden van Florida en snel gegroeid nadat de betrekkingen tussen Cuba en de VS op initiatief van voormalig President Barack Obama, beter werden. De waarde van de goederen die vorig jaar op deze wijze naar Cuba werden vervoerd, wordt op $3 miljard dollar geschat. Lees verder

* Fotograaf en activist Claudio Fuentes gearresteerd (9 juni 2018)
Donderdag jongstleden is de fotograaf en activist Claudio Fuentes, lid van Foro por los Derechos y Libertades / Forum voor Rechten en Vrijheden, in Havana gearresteerd. Zijn verblijfplaats is onbekend, aldus een reactie van de oud-politieke gevangene Ángel Moya. Lees verder