Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Herinneringen en tradities ❤️

De lente is in volle gang, het paasweekend ligt achter ons. Drie weken geleden vond bij ons de lancering plaats van meer dan 900 registers van het oude archief van de Abdij van Tongerlo die nu online staan, een goudmijn voor onderzoekers!
 
Maar er is nog meer. Zo tikten we op onze website het 10.500ste verhaal aan, dankzij de pennenvruchten van vele verhalenschrijvers. Er staat ook weer een nieuwe podcastaflevering online, over Brabantse tradities. Heb jij bijvoorbeeld al eens gehoord van 'rommelpotten'? Een traditie die veel verder teruggaat dan het carnavalsfeest zelf. En ben jij vroeger met school naar het Evoluon geweest? Dan is het filmpje hieronder een feest van herkenning! Kortom, ik wens je veel lees-, kijk- en luisterplezier! lees meer
 
Margot America, redactie
 

Deel van archief Abdij van Tongerlo nu online!

De Abdij van Tongerlo had in de periode tussen 1130 en 1796 zowel op religieus, economisch als politiek vlak een erg grote invloed in de Lage Landen. In de gedigitaliseerde registers die nu online staan, vinden historici, genealogen en heemkundigen een goudmijn aan informatie. lees meer

Nieuwe bronnen maart online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Ze vormen onze identiteit, ze smeden ons samen: onze tradities. Maar waar komen ze vandaan? En hoe Brabants zijn ze eigenlijk? Ineke Strouken, onderzoeker tradities en immaterieel erfgoed, helpt ons in deze podcast uit onze droom als we het hebben over 'ons worstenbroodje'. Benieuwd hoe dat zit? Luister dan naar onze nieuwste podcastaflevering." lees meer
 
Marilou Nillesen, host van de podcast

Beste verhalen deze maand

“Ich liebe nur Dir allein”
"Du bist doch nicht böse auf mir?" Toegegeven, we vinden vaker grootse bekentenissen in onze rechtbankvonnissen, maar zelden van deze aard. Onderzoekster Riet Jaegers trof een notitieboekje aan met liefdesverklaringen van Rüdolf Bronsveld.
Wanneer jonkvrouw Clara van Beers in 1626 een belangrijke beslissing moet nemen, doet ze dat het liefst "met raet ende advijs van mijn schoonvaeder joncker Johan van Steenhuijs". Altijd verstandig om raad van een familielid in te winnen. Maar schoonvader? Clara was toch niet getrouwd?
In de oude koestal
Boer Gert zat op een kappersbeurt te wachten en vertelde lachend dat er een komische gebeurtenis op zijn boerderij had plaatsgevonden. Kapper Joop, altijd in voor een vrolijk verhaal, vroeg Gert met zijn verhaal voor de draad te komen. (Bijdrage: Arie Bax)
Leger in aantocht
In 1672 heeft de Franse koning zijn leger laten marcheren. Een groot peloton trekt verwoestend rond tot schrik van alle bewoners van de dorpen. Eerst moet het kwartier Maasland het ontgelden. Daarna arriveert het peloton in Schijndel om uiteindelijk een kampement op te slaan te Boxtel. (Bijdrage: Henk Beijers)
Een punthoofd
In vroeger jaren was zwarte bessen op brandewijn een geliefd vrouwendrankje. Piet en zijn vrouw Trui maakten dat drankje zelf. Een van Piets klanten wilde het wel eens proeven. Hij kreeg een diep bord en een lepel, daarna nog een tweede bord… Hij was de vrolijkheid zelve, totdat de man met de hamer kwam. (Bijdrage: Arie Bax)
Enrico Marcolina was het vijfde kind van de Italiaan Vincenzo Marcolina en de Bossche Louisa van Amelsfoort. Op de laatste gevechtsdag van de bevrijdingsweek van Den Bosch werd hij in de nabijheid van de Wilhelminabrug door een Duitse sluipschutter doodgeschoten. (Bijdrage: Isabelle Michels, Hans van Bavel en Pieter van der Schoot)
Met een flink mes bedreigt hij zijn ex-vriendinnetje en haar familie, en zegt ze te grazen te nemen. Daarom onderzoekt de directeur-geneesheer van gesticht Voorburg in Vught Jacobus van der Horst om te kijken of er sprake is van 'eenige achterlijkheid'.
In Uden stond op gehucht 'Thuives' het Duifhuis, een boerderij met vijf lindebomen. Op de voorgevel prijkt het jaartal 1784. Links van de voordeur het terracotta beeldje van O.L. Vrouw ter Linde, dat menig huis in het dorp siert. Mooie herinneringen van Rini de Groot aan familie Van de Graaf (met mooie foto's!)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven