Nieuwsbrief nr. 120
 
Juli 2020
 
Beste ,
 
Vandaag gaat deze nieuwsbrief over Knopig Helmkruid. Een kruid uit lang vervlogen tijden en een die je makkelijk over het hoofd ziet. Eenmaal in het vizier valt je oog er vaker op. Zoals dat gaat. Elk moment heeft iets te vertellen, dus het Knopig Helmkruid wil verteld worden. Misschien vind je het binnenkort onmisbaar in je keukenkastje.
Zesvlekkige groefbij bij Helmkruid
 
Geen alledaags keukenkruid
 
Knopig Helmkruid is geen alledaagse allemansvriend. Geen kruid voor in de vensterbank van de keuken. Het begint er al mee dat je hem toevallig maar net in je tuin moet hebben staan, of een plek kent in het wild waar deze 70-120 cm hoge plant groeit.
bloem en blad

Bij mij kwam hij spontaan op in de tuin. Ik was nieuwsgierig wat hij kwam doen dus hij mocht blijven en de bijen zijn er blij mee. Ik heb er, om te beginnen, maar eens thee van gezet. De smaak is moeilijk te omschrijven. Het is een intense smaak, niet vervelend. Ik kom niet veel verder, het is met niets te vergelijken. Deze maand dus geen recept maar ik nodig je uit om naar de plant op zoek te gaan en er thee van te zetten. Gewoon wat jonge blaadjes plukken en in water laten trekken. De eenvoudigste manier.
Dit kruid wordt vooral ingezet bij klachten als eczeem.
 
Als je het wilt gaan gebruiken kun je hier veel informatie vinden.
 
Column Knopig helmkruid
 door Ilse Meelberghs

In de knoop met knopig helmkruid. Nochtans was ik goed begonnen. In het begin van de maand een bezoekje aan Marianne. Bij koffie en een heerlijk gezonde smoothie wordt Knopig helmkruid onze opdracht voor deze maand.

De introductie

Nog nooit gezien, niet in mijn tuin, niet in de berm. Als ik er iets mee wil doen is het het handigst als ik een plantje van bij Marianne meeneem. Leuk want ik wil graag in mijn tuin planten die zoveel mogelijk functies hebben: mooi, lekker ruiken, bijenvoer, mensenvoer, geneeskracht. Het knopig helmkruid wordt liefdevol uitgegraven maakt een barre reis in de fietstas bij 30 graden.
 
 
Pauze voor het eerste internetzoeken. Waar voelt deze plant zich thuis? Lastig vind ik dat. Ik vraag het de plant maar ik spreek slecht plants. Ben jij zo eentje die dat wel goed spreekt?
Afijn, een dag later wordt ie de nieuwe buur van de druivenstruik. Nog wat dagen later krijgt ie wat van de heermoesgier. Voor de plant waarschijnlijk een goed idee. Ik was alleen even vergeten dat aan de achterkant van het muurtje het terras ligt. Daar rook het effetjes erg landelijk.
 
 
Wat kan je ermee?
 
Overleven tijdens een hongerwinter of belegering van je stad. Dat laatste is in achtienhonderd-nog-wat gedaan in Frankrijk maar nu niet echt relevant.
 
Ik bewaar een nuttige opsomming van internet en wat doe ik ermee? ..... 
Uiteindelijk doe ik niets van dat alles. Ik krijg het niet over mijn hart om die ene plant kaal te plukken om thee te maken die momenteel niemand in het gezin nodig heeft. Ik heb niet eens een fatsoenlijke foto gemaakt. Mijn fototoestel kan zo’n kleine bloempjes niet scherp krijgen.
Toch leuk dat er nou een nieuwe soort in mijn tuin staat. En als iemand huidproblemen heeft kan ik er thee-compress-voetenbad van maken. En als we nog heel lang wachten kunnen we er ook een belegering mee overleven *proest*
Heb jij het al ooit gebruikt of gefotografeerd?
 
Ilse
 
Geneeskrachtige planten
 
In deze nieuwsbrief neem ik je mee naar het rijk der geneeskrachtige planten. Dit keer aandacht voor de Knopig Helmrkuid. 
 
 
Knopig Helmkruid - Srophularia nodosa

Helmkruidfamilie (Scrophulariaceae)

Het Knopig Helmkruid hoort tot dezelfde familie als het Vingerhoedskruid (Digitalis). Net als deze bevat de plant stoffen die op het hart inwerken, zij het van heel andere samenstelling. Toch is het raadzaam de dosering niet te overdrijven. De plant noodt trouens nauwelijks tot overmatig gebruik want tussen de vingers fijngewreven verspreidt hij een weerzinwekkende geur. Het Knopig Helmkruid had vroeger een goede naam bij de behandeling van chronische kliergezwellen bij longtuberculose. Nadat in de 19e eeuw was ontdekt dat het verlagend werkt op de bloedsuikerspiegel gebruikte men het ook tegen suikerziekte.
 
Gebruikte delen: wortelstok, vers blad en gedroogde bloeiende toppen.
 
Eigenschappen: bloedsuikerverlagend, bloedzuiverend, urinedrijvend. 
 
Werkzame bestanddelen: saponinen, glycosiden, anthraceenderivaat, vitamine C, alkaloïde. 
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.