Producentbyrån Nyhetsbrev 16 november 2017

”Vad fan får jag för skattepengarna”. Så lät det i förra veckan när Uppdrag Granskning intervjuade Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling om hans skatteplanering i samband med att paradisläckan rullades ut över världen. Paradisläckan visar på hur toppolitiker, näringslivsjättar och förmögna privatpersoner, genom skatteplanering har kunnat undvika att betala enorma summor i skatt genom att upprätta brevlådeföretag i skatteparadis som till exempel Caymanöarna.
 
Dagen efter försökte Leif Östling pudla. ”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd. Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den”. Så resonemanget här handlar helt enkelt om att den som inte använder välfärden i någon större utsträckning, alltså borde betala mindre skatt. Detta skulle i så fall innebära att alla som väljer att inte skaffa barn, eller som inte har bil och därmed inte kör på våra vägar, eller som sällan blir sjuka eller som inte utbildar sig på universitetet därmed borde få skattelättnader? Men hur ska vi då räkna på det så att det blir millimeterrättvist ner till sista öret? Kanske är det helt enkelt bättre om vi bara kommer överens om att vi betalar för både oss själva och varandra lite jämnt fördelat sådär, kanske baserat på inkomst, så att vi gemensamt utifrån vår ekonomiska förmåga, hjälper till att skapa ett så bra samhälle som möjligt för så många som möjligt?

För det handlar kanske inte så mycket om vad just ”jag” får för pengarna, utan vad ”vi” får för pengarna. Vi får en till stora delar fungerande infrastruktur vad gäller gratis skolgång, barnbidrag, äldreomsorg, universitetsutbildningar, renhållning av både gator och parker, allmänna vägar, naturskyddsområden, högkostnadsskydd och en hel massa andra saker som vi på många sätt tar för givna. Vi får dessutom en väldans massa konst och kultur för pengarna. Finkultur och fulkultur. Folkligt och avant garde. Musik, dans, teater, litteratur, cirkus, bildkonst, film. Konserthus och jazzklubbar, teaterföreningar och Dramaten. Konst i det offentliga rummet, festivaler och folkfester. Konsthallar, kulturhus och operor. Allt det här och så oändligt mycket mer får vi. Men då måste vi också vara beredda på att vara med och betala för det.
 
Som med så mycket annat handlar det i slutändan om vilken slags samhälle vi vill ha? Vi kan välja mellan ett där så många som möjligt får det så bra som möjligt, eller ett där var och en får klara sig bäst de kan. Vi vet i alla vilket alternativ vi vill ha.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Sällskapet Gnistan har delat ut sina Adlerbertska konstnärsstipendier och vi är mycket stolta över att Spinns dansare Emilia Wärff i år är en av stipendiaterna! I motiveringen står det bl.a. ”Med humor och skärpa tar hon med publiken på oanade resor står det i motiveringen”. Ett stort och välförtjänt grattis till världens bästa Emilia!
 
Några intensiva veckor i Lidköping avslutades med en konstafton och öppna Virkhall-workshops, en flashmob och dansinslag av Berith Stennabb och Billie Hammarberg. Workshopen Virkhall fortsätter nu i Hjo, Mark och Göteborg där Spinn kommer att samarbeta med Göteborgs Föreningscenter i projektet Lighthouse
 
Den 7 november hade Spinn ett spännande besök från Botswana. Vänersborgs kommun har sedan lång tid tillbaka ett utbyte med Chobe District i norra Botswana och i år har ett nytt samverkansprojekt med finansiering från SIDA inletts. Projektet heter Social Inclusion 2.0 och fokuserar på att ge barn och unga med funktionsvariationer en mer meningsfull fritid. Onsdag den 22 spelas föreställningen Imagine av Gilda Stillbäck som del av AHA-festivalen på Chalmers i Göteborg och det är fri entré!

Som vi skrev om redan i förra nyhetsbrevet har nu SpinnUnga, under ledning av Anna Bergström, påbörjat arbete med sin kommande produktion. Nästa torsdag, den 23 november visas även delar av materialet upp på Litteraturhuset i Göteborg under en kulturpolitisk kväll arrangerad av Kulturverkstan. Läs mer om kvällen här.

Nästa lördag, den 25 november arrangerar SpinnVäxa en familjeworkshop i Spinnstudion. Det blir ett tillfälle att umgås både som familj och som grupp och testa olika grooves, rörelsemönster och uttryckssätt tillsammans. Läs mer om detta här. Den 2 december bjuder SpinnVäxa och SpinnUnga tillsammans med Studieförbundet Bilda in till en dag där du får ta del av Spinns arbete och få en djupare förståelse för vad det innebär att arbeta med dans i blandade grupper. Mer information om den här dagen hittar du här. Efter detta kan du passa på att dansa in julen tillsammans med SpinnVäxa och Passalen. Kom och dansa loss i skenet av discolampor och testa olika dansmoves tillsammans. Det bjuds på popcorn och pepparkakor i takt till den allra gungigaste julmusiken. Läs mer om juldiscot här.
 
foto: Mireille Leblanc


PROJEKT
Från Att till Hur
Den 5 december arrangerar Kultur i Väst Från Att till Hur – en konferens om tillgänglig scenkonst på Världskulturmuseet i Göteborg. Vi på Producentbyrån har blivit inbjudna att prata om hur man kan tänka när man vill tillgängliganpassa sin hemsida och det ska bli otroligt kul att dela med sig av de tankar och erfarenheter vi har inom det här området! Andra medverkande är bl.a. dansaren och koreografen Sindri Runudde, Regionteater Väst samt Petra Kloo Vik från Göteborgs Symfoniker. Det är fri entré och mer information om konferensen hittar ni här. Sista anmälningsdag är fredag den 24 november. Anmälan hittar ni här.

www.kulturivast.se




Förstudie dans för barn och unga
Nu är vi äntligen klara med den förstudie som vi har arbetat med under hösten! Rapporten är nu inskickad till Koncernavdelningen kultur och vi är precis på gång att även skicka ut den till de parter som vi intervjuade som en del av det här arbetet. Vi kommer att göra rapporten tillgänglig vid ett senare tillfälle, men vad rapporten i stora drag visar är de fortsatta behoven vad gäller långsiktighet, mötesplatser och ett synliggörande av fältet dans för barn och unga. Det ska bli väldigt kul att ta det här arbetet vidare.
 
 
Moving Beyond Inclusion
Det har nu snart gått två månader sedan Rovereto Choreographic Lab i Rovereto i norra Italien. På Moving Beyond Inclusions hemsida finns nu lite texter och lite fler bilder för er som är intresserade av att båda läsa och se mer kring hur vi hade det under några fantastiska sensommardagar i september. Kolla även in projektets Facebooksida för mer information. Dance Info Finland har även publicerat en mycket fin artikel som handlar om kroppar och normer inom danskonsten. Artikeln hittar ni här.

www.movingbeyondinclusion.eu
 



Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se