Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 5 maart 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Vegetariërs Ja, Damas de Blanco Nee
  2. Omhelst Cuba de internetrevolutie?
  3. De Caraiben: de reis van de krokodillen
  4. Cartoon: Cubaans inreisverbod
  5. Verkoop Cubaanse sigaren verder in de lift
  6. Concert Antwerpen: Pupy y los que Son Son
 
7.  De nieuwe Che van Havana
  8. Ambassadeurs vegetarisme in straten van Havana
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Vegetariërs Ja, Damas de Blanco Nee
In deze CubaTips treft u veel informatie aan over de stand van zaken rond de Cubaanse sigaar. Dit exportproduct is wereldwijd geliefd, maar dit jaar dreigen tekorten.
Ook informatie over eeuwenoude natuurgebieden in Cuba waar twee soorten krokodillen overleefden.
En er was een demonstratie van Amerikaanse vegetariërs in de straten van Havana (zie rubriek 8).
Het bleek al eerder: niet alles uit Amerika wordt in Cuba verdoemd. Luxe cruiseschepen zijn er welkom en Amerikaanse televisieseries kunnen in de Cubaanse hoofdstad worden opgenomen.
Maar een demonstratie van de mensenrechtengroep Damas de Blanco wordt bijna wekelijks met politiegeweld onmogelijk maakt.
 
De redactie
 
2. Omhelst Cuba de internetrevolutie?
Hoe vaak men toeristen ook waarschuwt dat zij tijdens een bezoek aan Cuba vaak offline zullen zij, zij geloven dit pas echt als ze eenmaal in Cuba zijn gearriveerd. Bij aankomst blijken hun iPads en smartphones vooral nog bruikbaar voor het maken van foto’s.

Tot hun ergernis kunnen de foto’s niet direct geposted worden op hun Instagram of Facebook-accounts. De millenials die obsessieve gebruikers van Snapchat zijn of de workaholics verslaafd aan hun email, staren tevergeefs naar hun lege schermen.
 
Reportage
Will Grant van BBC World maakte een reportage en constateert dat dit tijdelijke ongemak voor Cubaanse internetliefhebbers dagelijkse praktijk is.
Grant meldt de aanwezigheid van 240 publieke wifi-locaties en de prijs (anderhalve dollar per uur) voor internetgebruik. Het staatsbedrijf voor telecommunicatie ETECSA is ondertussen een experiment gestart met 2.000 aansluitingen op internet in particuliere woningen. Een van de gelukkigen is José Antonio Ruiz (foto), die in het oude stadscentrum enkele kamers van zijn woning verhuurt aan toeristen. Hij kan nu adverteren (bijvoorbeeld bij Airbnb) op sites en e-mails van potentiële klanten snel beantwoorden. In de proefperiode is Ruiz’ zijn internet nog gratis maar daarna worden de prijs waarschijnlijk 15 dollar voor 30 uur op een lage snelheid van 128 kilobytes. De snelste (2 megabytes per seconde) gaat 110 dollar kosten. Voor een Cubaan met een gemiddeld inkomen van $25 is dat onbereikbaar. Maar afhankelijk van de prijs, biedt het eiland honderdduizenden potentiële internetgebruikers die hopen op een internetverbinding.
 
Lees verder (Engelstalig)
 
3. De Caraiben: de reis van de krokodillen
De reis van de krokodillen, een documentaire van ARTE TV, is een reis door de tijd met veel verrassende en onbekende kanten van twee tropische paradijzen, namelijk Cuba en Hispaniola, de oudste eilanden in de Caraïben.

In Cuba ontwikkelde zich, lang voordat de Caraïben ontstonden, twee typen krokodillen: de spitskrokodil aan de kust en de Cubakrokodil in het land zelf, in het zoete water. Deze documentaire gaat in op de achtergrond van beide dieren o.a. door nog nooit eerder getoonde beelden. Zo zien we opnamen van een Cubaanse tor met giftanden en de nashornleguaan.
 
Meer info
- Documentaire De reis van de krokodillen, 44 minuten
- Uitzending: maandag 13 maart, 18.35 uur
- Daarna tot 20 maart ook via een live-stream te volgen.
 
4. Cubaans inreisverbod
De Cubaanse regering verbood de voormalige president van Mexico, Felipe Calderon en de Chileense oud-minister Mariana Aylwin de toegang tot het land. Zij zouden in Havana de Oswaldo Payá, Vrijheid en Leven-onderscheiding in ontvangst nemen.

Raúl Castro: ‘Er komen al zoveel mensen naar ons land …..en die zorgen  voor veel te veel vervoersproblemen.’
Cartoon van Garrincha.
 
5. Verkoop Cubaanse sigaren verder in de lift
Handgemaakte Cubaanse sigaren hebben afgelopen jaar weer aan populariteit gewonnen. De exclusieve importeur van de befaamde rookwaren in de Benelux, Cubacigar, zag zijn omzet met 5 procent oplopen tot ruim 20,3 miljoen euro.
 
Daarmee werd een vervolg gegeven aan de stevige groei die een jaar eerder in gang werd gezet. In 2015 pluste de omzet met meer dan 13 procent, na een lichte omzetkrimp in 2014. De verwachtingen voor 2017 zijn vooralsnog positief.
 
Nederland vooruit, België achteruit
In Nederland ging de sigarenverkoop vorig jaar met bijna een kwart vooruit. In België was daarentegen sprake van een lichte daling van de verkopen. Dit had onder meer te maken met de terroristische aanslagen in Brussel waardoor België minder buitenlandse shoppers ontving.
 
Cubacigar
Cubacigar is de distributeur van Habanos, bekend van merknamen als Cohiba, Montecristo en Romeo y Julieta. Cubacigar bestaat al sinds de jaren vijftig. De onderneming, gevestigd in het Vlaamse Overijse, levert Cubaanse 'longfillers' aan tabaksspeciaalzaken in Nederland, België en Luxemburg.
 
Bron: Beurs.nl
 
6. Concert Antwerpen: Pupy y los que Son Son
Na op jonge leeftijd als pianist en arrangeur te hebben gespeeld bij grote orkesten als Chapotín en Charangón van Elio Revé, richtte César de las Mercedes Pedroso Fernández, oftewel Pupy, in 1969 (hij was pas 23 jaar oud) samen met Juan Formell het nu legendarische Los Van Van op, waarvan hij een belangrijk deel van de nummers schreef. Met zijn composities, arrangementen en revolutionaire pianospel veranderde Pupy de koers van de salsa voorgoed.

In 2001, na 32 jaar en een Grammy Award, vond César 'Pupy' Pedroso het tijd voor iets anders. Hij richtte een eigen orkest op, dat 'zijn' lijn van songo en timba doorzette: de complexe maar uiterst dansbare mix van salsa, jazz, pop en funk, met een bezetting van vier blazers, vier zangers, bas, drums, Afro-Cubaanse percussie, piano én keyboard. Zowel de timba als de (inmiddels meer dan 150) nummers van Pupy zijn inmiddels niet meer weg te denken van de Cubaanse radio en uit het dagelijks leven van de Cubanen: met Pupy y los que Son Son verwelkomen we een levende legende.

Meer informatie:
- Tijd: concert op vrijdag 25 maart 2017, 20.30 uur
- Plaats: De Roma, Antwerpen
- Voorverkoop € 28/26 (kassa + € 2)
- Website: Consentido
 
7. Video: De nieuwe Che van Havana
Een Cubaanse skater en kunstenaar die dwarsgezeten wordt door een overal aanwezige controle, eigen aan de communistische samenleving. Maar deze eigenaar van een tattoo-shop wantrouwt ook de Amerikaanse samenevling waar de controle evenzeer aanwezig is. Hij noemt zich zelf een ‘neo-hippie-communist'.

'Dat klinkt vreemd maar het werkt. Ik ben een kunstenaar.’ Hij vreest dat de vrije-markt-economie die zijn tattoo-shop mogelijk maakte, de verschillen tussen rijk en arm zullen vergroten in Cuba, ‘alleen niet zo erg als onder Batista’. Hij zou deze tegenstellingen willen verzoenen.

Informatie
- Video YouTube: De nieuwe Che van Havana, 7 minuten
- Regie: Bryan Chang + Alex Mallis
- Productie door Allison Pottasch, 2016
 
8. Ambassadeurs vegetarisme in straten van Havana
Donderdagmiddag verschenen in de Cubaanse hoofdstad Havana vrouwen op straat die het vegetarisme prediken. Al snel kregen zij de bijnaam Vrouwen met de Slabladen omdat zij uitgedost waren met groene bladsla. De uit de VS afkomstige vrouwen behoren bij de diervriendelijke beweging PETA, People for the Ethical Treatment of Animals.

Een van de toeschouwers gaf toe dat het eten van vlees een heikel thema is onder Cubanen. Sinds de crisis van de jaren negentig is voedsel een gevoelig punt voor Cubanen. Een ander zei dat het belangrijk was wat de vrouwen beweerden, ‘maar ik begrijp niet waarom ze dit bijna geheel ontkleed doen’. Alicia, die een kookboekje dat door de actievoerders was uitgedeeld, inkeek, kwam tot de conclusie dat deze recepten nooit in Cuba bereid kunnen worden. ‘Kijk naar de ingrediënten; olijfolie, noten, tofu. En waar vind ik blauwe moerbei?’

Linken
* Website Petalatino
* YouTube: twee minuten durende reportage van de Vrouwen met de Slabladen
 
9. Culturele Agenda
* Lezing mét Cubaanse maaltijd: 5 maart in Zwijndrecht
Van 16.30 tot ongeveer 21.30 uur geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd door een Cubaanse kok in Cubaanse sfeer. De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert.
- Kosten in totaal: € 35,00 p.p. alles inbegrepen  (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd (driegangen), koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf).
- Locatie: Paladar Cubalinda.
- Aanmelden via m.kerkhoven4@chello.nl of ter plaatse (wel vóóraf!)

 
* Concert: Daymé Arocena: 5 april in Borgerhout
De jonge zangeres, componiste en koordirigente Daymé Arocena wordt omschreven als de nieuwe stem van Cuba. Enerzijds omdat haar muziek gegrond is in de klassieke ritmes van Cuba, anderzijds evenzeer omdat ook de buitenwereld present is in haar muziek. Zij streeft naar een samenhangende mix van de verschillende muzikale dialecten van Cuba in dialoog met de invloeden die zij op haar reizen oppikte. Ze maakt eigenwijze verfrissende soul/jazz met Cubaanse ritmes en spirituele invloeden. De wereldberoemde en toonaangevende BBC-dj Gilles Peterson ontdekte haar en tekende Daymé voor zijn label Brownswood Recordings, waar in 2015 haar debuutalbum Nueva Era uitkwam. In De Roma stelt zij haar ambitieuze tweede langspeelplaat Cubafonía (Brownswood Recordings) voor. Dit is muzikaal erfgoed voor de hedendaagse wereldburger om duimen en vingers bij af te likken
- Datum: 05/04/2017, 20.30 uur:
- Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 329, Borgerhout (België)
 
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14-5-2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
- Meer informatie: Singer Laren
 
10. Het laatste nieuws
* Geheime politie valt Rosa María Payá lastig
Rosa María Payá is bij het verlaten van een kerk in Havana door leden van de politieke politie lastig gevallen, uitgescholden en gevolgd. Zij was in gezelschap van Sayli Navarro van de mensenrechtengroep Damas de Blanco die hetzelfde overkwam. Lees verder
 
* Machtsvertoon politie tegen staking taxi’s
Maandagochtend werden de bewoners van Havana verrast door een alom aanwezig machtsvertoon van de politie. Reden was de aankondiging van een werkstaking van particuliere taxibezitters die via anonieme vlugschriften was aangekondigd. De chauffeurs verzetten zich tegen de vaste tarieven die de autoriteiten sinds het begin van deze maand oplegden. Zij willen door met minder taxi’s op straat te verschijnen, druk uitoefenen op de autoriteiten in de hoop dat deze een stap terug doen. In de provinciehoofdstad Santa Clara namen bijna alle taxi’s aan het protest deel. Lees verder
 
* Eisen aan fietstaxi’s in Havana aangescherpt
De autoriteiten in Havana hebben nieuwe maatregelen afgekondigd om het openbaar vervoer in de hoofdstad te regelen. Ditmaal zijn de fietstaxi’s of bicitaxis het doelwit. Zij mogen niet langer personen vervoeren buiten de wijk waar hun voertuig is geregistreerd. De fietstaxi verlicht de bestaande transportproblemen in Havana. Het taxivervoer kampt met problemen, er is een groeiende krapte aan benzine en tekorten aan auto-onderdelen. Lees verder
 
* Particulier ondernemerschap groeit ondanks obstakels
Op de hoek van de kruising Galiano en Zanja in Havana is het in de middag een drukte van belang. In de particuliere cafetaria’s wordt van alles verkocht; van brood met kroket tot lasagne met vlees. In de locatie van de staat heeft men enkel sigaretten. Eén derde van de gastronomische instellingen en diensten is op dit moment in handen van particulieren of wordt geleid door een coöperatie. Maar hun groei wordt gefrustreerd door regels, gebrek aan grondstoffen en huizenhoge belastingtarieven. Lees verder 
   
* Groot tekort aan Cubaanse sigaren door tegenvallende oogst
Het bekendste exportproduct van Cuba maakt moeilijke tijden door. Doordat de oogst van tabak tegenvalt vanwege slecht weer, kost het de Cubanen grote moeite om de sigarenproductie op peil te houden. Verkopers van Cubaanse luxegoederen in Europa melden dat de aanvoer stokt, aldus Peter van Ammelrooy in de Volkskrant. Lees verder