Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

"Carnaval leidt tot overlast en ziekten"

Vorige week stonden de straten in Den Bosch vol met mensen die de traditionele aftrap van het Carnavalsseizoen vierden. Iedereen aanschouwde de festiviteiten met een dubbel gevoel. Aan de ene kant de blije, feestende meute en aan de andere kant het zorgpersoneel dat het water aan de lippen staat. Rond Carnaval hoor je altijd voor- en tegenstanders.
 
Ik moest opeens denken aan een verhaal over een archiefstuk uit 1882 over Carnaval in Den Bosch: "Die dagen waarin inwoners van 's-Hertogenbosch zich letterlijk in twee helften gescheiden, waarin het eene deel der bevolking had te zuchten over de buitensporigheid van het andere." De geschiedenis herhaalt zich nooit hetzelfde, maar er zijn wel parallellen te trekken. Lees maar eens.
 
Margot America, redactie
 
 

Meer dan 20 miljoen Brabanders in onze personendatabase!

Deze database blijft groeien. Hier kan je zoeken naar vermeldingen van personen in archiefakten, afkomstig van de burgerlijke stand en uit oude kerkboeken (dopen, trouwen en begraven) maar ook uit andere bronnen. lees meer

Nieuwe bronnen oktober online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Soms kom je iets tegen in een film uit het archief, dat je nieuwsgierig maakt. Zo zagen we beelden van een draaiorgel in Bergen op Zoom. We ontdekten dat dit orgel in 1921 in Breda werd gebouwd en dat het daarna flink wat heeft meegemaakt. In de Tweede Wereldoorlog werd het orgelboek door de politie in beslag genomen, omdat daar het Wilhelmus en de Lippe Detmold mars, het lijflied van Prins Bernard, op stonden. Dat mocht niet van de Duitse bezetter. Pas in 2012 werden het orgel en het orgelboek herenigd. Lees het verhaal en bekijk de film van het draaiorgel." lees meer
 
Joost Hoedemaeckers, Beheerder foto- en filmarchief BrabantinBeelden

Beste verhalen deze maand

Bevrijders schrijven in poesiealbum
"Met Sinterklaas op 6 december 1944 kreeg mijn zus een poesiealbum. Een boekje waarin je je familie en vrienden een gedichtje liet schrijven met een mooi plaatje erbij. Maar ook de bevrijders lieten geschiedenis achter in het album van mijn zus (en dan die plaatjes!)." (Bijdrage: Rini de Groot).
'De gezichten worden steeds smaller, de kleding steeds groter'. Het is de tragische maar treffende beschrijving van de zware omstandigheden waarmee patiënten van psychiatrische instelling Reinier van Arkel tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken krijgen.
Jacops Hoogaarts wordt Jacob Govaert
"De ontdekking dat mijn 'stamvader' Jacobus Govaert niet uit het Oost-Vlaamse Gent komt, maar uit Riethoven bij Bergeijk, is iets waar ik als genealoog altijd naar uitkijk. Het is het stukje van de puzzel dat ontbrak en waarvan je hoopte dat je het ooit zou vinden." (Bijdrage: A.G. Govaert)
Voor 6000 gulden en drie tonnen bier
Land van Ravenstein is na de Tachtigjarige Oorlog een katholieke enclave waar het geloof actief beleden mag worden. Wandel de Hervormde Kerk in Ravenstein binnen en je stapt als het ware in een geschiedenisboek (met mooie fotocollectie!)
Thuis op de Sluis
"Omdat het thuis niet leuk was, ben ik op mijn 11de uit huis geplaatst. Zeven jaar heb ik op een internaat doorgebracht." Ad Deenen onderzoekt zijn voorouders in vaders lijn. Die zoektocht laat zien dat je  familiegeschiedenis meer met je doet dan je vooraf vermoedt. (Bijdrage: Ad Deenen)
Godart van Ahr wordt in 1548 in Gemert opgenomen in de Duitse Orde. Rond 1565 krijgt hij de leiding over de commanderij van die orde in Bekkevoort bij Diest. In 1571 keert hij terug naar Gemert, waar hij tot aan zijn dood in 1598 commandeur is. Over zijn herkomst is weinig bekend, maar Anton Schuttelaars zoekt het uit.
Marietje van Wamel zou nu 81 jaar zijn. Vlak voor de bevrijding, als ze met haar moeder Clara naar de kerk gaat aan de Graafseweg in Den Bosch, raakt ze ernstig verwond door een explosief. Later die dag overlijdt ze in het ziekenhuis. Ze is nog maar vier jaar oud. (Bijdrage: Pieter van der Schoot)
De afspraak met de winnaars van de eerste LEGO Masters in mei 2021 ging niet door. Ruim een maand later overlijdt Jan Pennings op 31-jarige leeftijd. Samen met Lola gaan we terug naar de plek die Jan al had gekozen voor dit verhaal, het Duits Lijntje.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven