Nieuwsbrief nr. 86

Juni 2017
 
Beste ,

De zon staat op vijftien graden in het dierenriemteken Tweelingen. Het is de drukste tijd op het land voor de boeren. Ook met een grote tuin ben je nu meer buiten te vinden dan binnen. De handen vertonen tekenen van landarbeid met zwarte groefjes die alleen bij lang badderen nog verdwijnen. Maar ja, dat is verspilde moeite. De energie spat er van af. Zowel bij de bloemen als in de groentebedden. Wat een groeikracht en een power!
Die power kun je aanwenden in de keuken. Bloembladeren in salade, smoothie of limonadekan, jonge scheuten in de wok, fris jong blad in de soep. 
Verderop in deze korte nieuwsbrief wat tips en een fris zomerrecept. Kort omdat er gewerkt moet worden en genoten.
 
 
Agenda
 
Plukken, proeven en proosten
Kom plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.

Aanleg en/of onderhoud van een moestuin klein of groot
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin diervriendelijk aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
Quiz vraag
 
Hoeveel transpiratievocht verlies je per dag in de zomer bij gemiddelde inspanning?
 
 Sappige roos
 
 
Als je weet dat je per dag veel vocht verliest zonder dat je het zelf merkt begrijp je dat het goed is om genoeg te drinken. Voor een frisse afwisseling neem je een fles bronwater of plat water naar keuze met of zonder smaakje en voeg er bloemblaadjes aan toe zoals stokroos, gewone roos, madeliefjes, saliebloemen, bloemen van tijm, van selderie, basilicumblad, citroen. De varieaties zijn eindeloos. Eventueel gekoeld met een blokje ijs.
Ik wens je een mooie zomer !
 
Lekkere lentesoep
 
Deze soep is fris en romig en nog gezond ook. Dat komt vooral door de doperwt en de avocado.
 
Dit heb je nodig:
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
100 gram verse of bevroren doperwten (dan laten ontdooien)
150 ml water
100 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
1 avocado
wat muntblaadjes
handje zonnebloempitten
handje verse spinazie of blad van verse snijbiet, sla, rucola
1 lepel tahin (of pindakaas als je geen tahin hebt)
1 theelepel sojasaus
sap van een limoen
eventueel wat zout en versgemalen peper
 
 
Zo maak je het klaar:
Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit de olie en fruit deze hierin. Voeg de erwten toe en roerbak kort. Doe het water, het bouillonblokje en de kokosmelk erbij. Breng aan de kook en laat even pruttelen. 
Maak intussen de avocado schoon en snijd in stukjes, evenals de muntblaadjes. Rooster eventueel de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Meng de tahin en de solie met een eetlepel olijfolie tot een gladde dressing. Als de soep klaar is voeg je de avocado, spinazie en munt toe. Pureer de soep en giet er de dressing over. Roer kort door en serveer warm.
 
Quiz antwoord
 
We verdampen gemiddeld een een halve liter tot een liter vocht per dag. Transpiratie bestaat voor 99% uit een zoutoplossing met afvalstoffen die sterker ruikt naarmate je geconcentreerder, gekruider eet.
Het is dus heel belangrijk om genoeg te drinken.
Lees hoe het verder zit. Interessant genoeg om de link zelf even te kopiëren.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/12963-vragen-en-antwoorden-over-transpiratie.html
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.