Kom je ook boeven vangen?

Kleine boefjes en grote criminelen, je komt ze allemaal tegen in de inschrijvingsregisters van Brabantse strafgevangenissen. Iedereen kan helpen de informatie daarin digitaal beschikbaar te maken. We geven het officiële startschot tijdens een themadag op het BHIC op 4 oktober 2014. Kom je ook boeven vangen?.

Verder lezen

Verbouwing depots

Vanaf medio oktober worden twee van onze depots verbouwd. Dit betekent dat een groot aantal archieven tijdelijk niet raadpleegbaar zal zijn.

Verder lezen

5000ste verhaal in verhalentrommel

Het Martinushuis van Willie Damen van de Mosselaer is het vijfduizendste verhaal dat te vinden is in onze verhalentrommel op onze nieuwe website. En daar zijn we trots op!

Verder lezen

Beste ‘boevenverhalen’

Over boeven gesproken, we hebben hieronder een paar spannende Brabantse ‘boevenverhalen’ voor je geselecteerd. Zo kom je alvast een beetje in de stemming.

Moord in de zuivelfabriek

Op 18 april 1931 werd de directeur van de coöperatieve stoomzuivelfabriek Sint Cornelius te Wanroij op gruwelijke manier vermoord. Wie was de dader? (Bijdrage: Marc van der Straaten)

"Een karretje op de zandweg reed"

Over voerman Jacobus Geene die zijn paardenkar wel heel erg liet slingeren op de grote weg bij Schaijk.

De Zwarte Ruiter

Op maandagavond 15 november 1954, even na zeven uur, dringt een gemaskerde persoon het postkantoor binnen en begint te schieten… (Bijdrage: Frans Ceelen)

Rondzwerven zonder middelen van bestaan

Mensen lastig gevallen? Gebedeld in het openbaar? Nee, niets van dit al. Toch luidde het vonnis voor Barend Costima zeven dagen gevangenis en drie jaren Rijkswerkinrichting.

De martelaar van Haaren

In de nacht van 15 op 16 April 1572 speelde zich in de pastorie van Haaren een uiterst bloederig tafereel af. Pastoor Petrus Janssen van Calmphout werd in koelen bloede afgemaakt.

Beurs gevonden? Gauw een kalf kopen!

Hoelang droomt Dina Kerkhof al van een eigen kalf? En hoe ver is zij bereid daarvoor te gaan?

Moord in Boxmeer, 1748

Johan Baptist, graaf tot den Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen, alias “de dolle graaf”, had geen al te beste naam onder de bevolking van Boxmeer.

Hendrik Jut: “een beestachtig moordenaar”

Op 17 april 1873 meldde zich het echtpaar Hendrik Jut en Christina Goedvolk bij het Vughtse bevolkingsregister. Ze hadden een woning gehuurd. Maar zo onschuldig als de achternaam van de hoogzwangere vrouw suggereerde, was dit stel niet.

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

    

Wil jij weten welke foto’s Marieke precies bedoelt? Kijk dan hier

 

 

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00