Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 18 februari 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Van de redactie
  2. Autobeurs met duurste voertuigen ter wereld
  3. Mariela Castro duldt geen tegenspraak
  4. Cartoon: Gewoond???
  5. Riksja Travel gaat reizigers in Cuba koppelen aan locals
  6. 16 februari 1959: Fidel Castro wordt premier
  7. Concert Roberto Fonseca ABUC 
  8. Damen levert 5 havensleepboten aan Cuba 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste onafhankelijke wekelijkdse nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Van de redactie
Over dit nummer
Afgelopen week was het 59 jaar geleden dat Fidel Castro zichzelf tot premier van Cuba benoemde. In deze CubaTips besteden we aandacht aan deze historische gebeurtenis.

Sinds kort kent Havana een heuse automarkt waar je een 10-jaar oude Fiat of Peugeot voor 45.000 dollar kunt kopen. U leest er in dit nummer meer over.

Damen Shipyards uit Gorkum verkocht vijf havensleepboten aan Cuba. Hier meer details.

Verder: concertinformatie over Roberto Fonseca met ABUC, een culturele agenda en het laatste actuele nieuws.
 
2. Autobeurs met duurste voertuigen ter wereld
In januari 2014 hoorde Fernando Ravsberg, journalist van de website Cartas desde Cuba, het nieuws dat de aan- en verkoop van auto’s in Cuba was vrijgegeven. Hij dacht even nepnieuws uit Miami te horen, maar toen hij bij een autozaak langs liep, bleek het bericht te kloppen. Enkel de prijzen schrikten de klanten af; Peugeots waren geprijsd voor een kwart miljoen dollar. Dat schrijft Ravsberg op zijn website Cartas desde Cuba, 8 februari 2018. Hij bezoekt de wekelijkse autobeurs in Havana.

'De Cubaanse staat had de verkoopprijs van nieuwe auto's met acht vermenigvuldigd en de prijs van gebruikte auto’s schoot ook omhoog. Kleinere modellen die jarenlang door autoverhuurbedrijven in de toeristische sector waren gebruikt, werden verkocht voor meer dan 30.000 dollar. De regering rechtvaardigde deze maatregel met het argument dat het land inzette op openbaar vervoer en beloofde dat de winst zou worden gebruikt om bussen te kopen.Tot nu toe is het onbekend hoeveel voertuigen werden verkocht, hoeveel die opbrachten en hoeveel stadsbussen daarvoor in de plaats werden aangeschaft.
 
Autobubbel
De tweedehands auto's verkochten zo goed dat de staat besloot de prijzen weer te verhogen. Sommige Cubanen deden goede zaken; ze kochten die wagens op, knapten deze op en verhuurden ze in het geheim aan toeristen voor $60 per dag. De autobubbel bereikte zo’n ongelooflijke omvang dat een Russische auto, 20 jaar oud, duurder was dan een appartement in een wijk in Havana. En je kon een vrijstaand huis kopen voor de prijs van een tweedehands, derde of vijfde hands Volkswagen Passat.'

Publieke verkoop
Ravsberg wijst op het aanpassingsvermogen van de Cubaanse bevolking. Sommigen profiteerden van deze prijsspiraal en begonnen hun eigen zaak. Nu is er ook een autobeurs in Havana ‘waar je kunt verkopen, kopen en speculeren.'
In Havana komen de autoverkopers wekelijks samen om de voertuigen te tonen die klaar zijn voor verkoop. Er zijn veel merken uit elke periode: Nissan, Lada, Volkswagen, Toyota, Moskvitch, Polski, Fiat, Peugeot of Willys, maar ook Fords en Chevrolets uit de jaren vijftig. De ‘nieuwere’ auto's zijn tien jaar oud en worden verkocht voor minstens 45.000 dollar. De goedkoopste zijn de kleine Polaquitos (een versie van de Fiat 126) die ongeveer $8.000 kosten of de Willys uit de Tweede Wereldoorlog die 17.000 dollar kosten.

Lees verder

* Website Cartas desde Cuba, 8 februari 2018

Link
* Lees ook op deze Cubaweblog met het bericht over de vrije autoverkoop van 5 januari 2014
 
3. Mariela Castro duldt geen tegenspraak
Veel meer Cubanen dan normaal hebben het afgelopen jaar asiel aangevraagd in Nederland. Twee jaar geleden stond de teller op 23 'Cubaanse' aanvragen, eind 2017 op 256.
 
Het IND heeft er inmiddels 140 behandeld en 99 procent daarvan afgewezen. Volgens het IND was het grootste deel van de aanvragen LHBT-gerelateerd. Dat wil zeggen: iemand vraagt asiel aan, omdat het vanwege zijn of haar geaardheid onveilig zou zijn op Cuba.
 
Onafhankelijken hebben het heel moeilijk
Boris Dittrich houdt zich voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bezig met de rechten van lesbiennes, homo's, bi-seksuelen en transgenders. Hij noemt de situatie op Cuba lastig in te schatten. "Voor zover wij weten word je er niet vervolgd vanwege je seksuele voorkeur.
"Wel is het zo dat de grootste organisatie voor de rechten van LHBT'ers op Cuba een monopolie heeft op het hele LHBT-circuit. Onafhankelijke homopartijen of activisten zullen het heel moeilijk hebben."
 
Cenesex: overheidsinstelling
Boris heeft het over het Cubaanse centrum voor seksuele voorlichting, Cenesex. Cenesex wordt gerund door Mariela Castro, dochter van de Cubaanse president Raúl Castro. Ze is parlementslid en gebruikt haar invloed om de rechten van LHBT'ers op de kaart te zetten. Ze heeft ervoor gezorgd dat de staat een sekse-veranderende operatie vergoedt en discriminatie van LHBT'ers op de werkvloer bij wet is verboden. Dat is een groot verschil met hoe het er 50 jaar geleden aan toeging op Cuba. Het regime van de communistische leider Fidel Castro stond alleen heteroseksualiteit toe. Dat leidde tot homofobie en tot het eind van de jaren 80 werden veel homo's in werkkampen gestopt.
 
Mariela duldt geen tegenspraak
Volgens de Cubaanse vluchtelingen heerst er nog veel homofobie in de maatschappij en komt discriminatie en grof geweld vanuit de politie vaak voor. "Je krijgt alleen hulp als je voorstander bent van het regime", zegt een van hen. "Met Cenesex verbetert Cuba haar imago naar de buitenwereld, maar dat is een show." Dittrich bevestigt dat Cenesex niet helemaal onafhankelijk is. Hij ontmoette directeur Mariela een paar jaar terug. "Ze duldt absoluut geen tegenspraak, is groot aanhanger van het regime en zit niet persé te wachten op democratie. Dat betekent dat er weinig begrip is voor individuen en groepen die het regime niet aanhangen."
 
Interview met Pedro
De NOS sprak erover met Pedro (niet zijn echte naam). Hij vroeg in december 2017 asiel aan, maar heeft inmiddels te horen gekregen dat hij Nederland moet verlaten. Hij is het er niet mee eens en gaat, net als veel andere afgewezen Cubanen, in hoger beroep.

Interview
* Lees het artikel en bekijk en beluister het interview op de NOS-website
 
4. Gewoond???
 
'Compañera, u heeft hier in deze illegale nederzetting gewoond.....'
'Omschrijf 'gewoond' aub.'

(De Cubaanse overheid wil af van illegale nederzettingen en krotten aan de randen van steden) 

Cartoon van Garrincha.
 
5. Riksja Travel gaat reizigers in Cuba koppelen aan locals
Reisorganisatie Riksja Travel gaat reizigers koppelen aan locals. “Nee, het gaat niet om liefdesmatches”, zegt Vincent Pietersen, bestemmingsexpert bij Riksja Cuba.

“Dat is een vak apart. In plaats daarvan willen we reizigers op basis van hun hobby’s matchen met Cubanen.” 
 
Hobby
Riksja ziet dat veel reizigers thuis gepassioneerd hun hobby uitvoeren, maar dat deze tijdens een vakantie vaak geparkeerd wordt, omdat reizigers niet goed weten waar ze terecht kunnen. Daar wil de reisorganisatie een handje in helpen. Pietersen: “Wij zijn als Cuba-specialisten meermalen in het land geweest en hebben een breed netwerk. Voor ons is het dus een stuk makkelijker om een verbinding te leggen. Of je nu graag gitaar speelt, geregeld gaat hardlopen of een passie voor schilderen hebt, wij vinden je ultieme match voor je.” Zo kunnen dansliefhebbers samen met een local de heupen losschudden of kun je de ring in om tegen een Cubaan te boksen.
 
Gericht zoeken 
“Er is geen vaste poule aan Cubanen waar je hobby op moet aansluiten, zoals Airbnb bijvoorbeeld aanbiedt”, verduidelijkt Pietersen. “We staan open voor elke hobby. Pas als wij van de reiziger horen wat hij of zij graag zou willen doen, gaan wij op zoek naar iemand in Cuba die dezelfde hobby heeft. Daarmee is Riksja Cuba de eerste reisorganisatie die echt inspeelt op de behoefte van de reiziger, in plaats van dat de reiziger moet kiezen uit bestaand aanbod. 

Cuba: eerste land
De nieuwe bouwsteen sluit aan bij de missie van Riksja Travel, die reizigers dichter bij hun bestemming wil brengen. “Op deze manier leer je het land en de mensen écht kennen”, aldus Pietersen. “Voor reizigers, door reizigers.” Cuba is van de 47 bestemmingen van Riksja Travel. Bij gebleken succes overweegt de reisorganisatie de bouwsteen ook in andere bestemmingen in te zetten.
 
Bron: TravelPro
 
6. 16 februari 1959: Fidel wordt premier
In de tijd van Fidel Castro speelde het kleine Cuba een onverwacht grote rol in de wereldgeschiedenis. Castro werd precies 59 jaar geleden premier van Cuba, nadat hij op 1 januari van dat jaar president Fulgencio Batista had afgezet.

Het eiland, twee-en-een-half keer zo groot als Nederland, stond vooral bekend als een plek waar rijke Amerikanen konden gokken en cuba libres drinken. Fidel Castro veranderde dat. Castro werd een revolutionaire superster toen hij de Cubaanse dictator Batista verdreef op Nieuwjaarsdag 1959. Met zijn ruige baard, Cubaanse sigaar en eeuwige uniform werd de fotogenieke Comandante al snel een van de bekendste gezichten van de Koude Oorlog.

Guerrillaoorlog
Drie jaar eerder had hij met zijn tachtig medestanders in een gammel bootje de overtocht gewaagd uit Mexico, waar hij een paar jaar in ballingschap zat. Veel van hen werden bijna onmiddellijk uitgeschakeld, maar Castro herpakte zich en begon een succesvolle guerrillaoorlog. Hij vestigde uiteindelijk een communistisch regime, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Tot 2008 leidde hij zijn land met harde hand. Daarna nam zijn vijf jaar jongere broer Raúl het roer over.

Bron: ANP/NOS, 16 februari 2018  
 
7. Concert Roberto Fonseca ABUC  
De veelgeprezen Cubaanse multi-instrumentalist Roberto Fonseca is bekend van de Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, zijn samenwerking met Fatoumata Diawara en zijn geweldige album Yo. Hij begon zijn carrière al in de vroege jaren negentig. Hij stamt uit een muzikale familie en speelt percussie, piano en leidt zijn eigen band. Hij put uit de rijke traditie van de Afro-Cubaanse muziek, maar haalt ook veel uit Amerikaanse jazz, funk en soul.
 
‘Met Abuc (een omkering van Cuba) geeft Fonseca les in de rijke geschiedenis van de Cubaanse muziek. Van contradanza tot mambo, chachacha, danzón, AfroCubaanse percussie en bolero. Je hoort de sfeer van Cachao’s descarga erin terug en ook Cubaanse hiphop ontbreekt niet. Eliades Ochoa draagt fraai bij aan Tumbao de la Unidad, het album opent met een compositie van de vergeten Amerikaanse jazzpianist Ray Bryant: Cubano Chant. Hiertoe nodigde Fonseca Trombone Shorty uit om zo vernuftig de link tussen Cuba en New Orleans te leggen. Ook de nieuwe stem van Cuba, Daymé Arocena, draagt bij aan Afro Contradanza del Espiritu Mambo. Het mooist vind ik nog  waarin Fonseca de grootsheid van Ibrahim Maalouf evenaart, maar dan op zijn Cubaans!’ (Rik van Boeckel , JAZZISM)
 
Meer informatie
* Datum: zaterdag 17 maart, 20:00
* Locatie:De Roma, Turnhoutsebaan 329, 2140 Borgerhout
* Kosten: voorverkoop € 26/24 (kassa + € 2)
 
8. Damen levert 5 havensleepboten aan Cuba
Damen Shipyards Gorinchem heeft vijf nieuwe havensleepboten geleverd aan de Empresa de Navegación Caribe, een dochteronderneming van het Cubaanse maritieme bedrijf Grupo Empresarial de Transporte Marítimo Portuario (GEMAR). Voordat de bestelling werd geplaatst, werden alle schepen in Gorinchem op voorraad gehouden en vervolgens binnen drie weken na bevestiging van de bestelling geleverd, waarbij ze op hun eigen kiel over de Atlantische Oceaan naar Havana zijn gevaren.
 
Vier van de vijf schepen zijn het bestverkopende Stan Tug 2608-model van Damen, 26 meter lang en met een boldertrek van 47 ton. De vijfde is de grotere Damen ASD 2810, met 60 ton trekkracht. Allen werden gebouwd op de Damen Song Cam Shipyard in Vietnam voordat ze naar Damen Shipyards Gorinchem werden vervoerd om op voorraad te worden gehouden voor afwerking en snelle levering. De vijf nieuwe sleepboten voegen zich bij de ongeveer 40 andere Damen-sleepboten, tankschepen en RoRo-veerboten die het Cubaanse staatsbedrijf Gemar al bezit.

Bron: Gorkums Nieuws, 13 februari 2018
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Dia's over een reis door het land van Castro: 19 februari in Middelharnis
Maandagmiddag 19 februari 2018 komt wereldreiziger Kees Terlouw dia’s vertonen over één van zijn reizen die hij met zijn partner Diny heeft gemaakt, namelijk zijn ‘Cuba-reis’: "De dia’s worden door middel van zgn. overvloeiprojectie vertoond op een groot scherm, deze manier van projecteren komt zeer rustig over." Dit op uitnodiging van PCOB-Goeree-Overflakkee. De middag wordt gehouden in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis en begint om 14:00 uur. Entree: €2,00.
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
* Musical On Your Feet: t/m april 2018 in Utrecht 
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: http://www.onyourfeet.nl
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Reisverbod voor Dagoberto Valdés (10 februari 2018)
Dagoberto Valdés, directeur van het Centro de Estudios Convivencia (CEC), kon afgelopen woensdag niet aan boord gaan van een vliegtuig dat hem van Havana naar Miami zou brengen. Op het vliegveld liet een medewerker van de Dienst Immigratie hem weten dat hij het land niet mocht verlaten. Valdés, een actieve katholieke leek, zou in Florida deelnemen aan de Sociale Katholieke Week. In 1999 ontving Dagoberto Valdés ín Amsterdam uit handen van Prins Claus een belangrijke onderscheiding voor zijn inspanningen op cultureel en sociaal gebied in Cuba. Lees verder
 
Nederland ontkent grote aantallen asielverzoeken uit Cuba (12 februari 2018)
De Nederlandse autoriteiten bestrijden dat 2.500 Cubaanse burgers in Nederland in afwachting zijn van politiek asiel. Dit hoge cijfer werd vorige week verspreid door Cuba-kritische publikaties. De meeste asielzoekers zouden behoren tot de LGBTI-gemeenschap in Cuba.
Lees verder
 
Reis 6 activisten naar Buenos Aires verboden
(13 februari 2018)
De Cubaanse immigratiedienst heeft verhinderd dat 6 Cubaanse activisten dit weekend naar Argentinië reisden om deel te nemen aan workshops over verkiezingsprocessen. Dat meldt Julio Aleaga, lid van het onafhankelijke platform Kandidaten voor de Verandering / Candidatos por el Cambio. Er zouden dit weekend 10 activisten naar Argentinië reizen, maar slechts 4 mochten daadwerkelijk vertrekken. Onbekend is waarom sommigen wel en anderen niet mochten vertrekken. Lees verder 
   
* Schuldeisers bieden Cuba ‘aanzienlijke schuldverlichting (14 februari 2018)
Cuba’s commerciële kredietverschaffers hebben Cuba ‘zeer aanzienlijke schuldverlichting’ aangeboden. Dit voorstel is Cuba eind januari voorgelegd en volgens twee betrokken adviseurs willen de crediteuren duidelijk maken dat bij in gebreke blijven de schuldeisers de druk op Cuba zullen opvoeren. Lees verder
 
* Inbeslagname boek urbancultuur op Internationale Boekenbeurs in Havana  (16 februari 2018)
De Cubaanse autoriteiten hebben op de Internationale Boekenbeurs van Havana alle exemplaren van het boek Rapear una Cuba utópica van de Spaanse schrijver Alejandro Zamora Montes in beslag genomen. Dit boek kwam uit bij de Spaanse uitgever Guantanamera en bevatte gesprekken en reportages over de invloed van  de urbanmuziekcultuur in Cuba. Lees verder