INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. De politieke invloed van militairen in Latijns-Amerika
3. Airbnb levert Cubanen 40 miljoen dollar op
4. Historisch geheugen van de Cubanen verknipt
5. Cubaan tekent cover Der Spiegel
6. Prado wordt La Rambla van Havana
7. Mister Universo 2017 uit Cuba?
8. Strafkorting voor uit Cuba teruggekeerde crimineel 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
In deze CubaTips staan veranderingen in Cuba centraal. Een Nederlander blikt met nostalgie terug op de Paseo del Martí oftewel het Prado van weleer.
Voorheen een ontmoetingsplek in Havana voor Cubanen en anderen. Ondertussen is de boulevard omringd door moderne hotelflats (zie foto) en er komen er nog meer.
Onder de nieuwsberichten treft u een artikel aan waarin de modernisering in Cuba vanuit een macro-niveau wordt bezien. Een bekende journalist constateert in een bijdrage Cuba: socialisme, privé-eigendom en rijkdom dat zonder de mogelijkheid om kapitaal te verwerven de nieuwe eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven nooit ondernemer zullen worden. De regering wacht een zware taak en zou minder krampachtig moeten omgaan met het 'vergaren van kapitaal', aldus deze journalist.
Tenslotte: het perspectief op veranderingen in Cuba kan aanstaande vrijdag grondig worden omgegooid als president Trump naar Florida vliegt om daar zijn beleidsmaatregelen rond Cuba bekend te maken.
|
2. De politieke invloed van militairen in Latijns-Amerika |
De strijdkrachten in Latijns-Amerika zijn relatief klein en hebben meer opgetreden in binnenlandse conflicten dan in oorlogen met buurlanden. Ze hebben altijd belangrijke politieke invloed gehad, die verschillende vormen heeft aangenomen. Nu raakt bijvoorbeeld de regering van Venezuela steeds meer in een militaire dwangbuis. Ook na de laatste golf van militaire dictaturen genieten de militairen nog veel vertrouwen van de bevolking. Dit betoogde de in militairen en geweld gespecialiseerde socioloog Dirk Kruijt recent in een lezing in Amsterdam.
Latijns-Amerikaanse militairen wijken op belangrijke punten af van wat we in Europa gewend zijn. Zo begon Dirk Kruijt, emeritus hoogleraar Ontwikkelings-vraagstukken aan de Universiteit Utrecht, zijn lezing over de politieke invloed van militairen in Latijns Amerika op het CEDLA in Amsterdam op 19 mei. Kruijt bestudeert al jaren Latijns-Amerikaanse militairen en guerrillastrijders, waarbij hij hen ook uitgebreid interviewt over hun opvattingen en ervaringen. Van de hand van Jan de Kievid verscheen op de website La Chispa een uitgebreid verslag
Cuba
Kruijt beschrijft de ‘institutionele coupes door landmacht, marine en luchtmacht samen’, meestal gesteund door de Verenigde Staten, die zich in de jaren zestig afspeelden in landen als Peru (1962), Brazilië (1964), Chili (1973) en Argentinië (1976). Hij wijst ook op de rol van het Cubaanse leger.
Citaat: Heel anders waren de ontwikkelingen in Cuba, waar een vrij kleine guerrillabeweging het gedemoraliseerde leger van dictator Batista versloeg. In twee jaar werd die guerrilla omgevormd tot een regulier leger van voor Latijns-Amerikaanse begrippen buitengewone omvang. Midden jaren zeventig waren de Cubaanse strijdkrachten zelfs groter dan die van Brazilië, terwijl Brazilië toen een militaire dictatuur was en twintig keer zoveel inwoners telde. Cuba had, na de Verenigde Staten, zelfs de grootste strijdkrachten van het westelijk halfrond. Cuba gaf militaire steun aan de linkse bewegingen in andere landen in Latijns Amerika en Afrika. Uit het recente onderzoek van Kruijt, als boek gepubliceerd als Cuba and Revolutionary Latin America. An Oral History, blijkt echter dat die steun in aantallen militairen in Latijns Amerika tamelijk gering was, behalve aan de guerrilla in Nicaragua. In elk geval veel kleiner dan vaak wordt gedacht.
|
3. Airbnb levert Cubanen 40 miljoen dollar op |
Cubanen die via Airbnb hun huis of appartement verhuurden aan Amerikaanse toeristen, ontvingen tussen april 2015 en nu in totaal 40 miljoen dollar. Cuba is een van de snelst groeiende locaties van Airbnb; het bedrijf is in 70 steden en dorpen op het eiland aanwezig.
Cuba staat op de 9 e plaats op de lijst van populaire Airbnb-bestemmingen. Australië, Nederland en Thailand scoren hoger, aldus een rapport van het bedrijf zelf. In 2016 maakten 12% van de Amerikaanse toeristen die naar Cuba gingen, gebruik van een Airbnb-lokatie.
Foto: medeoprichter Nathan Blecharczyk van Airbnb in Cuba
|
4. Historisch geheugen van de Cubanen verknipt
|
Jancel Moreno beschrijft op de website Havana Times hoe de Cubaanse media niet ophouden te vermelden hoe Amerikaanse regeringen sinds de triomf van de Revolutie in 1959, geprobeerd hebben deze te ondermijnen. En dan is er weer een plechtige herdenking van bijvoorbeeld de explosie die zich in 1960 voordeed aan boord van het Franse schip La Coubre* of een documentaire over ‘de meest recente gezagsondermijnende aanval’ van de noorderburen van Cuba.
Moreno begijpt de behoefte van de Cubaanse regering ‘de haat en de afwijzing van de VS’ te doen groeien. Jongere generaties moeten immers kennismaken met revolutionaire subversie waarin het overduidelijk is wie de schurk is. De meeste getuigenissen bevatten dan ook de zinsnede: Wij Herinneren Ons. Moreno wijst op de eenzijdigheid en verkniptheid bij deze historische herinneringen. Citaat: ‘Zijn we vergeten hoeveel Cubanen werden en worden in elkaar geslagen door politie en militairen uit Cuba zelf? Zijn we vergeten hoeveel Cubanen emigreerden en alles moesten achterlaten vanwege de onderdrukking? Hoeveel Cubanen er nu van universiteiten worden verjaagd vanwege hun politieke opvattingen? StrafkampenHij wijst ook op de vervolging tussen 1965 en 1968 van 25.000 mannen en vrouwen (waaronder kunstenaars, lhbti’ers, dominees en priesters) die onder dwang werden afgevoerd naar de provincie Camagüey en werden opgesloten in de werkkampen van UMAP. Moreno: ‘Ik zal, net als miljoenen andere Cubanen deze pagina’s uit de geschiedenis van Cuba nooit vergeten en we hebben geen televisiedocumentaires nodig om ons daar aan te herinneren. Ook wij blijven ons herinneren.’ Link * Juan Moreno, website Havana Times (Engelstalig), 7 juni 2017Noot * De La Coubre was een Frans vrachtschip van 4310 ton dat op 4 maart 1960 tweemaal explodeerde en vervolgens uitbrandde in de haven van Havana in Cuba. Het schip was geladen met 76 ton Belgische artilleriegranaten, handgranaten en vuurwapenpatronen. Tijdens het lossen aan de kade kwam het rond 15.10 uur tot een explosie. Een half uur later, nadat honderden mensen waren toegestroomd om de gewonden te helpen, volgde een tweede, nog krachtiger explosie. De gebeurtenis kostte naar schatting 75 tot 100 personen het leven en er vielen zo'n 200 gewonden. |
5. Cubaan tekent anti-Trumpcover Der Spiegel |
Bovenstaande omslag van het Duitse weekblad Der Spiegel was afgelopen week van de hand van de Cubaanse ontwerper Edel Rodríguez. Deze legt op Twitter uit dat hij president Trump tekende als een golfspeler met de Planeet Aarde in vlammen.
|
6. Prado wordt la Rambla van Havana |
Op Cuba Forum vreest Encantó de teloorgang van de promenade Paseo del Marti, beter bekend als Prado in Havana. Volgens Encantó worden nu al replica’s van de bekende oldtimers spiksplinternieuw uit China ingevoerd. Hier volgt zijn/haar hartenkreet.
‘Binnen 5 jaar zal men Paseo del Marti (Prado) niet meer herkennen en alleen de promenade met de leeuwen zal herinneren aan het Havana dat ik 10 jaar geleden heb leren kennen. Waar ik het zo machtig vond om, zonder een cent op zak, hele dagen te kuieren en te spreken met de bewoners, waarbij de rum werd rondgegeven om te toasten op de Victoria de la Revolución / Triomf van de Revolutie.’ Meer hotels‘Bekende gebouwen zoals het Capitolio en Gran Teatro zullen eind dit jaar helemaal gerestaureerd zijn. Aan de oostzijde van Parque Central werd begin deze maand het totaal verbouwde winkelcentrum Manzana de Gómez geopend als 'Gran Hotel Manzana y Kempinsky Habana' (uitgebaat door top-keten 'Kempinsky' uit Genève). Verderop richting Malecón wordt de klok rond gewerkt aan 3 bijkomende hotels: hotel Regis, hotel Packard (jarenlang hebben de oude gevels in steigers gestaan) en hotel Prado y Malecón tussen Malecón en San Lazaro. Van diverse bewoners in de vervallen panden aan de Paseo del Prado verneem ik dat zij door de overheid elders zullen gehuisvest worden en dat hun woningen plaats moeten maken voor meer nieuwe hotels, winkels en restaurants.' Ontmoetingsplaats'Het Prado zal binnen korte tijd niet langer de koele ontmoetingsplaats zijn waar de Habañeros, die in aangrenzende straten wonen, 's avonds samenkomen, maar een soort Rambla (Barcelona) waar horden luidruchtige toeristen over elkaar struikelen en tot laat in de nacht de terrasjes bevolken. Het enige dat nog zal herinneren aan het authentieke Cuba zullen de oldtimers zijn. Replica's die spiksplinternieuw uit China worden ingevoerd. Als ik over nog eens tien jaar op vakantie ben in Havana en op het bovendek van die lelijke tourbus zit, dan zal ik mij iedere meter van Prado herinneren waar ik sympathieke mannen, vrouwen en kinderen heb ontmoet. Het psssst hoorde van de jinitero die mij probeerde te lokken en de policia die dacht alles in de gaten te hebben. De voordeuren gewoon kon openduwen en door de bewoners vriendelijk voor het avondmaal werd uitgenodigd. Zij zullen ondertussen in de buitenwijken van San Miguel del Padrón, Cotorro of Arroyo Naranjo wonen, in een betonnen Sovjet blok of een houten hut waar de hoop op een beter leven kleiner is dan ooit.'
Bron: Cubaforum, 6 juni 2017 |
7. Mister Universo 2017 uit Cuba? |
André Miguel Bernal is naar de Dominicaanse Republiek gevlogen om daar deel te nemen aan de Mister Universeverkiezingen van 2017. André Miguel Bernal woont in Havana, is 23 jaar oud en 1 meter 83 lang.
Volgens zijn Facebookpagina werkt hij voor het modellenbureau Agencia Actuar. Op de publieksverkiezing via internet staat de Cubaan op dit moment op de 12e plaats met 7.987 stemmen. Op 16 juni wordt de winnaar van de Mister Universo 2017 bekend gemaakt.
Linken * Facebook Miguel Bernal * Wikipedia (Spaans) over Mister Universo 2017 |
8. Strafkorting voor uit Cuba teruggekeerde crimineel |
Jose Gerardo González (26) in Miami krijgt een lagere straf omdat hij uit Cuba terugkeerde om in de VS voor de rechter te verschijnen. González vluchtte twee jaar geleden naar het eiland vanwege zijn rol bij het Medicare schandaal in de gezondheidzorg van Florida; de fraude bedroeg 130 miljoen dollar. De eerste verantwoordelijke was zijn schoonvader, Reynaldo Castillo. Hij vluchtte ook en men vermoedt dat hij in Cuba gevangen zit.
De rechter verminderde zijn eis van 9 tot 7 jaar gevangenisstraf vanwege González terugkeer. ‘Er is een beduidend aantal verdachten, dat naar Cuba is gevlucht en niet terugkeerde. Wanneer iemand terugkeert, verdient hij enig krediet.’ Hij verwees naar enkele tientallen Cubaanse emigranten die in de afgelopen jaren voor honderd miljoenen dollars verduisterden bij het federale Medicare program en vervolgens het land ontvluchtten naar Mexico of Cuba |
* Carnaval Santiaguero: 21-27 juli in Santiago de Cuba Het carnaval van Santiago de Cuba staat bekend als het beste carnaval van Cuba. Het carnaval kent een rijke historie die teruggaat tot de 17e eeuw. Typerend voor Carnaval Santiaguero zijn de Afrikaanse invloeden. Periode: 21 - 27 juli 2017.
* Festival Latino Americano Rotterdam: 23 tot 27 augustus 2017 LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier. Meer informatie op de website. |
* Alternatieve homobeweging wil los van de staat opereren
Cubaanse activisten willen een beweging voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen (LHBTI) zonder de ‘politieke agenda’ van Mariela Castro, directeur van het officiële CENESEX-instituut. Drie van hen spraken met de website 14ymedio. Juana Mora Cedeño, directeur van Arco Iris Libre de Cuba, zal niet ontkennen dat Mariela Castro, de dochter van Raúl Castro, veel zaken bespreekbaar heeft gemaakt, maar het gaat niet alleen om homorechten, de ‘bevordering van de integrale mensenrechten is onze prioriteit, aldus Juana Mora Cedeño (foto). Lees verder
|
* NYT: Terugdraaien Cubabeleid zal de VS isoleren
Cuba en de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida wachten met spanning op de maatregelen tegen Cuba die president Trump deze maand zal afkondigen. In een redactioneel commentaar schreef de New York Times maandag jl. dat naar verwachting veel van de initiatieven van Obama zullen worden teruggedraaid. De krant citeert een onderzoek van Engage Cuba dat heeft berekend dat het terugdraaien van de maatregelen van Obama de Amerikaanse economie meer dan 6,6 miljard dollar en 12.000 arbeidsplaatsen zal kosten. Lees verder
|
* Minder aanhoudingen, meer geweld tegen activisten in maand mei De Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening / Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional meldt in het verslag over de maand mei dat 373 gevallen van ‘arbitraire aanhoudingen’ werden gemeld, minder dan de 475 gevallen een maand eerder. Het aantal incidenten waarbij sprake was van fysieke agressie, steeg van 11 tot 14. Lees verder
|
* Nieuwe vluchten Frankrijk – CubaDe Franse luchtvaartmaatschappij Corsair vloog donderdag jl. voor de eerste maal met een Boeing 747 van Parijs naar Havana. In principe zullen er 2 vluchten per week plaatsvinden. De Boeing heeft een capaciteit van 533 passagiers. Op de eerste vlucht was de president-directeur Pascal de Izaguirre aan boord, die aankondigde dat een derde vlucht is gepland voor de winterperiode met bestemming het toeristenoord Varadero. Lees verder
|
* Cuba: socialisme, privé-eigendom en rijkdom
Het Cubaanse parlement heeft uiteindelijk een van de fundamenten van de hervormingen van president Raúl Castro en zijn regering, met enige aarzeling goedgekeurd. De officiële erkenning van het particulier eigendom en de mogelijke opeenhoping van rijkdom leiden bij veel volksvertegenwoordigers tot wantrouwen. Zij vrezen de accumulatie van rijkdom die zou kunnen leiden tot de sociale ongelijkheid, die de rest van Latijns-Amerika kent, aldus de journalist Fernando Ravsberg op de website Cartas desde Cuba. Lees verder |
| |