Nytt på bloggen:
En livsfarlig skicklighet
Det slår mig när jag får frågan att skriva det här inlägget. Inte en enda av alla de diskussioner som jag haft med mitt barns förskola har handlat om genus. Inte en enda.
Anna- Karin Wyndhamn, gymnasielärare och doktorand i pedagogiskt arbete vid Göteborgs Universitet är augusti månads bloggskribent. Hon har även mångårig erfarenhet av att jobba med likabehandlingsfrågor. Läs hela blogginlägget här >
- - - - - - -
Barnteaterakademin åker till Newcastle
Barnteaterakademin har fått stöd från Västra Götalandsregionen för att göra ett internationellt kulturutbyte mellan unga dramatiker i Sverige och England. I oktober reser delar av Barnteaterakademins styrgrupp tillsammans med tre av deltagarna i Dramatikerprojektet ( läs mer om det här >) till Newcastle för att delta i samtal kring dramatik, metodutveckling och hur man kan jobba med ungas kreativa skapande. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev. Resan kommer även att dokumenteras på vår hemsida.
- - - - - - -
Seminarieserie om barnteater
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus.
8 oktober kl 19-21 - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
Medverkande: Peter Lorentzon (skådespelare, Regionteater Väst), Kristina Ros, (dramatiker/dramaturg, Masthuggsteatern) och Lars-Eric Brossner (regissör, Folkteatern). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik.
5 november kl 19-21 - Barnteatern och skådespelaren Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
Vilka specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vilka krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
Medverkande: Niklas Hald (doktorand, Stockholms Dramatiska Högskola), Lars Melin (teaterchef, Smålands Dans och Teater), Gunilla Johansson (Skådespelare, Backa Teater) och Hans Brorson (skådespelare, Masthuggsteater). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik.
3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dittvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller är barnteatern den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?
Medverkande: Josefin Neldén (skådespelare, Backa Teater), Johan Friberg (skådespelare, Angereds Teater) och Cilla Jelf (konstnärlig ledare, Regionteater Väst). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik.
Plats: Artisten,
Schildknechtteatern, T 2
Biljetterna kostar 20 kr och bokas via epost på Högskolan för scen och musik, biljett@hsm.gu.se (uppge namn och evenemang) eller via telefon: 031-786 40 01. Du kan även köpa biljetter på plats.
|