BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 7
september 2012
Skolstart... I år börjar mitt äldsta barn i fjärde klass och mitt yngsta i första. Det är en omtumlande period att, som mellanstadiebarn få mer ansvar, fler läxor och att gå hem själv efter att skolan slutat. För en förstaklassare är det ännu mer nytt. Läskoden ska knäckas, man ska helt plötsligt sitta still på sin stol och jobba till det blir rast. Det är klart att minnena väcks om hur det var när man själv började skolan...
 
Denna månads blogginlägg har tema skola/förskola. Anna-Karin Wyndhamn skriver bl a om hur barngruppernas storlek påverkar pedagogernas möjlighet att skapa en meningsfull verksamhet - om hur skolledning hänvisar till pedagogernas skicklighet när verksamheten, säkerheten och arbetsmiljön ifrågasätts. Det är mycket intressant läsning!
 

Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
Nytt på bloggen:
En livsfarlig skicklighet
 
Det slår mig när jag får frågan att skriva det här inlägget. Inte en enda av alla de diskussioner som jag haft med mitt barns förskola har handlat om genus. Inte en enda. 
 
Anna- Karin Wyndhamn, gymnasielärare och doktorand i pedagogiskt arbete vid Göteborgs Universitet är augusti månads bloggskribent. Hon har även mångårig erfarenhet av att jobba med likabehandlingsfrågor. Läs hela blogginlägget här > 
 
 
- - - - - - -
Barnteaterakademin åker till Newcastle
 
Barnteaterakademin har fått stöd från Västra Götalandsregionen för att göra ett internationellt kulturutbyte mellan unga dramatiker i Sverige och England. I oktober reser delar av Barnteaterakademins styrgrupp tillsammans med tre av deltagarna i Dramatikerprojektet (läs mer om det här >) till Newcastle för att delta i samtal kring dramatik, metodutveckling och hur man kan jobba med ungas kreativa skapande. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev. Resan kommer även att dokumenteras på vår hemsida. 

 
- - - - - - -
Seminarieserie om barnteater
 
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. 
 
 
8 oktober kl 19-21 - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken 
 
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?

Medverkande: Peter Lorentzon (skådespelare, Regionteater Väst), Kristina Ros, (dramatiker/dramaturg, Masthuggsteatern) och Lars-Eric Brossner (regissör, Folkteatern). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik.
 
 
5 november kl 19-21 - Barnteatern och skådespelaren
Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
 
Vilka specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vilka krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?

Medverkande: Niklas Hald (doktorand, Stockholms Dramatiska Högskola), Lars Melin (teaterchef, Smålands Dans och Teater), Gunilla Johansson (Skådespelare, Backa Teater) och Hans Brorson (skådespelare, Masthuggsteater). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik. 

3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
 
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dittvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller är barnteatern den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?

Medverkande: Josefin Neldén (skådespelare, Backa Teater), Johan Friberg (skådespelare, Angereds Teater) och Cilla Jelf (konstnärlig ledare, Regionteater Väst). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik. 
 
Plats: Artisten,
Schildknechtteatern, T 2
Biljetterna kostar 20 kr och bokas via epost på Högskolan för scen och musik, biljett@hsm.gu.se  (uppge namn och evenemang) eller via telefon: 031-786 40 01. Du kan även köpa biljetter på plats. 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar
i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Månadens tips!

Ensam mullvad på en scen.
En orientalisk musiksaga 
efter Ulf Nilsson & Eva Erikssons bok. Regi Rebecca Alverfors.
Medverkande: Charlotta Grimfjord Cederblad. Musiker: Ahmad Al Khatib och Anna Ottertun. Från 7 år. Premiär 8 oktober på Teater Kurage www.hagateatern.se
 


10minus4
Var och när skapar vi vår sexualitet? Vem har lärt mig det jag vet och kan? Och varför kallas det sexualitet, inte sensualitet? Ensemblen utforskar normer, tankar och känslor kring vår tids mest exponerade drivkraft. Från 14 år. Urpremiär 14 september på Regionteater Väst.www.regionteatervast Göteborgs Universitets föreläsningsserie: Barnkulturforskning i dag. Tvärvetenskapliga föreläsningar under fyra onsdagar under hösten 2012. 
3 oktober: Tv-program, musik och litteratur för barn
På Göteborgs Stadsmuseum kl 15-19. Sal: SA Hedlundsrumet. www.barnkulturgoteborg.se 

   
  Assitej bjuder in till internationell workshop för skådespelare, regissörer och dramatiker/dramaturger på Ung Scen/öst. Marika Ingels från Belgiska produktionshuset CAMPO leder endagars-workshopen på temat att arbeta med barn och unga på scen. Varför barn på scen för en vuxen publik? Vad innebär det för barnen att medverka i en "vuxenföreställning"? Vilka metoder använder vi? Hur konstrueras barndom på scen? 24 nobember på Ung Scen/öst Mer info på assitej.se

   

   
  Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
  info@barnteaterakademin.se.
   
  Kontakta
  Barnteaterakademin
   
  Lisa Nowotny, projektledare
  0706-47 94 18
  031-331 54 08
  info@barnteaterakademin.se

  Adress:
  Barnteaterakademin
  Angereds Teater
  Triörgatan 1, 424 65 Angered

  BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se