19 maart 2018
 
 Het voorjaar van start
Groninger Blaarkop Webshop Boerderij Blog

Maart roert zijn staart, en dat geldt dit jaar ook zeker: maart begon met flinke vorst, vervolgens leek het volop lente, opgevolgd door regen en wind. En nu is het alweer een paar dagen flink koud, maar met een heerlijk zonnetje. 
Wij hebben het wel gemerkt op de boerderij, de vorst heeft er goed ingehakt. Momenteel hebben wij stallen in gebruik die op verschillende punten wat verouderd zijn, zo ook de waterleidingen. Gevolg hiervan was dat deze bevroren raakten. Maar die mooie koeien van ons hebben toch heel wat water nodig, waardoor er heel wat heen en weer gelopen is om ze van water te kunnen voorzien. Toen alles eenmaal goed ontdooid was, waren er leidingen lek... Hoort er allemaal bij, zeggen we dan maar. 
Toch gaan we zeker, bij het aanpakken van de stallen aankomend seizoen, de waterleidingen goed aanpakken en verbeteren (winterproof maken). 
 
We hopen dat de koeien gauw de stallen uit kunnen: de prachtige Groninger Blaarkop koeien weer vrij en blij in de natuurweides, dát zien wij het liefste. 
 
 
 
Joel Salatin
Wij zijn bijzonder trots te kunnen melden dat Eytemaheert mede organiseert aan een bijeenkomst met key-note speaker Joel Salatin, Amerikaans boer en pionier op het gebied van goed en duurzaam boeren.
Op maandag 23 april komen houders van zoogkoeien, betrokken partijen en geinteresseerden tezamen om te spreken over fantastisch vlees. Het houden van Nederlandse zoogvee is zo ontzettend waardevol op verschillende vlakken, waaronder zeker voor de natuur en de biodiversiteit. Dat geluid willen wij laten horen, ook omdat de tijdsgeest lijkt te zijn dat het consumeren van vlees per definitie slecht is.
Daarbij worden de pijlen vooral gericht op de bio-industrie, maar dat is een onjuiste presentatie van de vele nuances binnen de sector. 
Dat wij gevraagd zijn mee te organiseren, stemt ons optimistisch en gemotiveerd: met elkaar kunnen we onze sector een gezicht geven.
 
 
Erkend leerbedrijf
Sinds kort zijn wij een Erkend Leerbedrijf. Dat wil zeggen dat wij MBO-studenten een stageplek mogen bieden binnen ons bedrijf. Dat is fijn, want wij betrekken graag gemotiveerde jonge mensen bij ons bedrijf, wij zijn maatschappelijk betrokken én wij zijn behoorlijk groeiende, dus er is werk genoeg.
Wij hebben al langer leerlingen van het VMBO als stagiairs, deze uitbreiding van de mogelijkheden is dan ook heel positief. Ben/ken jij toevallig iemand die zou passen binnen ons groeiende bedrijf? In stage- of dienstverband? Neem vooral contact met ons op!
 
 
Waar zijn wij verder druk mee? 
De fosfaatwetgeving houdt ons nog steeds erg bezig, waarbij wij wel ontwikkelingen verwachtenvanuit de overheid. We zijn er echter nog niet, dus het zal ons nog wel even bezighouden. Ben je hierin geinteresseerd? Houd dan vooral de diverse media in de gaten, wij hopen dat er deze week positief nieuws naar buiten zal komen.
Daarnaast is er dinsdag 20 maart (NPO2, 21:25 uur) een uitzending van De Monitor, een onderzoeksjournalistiek tv-programma, waarvan deze uitzending het thema 'boer en beleid' heeft. De fosfaatwetgeving wordt aan de kaak gesteld, vooral in het licht van de effecten op de zeldzame runderrassen. Op de website van De Monitor worden al diverse artikelen getoond, als voorproefje voor de uitzending. Ook wij hebben een bijdrage geleverd aan deze uitzending, zie dit filmpje.
 
Stoofvlees en gehakt
Lamskoteletten
 
€ 7,10
lamsschouder

Bildtstar
 
€ 3,00

 
Ondertussen in de webwinkel
 
Een nieuwe productgroep in onze winkel, verre van exotisch of vernieuwend, maar des te smaakvoller en voedzamer: de vertrouwde aardappel. Zó uit de Groninger klei via Eytemaheert bij jou op tafel. Perfect te combineren met het (h)eerlijke vlees van Eytemaheert natuurlijk :)
De aardappels nemen wij rechtstreeks af van Menko van Zwol, aardappelboer in hart en nieren. Van Zwol heeft zijn boerderij in Spijk, in het noordelijkste puntje van de provincie Groningen. Hier vind je de lekkerste aardappels, op duurzame wijze geteelt.
Nu hebben wij drie soorten aardappels in het assortiment, in de zomermaanden zullen dit andere soorten zijn (vanwege de beschikbaarheid). Naast de aardappels, verkopen wij ook uien van Van Zwol.
 
Pasen
Het is al gauw pasen (1 en 2 april), bestel dus tijdig je paasproducten bij Eytemaheert. Lam is populair, maar ook kip of rundvlees misstaan niet op de Paastafel. 
Bij de brunch biologisch brood, een lekker sapje en zoete honing, je vindt het in de webwinkel.
Wij leveren in het Paasweekend op zaterdag 31 maart, zondag 1 april heeft onze vervoerder ook een vrije dag. 
 
 
 
 
Social Media
Volg jij ons al? Volg onze belevenissen en nieuwe producten op de voet.
 
Heb je een lekker gerecht gemaakt van onze producten? Deel je foto's, gerechten en tips. Vinden we altijd leuk!
 
 
Langskomen?
Je bent van harte welkom, maar om er zeker van te zijn dat wij aanwezig zijn en tijd hebben om je goed te ontvangen is het maken van een afspraak wel gewenst: mail ons vooral info@eytemaheert.nl 
Wil je ter plekke iets bij ons kopen? Bestel bij voorkeur wel even via de website en kies dan voor afhalen. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat, omdat wij geen fysieke winkel hebben. Afhalen gaat dus op afspraak.
Rechtstreeks van de boer                         Duurzaam kwaliteitsvlees    Korte levertijden