Nieuwsbrief nr. 129
 
April 2021
 
Dag ,

Met de zomertijd, dit mooie weer en de zingende vogels speelt het leven zich al meer buiten af. Te merken aan de overvolle parken en geluiden hierover op radio en t.v. Het is fijn om je energie te voelen toenemen door er op uit te trekken. De meeste factoren om gezond te blijven zijn goed eten en bewegen. Goed eten heeft enorm veel invloed op je welzijn en energie.
 
Momenteel ben ik veganistisch bezig. Om eens te kijken wat dat met me doet. Dat is naast het vegetariër zijn toch wel weer een stap verder. Zo genoot ik van een boterham met kaas en een cappucino. Daar heb ik nu allemaal alternatieven voor. Zo at ik vandaag als lunch een Italiaanse bol met linzenpaté. Best lekker maar wel anders.
 
Het recept voor deze maand is de Witte Donderdagsoep. Dat is vandaag, Witte Donderdag, en deze dag gaat vooraf aan Goede Vrijdag, gevolgd door Pasen. Daar heb ik nog geen foto van want ik ga hem zelf ook nog maken. Je vindt het recept verderop in de nieuwsbrief. Met een lekker stukje zelfgebakken brood is het een vullende maaltijd. 
 
 
Gisteren was ik in de Minderbroederskerk waar het kruis van The Passion opgesteld staat. Bijzonder om even zo dichtbij te zien. De sfeer was sereen, mooi licht door de glas in loodramen en het orgel werd bespeeld. Op naar Pasen.
 
Klik hier voor de uitleg.
 
Afval
 
Vorige maand schreef ik over afval en dat ik en nog een heleboel anderen hier in de omgeving afval rapen. Er wordt gezegd door geleerden dat wanneer ieder mens elke dag 1 stuks afval zou meenemen naar huis Nederland binnen een week schoon zou zijn. 

Toch is mijn hond afgelopen weekend met gierende spoed opgenomen bij de dierenarts met een vergiftiging. Ze vermoeden dat ze een of andere drug heeft binnengekregen tijdens het loslopen. We waren er op tijd bij en ze heeft het gelukkig gered maar het had niet langer moeten duren. Dat was een spannend etmaal.

Misschien wil jij ook wel een schonere omgeving en kun je af en toe afval rapen. Je kunt ook je eigen actie starten. https://www.supportervanschoon.nl/
 
Witte Donderdag soep
 
Morgen is het Goede Vrijdag. En deze soep wordt gegeten op Witte Donderdag, de dag voorafgaand aan Goede Vrijdag.
 
De soep, met 3 x 3 reinigende voorjaarskruiden, is in sommige delen van Duitsland nog onderdeel van het paasfeest. De soep wordt gemaakt met brandnetel, daslook, paardenbloem, zuring, zevenblad, duizendblad, hondsdraf, madeliefjes en smalle weegbree.
 
 
Het getal 9 (3 x 3) staat voor Geboorte, Leven en Dood. Als je niet alle kruiden kunt vinden vervang je  het voor een ander kruid uit tuin of uit het wild. Het mooie aan deze soep is natuurlijk ook het rituele van de uitvoering. Haal uit de natuur wat je nodig hebt, en denk er iets moois bij. 
 
Ingrediënten
2 aardappels of pastinaken
1 ui
olie
peper/zout
slagroom
Van elk bovengenoemd kruid een handjevol
 
Bereiding
Schil de aardappels en/of pastinaak en snijd in blokjes evenals de ui.
De groenten in een scheut olie op hoog vuur roerbakken en afblussen met water. Daarna pureren en op smaak brengen met zout, peper, room en garneren met wat bloemen van paardenbloem en madeliefjes.
 
Laat de soep niet koken. Hierdoor wordt deze bitter en verliest het zijn waardevolle vitaminen.
 
Smakelijk.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
In coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand.

 
 
Eigen inbreng
 
Heb je een leuke inbreng voor de nieuwsbrief in mei stuur me die dan eind april toe en wie weet kan ik het plaatsen.
 
Lekker buiten

In de tuin is het nu een drukte van belang. Knoppen barsten open, metselbijen zwermen rond de insectenhotels en zaaigoed komt al op.
Voor wildplukwandelingen en koken op het houtvuur is het nu weer de tijd. Een geschikte buitenactiviteit met voldoende afstand dus wees welkom.
We maken een wandeling van een uur, ik vertel je over de natuur, we stoppen bij een Geluksplek aan de snelstromende Roer, daar drinken we iets lekkers en als we terug zijn stoken we de vuren op om heerlijk eten te bereiden. Met een warme gluhwein of een kop thee. Alles coronaproof. Mocht je daarna willen blijven slapen dan kan dat inmiddels in de BnB Tussen de Bruggen.
De prijs van een wildpluk inclusief eten en drinken is 45 euro per persoon.
Wildplukwandelen zonder uitgebreid eten en drinken is 10 euro.
 
Agenda

De houtvuurkookworkshops kunnen ook in deze tijd geboekt worden Die zijn buiten in de open lucht op ruime afstand van elkaar verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.