Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Het ruikt en zingt naar voorjaar. De Markiezeneik heeft naast de titel Nederlandse boom van het jaar helaas niet de Europese boom van het jaar ontvangen, maar komt nu wel langzaam in blad. De lente is ook de tijd voor onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. Zaterdagmiddag 15 april blikken we terug op het jaar 2022, kijken we gezamenlijk vooruit en gaan we horen wat de relatie tussen de landgoederen en de Waterlinie is. Inmiddels heeft de Raad van State geoordeeld over de stikstofrekenmethode van Rijkswaterstaat, maar het stikstofdrama is nog lang niet afgelopen. En zondag 23 april organiseert Podium Oost een lezing over ‘het lot van het bos’.
Over dit alles lees je meer in deze nieuwsbrief.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Uitslag verkiezing Internationale boom van het jaar 
 
Op 21 maart werd de uitslag bekend welke boom zich een jaar lang de Europese boom van het jaar mag noemen. De Nederlandse inzending bestond uit de Markiezeneik uit Amelisweerd die dankzij de grote hoeveelheid stemmen de Nederlandse boom van het jaar 2022 was geworden.
Na de vier weken durende campagne won de Poolse eik Fabrykant met 45.718 stemmen. De Markiezeneik is 9e geworden van de 16 ingezonden bomen. Met 8.616 stemmen steekt deze score wat magertjes af tegen de uitslag van de landelijke verkiezing toen 36.693 mensen op de eik stemden!
 
Zie verder ook onze site en De boom van het jaar.
 
Ledenvergadering plus lezing zaterdagmiddag 15 april Veldkeuken 
 
Zaterdagmiddag 15 april houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst vanaf 14.00 uur op de Hooizolder in de Veldkeuken. Alle betalende leden zijn welkom om te horen wat we zoal de afgelopen tijd hebben gedaan, wat de plannen voor de toekomst zijn en om vragen te stellen. Zie voor de agenda en de stukken onze site.
 
Na de vergadering verzorgt Rob Zakee een interessante lezing over de Waterlinie en de landgoederen, getiteld: “Zonder Waterlinie geen Amelisweerd”. Na afloop gaan we bijpraten onder het genot van een hapje en drankje.
 
Wil je deelnemen aan de vergadering en de lezing, dan hebben we het liefst dat je je aanmeldt (vanwege de catering). Dit kan door een mail te sturen naar info@vriendenvanamelisweerd.nl.
 
Lezing 'Het lot van het bos', zondag 23 april
 
Podium Oost organiseert op zondag 23 april de lezing ‘Het lot van het bos’. Sociaal-geograaf Rob van der Vaart zal in het University College Utrecht de aanwezigen aan de hand van foto’s, kaarten en ander archiefmateriaal 'meenemen' in het bos.
Bijna iedereen in Utrecht is op een eigen manier Amelisweerd-deskundige. Als recreant, actievoerder, als kenner van de planten die er groeien, en zo is er nog wel meer te bedenken. Wat valt er dan nog over te zeggen?
Rob van der Vaart wil het graag over het grotere plaatje hebben. Wat voor landschap is dit eigenlijk? Hoe hebben de landgoederen zich ontwikkeld? Hoe werd Amelisweerd/Rhijnauwen steeds meer een ‘stadsbos’, en welke lotgevallen deelt het gebied met andere stadsbossen in Nederland en Europa? Hoe werd ons lokale bos een nationaal issue en wat zijn op dit vlak de laatste ontwikkelingen?

Datum: zondagmiddag 23 april
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: UCU, auditoriumzaal, Kriekenpitplein 1
Toegang: € 10,00 incl. koffie/thee
Reserveren: 
https://www.podiumoostutrecht.nl/het-lot-van-het-bos/
 
Het auditorium is makkelijk bereikbaar te voet en met de fiets. Er is ruime parkeermogelijkheid en met de bus is het met lijn 8, vanaf bushalte De Hoogstraat of Prins Hendriklaan, 300 meter lopen.
 
Het Rijk stopt voorlopig met nieuwe aanleg van Rijkswegen
 
Eind maart kwam Minister Harbers met opvallend nieuws. Het Rijk gaat voorlopig geen nieuwe wegen meer aanleggen of verbreden. Alleen projecten die al zijn aanbesteed kunnen doorgaan. Het is de bedoeling dat al het geld dat voor aanleg of verbreding is gereserveerd de komende twee à drie jaar gebruikt wordt voor achterstallig onderhoud van wegen en bruggen. Er is namelijk geen stikstofruimte meer voor nieuwe wegenaanleg. Dit geldt dus ook voor de verbreding van de A27/A12, ofwel de Ring Utrecht.
 
Lees verder op de site van de Kerngroep Ring Utrecht.
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.