Vooral dat laatste is soms lastig. Het is moeilijk je mind ‘uit’ te zetten. Als je hier veel last van hebt, dan heb je waarschijnlijk last van een overactieve mind. Je mind houdt graag alles in de gaten. Het is een soort automatisch, 24 uur per dag bewakingssysteem, die alles vastlegt, zodat je niet verrast kunt worden. Zodat je de dingen aan kunt zien komen. Je mind wil je hiermee een gevoel van veiligheid en controle geven. Maar de vraag is: Lukt het ook? En wat kost het, en wat levert het op?
 
Ik kwam er tijdens mijn opleiding tot trainer achter hoe mijn mind me op deze manier alert houdt. Ik wilde graag een ‘goede student’ zijn en ik wilde alles onthouden en dus ook ‘in de gaten houden’. Ik had dus een super alerte mind. Niet zo handig, omdat de opleiding ging over het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn en gevoeligheid. Zelfs toen ik dit zag, kon ik niet ontspannen, om zachter en gevoeliger te worden. Het lukte me pas om los te komen van mijn mind toen ik ging liggen. Ik heb heel wat keren op een matje gelegen, en niet omdat ik moe was. Pas als ik fysiek opd e grond lag, gaf mijn mind zich over.
Gelukkig zijn er praktischere manieren om je mind zich te laten overgeven. Een van deze manieren zie je in de oefening van deze week.
 
Vragen
Hier een paar vragen die je kunnen helpen om zicht te krijgen op hoe jouw mind in jouw leven een rol speelt. Je kunt er rustig voor gaan zitten met je ogen dicht en de antwoorden vanzelf naar boven laten komen. Als je wilt kun je het opschrijven.
  1. In welke gebieden van je leven heb je het idee dat jouw mind te alert is?
  2. Wat probeert je mind hiermee te bereiken? En lukt dat ook?
  3. Wat kost het je?
Oefening
De oefening van deze week helpt je te zien waarom je mind in een overalerte staat komt. Het is een audiobestand dat je kunt afluisteren terwijl je ergens rustig zit, je wordt meegenomen in de verschillende stappen.
Ik wens je veel succes en inzicht. Vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze oefening zijn welkom.
 
Veel succes,
Laura