Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
 
De kop van het excursieseizoen is er af met een geslaagde stinzen- en vogelexcursie; in juni organiseren we een insectenexcursie op de landgoederen. Inmiddels is het Landhuis Oud Amelisweerd het expositieseizoen gestart, en iets heel anders: er is een Crowfundingsactie gaande voor een film over twee bijzonder bosbeschermers. Op politiek niveau is ook het een en ander gebeurt zoals jullie ongetwijfeld gemerkt hebben. De Kerngroep Ring Utrecht organiseert medio mei een inhoudelijk antwoord hierop. 
Verder is het verbijsterend om te merken hoe de tijd is voortgeschreden. Op zaterdag 24 september is het namelijk exact veertig jaar geleden dat het bos in Nieuw Amelisweerd werd gekapt voor de A27! 
Lees meer over al dit bovenstaande in onze tweede nieuwsbrief van dit jaar.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Liesbeth Paardekooper
 
Nieuws
 
Crowdfunding film ‘godfathers’ bescherming van Amelisweerd
 
    
Vele mensen hebben zich in de loop der jaren ingezet voor het landgoed Amelisweerd. In de documentaire “Strijdbaar” wil Floris Meinardi onderzoeken wat twee gedreven actievoerders als Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts zich al 45 jaar drijft om te strijden voor de bescherming van het bos.
Het is het verhaal van de burger versus de machtige overheid, het is de strijd van David tegen Goliath.
Om de documentaire Strijdbaar mogelijk te maken was nog een bedrag van 6.000 euro nodig. Inmiddels is de fase van de laatste loodjes bereikt. Het zou geweldig zijn als jij helpt om deze documentaire te verwezenlijken. Dit kan nog tot en met woensdagavond 20 april. 
Zie verder hier hoe je dat kunt doen.
 
  
 
Minister zet verbreding door en zegt tegelijk de regio een kans te willen geven
  
  
Verwarring alom. Op 30 maart verscheen - schijnbaar uit het niets – een brief van de minister aan de Tweede Kamer waarin hij schreef dat hij de plannen voor de verbreding van de Ring Utrecht en de kap van Amelisweerd gewoon wil doorzetten. En dat terwijl in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en Christenunie staat dat eerst de regio gevraagd wordt om met een gelijkwaardig alternatief ‘binnen de bak’ te komen waarbij Amelisweerd wordt gespaard.
Intussen is duidelijk geworden, ook door de beantwoording op 11 april jl van schriftelijke vragen van de SP Tweede Kamerfractie, hoe het zit. 
 
 
  
Landhuis Oud Amelisweerd vanaf 16 april weer open
  
  
Van 2022 tot en met 2026 strijkt het Centraal Museum neer in Landhuis Oud Amelisweerd. Op de eerste verdieping komen presentaties waarbij de kracht van kunst leidend is. Elke kunstenaar krijgt een open podium om werk en wensen te presenteren in dialoog met de historische kamers. Amie Dicke bijt het spits af met een fraaie tentoonstelling in deze vijfjarige programmering. Iedere woensdag tot en met zondag is het landhuis open van 11.00-17.00 uur.
 
 
  
Insectenexcursie zaterdagmiddag 25 juni
 
 
Behalve dat je op de landgoederen van het bos kunt genieten zijn er ook enkele graslanden en uiteraard veel zonnige bosranden en de Kromme Rijn. Op die plekken vliegt vanalles bij mooi weer! Onder andere diverse soorten insecten zoals dagvlinders, bijen en bij het water libellen.
Zaterdagmiddag 25 juni willen we samen met stadsecoloog Floris Brekelmans op zoek naar de grotere insecten in Amelisweerd. Vliegen er al bruine zandoogjes? En zoja, waar, en waarom daar? Zien we ook bosrandvlinders, en vliegen er behalve weidebeekjuffers nog andere libellen langs de Kromme Rijn? Hoe heet die hommel met die roodbruine rug en dat witte kontje eigenlijk?! 
 
 
 
Save the date: zaterdag 24 september 
 
 
Een gedenkwaardige dag, want het is dan precies veertig jaar geleden dat een deel van het bos in Amelisweerd werd gekapt. De bomen moesten toen wijken voor de aanleg van de snelweg A27. We gaan deze dag sowieso 's middags een ledenbijeenkomst organiseren. Daarnaast willen we echter, wellicht samen met anderen, extra aandacht besteden aan het terugblikken of vooruitkijken. We zijn nog aan het denken over hoe en waar. Maar zet deze datum alvast in je agenda!
  
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
  
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.