Voor zondag 2 januari 2022
Goedemorgen lieve lezers,
 
Hier weer een lekkere oppepper.
We gaan een nieuw jaar in.
Hopelijk hebben we in 2022 niet zoveel oppepping meer nodig.

Namens alle redacteuren van de Oppepper wensen we je een heel gelukkig en voorspoedig 2022. 
 
Aan de Oppepper van vandaag werkten mee: Willibrord, Winfried, Henk, Henja,  Helmi en Ineke.


 
Bijzondere filmpjes
 


Van verschillende kanten krijgen we bijzondere filmpjes toegestuurd. 
    
 
Tips voor vandaag


In de Vituskerk aan de Emmastraat is een traditionele kerststal te zien. Ondanks de lockdown is de kerststal toch te bekijken.
Vandaag, zondag, nog van 14.00 - 16.00 uur.
Mondkapje verplicht.
 
 
Sommige musea kun je ook online bezoeken. Zo heeft het Rijksmuseum een huiskamerrondleiding. Geen horde bezoekers voor de Nachtwacht, maar in alle rust genieten van dit en andere meesterwerken.
 
Onze eigen legpuzzels
Er zijn steeds nieuwe legpuzzels om te hebben of te ruilen.
 
 
Iets met kunst, van Henk Roos
Merkwaardige materialen
 
Kunstenaars weten soms bizarre materialen aan te wenden om hun fantasieën vorm te geven.

Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de schapen op de foto rechts, van de Franse kunstenaar Jean-Luc Cornec.

 
Hier staan ze opgesteld in het luidruchtige Museum für Kommunkation in Frankfurt.
(Met dank voor de tip van Helmi Duijvestein.)

      

     
En dan de ‘Kathedraal van doornen’ van Herman van Bergen op Curaçao, zie rechtsonder.
 
Vooral bij avond ziet dit godshuis van bijna honderd miljoen doornen er sprookjesachtig uit. In het gebouw is eigentijdse kunst van Caribische en Nederlandse kunstenaars geëxposeerd, zoals dit werk van Jeroen Krabbé, zie linksonder.
Bekijk dit filmpje eens.

Herman van Bergen noemt zijn bouwwerk een ‘ode aan de vrije geest’. Hij zegt: “De doornen moeten de mens prikkelen. De kathedraal symboliseert de schoonheid en kracht van moeder natuur.”
 
Even terug in de tijd
Wat stond er rond de jaarwisseling in 1922 in de krant
Een blik in de Gooi- en Eemlander van honderd jaar geleden, de dagen rond de jaarwisseling 1921-1922, met groot en klein nieuws. Nou ja, wat is klein nieuws: je zal maar met je vinger tussen de deur hebben gezeten….
 
- “De politie verbond gistermiddag een 15-jarigen knaap die zijn vinger tusschen een deur had gekneld.”
- “De kinderen van Hilversum die zoo vol ijver hebben meegeholpen geld in te zamelen voor de Russische kinderen, worden hartelijk bedankt. We gaven 150 busjes uit en ontvingen daarin een bedrag van f. 525,89. Het busje waarin het meeste geld zat bevatte f. 18, het minste bedrag dat in een busje gevonden werd was: een halve cent.” (N.B.: er was toen een hongersnood in de Sovjet-Unie)
- Uit de krant van 3 januari 1922: “Als een bijzonderheid en tevens een verblijdend teeken kan worden vermeld dat op Nieuwjaarsdag geen enkel proces-verbaal wegens dronkenschap is opgemaakt.”
- Ook nieuwswaardig: “Donderdag hield de Christelijke Naaikrans Mirjam haar 9e Kerstuitdeeling in het Evangelisatiegebouw. Een 35-tal gezinnen waren uitgenoodigd, aan wie 210 kleedingstukken werden uitgereikt. Dankbaar ging men huiswaarts.”
      

- Typisch een karweitje voor bij de jaarwisseling: nagaan aan welke organisaties en goede doelen je eigenlijk geld geeft. De heer Veltman was eind 1921 blijkbaar het spoor bijster. En hij was er klaar mee. Hij zette gewoon een advertentie: “Door onbekendheid met de juiste adressen zegt ondergeteekende bij deze ZIJN JAARLIJKSE BIJDRAGEN aan de verschillende vereenigingen hier ter plaatse op. W.L. Veltman, Hooge Naarderweg 10.”
- Een kwinkslag in de Gooi- en Eemlander van 4 januari 1922 “Het schijnt dat de rijwieldieven gruwelijk het land aan Naarden hebben, althans in het afgeloopen jaar is er slechts één fiets gestolen.”
 
 
Puzzelfoto van de week
Winfried is de fotograaf van dienst.

Zijn vraag is deze:

In welke straat staat dit bijzondere huis
(Twee-onder-drie-kapper?)


Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl      

De puzzel van vorige week


Helaas Tilly het was niet het voormalige zwembad op de Badhuislaan. Overigens ook een mooi gebouw met een bewogen geschiedenis.
Velen hadden het wel goed. Uiteraard Jan die er al 13 jaar woont. En dan weet Majorie, zijn vriendin het natuurlijk ook. Cok, Christel, Alie, Tiny, Theo, Els, Wil, Dini, Marian en Jaap allemaal hulde!

Het gaat om het appartementencomplex in voormalige St. Josephkerk, Pelikaanstraat.

  
In 1994 werd de kerk verbouwd tot appartementencomplex. Een aantal elementen uit de voormalige kerk (orgel en beelden) werden ondergebracht in de H. Hartkerk.

De kerk is sinds 2002 een rijksmonument. De naastgelegen pastorie en arbeiderswoningen van het complex 'Veenshof' zijn ook aangewezen tot rijksmonument.
Een leuk filmpje over de Veenshof.