Nyhetsbrev #5 2017
 
Hösten 2017 har raskt vandrat in och tagit plats. Full aktivitet på alla håll och kanter. Här ett nyhetsbrev med flera premiärtips och info om våra egna närmaste planer. Och som ni ser: Ett nyhetsbrev i omklädnad: Vi har just sjösatt den nya hemsidan!

Många teatrar laddar inför sina nya produktioner de sista veckorna före sommaruppehållet, ofta med en första repetitionsperiod. Bra att passa på den tid då just scenkonst ändå inte står överst på skolornas to do-listor. Och fiffigt att på så vis kunna fyra av tidiga höstpremiärer. Att så är fallet även detta ser ni lätt bland tipsen till höger. Den som läser noga hittar dessutom en 30-årsjubilar. Grattis i förskott, Teater Jaguar! 

Till höger kan ni också fördjupa er i programmet till PRIO 0 till 18, som äger rum 6-8 september på ett flertal platser i staden. Barnteaterakademin medverkar under onsdagen, tillsammans med Svenska ASSITEJ i blocket 
Skolans kulturuppdrag: Lärande, upplevelse, demokrati.

.
Den 9 oktober bjuder vi in till reading av 2017 års grovmanus, på Hagateatern. Vi ser mycket fram emot att få presentera tre långt gångna texter, helt skilda till form och temperament. Alla med avstamp i det givna temat Vatten. Läs mer om reading och anmälan nedan.
 
Planer för övriga hösten berättar vi om i kommande nyhetsbrev. Och apropå nyhetsbrev, kolla gärna in dem från bl a ASSITEJ, som jag har länkat till, längst ner till höger.
 
Till er alla en varm önskan om en god start på hösten!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
PS. Glöm inte att gå in och botanisera på www.barnteaterakademin.se

 
VATTEN x 3 -2017 års grovmanus

Reading, presentation & soppa,
9 oktober på Hagateatern
 
Förra hösten utlyste Barnteaterakademin en manustävling på temat Vatten. Av hela 66 bidrag valdes tre ut som sedan har utvecklats till grovmanus, tre sprillans nya dramatiska texter som nu ska presenteras för branschen och andra intresserade.
 
Ni kommer få höra Lite vatten med gurka av Johan Franzon, Landet på andra sidan vattnet av Paula Helander och Nåt i djupet av Emma Pamkvist. Därtill blir det samtal om texterna och arbetet med dem. Och soppa, så klart!

Såväl dramaturger och regissörer som skådespelare och scenografer varit inkopplade i manusprojekten, för att alla ge sin spegling av texterna i tillblivelse.
 
Medverkande under kvällen, utöver dramatikerna:
Lars-Eric Brossner, Hasse Carlsson, Isabella Duarte Nilsson, Michael Engberg, Gunnar Eriksson, Rebecca Hayman, Anna-Carin Henricsson, Lisa Hjertén, Rasmus Lindgren, Lars Melin, Ylva Olaison, Victoria Olmarker, Heidi Saikkonen, Stefan Åkesson och Ulf Ökvist.
 
Var: Hagateatern, Södra Allégatan 2
När: 9 oktober kl 16-21
Hur: Barnteaterakademin bjuder på reading och soppa
Föranmälan: info@barnteaterakademin.se senast 3 oktober


 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

 
Tips och notiser 
 
Antarktis
Sex dansare och 14 musiker ger tillsammans ett kargt islandskap liv. En ensam och solodansande narval, en kärleksduett mellan en valross och en pingvin, en fågelunges första försök att flyga och en vilsen polarforskare. I en musikalisk dansresa, där djur och natur står i fokus.
Regionteater Väst i samarbete med Vara Konserthus/Bohuslän Big Band.  
För åk 3-5
Premiär 1 sept, Regionteater Väst, Borås
Länk till Regionteater Väst
 
 
Signalisterna
En ny arbetsdag börjar för Signalisterna på avdelning 415, signaler och meddelanden strömmar in: Från en nyckelpiga i knipa, från en renflicka på vift. Från en vulkan med pirr i magen, från en snigelbror i ensamt skal. 
Signalisterna är ljudäventyr och dansteater som talar till hela kroppen, om att avge signal och säga hej. Om samarbete. Om att vilja förstå och vilja bli förstådd, sedd och älskad. Tredje och sista etappen i arvsfondsprojektet Stafetten.
För barn 4-7 år
Premiär 15 sept, Masthuggsteatern 
 
 
Det stora testet
Det stora testet är en så kallad dold föreställning. Det betyder att publiken, det vill säga eleverna, inte vet att det som händer i deras klassrum är teater. Därför är all information om föreställningen hemligstämplad.
Premiär 15 sept, Regionteater Väst, Uddevalla
 

Från A till Ö
En magisk och gullig skogsglänta visar sig snart vara en moralfilosofisk arena. Frågor om skolan, samhället och människors värde undersöks tillsammans med publiken, som får ta ställning till alla möjliga och omöjliga slags frågor och uppleva de krockar som kan uppstå i maktobalansen mellan barn och vuxna.
För åk 3-5
Premiär 15 sept, Regionteater Väst, Uddevalla
 
 
Jeanne d'Arc
Häxa, helgon, religiös fanatiker
Maj 1431. Jeanne d'Arc ska brännas på bål som häxa. Efter en tre månader lång rättegång, där de två stora frågorna har varit Jeannes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder. Hon är Jeanne Jungfrun, känd i hela Frankrike som härförare och räddare av den franska kronan. Hennes egen förklaring till de blodiga slag hon fört: det var Guds vilja. Och nu ska hon brinna.
Från 15 år
Premiär 16 sept, Backa Teater
 
 
Klätterbaronen
”Jag ska aldrig mer komma ner!” skriker Cosimo 12 år efter ett bråk och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna tar det för ett tillfälligt barnsligt uppror. Men Cosimo som svär att aldrig mer nudda marken håller sitt ord! Resten av livet lever han uppe bland träden, och från hög höjd iakttar han det vanliga livet.
Med humor och värme gestaltas Cosimos spektakulära öde i en pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet. Fritt efter en roman av Italo Calvino.
Från 12 år
Premiär 29 sept, Angereds Teater
 
 
Romeo och Julia
En kärlek så stark att de glömmer allt annat. För dess skull bryter de alla regler. Om de inte får vara med varandra är de villiga att dö - och de dör. En rafflande fartfylld föreställning full av improvisation och en stor dos publikkontakt.
Åk 6-9
Premiär 30 sept. Teater Jaguar på Teater Aftonstjärnan
 
 
Prio 0 till 18
FN:s konvention om barnets rättigheter ger alla barn upp till 18 år rätt till konst, kultur, eget skapande, deltagande i kulturlivet, att yttra sin åsikt och påverka beslut som rör dem. Men ges alla barn verkligen denna rätt? Vilka barn är det som har tillgång till kultur? Hur kan barn påverka den konst och kultur som skapas för dem?
Prio 0 till 18 vill vara både en manifestation och en mötesplats. På programmet konstupplevelser, föreläsningar, workshops och seminarier, flera av dem tillsammans med barn.
6-8 september, Folkets Hus Järntorget m fl platser
Arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med ett flertal organisationer.


Nytt från Svenska ASSITEJ
Läs om bl a en nordisk-baltisk scenografiworkshop. Här finns ockå länk till rapport om projektet Shadowland.


Centrum för Dramatik Syd
Ett nyhetsbrev med fokus på dramatik i skolan.


Dramakällan
Ett arvsfondsprojekt som vänder sig till drama- och teaterintresserade personer med intellektuell funktionsnedsättning och dess ledare.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: