Cuba                  
10 april 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. CaboCubaJazz meets Poliana Vieira
  3. Benicio del Toro speelt Cubaanse misdadiger
  4. Dagboek uit Cuba: Before Obama vs after Obama
  5. De Cubaanse suikerindustrie: toen en nu
  6. Fidel Castro weer in openbaar verschenen
  7. Cubaans duikparadijs op weg naar Unescolijst met Vlaamse steun
  8. Marc Vandepitte over Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
TIP
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Vrijwilligers

Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Deze CubaTips bevat weer zeer divers nieuw. Er is aandacht voor de historie want binnenkort speelt Benicio del Toro de hoofdrol in een nieuwe film over de Cubaanse bendeleider Battle, ooit opgeleid door de CIA om 'Cuba te bevrijden.' En Petrus stelt zich de vraag wat er geworden is van de Cubaanse suikerrietplantages.  En óók historie: Fidel Castro is weer in het  publiek opgetreden.
 
En we vragen aandacht voor ons zelf. Ieder die dat wil, zou de activiteiten van Glasnost in Cuba financieel kunnen steunen. Zie onder 3.
 
De redactie
 
2. CaboCubaJazz meets Poliana Vieira
De magische mix van opwindende Cubaanse rumba, salsa en latin jazz met de melancholie van de Kaapverdische eilanden (West-Afrika) wordt op deze avond verrijkt door zangeres Poliana Vieira. Spannend! 

Zij verbindt op een gloedvolle manier haar Kaapverdische en Portugese roots met soul, pop & wereldmuziek. Poliana was Rotterdams officiële muzikale ambassadeur 2013 en zij heeft al een behoorlijke staat van dienst. Zo was zij onlangs bij De Wereld Draait Door, sleepte een aantal belangrijke prijzen binnen en haar debuutalbum MOODS werd internationaal fantastisch ontvangen. 
 
Band
CaboCubaJazz bestaat uit percussionist Nils Fischer, Carlos Matos op piano, bassist Yerman Aponte en Armando Vidal op drums.
 
Meer informatie:
* Datum: woensdag 20 april, 20.30 uur
* Entree: gratis
* Plaats: De Observant, Stadhuisplein, Amersfoort
 
3. Benicio Del Toro speelt Cubaanse misdadiger
Benicio Del Toro heeft de hoofdrol veroverd in de misdaadprent The Corporation. Het boek The Corporation: An Epic Story of the Cuba American Underworld, dat in 2017 werd gepubliceerd, dient als voornaamste bron.
 
De acteur zal Jose Miguel Battle Sr. vertolken, een Cubaan die fungeerde als medewerker van voormalig leider Fulgenico Batista. Toen Castro aan de macht kwam, vluchtte Battle naar de VS. Hij werd er opgeleid door de CIA en maakte deel uit van de befaamde Bay of Pigs-invasie. Nadien beet hij zich vast in de misdaad, wat leidde tot witwaspraktijken en moord.

The Corporation
De organisatie van Battle groeide uit tot The Corporation, hij stond bekend als De Peetvader van Cuba en bleef een misdaadkoning tot een detective hem in de boeien kon sluiten. De film wordt geproduceerd door Paramount en Leonardo DiCaprio’s Appian Way.

Bron
* Jimmy van der Velde, Variety
 
 Gift voor Glasnost
 
 
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo en vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba.
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor deze CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.  
 
Mocht u ons willen steunen met een gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Bij voorbaat onze dank!
 
4. Dagboek uit Cuba: Before Obama vs after Obama
VRT-journalist André Vermeulen ziet in Cuba dat Raul Castro een meer pragmatische weg bewandelt, dat Cubanen voor hun eigen rekening mogen werken. Dat ze zelfs hun woning mogen verkopen (nochtans decennialang strikt verboden).
 
Hondje 
De nieuwste toeristenattractie in oud-Havana is een man met een act met gedresseerde hondjes. Hoofdvedette is een hondje dat vervaarlijk blaft en gromt als de man op gebiedende toon zegt "Before Obama". Daarna zegt hij "After Obama", en dan geeft het hondje braaf een pootje.
 
 
5. De Cubaanse suikerindustrie: toen en nu
In het boek “Cuba before the World” uit 1915 wordt uitvoerig ingegaan op de suikerproductie in Cuba, een van de belangrijkste exportproducten naar vooral de Verenigde Staten.
 
1912
Volgens de cijfers in het boek was in 1912 de totale suikerproductie bijna 2 miljoen ton, in 1913 bijna 2,4 miljoen ton en in 1914 ruim 2,5 miljoen ton. Het grootste deel van de suiker werd geëxporteerd. In 1914 werd van de totale oogst van ruim 2,5 miljoen ton nog geen 70.000 ton gebruikt voor binnenlandse consumptie. Volgens het boek is suikerriet “a sure crop, and it is one that does not require the care and the delicate attention given to tobacco and the other sensitive crops.” Arme boeren kunnen gemakkelijk suikerriet aanplanten omdat de suikerfabrieken hen helpen bij de aanplant en de oogst. “Cane is a product requiring no great amount of skill. It is an easy, safe and profitable crop.” (blz. 94 en 95)
 
Honderd jaar later
Honderd jaar later staat in een persbericht van Reuter van juni 2013 dat de suikerproductie 1,5 miljoen ton bedroeg, bijna 1 miljoen ton minder dan in 1913! Volgens de Cubaanse TV was de productie lager dan verwacht vanwege verouderde fabrieken en machines naast de gevolgen van de orkaan Sandy en slecht management. "Mills opened and closed, opened and closed, opened and closed even though managers said they were ready for the harvest," Cuban Vice President Jose Ramon Machado Ventura told the meeting.” Opvallend in het Reuter bericht is ook dat “Only 8 of 56 mills in the country were built after the 1959 revolution, the last in the 1980s.” In 1915 waren er maar liefst 178 suikerfabrieken waarvan er 176 operationeel waren.
 
Wat is er gebeurd?
De vraag dringt zich op wat er gebeurd is met dit belangrijke exportproduct sinds de revolutie? Het is niet gemakkelijk om daar gegevens over te vinden omdat het Cubaanse regiem niet scheutig is met informatie. Een studie van Jorge Salazar Carrillo, Professor of Economics andDirector, Centre of Economic Reasearch van de Florida  geeft enig inzicht in de ontwikkeling van de suikerindustrie op Cuba.
 
 
6. Fidel Castro weer in openbaar verschenen
Voor het eerst in lange tijd is de Cubaanse oud-leider Fidel Castro weer in het openbaar verschenen. De 89-jarige Castro bezocht een school, ter ere van de geboortedag van zijn schoonzus.
 
Schoonzus
De Cubaanse staatstelevisie heeft beelden uitgezonden van Castro in gesprek met leerlingen en leraren. De school die hij bezocht is vernoemd naar de schoonzus, Vilma Espin, die in 2007 overleed. Zij is net als Castro een van de symbolen van de Cubaanse revolutie in 1959. Later trouwde Espin met Raúl Castro, de huidige president van Cuba.
 
Twee-en-half jaar
De laatste keer dat Fidel Castro in het openbaar verscheen was op 9 januari 2014 toen hij persoonlijk de opening van de studio van de kunstenaar Alexis Leyva «Kcho» bijwoonde. Dit jaar ontving hij nog wel bezoeken van de oud-president van Uruguay Jose Mujica, de Russische patriarch Kyril en president Nicolás Maduro van Venezuela. 
 
7. Cubaans duikparadijs op weg naar Unescolijst met Vlaamse steun
Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft tijdens zijn bezoek aan Cuba steun toegezegd aan de bescherming van het duikparadijs Jardines de la Reina, dat bestaat uit meer dan zeshonderd eilanden en riffen. Bedoeling is het natuurfenomeen op de lijst van het Unescowerelderfgoed te krijgen.
 
Beheersplan
Bourgeois had in Havana een onderhoud met minister van Cultuur Julian Gonzalez Toledo. De minister-president beloofde de Cubaan steun uit het Vlaamse Unesco Trustfonds. Met het geld, zo’n 45.000 euro, zal een beheersplan worden opgesteld voor het Nationale Park.
‘Door de klimaatverandering, de vervuiling en de overbevissing staat het fragiele ecosysteem van riffen wereldwijd onder druk’, zegt de minister-president. ‘Als dit unieke natuurpark op de lijst van het werelderfgoed wordt ingeschreven, kan het worden gevrijwaard voor toekomstige generaties. De eerste stap in aanloop naar de opname is de opmaak van een beheersplan.’
 
Unesco
Komende maand wordt de Vlaamse samenwerkingsovereenkomst met de Unesco verlengd voor de volgende twee jaar, voor een totaal bedrag van 900.000 euro. Vlaanderen steunt ook onder meer bedreigd erfgoed in Syrië en projecten in de partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.
 
 
8. Marc Vandepitte over Cuba 
Naar aanleiding van het bezoek van premier Bourgeois aan het eiland, werd Marc Vandepitte van de pro-Castrobeweging in Vlaanderen geïnterviewd door de Vlaamse radio over de actuele situatie van het eiland en de internationale positie van Cuba.

Onfris
Als de VRT-interviewer aan het einde van het interview opmerkt dat Cuba nog steeds een ‘politiestaat’ is, noemt Vandepitte Cuba ‘een belegerde burcht’ en maakt hij een vergelijking met de situatie in Vlaanderen na de aanslagen op Zaventem en in Brussel. Blijkbaar ter rechtvaardiging van de voortdurende schendingen van mensenrechten die in Cuba plaatsvinden.

Belegerd door wie?
De laatste bomaanslag die in Havana plaatsvond dateert van 1997 toen bommen werden gevonden bij drie hotels en een restaurant in Havana. Bij de bomaanslag in hotel Copacabana kwam een Italiaan om het leven. Deze misdaden dateren dus van 20 jaar terug. Als Cuba op dit moment een ‘belegerde burcht’ is, wordt deze belegering vooral uitgevoerd door Amerikaanse toeristen, zakenlieden en ondernemers uit tientallen landen. Maar dat zal Vandepitte wel niet bedoeld hebben. 

Link
*
Marc Vandepitte, VRT Radio De Ochtend op 8 april 2016, 9 minuten 
 
9. Culturele Agenda
* Première van documentaire over Castro: 30 april in Antwerpen
De première van de nieuwe documentaire Castro: World’s Most Watched Man is op 30 april in Antwerpen. De documentairemakers praten met voormalige geheim agenten van de CIA, de KGB en de Cubaanse geheime dienst en schetsen zo een interessant portret van Fidel Castro die er alles aan deed om zijn revolutie te laten slagen en zelf al die tijd aan de macht te blijven. De première is inclusief hapjes, cocktails, een bijzondere Cubaanse goodiebag en meer.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo treedt ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland op met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Expositie Cuba La Lucha: Brussel: tot 15 mei
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
10. Het laatste nieuws
* ‘Fidel is bron van onuitputtelijke kennis’
Fidel Castro is een ‘onuitputtelijke bron van kennis tot wie men altijd kan terugkeren om nieuwe kennis op te doen’, aldus de ex-minister van Cultuur, Abel Prieto tijdens het Tweede Internationale Congres van Onderzoekers naar de Jeugd, vorige week  in Havana. Lees verder
 
* 498 aanhoudingen tijdens bezoek Obama
De onafhankelijke mensenrechtengroep Cubaanse Commissie voor de Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) meldt in het maartrapport dat in deze maand 1.416 arbitraire aanhoudingen werden gemeld waarvan er 498 plaatsvonden tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Cuba. Het aantal van 1.416 aanhoudingen waarvan de meesten enige uren duurden, is een van de hoogste aantallen geregistreerden in de laatste vijf jaar. Lees verder
 
* Vlaamse bedrijven beginnen voorzichtig aan Cubaanse verovering
Zo’n zesentwintig Vlaamse en Brusselse bedrijven maken binnenkort de oversteek naar Cuba. Door de markt aan de overkant van de plas nu al te verkennen, hopen deze Belgen de Amerikanen een stap voor te zijn. ‘Als we er nu in slagen ons hier te vestigen, voor het Amerikaanse embargo wordt opgeheven, zijn we definitief vertrokken’, legt Stefaan Naeyaert uit aan De Morgen. Hij hoopt de Cubanen warm te krijgen voor de Delirium Tremens. Lees verder
 
Meer blauw op straat in Havana
Volgens de kritische internetkrant 14ymedio is de inzet van politie-agenten in Havana op plekken waar veel toeristen komen, verhoogd. Volgens Journalist Yosmany Mayeta Labrada worden de buitenwijken van de stad echter vergeten; juist daar nemen berovingen en overvallen toe. ‘Het was donker en ik kon geen hand voor ogen zien,’ zo omschrijft Yania (21) het moment waarop een onbekende haar laptop stal in de wifizone bij het park aan de Avenida 51 in Havana. Lees verder
 
   
* Cuba zwijgt over link met Panama Papers
De Cubaanse regering fungeerde als tussenpersoon bij het ontwerp en de productie van Venezolaanse paspoorten en identiteitskaarten in Duitsland. Ze kreeg daarvoor een vergoeding van 64 miljoen dollar, die gestort werd op een Panamese bankrekening. Volgens informatie afkomstig uit de Panama Papers houdt de Cubaanse regering al 5 jaar lang toezicht op de productie van paspoorten voor Venezuela. De paspoorten worden in Duitsland geproduceerd en de deal wordt afgehandeld door een offshore bedrijf aanbevolen door het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De Cubaanse staatsmedia zwijgen echter over de Cubaanse link met de Panama Papers. De goed bezochte officiële website Cubadebate (100 duizend bezoekers per dag) meldt wel de banden van de Peruaanse schrijver Vargas Llosa en die van president Macri van Argentinië met Mossack Fonseca. Beiden zijn in de ogen van Havana vijanden van de revolutie. Lees verder 
   
Advocaat Wilfredo Vallín krijgt huisarrest
De Cubaanse staatsveiligheidsdienst heeft vrijdag verhinderd dat de advocaat Wilfredo Vallín zijn woning kon verlaten. Vallín is voorzitter van de Juridische Associatie in Cuba /  Asociación Jurídica de Cuba (AJC). Hij zou deelnemen aan een discussie over de verkiezingswetgeving in Cuba. De discussie zou plaatsvinden in de woning van opposant Eliécer Ávila, leider van de onafhankelijke groep Somos+. De politie gaf slechts twee genodigden toestemming om de woning binnen te gaan, aldus Rachell Vázquez, activiste van de groep. Lees verder