BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 5
September 2016
Barnteaterakademin summerar ett lyckosamt Interplay Europe och blickar framåt samtidigt som hösten rivstartar på stadens scener.
 
Veckan efter midsommar kom de resande: Unga dramatiker, mer erfarna kollegor och handledare, från Europas alla hörn. Målet var Interplay Europe och Ljungskile Folkhögskola.
 
Det blev faktiskt helt fantastiskt: Fem dagar fyllda av samtal om text, teater, tillståndet i Europa och världen. Margareta Sörenson som guidade oss genom den svenska teaterhistorien och danske Henrik Køhler som föreläste om kvalitet. Kristian Hallberg, Sofia Fredén, Åsa Lindholm som delade med sig av erfarenheter att skriva för barn OCH vuxna. Torben Sigelius Kulin som drämde till med en nyöversatt Dödsängel på engelska! Båttur med fisksoppa. Regnrusk och sol, bad för de modiga. Med mera med mera med mera...
 
Hem åkte alla berikade med nya kunskaper, idéer och vänner. Och peppade att skriva dramatik för barn och unga. Vi är väldigt nöjda och glada över vårt värdskap tillsammans med ASSITEJ Sverige. Det blev också ett fint sätt att sätta Barnteaterakademin på den europeiska kartan, och redan har vi fått ett par inbjudningar till utbyten med andra länder. 
 
Barnteaterakademins höst håller just på att ta form. Vi kommer framförallt fokusera på de nya grovmanusprojekt som ska sjösättas. Där vill vi både pröva på ett nytt sätt bjuda in författare, och delvis nya coachningsmetoder. Mer om detta längre fram. Lite längre fram vet vi också mer om övrigt program för denna höst.

Vi fortsätter att sprida
 vår bok om devising. Väldigt roligt! Nu senast gick nya sändningar ut lagom till kursstart på Biskops Arnö författarskola och Teaterstudier på Göteborgs Universitet. För den som ännu inte läst vår antologi, finns möjlighet att avhämta eller beställa. Liksom våra övriga publikationer. Se mer nedan.

Slutligen vill vi varmt tipsa om en rad nya produktioner för barnpubliken, som väntar de närmaste veckorna. Liksom ett hett gästspel på Folkteatern och angeläget seminarium i Stockholm.
 
Skön september till er alla, vi ses i gradängerna!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
3 x premiär på Regionteater Väst:

Gympan
- och den alternativa världsordningen
Sex personer från organisationen F.U.S.K möter publiken i skolans gympasal. Uppdraget är glasklart! I de osolidariska handlingarnas tid krävs nya tekniker och strategier för att nå framgång. Allt är tillåtet för att vinna, till och med att fuska. Varför ska bara vissa ha tillgång till fuskandets ädla konst?
För åk 3-5
 
Världsrekordet
Genom en interaktiv föreställning ska Regionteater Västs ensemble trimma musklerna. Målet är att slå världsrekord. De vet inte riktigt vilket och inte heller riktigt hur de ska göra det … Men de tänker försöka!
För åk 7-9
 
Till Oz
Hur beter sig egentligen en människa utan hjärna? Eller hjärta? Är alla kroppsdelar lika värdefulla och hur ser vi på någon som befinner sig utanför normen? En orkan förflyttar oss till det främmande landet Oz och till ett alldeles nytt dansverk.
Från åk 6
Premiär 9 sept
 
 
Världens bästa begravningar
”Hela världen är full av döda djur", sa Ester, "i varje buske ligger en fågel, en fjäril, en mus. Någon måste vara snäll och ta hand om dem. Någon måste offra sig och ta hand om alla dessa döda." "Vem", sa jag. "Vi", sa hon. En tråkig sommardag startas firman Begravningar AB, med affärsidén världens bästa begravningar.
Från 6 till 106 år
Premiär 13 sept, Teater Trixter
 
 
Skatten
Vem bestämmer vad saker och ting är värda? Vad en mamma är värd som tjänar lite pengar? En klocka man fått från en pappa som inte finns mer? En kebabpizza i lera, en liten plastfisk hittad i en vattenpöl? Vad är en hemlighet värd och en vänskap? Skatten är etapp två i Stafetten, Masthuggsteaterns samarbetsprojekt med Sandeklevsskolan i Bergsjön.
För lågstadiet
Premiär 16 sept, Masthuggsteatern
 
 
Fursten
- om tjusningen med att leda
Makt är berusande – men går att genomskåda, när Machiavellis Fursten blir pjäs: "Hur man undviker att bli föraktad och hatad", "I vilken utsträckning furstar bör hålla sitt ord", "Vad en furste bör göra för att bli beundrad och ryktbar"...  Sex arketyper möts i ett sagolikt renässanspalats. Segrar den onda över den givmilda, eller är det tvärtom? 
Från 9 år
Premiär 16 sept, Backa Teater
 
 
Det stora äventyret
En liten jaguar på flykt måste övervinna sin rädsla, korsa ett hav och besegra en hydra. Men hur får man mod, kraft och ork att bekämpa en hydra? Och vad är en hydra?
Det stora äventyret är en optimistisk teatershow rik på komiska infall och excentriska figurer. Fantasi är en magisk medicin!
Familjeföreställning från 6 år
Premiär 24 sept, Teater Jaguar
 
 
Juck
JUCK är en rörelse, JUCK är aktivism, JUCK är makt, JUCK är inte oops I did it again, JUCK är dans. JUCK är. JUCK handlar om friheten att uttrycka sig. Iklädda prydlig skoluniform juckar fyra dansare med stenhård blick. Bakom uniformerna finns det plats för sexualitet, aggressivitet, ömhet och kreativitet.
9-10 sept, gästspel av och med kollektivet Juck på Folkteatern
 
 
Shadowland – hur ser den fria scenkonsten på mångfald?
Kan de fria teatrarna verkligen fortsätta att spela för en ung publik, skapa normkritisk scenkonst och samtidigt framstå som trovärdiga, när majoriteten av dessa är etniska svenskar? Har den fria scenkonsten bara missat tåget när det gäller mångfald, eller finns det en grundläggande struktur som missgynnar de fria aktörer att förändras?
Ett seminarium i arrangemang av ASSITEJ och Teatercentrum
19 sept, Teater Pero, Stockholm

 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se