Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Samen terug naar waar we stonden ❤️

Beste lezer,

De coronacrisis is nog niet voorbij, maar gelukkig worden alle beperkende maatregelen langzaam versoepeld. Achter de schermen werken we keihard om zoveel mogelijk bezoekers te helpen.

Ook het toegankelijk maken van bronnen zoals de memories van successie of het online zetten van films (bijv. het filmpje van De Efteling hieronder!) gaat zoveel mogelijk door. Zo proberen we onze dienstverlening weer voorzichtig terug te brengen op het oude niveau. Goed nieuws, want per 1 juli maken we weer een sprong en breiden we onze scanservice én het studiezaalbezoek verder uit. Tróts op ons studiezaalteam dat alle zeilen bijzet om dit te bolwerken, maar zeker ook op jullie begrip, steun en fijne reacties. Bedankt daarvoor!
Wees voorzichtig, zorg goed voor jezelf en voor elkaar.
 
Margot America, redactie

440.000 memories nu doorzoekbaar! 

Benieuwd of je voorouders goed in de slappe was zaten of misschien juist op een houtje moesten bijten? We hebben nu ook het tweede deel van de memories van successie gescand en online gepubliceerd. Het gaat om ruim 440.000 memories die je kunt inzien, samen goed voor meer dan een miljoen scans.  lees meer
 

BHIC breidt scanservice en studiezaalbezoek verder uit 

In de loop van juni breiden we onze scanservice uit naar vier dagen. Je zult je aangevraagde scans vanaf dan dus sneller ontvangen. Ook het studiezaalbezoek op afspraak breiden we per 2 juli uit van drie naar vier dagen per week op afspraak. We zijn blij dat we onze dienstverlening nu verder kunnen uitbreiden. lees meer

Nieuwe bronnen mei

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Vergaderen vanuit het café, of liever aan zee? 

Kies zelf je virtuele achtergrond! Vind je online vergaderen soms een beetje saai? Niet als je zelf je achtergrond kiest! Kijk welke historische foto uit onze rijke collectie jouw videoconferenties opfleurt. Succes! lees meer

Hugo: “Ook fragmenten van het ‘nieuwe normaal’ horen thuis in de coronacollectie van Brabant”

"Filmpjes, brieven, verhalen, dagboekfragmenten en veel foto's. Inmiddels staat de teller van onze coronacollectie op ruim 100 inzendingen. Hier zijn we natuurlijk erg blij mee! Ook fragmenten over de afbouw van de intelligente lockdown en het 'nieuwe normaal' horen in onze collectie en willen we graag vastleggen. Filmpjes/foto's van de eerste schooldag van je kind, je theater- of filmbezoek in een zaal met slechts dertig mensen, en nog veel meer. Help je ons?lees meer
 
Hugo van der Zande, archivaris BHIC
BHIC Nieuwsbrief

De mooiste verhalen deze maand

Geen zoet maar zuur voor dief bijenkorven
Hij barstte in tranen uit, Antoon Versteijlen, toen hij op 28 juli 1845 op zijn eigen erf door een Boxmeerse marechaussee van diefstal werd beschuldigd. Maar de tranen zouden de politieman niet vermurwen. Die maakte proces-verbaal op en drie maanden later stond de 38-jarige schoenmaker in Den Bosch voor zijn rechters. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Proces-verbaal moord Marietje Kessels staat online
Het is een van de meest geruchtmakende moorden van Brabant: de gewelddadige dood van Marietje Kessels. Het 11-jarige meisje wordt in 1900 zwaar verminkt, verkracht en vermoord teruggevonden op de vliering van de Noordhoek-kerk in Tilburg. Procesdossiers over deze moord zijn nu bij ons online in te zien.
Skaw maar goei volk
In de vijftiger jaren werd er nog gewerkt op zaterdag tot twaalf uur. Zo ook Bartje, die klaar was en weer vrolijk naar huis fietste. Bij Bakel passeerde hij Sjef van den Elsen. Maar die had hij beter niet kunnen tegenkomen… (Bijdrage: Martien van Dooren)
Toen ik een jaar of zes was, werd er Op De Raam waar wij woonden een buurtfeest georganiseerd. Veel herinner ik me daar niet meer van, wel dat er een boer een nestje puppies had. Wie smelt er nou niet bij het aanschouwen van zoveel onschuldige schoonheid? (Bijdrage: Cor Dekkers)
Mèske vermoord
Het is 14 januari 1872 wanneer de twee Alphense zusjes Van Tilburg, Jana en Lieske, te voet naar Baarle gaan. Onderweg brengen ze een bezoek aan de boerderij van Cornelis Verheijen en ontmoeten daar zadelmakersknecht Sjefke van der Zanden. Sjefke wil de stukgelopen verkering tussen hem en Jana herstellen. Wanneer de zusjes Van Tilburg weer opstappen, gaat Sjefke hen achterna. (Bijdrage: Jan Broos)
"Ik zag iets uit een vliegtuig vallen, het leken wel mensen met paraplu's"
Zes jaar oud is Mien Potters, als de lucht 'sprookjesachtig' kleurt van de vallende parachutisten. De Amerikaanse Robert Peninger is een van hen. Ze ziet hem vlakbij worstelen met zijn parachute, maar haar moeder trekt haar naar binnen. Het is te gevaarlijk geworden in Heeswijk-Dinther. Hoe loopt het af met deze Amerikaanse soldaat? (Bijdrage: Thea van der Doelen)
De stationschef
Ze hadden hem altijd als een fatsoenlijke man beschouwd, maar in 1904 typeerde de directeur van het huis van bewaring te ’s-Hertogenbosch, Brand, hem als een gewetenloze egoïst. Het ging om Adrianus van de Ven, geboren in Schijndel op 14 april 1871, die op 3 februari 1904 ingesloten werd onder verdenking van diefstallen en een moord. (Bijdrage: Klaas de Graaff).
Een schot klonk in boerderij Mullem
Het begon allemaal met een haasje. Ferdinand Sewarte had het beest gestroopt op een dag in het najaar van 1910. Zijn stoute daad was niet ongezien gebleven. Een veldwachter had hem op heterdaad betrapt en in zijn kraag gepakt. Sewarte wist zich echter los te rukken en zette het op een lopen. (Bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief

BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven