Westerlo - maart 2018
Jaargang 8 - nummer 3
 
  Inhoud 
 
 
 
BIB2018: Spreek je uit over onze bib!
 
Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
 
We willen je uitnodigen om een vragenlijst in te vullen, wat een 20-tal minuten duurt.
Je deelname is erg belangrijk voor ons. Zo weten we immers wat onze gebruikers goed vinden en wat er kan verbeterd worden.
Dit  onderzoek loopt tegelijkertijd in 107 bibliotheken.
 
Om deel te nemen, surf je gewoon naar www.bib2018.be.
 
 
 
 
 
De antwoorden worden volledig anoniem verwerkt. Ook andere leden van je gezin die actief de bib gebruiken kunnen deelnemen. De enige voorwaarde is minimum 18 jaar zijn.
Wie graag de vragenlijst op papier invult, kan aan onze infobalie terecht.
Heb je de bevraging volledig ingevuld, dan maak je bovendien kans op een van de boekenbons.

Vragen? Geef maar een seintje.
 
We danken je alvast voor je medewerking.
 
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel. Heb je daar nog specifieke vragen over, kan je ook mailen naar bib2018@vub.be.
 
 
naar inhoud
 
 
#bibvooriedereen

 
 
Vind jij de bibliotheek een basisdienst waar elke burger recht op heeft?
Vind jij het belangrijk dat jouw nieuwe gemeentebestuur in 2019 blijft investeren in de bib? 

Vanzelfsprekend is dat niet meer. Sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Ze bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen. De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking.

Vind jij dat iedereen toegang moet hebben tot de diensten die de bib aanbiedt en ontwikkelt? 
Onderteken dan het charter op www.bibvooriedereen.be en verspreid de boodschap onder vrienden en kennissen. Zo draag je bij aan een warme en duurzame samenleving met oog voor kennis, innovatie en ontmoeting.
Een samenleving waarin plaats is voor iedereen!
 
 
 
 
Wereldfilm: Neruda

 
de trailer 
 
 
In opdracht van president Videla opende Oscar Peluchonneau (fictief personage) in 1946 de jacht op dichter en latere Nobelprijswinnaar Pablo Neruda, die als communistische verrader werd bestempeld nadat hij kritiek uitte op het rechtse regime.
 
Regisseur Pablo Larraín overstijgt het genre van de standaard-biopic door elementen uit de film noir en de western te verweven tot een surreële film.
Pablo Neruda – overtuigend vertolkt door de Chileense Luis Gnecco – was niet alleen een charismatisch en politiek geëngageerd artistiek genie, hij was ook ijdel en arrogant.
 
De film beslaat de dertien maanden (1948-1949) die Neruda in de clandestiniteit doorbracht. De unieke combinatie van politieke achtergrond met aantrekkelijke plot maakt deze film tot een absolute aanrader en een mooie hommage aan een groot dichter.
 
organisatie Wereldraad Westerlo 

woensdag 28 maart om 20 uur
regie: Pablo Larraín
Chili/Argentinië/Frankrijk/Spanje/VS - 2016 - 107'

toegang gratis
 
 
 
 
Boekenverkoop

In onze permanente boekenverkoop kan je in de loop van de maand maart nu ook afgevoerde kookboeken en werken over woninginrichting vinden.
 
 
 
 
Bibkids: WiWeTeR-academie

 
Tijdens de WiWeTeR-academie gaan we zelf proeven doen en wetenschap ontdekken! Dit kan in 4 boeiende workshops voor nieuwsgierige kids van 8 tot 12 jaar.
 
De sessies gaan telkens door in het bibzaaltje op zaterdag (7/4, 21/4, 5/5, 19/5) van 10.30 tot 12.30 uur.
 
De deelname (inclusief materiaalkosten) bedraagt 32 euro. Na afloop van de reeks krijg je een fiscaal attest.
 
Let op: je kan enkel inschrijven voor de 4 sessies tegelijk! De plaatsen zijn beperkt. Snel zijn is dus de boodschap!
Wetenschap was nog nooit zo leuk!
 
 
 
 
 
Bibkids: Beestige Zomerleesweek!


Ben jij tussen 8 en 12 jaar en verzot op boeken?
Zin om deze zomer een écht LeesBeest te worden en te schitteren in je eigen VoorLeesVerhaal?
 
Dan moet je beslist intekenen op de Beestige ZomerLeesWeek!
 
Alles start met een ontdekkingstocht in de bib waarbij je lievelingsverhaal met Verrukkelijke VoorleesFilmpjes tot leven wordt gewekt en eindigt in een heuse LeesBeestenVoorLeesVoorstelling in het GemeenteKasteel (waarop je iedereen kan uitnodigen!).
 
Opgelet! De plaatsen zijn beperkt! Dus wees er als de (lees)kippen bij! Ook al lijkt de zomer nog zó ver weg! ;-)
 
Alle praktische info (én inschrijvingsformulier) vind je hier.
 
 
 
 
Bibkids: Jeugdboekenmaand

De ganse maand: Jeugdboekenmaand in de Bib: Eureka!
 
Stel: je denkt ergens over na. Over kevers bijvoorbeeld. Hè, gaat dit nu over de jonge Charles Darwin?
Zeker, ja, want zo begint het in de wetenschap: met nieuwsgierig zijn, vragen stellen en willen weten. Iets uitproberen. Uitvinden. Ontwerpen. Laten mislukken en nog eens opnieuw proberen.
 
Wetenschap en techniek zijn overal. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Hoe meer je ziet, hoe meer je wil weten. En hoe meer je weet, hoe meer je ziet.
Ook fantasie hoort er bij! Je knutselt bijvoorbeeld je eigen verhaal bij een gevonden skelet of dier. Da’s kei wetenschappelijk!
 
De leerlingen van het 2de en 3de leerjaar worden uitgenodigd voor een curieuzeneuze jeugdboekenspel in de Bib. Maar ook onze bezoekers dompelen we de ganse maand maart onder in de magische wereld van het ontdekken.
Want veel inspiratie en verwondering haal je natuurlijk uit… boeken!
 
 
 
WEDSTRIJD 
Wie bouwt de beste boekenrobot?
 
Doe mee met de boekenrobot-wedstrijd en maak kans op een boekenpakket en boekencheques!
Je kan alleen deelnemen of met je klas.
Er vallen maar liefst drie prijzen te verdienen: één voor de mooiste, één voor de grootste en één voor de meest originele robot.
 
Post je foto op www.jeugdboekenmaand.be.
De wedstrijd loopt tot en met 31 maart.
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes


 
Deze maand duiken we ook tijdens onze Voorleeskwartiertjes onder in de wondere wereld van wetenschap en techniek. Op kindermaat weliswaar! ;-)
 
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom!
 
woensdag 28 maart om 14 uur
 
toegang gratis
vooraf inschrijven is niet nodig
 
 
 
Digiklap

 
Digiklap?!? Digiwat??
Digiklap helpt je verder met al je vragen over smartphones, tablets en pc's!
 
 
Vragen over je smartphone of tablet? Kom eens langs op onze Digiklap. De vrijwilligers van Klik Zuiderkempen beantwoorden met veel plezier jouw vragen.

Deel je zelf graag jouw digitale kennis? Dan ben je natuurlijk ook altijd welkom op onze maandelijkse Digiklap!
 
zaterdag 24 maart van 10 tot 12 uur
 
 
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
 
Panter - Brecht Evens - graphic novel
 
Kristientje, een klein meisje, verliest haar kat, Juffrouw Poezelijn. Intens verdriet is het gevolg. Tot de avond valt en er een panter uit de lade van haar kastje kruipt. Deze is uiterst welbespraakt, grappig en hoffelijk. Kristientje is ervan overtuigd dat deze kleurrijke panter een speelkameraadje is. Maar is hij wel te vertrouwen?
 
De enige die het ware gelaat van Panter herkent is Bonzo, de teddybeer des huizes. Hij onderneemt één reddingspoging, maar die wordt hem helaas fataal.
 
Sla Panter open en het lijkt allemaal onschuldig. Sla Panter dicht en je blijft achter met een onbehaaglijk gevoel.
 
Dit pareltje van eigen bodem werd in 2015 genomineerd voor het stripfestival van Angoulème.
 
 
Gestrand (reeks Ward) -Willem Ritstier
 
Tijdens een zeiltocht rond de wereld komt de familie Kessel in lastig vaarwater terecht. Door een hevige storm stranden ze op een geheimzinnig eiland, omgeven door scheepswrakken.
 
Vader Frank en zoon Tom gaan op verkenning en vinden naast de boten een dichtbegroeid eiland met een geheimzinnige toren. Bij terugkeer zien ze hoe moeder Isa en dochter Lonneke worden gekidnapt door een stel schurken.
 
Met de hulp van Ward, die ook gestrand is, gaan ze op zoek naar de vrouwen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. En dan begint het speuren en vechten om te overleven...
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
   
 
de eerste pagina's
"Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige echte vraag."
 
Het enige verhaal van Julian Barnes is een pijnlijk mooie roman over eerste liefde - en de levenslange gevolgen daarvan.
 
Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub.
 
Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend. Susan is getrouwd, met twee volwassen dochters.
Paul en Susan worden elkaars geliefden.
 
In Het enige verhaal kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, uiteenviel.
 
"Het enige verhaal is prachtige en treurig in zijn hopeloosheid. Wie het uit heeft, is een stukje dichter bij het antwoord gekomen op de vraag wat liefde is." De Morgen

"In ogenschijnlijk eenvoudige zinnen pakt Het enige verhaal je bij je nekvel en laat je denken, denken over jezelf en je eigen 'enige verhaal'. Wij gaan dit herlezen en herlezen en herlezen." Boekensite Gent
 
Andere blikvangers:
 
 
Brood zoomt in op een jongen die niet anders kan dan zijn land van herkomst te verlaten. In plaats van zijn jeugd, beleeft hij een overlevingstocht. Zoekend begint hij aan zijn leven in een nieuwe samenleving. Voor hij het weet loopt het uit de hand.
 
Een indringende kijk op het verlangen om normaal te zijn.
 
"Brood sluit naadloos aan op 'De ontelbaren', maar is beklemmender, al was het maar omdat Elvis Peeters door middel van korte hoofdstukken de lezer in een wurggreep houdt. 'Brood' doet bijwijlen aan een geactualiseerde versie van 'Mijn kleine oorlog' van Louis Paul Boon denken, op de best mogelijke manier." Cutting Edge
 
"Peeters blinkt uit door zijn zinnen en hoofdstukken beknopt te houden, maar zijn woordkeuze is vlijmscherp. Zonder zelf een oordeel op te dringen, laat hij de lezer gluren naar de gruwelijkheden die de jongen tegenkomt en het is dat voyeurisme dat een onuitwisbare indruk nalaat." Metro
 
 
 
 
 
 

 de website van de auteur
 
 nieuwsgierig?

De laatste mooie dag van het jaar.
Op een terras aan een plein midden in de stad zitten een man en een vrouw die elkaar net hebben leren kennen. Met een hoge snelheid rijdt een geldwagen in op het winkelende publiek en ramt de gevel van een café verderop. Een enorme explosie volgt.
 
Als midden op het plein een politiebusje stopt, lijkt het voorbij, maar dan barst de hel pas echt los. Onder een tafeltje wachten de man en de vrouw in elkaars armen op de dood, die niet komt.
 
In deze overdonderende roman zit Bert Natter de actualiteit op de hielen en weet hij een beeld van onze tijd te geven dat tegelijk onrustbarend en geestig is.
 
1953. In een stadje in Georgia, in het zuiden van de Verenigde Staten, volgen we vier mannen.
 
De negendertigjarige J.T. Malone, drogist en apotheker, hoort dat hij ongeneeslijk ziek is en probeert in het reine te komen met zijn geweten vanwege zijn 'verspilde leven'.
Fox Clane, een oude rechter, verzet zich tegen integratie van de zwarte bevolking en verlangt naar de oude waarden van het Zuiden.
Zijn dwarse, idealistische kleinzoon Jester koestert heimelijk gevoelens voor Sherman, een zwarte weesjongen met blauwe ogen.
Sherman, die te vondeling is gelegd in de kerk, worstelt met zijn identiteit.
 
Gaandeweg blijkt dat hun levens onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
 
In Klok zonder wijzers van Carson McCullers (1917-1967) komen al haar thema's samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, intolerantie en vooroordelen, geheimen en verlossing.
 
 
 
 
 
een fragment
 
 
 een interview
 
Het leven is een slechte film. Alleen daarom al is het zaak dat wij mensen er iets beters van maken.
 
"Ik hou niet meer van je." Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien. Ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven.
 
E.G. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.
 
Ik nog wel van jou is het huiveringwekkende en ontroerende verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur.
Op zijn achttiende zag Shaun die eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. "Die tent bestaat over een jaar niet meer," zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem.
 
Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar van het grootste antiquariaat van Schotland.
In Dagboek van een boekverkoper doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met een zwarte kat die telkens op je boeken gaat zitten, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben.
 
Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken.
 
Een hartverwarmend verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.
 
 
 
 
 een inkijkje
 
de auteur bij Van Gils & gasten
Er zijn nauwelijks onderwerpen waar zoveel onzin over ons is uitgestort als over ons gewicht, afvallen, en hoe we eruit zouden willen of moeten zien.
Blijkt dat de oorzaken van overgewicht en obesitas niets te maken hebben met te veel eten of te weinig bewegen. Het door de meeste artsen en diëtisten voorgeschreven 'meer bewegen en minder eten' faalt dan ook in nagenoeg 100% van de gevallen. Afvallen is daarmee een lucratief onderwerp geworden voor kwakzalvers, dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten.
 
In zijn nieuwe boek Lichter analyseert William Cortvriendt stap voor stap wat de epidemie van overgewicht heeft veroorzaakt en komt tot verrassende maar logische conclusies over maatregelen die obesitas wel voorgoed laten verdwijnen.
 
En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieetproducten hoeft aan te schaffen. Eindelijk!
Een affaire: het kan een liefdespaar beroven van hun relatie, hun geluk, hun identiteit. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd gebeurt.
 
De afgelopen tien jaar heeft de gelauwerde therapeut Esther Perel de wereld rondgereisd en honderden koppels geïnterviewd die hun relatie door ontrouw verbroken zagen worden.
 
In Liefde in verhouding probeert ze onder meer antwoord te vinden op vragen als: Waarom gaan we vreemd? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? En wat bedoelen we precies als we het over overspel hebben? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?
 
Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen.
 
Een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen.
 
 
een fragment
 
de website van de auteur 
Hoe eet je jezelf gezonder en vitaler, zonder te diëten? Welke impact heeft voeding op je darmen? Hoe komt het dat je darmen bepalen hoe jij je voelt? Kun je gezond én lekker eten?

Lynn De Merlier legt in Goesting in gezondheid op een eenvoudige manier uit hoe onze darmen een invloed hebben op onze lichamelijke én mentale gezondheid.
Heel veel aandoeningen hebben daarmee te maken, van zure oprispingen en leaky gut (lekkende darm) tot fibromyalgie, depressie en chronische vermoeidheid.
Stress - dé kwaal van deze eeuw - wordt gelinkt aan wat we eten en welk effect dat heeft op onze darmwerking en ons gemoed.

Maar het blijft niet bij theorie. Dankzij haar jarenlange ervaring met patiënten weet Lynn de theorie in de praktijk van alledag om te zetten.
 
Goesting in gezondheid bevat tal van weetjes, tips, voedingsadviezen én meer dan 40 heerlijke, gemakkelijke recepten geschikt voor het hele gezin.
 
 
Van populaire weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters!
 
Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven.
 
Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt.

Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend.

De edele kunst van not giving a fuck: humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. 
 
een video-recensie over het boek
 
alle info over de expo in Mechelen
Honderd overwinningen halen in honderd slagen is niet de hoogste uitmuntendheid. Het leger van de vijand onderwerpen zonder strijd is de hoogste uitmuntendheid. Sun Tzu
 
The Art of War: door de oorlog getekend toont hoe kunst als aanklacht tegen oorlog wordt ingezet.
Gerenommeerde kunstenaars zoals Pablo Picasso, Francisco Goya, Otto Dix, George Grosz en Frans Masereel verbeelden oorlog in al zijn vormen. De contexten verschillen, maar het resultaat van geweld is gelijk: dood, verminking, vernieling, ontwrichte samenlevingen en rouw.
 
Marie Bamutese, Tomas Baum, Jean Paul Van Bendegem, Christophe Busch, Andreas Niehaus, Herman Van Rompuy, Peter Verlinden, Luc De Vos, Frank van Vree en Dirk De Wachter reflecteren elk vanuit hun eigen vakgebied op de verschillende aspecten die de kunstwerken uitbeelden.
 
Nog tot 30 juni loopt de gelijknamige expo in Kazerne Dossin in Mechelen.
 
Le Fidèle is de derde langspeelfilm van Michaël R. Roskam.
Hij debuteerde met Rundskop (2011), meteen goed voor een oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.
 
Meteen lag de weg naar Hollywood open. Daar draaide hij The Drop (2014), ook weer met Matthias Schoenaerts.
 
Le Fidèle vertelt het verhaal van de relatie tussen de raadselachtige Gino en de beloftevolle racepilote Bénédicte,  
een rol van Adèle Exarchopoulos (inderdaad van La vie d'Adèle).
Gino draagt een geheim met zich mee en hoe meer hij het tracht te verbergen, hoe dieper hij in de problemen raakt.
 
 
 
 
 
 

 
de website
 
 
De Zweedse zussen Johanna (1990) en Klara (1993) Söderberg (Zweedser wordt het niet meer) waren nog tieners toen ze in april 2008 hun eerst cd uitbrachten.
 
Daarna volgden The Big Black & The Blue (2010), The Lion's Roar (2012) en Stay Gold (2014) met daarop hun grootste hit My silver lining.
 
Het was lang wachten voor de fans, maar hun geduld wordt nu beloond met het welgesmaakte Ruins met daarop de radiohit It's a shame.
 
 
 
 
 
 
Matthäus-Passion (Bach) door Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe
 
de trailer
 
Pogingen om iets van het leven te maken van Hendrik Groen gelezen? Moet je zeker doen. Grappiger maken ze ze niet meer.
 
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood. Toegegeven, zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter en hij moet regelmatig naar de dokter maar Hendrik laat zich er niet onder krijgen.
 
Een jaar lang volgen we hem in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord.
Oud worden is niet leuk (ziekte, aftakeling, dementie,...) maar met veel humor schrijft hij over zijn eigen ongemakken en die van zijn medebewoners en over de selecte 'oud-maar-niet-dood'-club die hij met een paar gelijkgestemden opricht.
 
Het boek is verfilmd tot een 12-delige televisieserie en de dvd Het geheime dagboek van Hendrik Groen is 'in the building' (met André van Duin in een van de hoofdrollen).
 
 
 
 
It's a shame
 
Philippe Herreweghe werd vorig jaar 70, maar aan ophouden denkt hij nog niet. Hij stond in 1970 aan de wieg van het Collegium Vocale Gent. Hun focus: Bach en de Duitse barokmuziek.
 
Zijn cv oogt ondertussen indrukwekkend: verschillende eredoctoraten, 'muzikale persoonlijkheid van het jaar' (1990), Chevalier de la Légion d'Honneur (de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding),...
Kortom een zéér grote meneer in de wereld van de klassieke muziek.
 
Van 1981 tot 2008 was Harmonia Mundi zijn platenlabel en het is de neerslag van die periode die samengebracht is in deze 30!-cd tellende box: van Bach, over Mozart, Brahms, Beethoven tot Mahler: Philippe Herreweghe: The Harmonia Mundi years.
 
 
naar inhoud
 
Kristiens Keuze
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 

Ik ben Eleanor Oliphant - Gail Honeyman (roman)
 
Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.
 
Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts.
De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.
De voordelen van onbeantwoorde liefde - Becky Albertalli (Young Adult) 
 
Jong en verliefd deel 1.
 
Na 'Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld' scheef Becky Albertalli weer een heerlijk jongerenboek. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat het verschil is tussen een puberale oppervlakkige young adult en een meeslepend en echt verhaal over pubers. Maar ja, misschien is het net dat wel: écht. Dit verhaal leest als een film, het klopt helemaal en het is weeral super geestig.
 
Molly Peskin-Suso is zestien en heeft nog nooit een jongen gekust. Ze kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er dus precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat 'ze er gewoon voor moet gaan' en 'een risico moet nemen', maar dat helpt niet echt. Voor haar is het makkelijk: ze flirt met elk meisje dat ze leuk vindt. Cassie kent geen angst en is dun zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert en - volgens haar oma - 'volslank'.
 
Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar tweelingzus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly's reeks van onbeantwoorde liefdes en proberen haar te koppelen aan Will, een vriend van Mina. Hij is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Perfect, toch?
 
Maar als Molly ondertussen ook steeds meer tijd doorbrengt met Reid, haar schattige, nerdy collega, wordt het ingewikkeld. Ze moet besluiten of ze het advies van anderen opvolgt... of haar eigen hart volgt.
 
Op mijn schouders - Jennifer Niven (Young Adult)
 
Jong en verliefd deel 2.
 
Iedereen denkt ze te kennen: Libby is het dikste meisje van het land en Jack is de eeuwige lolbroek. Als ze elkaar ontmoeten zijn ze allebei vooral kwaad, maar al snel daarna verrast. Want hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe minder eenzaam ze zich voelen.
Op mijn schouders is een indringend en bijzonder liefdesverhaal.
Amanda - Jelmer Jepsen (roman)
 
Kind zoekt moeder deel 1.
 
Amanda White is elf jaar oud, maar voelt zich amper kind. Haar moeder is jaren geleden vertrokken en haar vader is dood. Dat laatste probeert ze voor iedereen te verbergen. Een tamme boa constrictor is haar enige gezelschap. In een wanhopige poging haar moeder terug te vinden, begint Amanda aan een wonderlijke reis door Florida, maar als de media hier lucht van krijgt, is ze binnen no-time wereldnieuws. Alle blikken zijn gericht op het meisje dat alleen door de staat trekt.
 
Een boek dat je in één ruk uitleest!
Ginny Moon heeft gelijk - Benjamin Ludwig (roman)
 
Kind zoekt moeder deel 2.
 
Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet 's ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleeggezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden - iets waar een ander gelukkig mee zou zijn. Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny móét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend...
 
Ginny is innemend, onmogelijk, ontroerend en hilarisch, maar bovenal is ze levensecht.
 
Ben (Viggo Mortensen) en zijn vrouw Leslie wonen met hun zes kinderen ver weg in de bossen, geïsoleerd van de rest van de samenleving. Heel bewust geven ze hun kinderen thuis 'les': wetenschappen, talen (o.a. Esperanto), academische en fysieke training. Ze leven onder meer van de jacht en leren te overleven in de wilde natuur. Alles lijkt goed te gaan, maar als hun moeder zelfmoord pleegt, wordt het gezin gedwongen om naar buiten te komen, wat zorgt voor hilarische en ook pakkende toestanden.
 
Het doet je nadenken over de maatschappij van vandaag, het ouderschap, idealisme en hoe het vroeger toch allemaal eenvoudiger leek.
De 7 wonderen (stripreeks)
 
Knappe stripreeks over de oudheid waarbij telkens een ander 'wereldwonder' aan de beurt komt. Misschien is het allemaal niet steeds helemaal historisch correct, maar het geeft wel een mooi beeld van hoe het er aan toe zou kunnen gegaan zijn.
 
Voor liefhebbers van geschiedenis en complottheorieën.
 
Frankrijk, 1565. Tien jaar nadat de dokter-astroloog Nostradamus zijn profetieën gepubliceerd heeft, blijft zijn reputatie nog steeds groeien. De meester krijgt heel wat brieven van mensen die zijn hulp vragen in de meest verwonderlijke zaken, maar door zijn hoge leeftijd en zijn tanende gezondheid, kan hij niet meer op de vele vragen ingaan. Wat uiteraard niet wil zeggen dat hij de vaak rijkelijke beloningen zomaar aan zich wil laten voorbijgaan.
 
Hij komt op het idee om drie jonge discipelen uit te sturen in zijn naam: Arthus Trivium, Angelique Obscura en Angulus Dante reizen het hele land rond om mysteries op te helderen waar kerk noch wetenschap raad mee weten.
 
 
"Ha ha ha je vader, ja, je vader die is gek. je bent zelf al niet zo lekker, maar je vader was nog gekker,..."
 
Pure nostalgie, de oude liedjes van Kinderen voor Kinderen! Gek genoeg vallen ze ook in de smaak bij mijn dochters. In deze dubbelCD vind je zowel de oude klassiekers als nieuwe popliedjes voor kinderen over ADHD, twee vaders hebben, gamen, de aarde die te warm wordt,...
 
Ja, nog steeds educatief verantwoord ;-).
 
 
"Wat zit er in de spaghettissaus, mama?"
"Courgette."
"Is dat van die schoenen?"
"Wat??"

De opmerking van mijn jongste dochter begrijp je wel als je het groentjesboek van Kapitein Winokio hebt bekeken en beluisterd. Weeral spitsvondige, en tegelijk eenvoudig mooie liedjes voor jong en oud. Niet dat de kinderen ineens rode kool gaan eten, maar het is het proberen waard. Met mooie retro foto's van kindjes en gekke groenten!
 

 
Voor je agenda!
 
 
woensdag 4/4 om 14 uur
 Jeugdfilm 'Blanka'

zaterdag 14/4 van 11-13 uur
Voorlezen is een kunst:
lezing voor groot en klein
 
donderdag 26/4 : 19 uur!!
Nooit meer diëten - Sandra Bekkari
UITVERKOCHT!
 
 
 
 
           
 
 
Wist je dat...?
 
 
... er nog steeds veel Lerarenkaarten niet afgehaald zijn?
 
Met de paasvakantie in het vooruitzicht, is het misschien een goed idee om als leerkracht, wonende in Westerlo, je gratis kaart in onze bib te komen halen. Op vertoon van je identiteitskaart of vorige kaart krijg je ze aan de balie mee.
 
 
Met je Lerarenkaart geniet je immers tal voor voordelen en kortingen bij musea, theaters, wetenschappelijke instellingen, culturele centra, expo's, boekhandels, computerzaken,...
 
Alle info vind je hier.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: